Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    Ми тогава да действаме, вместо да внасяме несигурности?
    и инак споко, референдума ще е невалиден.
    Какво да действаме, че не разбрах? Неспециалисти да решат дали да пуснат последния си що-годе демократичен избор, и да се откажат от избор занапред? Ми хубаво, тяхно си право! Само на мен ли ми се види нелогично родата на пациента демократично да решава как да мине операцията?
    Разчитате по някаква причина на програмисти да сторят технически нещата, а не щете да повярвате за страничните ефекти пак на тия хора?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Какво да действаме, че не разбрах? Неспециалисти да решат дали да пуснат последния си що-годе демократичен избор, и да се откажат от избор занапред? Ми хубаво, тяхно си право!
      Не,
      загатваш за достатъчно знания да ловиш "задни вратички" намери начин да ги използваш, така че референдумите да сработят, а не защото ги има(вратичките) да прецакваме милиони българи в чужбина
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Какъв е процента на манипулираният вот в България на последните избори ?
        Решението на референдума е политическо, техническата част ще остане ако то е положително. Има и съществена разлика между електронно и интернет гласуване. Манипулирането е възможно, ако има атака или опит за манипулиране на вота даже и успешна остава ли следа в системата ?
        А, какво мислите за активната легитимация при електронното гласуване, явявам се в общината и заявявам, че ще гласувам и по електронен път.
        Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
        "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
        "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
          Не,
          загатваш за достатъчно знания да ловиш "задни вратички" намери начин да ги използваш, така че референдумите да сработят, а не защото ги има(вратичките) да прецакваме милиони българи в чужбина
          http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=46924&hl= eй ти темата кво мислят запознатите, да не речеш, че манипулирам нещо. Засега не видях идея как да се обезопаси, дори при най-добро желание.
          И прощавай, ама "в чужбина" изобщо не са наясно какво се случва, имам приятели зад граница. Директно ме питат за кого да пуснат вот, ако щеш вярвай. Все просветени хора, но се откъсват от реалността ни, и са наясно, че телевизията е манипулирана почти на 100%.
          Тъпото на компютрите е, че изпълняват волята на който ги програмира, не на демократичното вярващо мнозинство!

Коментар

Засега не видях идея как да се обезопаси, дори при най-добро желание.
            Що не отговориш на въпросите ми - те ти ги отново по-долу

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            За кво спорите всъщност?
            Дали има идеална непробиваема защита?
            Ми няма, не е имало, няма и да има.
            Което какво точно променя?
            Изборите в момента манипулират ли се?
            ПП Изпускате един основен момент - как гласуването да е легитимно и да не се манипулира не е въпрос от компетентността на технически лица.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Чета темата, и си мисля. Ако има референдум с въпрос - Да се ремонтират ли пътищата в България?
              сигурно ще отговорите с Не. Защото няма да го направят качествено, и ще има злоупотреби?
              Въпросът е да МОЖЕ ЛИ електронно. На мен ми харесва да може да се гласува и електронно. Една възможност повече, достъпна за средно интелигентни поне ,и леко мързеливи хора не е за пренебрегване. Че ще има проблеми,сигурно, но това не е въпроса в референдума.

Коментар

И прощавай, ама "в чужбина" изобщо не са наясно какво се случва, имам приятели зад граница.
                В сериозно заблуждение си, да не казвам, че е точно обратното. Да, който си е устроил живота навън и няма намерение да се прибира, може и да не му пука. Колко процента от българите зад граница ги устройва статуквото?
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от Анастас Анастасов (rova) Преглед на мнение
                  Какъв е процента на манипулираният вот в България на последните избори ?...
                  За последните незнам,
                  за сегашния референдум, броя имащи право на глас по списъци надвишава с 200х. броя лични карти на пълнолетните та само на старта си имаме 3% за добър ден. и то от тоталния брой избиратели!
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                    Явно не си чел каква е концепцията.
                    Гласуваш колкоти си искаш пъти, като последния ти глас е валидния.
                    От тази гледна точна, мога да обиколя всички с лаптопите, да им взема парите и като се пребера пак да си гласувам...

П.С. говоря за възможност на промяна на мнението на даден гласоподавател, не са втори глас...
                    Аз също не съм я чел, това ми звучи доста добре. Дава възможност да се избегне гласуването по принуда, както и редовните манипулации на настроенията с предварителните резултати, които се съобщават преди да е приключил изборния ден.

