Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Homemade усилвател на базата на TDA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Homemade усилвател на базата на TDA

Темата за звука и неговото възпроизвеждане е интересна и ако може мод. да я отдели от ТДА-то.
    Някога и аз с приятел делахме крайно стъпало на звукочестотен усилвател. Преди 10-тина години бях видял 1 все още работещ.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Най-големи успехи съм постигал с KD 503 като по качествен звук и здраво озвучаване с 2N3055 като на сватба с колони фотон или нещо подобно,а кумеца ги духаше със сушоар без реотана.Славни времена.Неразбрах какво се цели с хоуммейда,качество,мощност,и двете или гъвкавост от към многоканалност.Травелинг е прав обаче,тогава просто нямаше алтернатива.Спарки не си прав че няма готови решения които да вадят качество.Не съм имал възможноста да пробвам така наречения quad ,гледам че е никакви пари?
      Динакор ми бяха комшии по офис 5 г.Jbl представителя ми е съученик,пайнер са ми приятели само мерак да имаш
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Quad-а си беше класика.Аз си бях направил от по съвременните му варианти с дарлингтон транзистори с които вадеше 200 вата на 4 ома.Бях го захранил с 2по 48 волта с траф от ламповите електрони(телевизор).Живя към 2 години.Имаше един проблем.На купони палеше български 12 -ки 100 ватови на 8 ома.Пращах ги в Благоевград да ги пренавият и пак.Един ден реших и го продадох.Това не е за домашно ползване.Правил съм си и лампов усилвател .Номера на лампите не помня подарък ми бяха с керамични цокли.Помня че използвах изходни трафчета от радиа Акорд.Кутия не доживя да види но си го слушах известно време .Като качество най бях доволен от куада.Нищо че съм сглобявал що има чип с тда сигурно.http://www.constructor.bg/mk/Amp.htm
        Боби gsm 0898689957 Сузуки самураи sj418

Коментар

Не съм аудиофил, ама си сглобих лампова машина от стари телевизори, по описаното от Спарки клас А single end без обратна връзка. Бях скептичен, че иначе им искат три и четирицифрени суми, затова се хванах да видя какво намират в тия тучове. Чува си се разликата, дори върху говорител изваден от лампов ТВ София. Koлоните ми са също скрап, дялках си ги като малък. Не са свирили така на друг усилвател, имам и едно Сони висок клас с МOS на изхода.
          Цели 8 вата, а системата тежи минимум 10 кг. Дърпа над 100 вата в тих режим, захранващия траф е 300 вата и си грее прилично.
          За мен си струва, бяха много приятно прекарани "изгубени" седмица и нещо, свободно време.
          п.с. Купих си после нови лампи за около 70 лева, трафовете още 2 пъти по толкова (най-евтиното на пазара). Пак за тая мощност, поне захранване си имам, тоя път ще е на платка. Имам и други планове - директно отопление с 300B, circlotron схема, безтрансформаторно лампово стъпало някой ден...
          Пуста краста, де ми трябваше и това! Не подценявайте лампите, исках да кажа.
          Ще си купя крайно стъпало за мощност, лампите - за качество. Няма друг начин.
          Последно редактирано от Rabin; 22-04-15, 21:49.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
            Най-големи успехи съм постигал с KD 503 като по качествен звук и здраво озвучаване с 2N3055
            То по времето, когато съм се разправял с такива, общо взето алтернативите не бяха много, да не кажа хич. Ама поне 3055 бяха истински - сега ще трябва доста да се потрудиш за да намериш истински. Със 7294 е същото - когато правех последно, по всичките магазини си бяха читави, скъпи и истински. 2-3 години след това - само ментета на 1/3 от цената.

