Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съхранение на пари по време на експедиция.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Съхранение на пари по време на експедиция.

Не на срещите с местните, а с опасните такива. Невъзможни неща няма. Но наистина ще е трудно да минеш за местен ако те спрът за джобене. То ако искате може да сте облечени с бермуди и хавайка, ясно е че номерата като са БГ си личи, но няма да биеш на очи ако си с местни дрехи или поне от някоя съседна държава, а номерата прашасват. То зависи от много фактори, но в някои местности по планетата не е здравословно да се бута човек и ако го прави то кашето на парите не мисля е най-голям проблем. Основното е да не се дават възможности на джебчии и крадци на и от коли, останалите опсности, като въоражен грабеж не мисля могат да се избегнат с криене на пачки...

Коментар

Не е лошо да се уточни за каква експедиция става дума. За нормалните държави в които няма въоръжени конфликти - разделянето на парите на няколко места е предостатъчно, все пак едно от местата където най много се краде е собствената ни държава, така че имаме вече създадени навици.
      По отношение на държавите с военни конфликти - придвижването се извършва на керванен принцип, с охранителни коли и представлява нещо съвсем различно от експедиция.
      Насов, май е гледал прекалено много приключенски филми!
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

По-скоро приключенските книги са ми повечко. Все пак 2-3 месеца в едната посока примерно е едно отиване до Индия, за Непал още 1 поне. После връщането още толкова. Това си е експедиция, прикючение и още много. Освен това зависи от целите. Ако идеята е да проучиш местното население е едно, ако искаш да снимаш забележителности друго и съвсем 3-то ако например имаш цели на определено място или места, но едва след 2/3 от пътя. Наистина е добре да се уточнят целите. Аз си запазваммнението, че човек трябва да не се набива много на очи, да е бдителен и внимателен, а не безрасъдно да разчита, че няма да има проблеми. Експедиция през Русия например е описана тук, не си спомням да е имало проблеми с парите и други кражби, напротив местните помагат много. Ако имаш свои хора по пътя или други местни, с които да комуникираш и да ти оказват подкрепа е съвсем различно. Та основното май са териториите. Все пак като чета нагоре, повечето мнения са, че не трябва всичко да е накуп, но и оставянето на големи суми в колата не е съвсем разумно. Наистина имаме опит с кражбите, а както се казва "Прикрито мляко котка не го лочи".

Коментар

Има и друг проблем.
          Декларирането на валутата на граница.
          Повечето страни допускат неограничен внос на чуждестранна валута ако тя се декларира на границата на влизане и не се е увеличила на излизане.
          При едно напълно възможно изтичане на информация от митнически служител към брат му, занимаващ се с обири на чужденци - ето го проблема.
          "Днес 13:00ч., зелен джип, БГ-регистрация, двама пътника, 5000$."

Ако не се декларират, отиваме в другата посока - проблеми с властите за валутно престъпление.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
            покрай тези електронни карти, забравихме добрите стари пътнически чекове - едно от най-сигурните средства за пренасяне на пари.... и да ти ги откраднат, не могат да ги осребрят.

е, трябва да има банка да ги обърнеш в пари, може да плащаш и директно в някои магазини.... но нали от време на време минаваш и през цивилизацията, когато си на експедиция...

не на последно място, може да си получиш парите от банката, дори да ти ги откраднат.......

та в крайна сметка, те са си пари, дето няма особен смисъл да се крият

Е, това е, банкера си е банкер!
            Това е май най-удачния вариант за пренос на повече пари.
            Малка сума в брой и добрите стари пътнически чекове.

Коментар

Тоя от снимката никога не съм го забелязал да взима чекове или кредитни карти, може би няма банкова сметка още. Редовно се налага да му даваме пари за 7-8 тона нафта. Много съм ги питъл за електронно плащане- гледат ме "странно', единия път извади мачете от под седалката. Май си помисли че нямаме пари да му платим. Действието се развива по средата на трасето на Baja 1000 в Мексико. Най близката банка е на около 500 километра... Ние ги делим парите на възможно най много места, винаги малко в портмонето и едно място "скрито" при грабеж. Дойде ли, обръща ти портмонето и като не ти повярва, че това са всичките ти пари го водиш до "скривалището" и да ги носи на майка си после. В скривалището трябва сумата да е достатъчно голяма за да ти повярва че това са всичките ти пари. Вземете и нещо за размяна- злато, един часовник... Не навсякъде искат да вземат пари, колкото и тъпо да звучи. За оръжието- ми ние си носим ракетни пистолети все едно заря ще правим, но съм сигурен, че дойдат ли момчетата няма да се оправим само със mагнезий. Научете наизуст телефоните на консулствата в страните през, които минавате / знам колко са некадърни ама все пак.../ Не взимайте банкноти от $ 100.00 с вас- на много места не ги и поглеждат, всичко над $ 20.00 е менте за тях. Спасението е - колата барака а вие бродяга. Лъскавите пичове ги "сапунисват" обикновенно.
              Последно редактирано от NIKSD; 22-01-09, 21:41.
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

