Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съхранение на пари по време на експедиция.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Съхранение на пари по време на експедиция.

В мазен вестник между седалките като баничка-става за малко растояние,сред мръсните парцали в кутията за инструменти,сред мръсното бельо за пране.
    Или в общи линии на места които са малко по неприятни при евентуален акт на вандализъм.На колкото повече места по по малки суми толкова по малко вероятно е да откранднат нещо.Най важното си остава поведението на индивида.Не е необходимо да се огласява предварително с колко пари и маршрута на пътуването.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
      В мазен вестник между седалките като баничка-става за малко растояние,сред мръсните парцали в кутията за инструменти,сред мръсното бельо за пране.
      Или в общи линии на места които са малко по неприятни при евентуален акт на вандализъм.На колкото повече места по по малки суми толкова по малко вероятно е да откранднат нещо.Най важното си остава поведението на индивида.Не е необходимо да се огласява предварително с колко пари и маршрута на пътуването.

То не е нужно огласяване.
      Самият факт, че си с експедиционен джип на 10 000км. от Родината, говори че не се разхождаш без пари в брой.
      Последно редактирано от rumbata; 22-01-09, 10:53.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Нищо странно няма в темата. За една експедиция си трябват пари. Какво правиш, когато си в райони, където няма банкомати, а местата, приемащи кредитни карти са рядкост? Начинът, по който съхраняваш парите си, може да те вкара в големи проблеми. Като почнеш от там, че можеш да увиснеш на м**ната си без пари, и стигнеш до там, че най-лошия случай може да се простиш с живота си ...
        Да,ама мисля че всеки сам трябва да си носи отговорност за парите си.
        Не,да си ги сложи в кората на вратата,и да му гепят жипа,и после да каже:уж така ми казаха...пък останах без кола и пари....и живот...
        Така че,ако не ти се отдава да се опазиш,никой немое ти помогне! По учебник нестава

Коментар

Разбира се, че всеки си носи отговорността.
          Не търсим отговорност, а обсъждаме къде и как да се съхраняват пари като си на ма**ата си.

А ако някой пък каже или си помисли долното значи не е у ред в надвратното устройство

Първоначално публикуван от nikito776 Преглед на мнение
          ....и да му гепят жипа,и после да каже:уж така ми казаха...пък останах без кола и пари....и живот...

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
            На колкото повече места по по малки суми толкова по малко вероятно е да откранднат нещо.
            според мене е точно обратното - вероятността да откраднат нещо се увеличава

естествено, че това нещо е със стойност, обратно пропорционална на броя места за укриване ( при равномерно разпределение на общата сума )

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
              според мене е точно обратното - вероятността да откраднат нещо се увеличава

естествено, че това нещо е със стойност, обратно пропорционална на броя места за укриване ( при равномерно разпределение на общата сума )
              Диверсификация на риска. Това е начина.
              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Не е лесна задача това. Крие много рискове. Мисля основното е максимална предпазливост, избягване на опасни пътища и територии, без много да се набиваш на очи трябва да си в състояние да преминеш цялото трасе. Експедиционен джип да, но ако е много натруфен и му личи, че вози паралия, оправия няма. 7к не са пари ако те спипат за откуп, а това е не малко вероятно при експедиция из Азиа или Африка. Та не мислете за криене на пари, а за това как да се движите необезпокоявани от начало до край. Освен неугледен и непретенциозен външен вид на машината, добре е да носите дрехи подобни на местните. Най-добре да ви изгорят добре видимите части от тялото, а инак да сте облечени 1 към 1 със местните! Това е много важно. Ако общувате с тях, ще трябва и език да знаете. Из пущинака ви трябва гориво и храна, та основните места за спиране са бензиностанции и хранителни магазини/пазарища. Там трябва да сте особено внимателни, да не се отделяте много от машината, не губете време с излишни занимания, спирате, зареждате и беж да ви няма. Основното е да се изработи правилната стратегия за незабележимост. Аз бих носил чекове, карти и кеш, дори малко злато бих си скътал в дрехите. Местните ще са с широки многопластови дрехи и в Азия и в Африка, та пришиването на скришни суми е напълно реалистично. Аз лично без оръжие бих се побъркал на експедиция в тези 2 континента. Но сдобиването с такова е рисково, защото предполага да се общува с престъпни групировки, няма как да си купиш АК просто ей-така. Та явно ще е без оръжие, освен ако нямате начин легално да минавате граници с лично такова още от България. Рисковано начинание си е. Основното е, че да ти откраднат машината и парите е само началото на проблемите. Или оставаш жив, но без нищо или те убиват или те взимат за заложник, което е и най-вероятно. Тогава и да имаш пришити пари, трябва да са в тялото, че надали ще ти останта дрехи. Стратегията трябва да е такава, че тези рискове да се сведът до минимум. Документите от всякакъв тип също е важно да се пазят добре. Предполагам, че колкото повече гориво и храна може да се запасяват в машината, толкова повече намалява рискът да се случи поразия. Важно е да се нощува на безопасни места, а ако не е възможно, да не се сира, а да се спи в движение, на смени по 6 часа примерно, но ако са само 2-ма души оставаш без навигатор реално. Трябва да има предварително набелязани безопасни точни за зареждане на гориво и првизии, а не да се спира пътем, каде да е. И пак, Език ако не знаеш си пътник, демек разчиташ на късмет Изцяло!