Коментар

Хубаво, нека го има ама да го направят читаво.
                      Примерно за тези които и без друго ползват подобни услуги. Т.е като ползваш електронен подпис и гласуваш по нета. Гаранция ще е пречка да се ползва от неграмотни.
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

За триене.
                        Последно редактирано от cecoa1; 24-10-15, 16:23.
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=46924&hl= eй ти темата кво мислят запознатите, да не речеш, че манипулирам нещо. Засега не видях идея как да се обезопаси, дори при най-добро желание.
                          И прощавай, ама "в чужбина" изобщо не са наясно какво се случва, имам приятели зад граница. Директно ме питат за кого да пуснат вот, ако щеш вярвай. Все просветени хора, но се откъсват от реалността ни, и са наясно, че телевизията е манипулирана почти на 100%.
                          Тъпото на компютрите е, че изпълняват волята на който ги програмира, не на демократичното вярващо мнозинство!
                          Пропускаш още нещо съществено. Въпроса е "да има ли електронно гласуване", не "гласуването изцяло електронно ли да е".
                          Така, че като имаш съмнения, отиваш до урната, пускаш си бюлетината и спиш спокойно.

Та Естонците, са направили добра и сигурна система и предлагат да я дадат на заинтересувани страни безплатно... Та тези 1 000 000 будали естонци и Skype са измислили, и преди да стане Microsoft нямаше възможност за подслушване на протокола(но това е друга тема)...
                          Последно редактирано от Glow; 24-10-15, 14:37.

Коментар

Пропускаш още нещо съществено. Въпроса е "да има ли електронно гласуване", не "гласуването изцяло електронно ли да е".
                            Така, че като имаш съмнения, отиваш до урната, пускаш си бюлетината и спиш спокойно.

Та Естонците, са направили добра и сигурна система и предлагат да я дадат на заинтересувани страни безплатно... Та тези 1 000 000 будали естонци и Skype са измислили, и преди да стане Microsoft нямаше възможност за подслушване на протокола(но това е друга тема)...
                            Пак опираме до вярата, "естонците' са го измислили" и че едва ли не сме интелектуални джуджета пред тях. Влизаме в някакъв кръг с едно и също, нямам намерение. Хартиеното гласуване не отменя пробойните в електронното.
                            Първоначално публикуван от solart Преглед на мнение
                            Аз също не съм я чел, това ми звучи доста добре. Дава възможност да се избегне гласуването по принуда, както и редовните манипулации на настроенията с предварителните резултати, които се съобщават преди да е приключил изборния ден.
                            Манго дали ще има лаптоп у тях да отмени волята на тартора?
                            Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                            В сериозно заблуждение си, да не казвам, че е точно обратното. Да, който си е устроил живота навън и няма намерение да се прибира, може и да не му пука. Колко процента от българите зад граница ги устройва статуквото?
                            Не всички, не се засягай. Просто споделям как е при мен.
                            "За кво спорите всъщност?
                            Изборите в момента манипулират ли се?"
                            ПП Изпускате един основен момент - как гласуването да е легитимно и да не се манипулира не е въпрос от компетентността на технически лица.
                            "как гласуването да е легитимно и да не се манипулира не е въпрос от компетентността на технически лица" - от компетентността на кого е правилното функциониране на електронна система?

На останалите ти въпроси:
                            Разглеждам worst case scenario, т.е. максимално лошия възможен вариант. Ясно, че е малко вероятно да стане баш всичко на камара. И коментирам само техническата страна. То затуй са избори - всеки да каже какво иска, не е нужно да е прав. Нито навивам някого за нещо по политическа линия, нито искам дори да я коментирам. Ако нещо прозвучи като агитация - моля модовете да трият.

п.с. Системата е намерила побратимена тема на страницата долу, колегите са подозрителни, факт!
                            Последно редактирано от Rabin; 24-10-15, 15:24.

Коментар

Е щото сега няма задни вратички и никакви фалшификации, мндамм
                              Сигурно има, но кой знае защо, не щат да ни попитат какво мислим, примерно, за активната регистрация на гласоподавателите, при която автоматично ще изчезнат куп "мъртви души" ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Пак опираме до вярата, "естонците' са го измислили" и че едва ли не сме интелектуални джуджета пред тях. Влизаме в някакъв кръг с едно и също, нямам намерение. Хартиеното гласуване не отменя пробойните в електронното.
                                Първоначално публикуван от solart Преглед на мнение
                                Манго дали ще има лаптоп у тях да отмени волята на тартора?
                                Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                                Не всички, не се засягай. Просто споделям как е при мен.
                                "За кво спорите всъщност?
                                Изборите в момента манипулират ли се?"
                                "как гласуването да е легитимно и да не се манипулира не е въпрос от компетентността на технически лица" - от компетентността на кого е правилното функциониране на електронна система?

На останалите ти въпроси:
                                Разглеждам worst case scenario, т.е. максимално лошия възможен вариант. Ясно, че е малко вероятно да стане баш всичко на камара. И коментирам само техническата страна. То затуй са избори - всеки да каже какво иска, не е нужно да е прав. Нито навивам някого за нещо по политическа линия, нито искам дори да я коментирам. Ако нещо прозвучи като агитация - моля модовете да трият.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X