А като решиш да му бегаш на тоя те чака една пустиня през която се спадат гумите на вана с който патувахме.Караш 7 часа до нормален пьт или нещо което има поне 100 метра права отсечка и камьните са по-малки от юмрук.
                Жега,тьркалящи се трьни,солени локви и змии.И ти де,с по 10 000$ на човек в джобовете
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Да да се изкажа и аз като пътувал две години 95-96та из Русия и минал без обири.1во внимателно си разпределяш парите(а аз носех по 2000-2500долара в мене)из кабината та ако ще да изпокъсат тапицерията да не ги намерят.Задължително носиш около 200 долара в рубли в джоба на ризата та като ги вземат да се успокоят и да не те бият залудо да кажеш къде са парите .2ро внимаваш къде спираш избягвайте съмнителни места.Спираш където има полиция пред нея няма да те атакуват.3то нощувки само на сигурно място плащаш си и нямаш проблеми.4то все пак ако им вдъхваш малко респект си е по друго ако те видят че си слабичък идват веднага5то караш и мислиш и не се отпускаш нито за секунда най малкото невнимание цял живот страданиеИ късмет ти трябва поне малкода не прекъсне експедицията в началото
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение

Тоя от снимката никога не съм го забелязал да взима чекове или кредитни карти, може би няма банкова сметка още. Редовно се налага да му даваме пари за 7-8 тона нафта. Много съм ги питъл за електронно плащане- гледат ме "странно', единия път извади мачете от под седалката. Май си помисли че нямаме пари да му платим. Действието се развива по средата на трасето на Бая 1000 в Мексико. Най близката банка е на около 500 километра... Ние ги делим парите на възможно най много места, винаги малко в портмонето и едно място "скрито" при грабеж. Дойде ли, обръща ти портмонето и като не ти повярва, че това са всичките ти пари го водиш до "скривалището" и да ги носи на майка си после. В скривалището трябва сумата да е достатъчно голяма за да ти повярва че това са всичките ти пари. Вземете и нещо за размяна- злато, един часовник... Не навсякъде искат да вземат пари, колкото и тъпо да звучи. За оръжието- ми ние си носим ракетни пистолети все едно заря ще правим, но съм сигурен, че дойдат ли момчетата няма да се оправим само със mагнезий. Научете наизуст телефоните на консулствата в страните през, които минавате / знам колко са некадърни ама все пак.../ Не взимайте банкноти от $ 100.00 с вас- на много места не ги и поглеждат, всичко над $ 20.00 е менте за тях. Спасението е - колата барака а вие бродяга. Лъскавите пичове ги "сапунисват" обикновенно.
                    Това добре, но пак стои въпроса с декларирането по сухопътните граници.
                    По тайниците са недекларирани пари, нали?

На мен поне ми се е случвало преди време на К.Андреево хванаха дрога в една шкода пет-шест коли преди мен и след тях всички ни "прецедиха".
                    И това на БГ границата.
                    Е, ако имах тайници за парите щеше да ви пиша от едно място дето и слънцето свети на квадрати.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                      Това добре, но пак стои въпроса с декларирането по сухопътните граници.
                      По тайниците са недекларирани пари, нали?

На мен поне ми се е случвало преди време на К.Андреево хванаха дрога в една шкода пет-шест коли преди мен и след тях всички ни "прецедиха".
                      И това на БГ границата.
                      Е, ако имах тайници за парите щеше да ви пиша от едно място дето и слънцето свети на квадрати.

Води се РИСК НА ПРОФЕСИЯТА.Казвам го това от името на брата горе,заедно работим.