Коментар

лесен въпрос...
                  Държиш малка сума в теб, а останалите в специален тайник - примерно стар фотоапарат - Зенит. Ако е изкормен, вътре ще има достатъчно място... Като излизаш от колата си го носиш с каишка на врата. Не е добра идея да се тръгне с цялата пачка от БГ. По маршрута си набелязваш места където може да се тегли пари - основно и резервно - и разпределяш сумата пропорционално, според разстоянията и най-употребяваната валута в мястото. За всеки случаш си правиш тайник в някой често използвана обувка, където заделяш 500$ и златен пръстен, за кризисна ситуация. Не е кой знае какъв проблем, та да се умува толкоз....
                  Ако всичко е измислено на една експедиция и няма приключения (като това с ферибота) - къде е тръпката...
                  Имам и още една идея - като пътуваме - да даваш кинтите на мене. Ти ще си спокоен, пък ако изчезнат - като се върнем ще имаш да взимаш....

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                    ...Важно е да се нощува на безопасни места, а ако не е възможно, да не се спира, а да се спи в движение, на смени по 6 часа примерно, но ако са само 2-ма души оставаш без навигатор реално...
                    Това ако пътуването ти е работа, а не удоволствие.
                    На експедиция се ходи за кеф, а не за да се изтрепеш от път и да се озърташ на 1002 страни.
                    Човек тръгва заради местата, през които ще мине и заради хората, които ще срещне.
                    Ако минава транзит през красотите или не се отърка в местните защо изобщо е тръгвал?
                    Има безопасни TV Дискавъри, Нешънъл и т.н., та даже и Ал Джазира

Коментар

лесен въпрос...
                      Държиш малка сума в теб, а останалите в специален тайник - примерно стар фотоапарат - Зенит. Ако е изкормен, вътре ще има достатъчно място... Като излизаш от колата си го носиш с каишка на врата. Не е добра идея да се тръгне с цялата пачка от БГ. По маршрута си набелязваш места където може да се тегли пари - основно и резервно - и разпределяш сумата пропорционално, според разстоянията и най-употребяваната валута в мястото. За всеки случаш си правиш тайник в някой често използвана обувка, където заделяш 500$ и златен пръстен, за кризисна ситуация. Не е кой знае какъв проблем, та да се умува толкоз....
                      Ако всичко е измислено на една експедиция и няма приключения (като това с ферибота) - къде е тръпката...
                      Имам и още една идея - като пътуваме - да даваш кинтите на мене. Ти ще си спокоен, пък ако изчезнат - като се върнем ще имаш да взимаш....
                      Горби, това ми хареса!
                      Наистина тайникът трябва да е някакъв предмет, който се вписва в облеклото и оборудването,
                      не се набива на очи и изглежда естествен в средата.
                      Фотоапарата е добро попадение въпреки малкото неудобство от постоянното носене.
                      Може би и калъф за очила или кичозна куха пластмасова гривна.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                        Това ако пътуването ти е работа, а не удоволствие.
                        На експедиция се ходи за кеф, а не за да се изтрепеш от път и да се озърташ на 1002 страни.
                        Човек тръгва заради местата, през които ще мине и заради хората, които ще срещне.
                        Ако минава транзит през красотите или не се отърка в местните защо изобщо е тръгвал?
                        Има безопасни TV Дискавъри, Нешънъл и т.н., та даже и Ал Джазира

