Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиции "Българи зад граница"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Експедиция до другата България

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
    Нека уточним какво събираме. Не е рано.

Музика-каква, книги - какви, учебници и т.н.

Всякакви идеи от всички ще са полезни.
    Музиката мисля да е: народна, хороводни китки, малко от старите групи и изпънители: Щурците, Сигнал, Васил Найденов, Лили Иванова, Тоника, Тони Димитрова... и т.н.Една компилация от модерни БГ Поп хитове.
    Ако имате някакви предложения за друга музика, споделете
    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Според мен е рано да се коментира какво да събираме, защото хората може да си имат повече народна музика, отколкото ние можем да съберем... Или библиотеките им да са пълни само с български книги и да изглеждаме глупаво с чувалите българска литература и торбичките с MP3-ки..... Нека да отида да подпитам дипломатично какво би ги зарадвало.... Не забравяйте, че и там има интернет и доста млади момчета и момичета учат в България и могат да им набавят много неща.... Лично моето мнение е, че най би ги зарадвало нашето присъствие - колкото повече хора се организираме - толкова ще им доставим по-голямо емоционално удоволствие и тръпка за родината....

Коментар

Ето, вече имаме и координати на българските училища из региона, можем да питаме те от какво имат нужда.....

Неделно училище към Българската община "Св. София", Измаил
        Преподавател: Варвара Колева
        Дом художников
        ул. Бендерская, 43
        Измаил
        Одесская область
        Украйна
        тел.: 0038 (0)48 412 19 94

Българско неделно училище към Всеукраинския център за българска култура, Одеса
        Създадено през 2001 г. Изучавани предмети: български език и литература, български фолклор.
        пер. Вице-адмирала Жукова, 9
        Одеса 65026
        Украйна
        тел.: 0038 (0)48 222 64 04
        0038 (0)48 249 63 98
        0038 (0)48 732 45 02
        e-mail: association_bu@mail.bg

Българско неделно училище към Българския културен център, Болград
        Училището функционира предимно във вид на подготвителни курсове за желаещите да се обучават в български висши училища. Преподавани предмети: български език и литература, български фолклор.
        За контакт: Галина Иванова
        ул. Ленина, 154
        Болград 272800
        Одесская область
        Украйна
        тел.: 0038 (0)48 464 17 84
        0038 (0)67 252 76 29
        e-mail: bolgarcentr@ukr.net
        i_galina@ukr.net

Болградска гимназия “Г.С.Раковски”
        Държавно училище с изучаване на български език. Построена от българските преселници и учредена с хрисовул на молдовския княз Н. Богориди през 1858 г. като Народно централно училище. През 1993 г. възстановява статута си на гимназия.
        Директор: Жанна Суслина
        ул. 28 Июня, 1
        Болград 272800
        Одесская область
        Украйна
        тел.: 0038 (0)48 464 13 07
        0038 (0)48 462 29 69

Тази последната, на практика е първата българска гимназия въобще.... Нейни възпитаници са:Аз взимам за себе си първия адрес, чрез тях ще се свържа с българската община "Св. София" в Измаил. Някой ако иска да се свърже с останалите и да проучи от какво имат нужда и можем ли с нещо да им помогнем......
        Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 30-01-08, 13:26.

Коментар

имаме вече и адреси и цени на хотелите в Измаил...
          http://hero.izmail-city.com/hotel/

1 лв. е към 3.60 грн.

Коментар

получих и приблизителен списък с нещата от които се нуждаят нашите съотечественици там..... /колегите се оказаха прави/....

DVD, CD дискове : кино, художествено(старо и ново), научно-популярни филми, музикални, исторически, документални за съвременното бълг.общество, за проблемите /на БГ/ и т.н.
            ,за българската природа /снимки предполагам/.

литература,книги /на български/ : художествена литература, научна , особено за бесарабските преселенци, за другите изселници извън България, историческа литература, учебници, фотоалбуми с красивата българска природа, детска литература, детски приказки.

музыка: МP3 , CD , традиционна народна музика, съвременна муз(поп, рок ). детска музика(прекрасните детски песни от периода на социализма)

Списания
            : бълг.списания, актуални днес, /ще формираме библиотека в Измаил в базата на българската община/

Български национални знамена: малки знаменца и големи знамена/желателно с флагшток или дръжки, за да може да се слагат по дворовете/

Руско-български речници: има голям дефицит за тях, особено за тези, които искат да изучават български език, за младежите.

техника: компютърна техника, PC, може и second hand, (втора употреба) за българските общества в Измаил, за измаилското неделно училище, за да могат децата да се учат с помоща на съвременната технология и образователни програми. А общината /българската/ може да излезе в интернет за по-добра комуникация с другите /български/ общества и съотечествениците си в България.