Ако декларирам / караш ме да пиша глупости сега,но и не е голяма тайна за никой /всички пари които носим няма смисьл да ходя никьде,просто няма да се вьрна от там.
                      Ако им кажа,че пьтувам по работа ще ми трябва и работна виза
                      Дегизираш се като смотаняк,слагаш цайци за 20 кинта,часовник за 25,скьсаните сандали и една кофти раничка и си факан турист дето му викат тук.

Зависи и кьде отиваш,кога отиваш,с кого си,как пьтуваш....................но няма да описвам как се краде лодка от мексиканско защото местните искат да свалят кожата на собственика,той я заебава там, ние отиваме да си я преберем.Почваш с пазарльк за ената и повечето пьти минава номера.Кофти е,че знаят,че парите са някьде тук,но се пазариш по потник и гащи,и да те утепат файда няма.

Това не е бачкане,това е приключение как казват тук.

Криеш и се скатаваш като местен или поне да не си Грингото на улицата.Не биеш на очи и парите скатани с идеята АКО ГИ НАМЕРЯТ СА СИ ТЕХНИ.Опьнеш ли се не се прибираш у вас.Декларираш ли ги по-добре не ходи никьде.Ако имаш местен с теб е най-добре
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Аз публично декларирам че пари по граници не декларирам. Като се моткъм по Европа само с пластмасовки пари се оправям, по тъмните краища на света или се правя на тъп гринго с още по тъпа усмивка или все нещо не съм прочел. Това с декларирането си е малко ноj с две остриета- като не ги декларираш кофти, ако земеш та се издекларираш може на 500 метра след будката на полицая да те... Те по принцип в местата където ходим си имат по 30-40 братя и братовчеди- половината са полицаи, останалите бандитчета. Декларирането си е направо ела вълчо изяj ме. От друга страна и ти си прав. Съвет не мога да дам, зависи от случая.
                        Извинявам се, ама мойта програма няма J май или пък съм тъп гринго и не я намирам тази буквичка
                        Писали сме с брата по едно и също време.

Коментар

То това вашето е друга бира/текила
                          Това е работа, с всичките позитиви и негативи, рискове и т.н.
                          Сигурно няма друг начин. Въпрос на оцеляване, нагласа, желание за екшън и т.н.
                          Сигурен съм, че и двамата ще умрете ако ви се наложи да работите пазач на паркинг или касиер в супермаркет, нали.

Коментар

Казах ви аз,че е нарушител брата

Един стои зад рьчките на мотора,един дьржи ракетния пистолет и един плаща.И тримата са сьс стиснати палци обаче и стиснато дупе.

Кьсмет нямаш ли и малко по-яки нерви по-добре си седи у вас.

Бе на някой да му трябва прекарване на лодка през коя да е граница????Свирнете,много сме добри еле през Мексиканско Американската.

И кой чете ми е все тая,кога и да спрем тук все ни обрьщат хастара което си е сьвсем нормално.Само като ме питат какво работи и като им кажа КАРАМ ЛОДКИ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА и е така ме гледат.И сьвсем нямам идея да си сменям бачкането.

Последната оферта - моторна лодка от тук до Дубровник.Това е минаване през Мексико,Хондурас,Гватемала,Панама,Карибите и после цяла Европа.Каде се сетиш там може да те изгьрбят.Да казвам ли колко пари се носят там????Орьжие е незаконно в Мексико,за един патрон си в затвора та трьгваме голички.И .................те така,криеш и караш и все си до следващото пристанище,а лодката си я намерил заредена,трябва да я оставиш на Хосе,той какво ще прави идея нямаш.
                            Последно редактирано от BENZBOSS; 22-01-09, 21:52.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Сега Румба ще ме караш да спамя. Ама как така пазач!? Отивам пазач само, ако ми правят фронтални атаки поне по 2 пъти на вечер иначе егати скуката. Правим го за пари, но редовно май е повече за адреналин. Същите пари се изкарват и като возим туристи в залива тук ама си е скукааа. "Лошото" е че и двамата вече имаме жени, брата и дете има, като не си сам малко те спира. Приказката за стомничките е валидна навсякъде и по всяко време.

Коментар

Голямата вода си има други специфики и живот.
                                Дори и заради това, че 500м. или 5мин. след лодката няма и следа, че си минал оттам.
                                А е ясно, че преследвания има много пътища, а преследвача само един.

Това ако те подгонят, де. И не са с по-голямо мотор от теб.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X