Да това го мисля и аз. Аз бая си поснимвам, та на експедиция няма как да стане без снимки. Това обаче не означава, че не трябва да се внимава. Чанта с 2 тела и няколко обектива + останалите джаджи струва торба пари и издава много. Това не пречи да се внимава, а даже напротив. Прекосяването на 1000 км пустиня примерно пълна с опасности надали е най-доброто място да се подмотва човек. Искам да кажа, че да не се набиваш на очи и да внимаваш как и къде влизав в контакт с местните не изключва разглеждане на забележителности и означава транзит. Но не може да се държиш като класически турист. Не си такъв, а си тръгнал на експедиция, има разлика. Пътешествениците са различна порода от туристите.

Коментар

Да това го мисля и аз. Аз бая си поснимвам, та на експедиция няма как да стане без снимки. Това обаче не означава, че не трябва да се внимава. Чанта с 2 тела и няколко обектива + останалите джаджи струва торба пари и издава много. Това не пречи да се внимава, а даже напротив. Прекосяването на 1000 км пустиня примерно пълна с опасности надали е най-доброто място да се подмотва човек. Искам да кажа, че да не се набиваш на очи и да внимаваш как и къде влизав в контакт с местните не изключва разглеждане на забележителности и означава транзит. Но не може да се държиш като класически турист. Не си такъв, а си тръгнал на експедиция, има разлика. Пътешествениците са различна порода от туристите.
                          Повишеното внимание е по подразбиране, разбира се.
                          То и самият факт, че си в чужда среда те държи нащрек.
                          Но каквото и да се случи с оборудване или автомобил,
                          как и къде да запазим голяма част от парите, за да може да се продължи или да се върне екипажа.
                          Не говорим за отвличане или нападение от организирана банда с цел грабеж, изнасилване , дюнероване и т.н.
                          Тогава шансът да запазиш парите е колкото да мине в същия момент местния шериф с отряд SAS.
                          Те това ме терзае

Коментар

по малко пари в джипката и жапката эаклучена че могат да проходат.или в едно пликче и пот седалката ги мушкаш хубаво

Коментар

Ако си достатъчно внимателен за да не те отвлекът или да не се натересеш на банди и други кожодери, то опазването на парите от кражба ми се вижда бял кахър, изисква доста по-малко внимание. Ако си ги носиш във спецялен джоб във вътрешна дреха и няма как да те ограби джепчия какъв е проблема? Ако става дума за риско от въоражен грабеж, значи си говорим за друго нещо и се връщаме на казаното по-горе от мен. Аз не бих оставял нищо ценно в машината, нито нея бих оставял без надзор. Така процедирам в България. Като чужденец в чужда страна рисковете са съвсем различни и да се отървеш с минимална сума ако те спрът да те "джобят' апаши, трябва да минеш за местен, инак как ще ти хванат вяра, че си на майната си със 50-100$? Превенцията на подобни срещи и рискове е основното, което трябва да се търси си мисля.

Коментар

Ако си достатъчно внимателен за да не те отвлекът или да не се натересеш на банди и други кожодери, то опазването на парите от кражба ми се вижда бял кахър, изисква доста по-малко внимание. Ако си ги носиш във спецялен джоб във вътрешна дреха и няма как да те ограби джепчия какъв е проблема? Ако става дума за риско от въоражен грабеж, значи си говорим за друго нещо и се връщаме на казаното по-горе от мен. Аз не бих оставял нищо ценно в машината, нито нея бих оставял без надзор. Така процедирам в България. Като чужденец в чужда страна рисковете са съвсем различни и да се отървеш с минимална сума ако те спрът да те "джобят' апаши, трябва да минеш за местен, инак как ще ти хванат вяра, че си на майната си със 50-100$? Превенцията на подобни срещи и рискове е основното, което трябва да се търси си мисля.
                                Изключено е да минеш за местен където и да било.
                                С изключение на някои части на България, които сега носят други имена и имаме граница с тях.
                                Но това не е експедиция.

Където и другаде да мръднеш на челото ти пише "Чужденец", дори и да знаеш 49 езика с диалектите.
                                Превенция на срещи с местните е все едно да идеш до Рим и да видиш само папата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X