видео прожектор , за демонстрации в малки и средни помещения на български филми на голям бял екран, в голям формат. БГ Обществото в Измаил има нужда от модернизация, разбира се може и втора употреба /прожектора/.

дискове с компютърни програми:: за изучаване на бълг.език и други. (дори и пиратски)

и еще, нам было бы очень приятно, если бы ребята из клуба внедорожников посодействовали созданию сайта бессарабских болгар, надо выходить в интернет, ведь большинство болгарской молодежи в Украине уже пользуются совремнными технологиями , интернетом.
            если бы у нас был бы свой сайт , то это бы способствовало обьединению нашей молодежи, поднятию самосознания, получению информации , для всех молодых ребят ,в каком бы уголке Украины они не находились бы. Это очень важно.

С други думи - имат нужда от много неща, повечето от които можем да осигурим, за други може на следващия път - тук вече всички имат думата......
            Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 30-01-08, 15:18.

Коментар

БРАВО Горби оства да се разберем кой за какво ще отговаря и да пчваме набявянето на подаръците

Аз от сега се сещам DVD филмите от къде можем да си ги набавим.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор Преглед на мнение
                БРАВО Горби оства да се разберем кой за какво ще отговаря и да пчваме набявянето на подаръците

Аз от сега се сещам DVD филмите от къде можем да си ги набавим.
                Аз ще помогна с музиката.Жалко че няма да мога да дойда
                DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Великолепна работа е свършил Горби! Браво.

Някои идеи:

1.Преди време излизаше DVD-колекция "Златни Български филми" на "24-часа". Утре ще се опитам да се свържа с редакцията и ако има изостанали колекции ще купя. Ако някой има връзки във въпросната редакция моля да си каже.

2.Ще се опитам да намеря географски карти на България като тези в училище. Ако намеря и такива исторически ще съм още по-доволен

3. Ще ми се да вземем буквари, читанки и книги за най-малките. Нека първите им прочетени думи да са на български!

4. Ако имаме разрешението и подкрепата на г-н Венци Петров да направим някакъв плакат или голям календар с емблема или лого на OFFroad-bulgaria.com и снимки на български забележителности.

Времето дотогава е и много и малко в предвид ангажираността ни, но мисля че с добро желание и подкрепа от колеги ще се справим.

Дано се съберем повече коли.

Коментар

Значи аз тръгвам другата Неделя - сутринта нататък... Почти съм уредил всички срещи с местните организации - много се очертава да помогне един журналист, който работи дълги години в тази насока, но кой е какво прави и т.н. - в репортажа, който ще публикувам от там ведно с отчета какво съм свършил по организацията.....
                    В тази връзка, ако някой има конкретни идеи по организацията - примерно да правим обиколка на областта, да повозим децата от селата по горите и т.н. - да предлага, за да мислим с хората от българските общности някаква програма....

Коментар

Горби, ти си организатора и водача на експедицията.

Мисля, при проучвателното ти пътуване ще дойдат и идеи за срещи или мероприятия, за които не сме се сетили тук.

На мен ми хрумват всякакви, но ти по-добре ще прецениш на място кое е подходящо и изпълнимо. Мисля и Явор ще се съгласи с мен- имаш нашето доверие и подкрепа за програма каквато прецениш на място. Най-добре познаваш терена

Мисля, че е добра идея да посетим детска/и/ градина/и/ и да поговорим с децата, да им раздадем книжки читанки /събирам/ на български.
                      Както казваш и ти, да ги повозим до някое място, което те искат да ни покажат.
                      За децата това ще е незабравимо изживяване, ще им се запечата за цял живот.

Ако имаме късмет да заварим българска сватба /може би тук могат да помогнат местните/, да подарим нещо символично на младоженците, да се снимаме с тях. Такива неща се гледат и от двете роди, от деца и внуци.

Ако имаш нужда от нещо за сегашното ти пътуване - пиши.
                      Желая безаварино отиване и връщане и чакам с нетърпение репортажа ти!

Коментар

върнах се от Измаил, да докладвам.... Срещнах се с когото трябва, свърших чудвсна работа благодарение на една голяма бесарабска българка - Райна Манджукова (води предаването "Облаче ле бяло" по Скат). Уредили сме програма, спане, мероприятия, чеверме. Хората са много ентусиазирани и ще ни чакат с нетърпение. Най-късно до утре ще обработя снимките и ще пусна репортаж....