А куада нещо го недолюбвам още от тогава. Не знам защо. Може и да съм попадал все на недоклатени копия (лично не съм правил), ама нещо все не беше баш....
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така появи се въпрос, по-скоро теоритичен. Та да питам пак за опроводяването. Значи като гледам схемата на кит с ТДА 2050. За да опроводя масите, трябва да свържа - на вх. сигнал, -на захранването,- на изходния сигнал в една обща точка? Прилагам схемата на кита.
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2015-04-22-20-55-43.jpg
Прегледи:1
Размер:32.9 КБ
ID:5655050

Коментар

Маса входен сигнал,земно, минус захранващо напрежение,минус изходен сигнал връзваш в една обща точка.
                Боби gsm 0898689957 Сузуки самураи sj418

Коментар

Първоначално публикуван от bobi8603 Преглед на мнение
                  Маса входен сигнал,земно, минус захранващо напрежение,минус изходен сигнал връзваш в една обща точка.
                  За земното не съм сигурен,още повече когато участват две устройства ,източник на аудио сигнал и усилвател захранвани от мрежа.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

Коментар

Остави земното на усилвателя засега да не е вързано към минуса.

Въпросните хвурлени в купчината кабели стъпалца на компютъра ми в момента са с TDA2052, с двуполярно захранване. При пряко сравнение със 7294 издишат яката. Не по мощност, по качество.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Защо в сайта е написано HI-FI?! И кво значение има? Аз знам, че се използва за означение на висококачествена апаратура.

Коментар

HiFi много отдавна не значи нещо супер качествено. То няма и конкретни критерии за тоя надпис върху нещо си. Просто го забрави за някакъв критерий.

Не казвам че 2050 е гаден. Казвам че отстъпва сериозно на 7294. Много други със същия надпис - пак така. Виж проектчетата от горните линкчета, които пуснах. Все са с прилични чипове и са доволно прости. А въпросния чичка няма да си позволи да публикува на сайта си нещо дето не е поне на средно ниво.

Коментар

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
                          Защо в сайта е написано HI-FI?! И кво значение има? Аз знам, че се използва за означение на висококачествена апаратура.
                          Ъхъ, висококачествена... от около 43та година, войната обаче Ако загледаш изискванията за HiFi - горе-долу всяка съвременна радиоточка за над 5 лева ги покрива. Та не се лъжи особено по това обозначение.

п.п. опс, Спарки ме е изпреварил
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

На времето беше сериозно постижение да реализираш НЧУ със характеристики 20Н-100КН,не знам на какъв клас отговаря,но по-добро нямаше.От ТДА-та та съм се заигравал със вехтите 2010 и 2020,2005.Тръпката беше да накараш някое транзисторно стъпало да тръгне,като откриеш къде по схемата има грешно сложена точка или пък липсваща такава в зависимост от кефа на каката която е чертала.На ей този,не можах да му намеря устойчиви колони,подкарах го на две х 90в...

Име:20150422_204430.jpg
Размер:88.4 КБ
ID:5655082

Име:20150422_204229.jpg
Размер:130.8 КБ
ID:5655083
                            Изскубал съм му изправителя и едрите кондензатори.

Име:20150423_083140.jpg
Размер:130.5 КБ
ID:5655084
                            Последно редактирано от petroffbg; 23-04-15, 08:43.
                            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Спарки, прегледах линковете, благодаря, ама си ме надценил. Абсурд за мен да права платки, да прехвърлям писти с ютия, да ецвам и тн. Просто никога не съм го правил. Обаче да сглобя някой кит ще успея без грешка, щото и преди съм правил. А сега да ви питам. Китовете на сайта на елимекс 7294 и тия дет не започват с 20xx изискват траф с напрежения от рода 2х20 или подобни демек с средна точка? Тоест моя траф за такъв не става?

Коментар

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
                                Спарки, прегледах линковете, благодаря, ама си ме надценил. Абсурд за мен да права платки, да прехвърлям писти с ютия, да ецвам и тн.
                                Чарковете са в такова количество, че спокойно можеш да го докараш и без платка въобще:

Име:cya_lm3875_06.jpg
Размер:47.9 КБ
ID:5655093

После, имай предвид че за да свалят цените на китовете, чиповете може и да са ментеливи.

И да, купи си читав траф със средна точка. 100 ватовите дори тороидални струват 30-ина лева. В Комет например има наличен тороидален 100 ватов, 2x24V. Пак от Комет през Farnell може да си купиш читави чипове.

Платки се поръчват. Нужно е само да си ги начертаеш с даден софтуер за платки. Поръчваш в понеделник, и идват в петък. Ама няма сми - готови платки за китове има бол.
                                Последно редактирано от sparkybg; 23-04-15, 10:06.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X