Коментар

Малко закъснях с репортажа, но се надявам да заинтересовам повечко хора въпреки всичко...
                          Карам по ред.
                          Пътят до Измаил е точно 368 км. от центъра на Варна, измерено по километража на колата. На отиване тръгнахме в 5.30ч от Варна, спирахме по пътя в Каварна за да заредим метан на колата, после почивка в Румъния час и половина, ферибот за да преминем Дунава при Браила, час и половина после на границите Румъния - Молдова и Молдова - Украйна и към 14 и 30 бяхме в Измаил. Пътят до Браила е почти без забележка. Малко е трудно за ниска лека кола да се катери и слиза на фериботите, дето не са точно фериботи ами бак-ове. Осурках си Мерседеса на два пъти. Знам че Май месец такива проблеми няма да ни вълнуват.. Пътят в Украина бива. Тук таме е поразбит, но като цяло е добър.
                          Цената на дизела в Румъния е колкото при нас.
                          Сега внимание - дизелът в Украйна е 4.80 грн. или около 1.40 лв.

Другите стоки които са явно по-евтини - цигари (доста по-евтини от тук), водка (изтекоха ми очите от хубави водки - имаше към 20 вида), сладки и шоколади - Райна ми препоръча едни бонбони - е няма такива в България, досега не съм ял такова.....
                          Земята и къщите още са без пари по селата..... Хубава къща с двор поне един декар е около 2 000$... Най-хубавите са по 5-6 000$, а по смотаните по 1000$. Къща за 1000$ на 360 км. от Варна....?? Да, познахте - ще се пазари поне една къща.... Още повече че земята е отличен чернозем, а украинците продават спокойно на чужденци. А ако пуснат ферибот от Тулча до Измаил, разстоянието до Варна ще е към 260 км.... Но това е друга тема......

С пристигането в Измаил отидохме в ресторант "Добрич", където българското дружество "св. София" си прави периодичните сбирки. Посрещнаха ни с усмивка, много приятни и усмихнати хора. Обещаха добра организация за похода, посещение на български паметници, на българска църква, обикаляне на съседните български градове и села. Питаха ме каква е всъщност целта на похода, на което аз отговорих, че ни е писнало политици и организации да си приказват празни приказки и да се събират да ядат и пият само и всичко да се забравя след това. Казах им - чисто човешки искаме да им покажем, че се интересуваме от тях и искаме да се опознаем, да опознаем българските села и градове там.... Ефектът който ще постигне един такъв поход би могъл да е доста по-голям от пет посещения на Станишев, който носи по два компютъра на училище за да отбие номера и да забрави на другия ден къде всъщност е бил... но все пак Станишев е долу горе от тези земи и трябва да отбива номера, предишните пък въобще не са стъпвали... Та ефектът, както каза Райна на сбирката, на поне десетина "бойни" джипа с развети български
                          знамена по улиците на тези пълни с българи градове ще е изключителен.... Самочуствието на тези хора, на тези пазители на българския дух, ще е друго, на фона на другите малцинства там.... Ще се разказват приказки на очевидци поне още пет години..... Улиците на Измаил не са като улиците на София или Варна или дори Шумен да речем... По улиците на Измаил колона от джипове с българските знамена ще е като колона от танкове по центъра на София...... Там джипове видях за двата дена 5 и то 4-те ниви и една тойота чисто нова, неместна..... Трябва да отидете зада видите за какво говоря.... Чувството е все едно сте се качили на машина на времето и ви е хвърлила в 1985 год. Лада 1500, Москвич 412, мотоциклети с кош, автобуси които не съм срещал от поне 20 год. тук....Камиони излезли от старите руски филми..... Новите коли са много малко и най-вече фирмени. Абе то всичко е като в руски филм.... трябва да се види.
                          Спането ще е в хотел в едно село на 20-на км. от Измаил. Спортна база със салон за баскетбол, сауна, басеин, тенис маси... и без топла вода... Иначе цената на човек е някаква смешна - към 3 евро..... Алтернативата, ако сме до 10 джипа е хотелче на центъра на същото село вече с топла вода и малко по-скъпо. Всъщност в базата има топла вода, но само долу в сауната.... Това не са последни данни, защото отговорника за комплекса го нямаше и не можахме да намерим, възможно е да се измисли нещо за водата.... Иначе има баня с вана вътре, но нещо има повреда и топла вода за сега няма... Покрай това село има гори и кофти пътища...... Отвън базата има чисто ново футболно игрище с изкуствена настилка.....
                          Щях да забравя - едно лирично отклонение пак.... - в магазина видях колбаси - направо да се олееш докато ги гледаш.... Едни кремверши, едни сарфалади... като доброто старо време... Като отидем Май месец обещавам да изям поне 5 кила.....

Относно какво трябва да носим... Личните ми впечатления са, че най-много ще се зарадват хората на повече джипки..... това ги вълнува... - ама много ли ще са джиповете, ама как изглеждат, ама наистина ли със знамена... ама наистина ли са големи много... Учебници - ами учебници казаха си имаме... и книги си имаме български.... Не че ще откажат да им занесем още де...... На музиката която им занесох се зарадваха много също.... Но не можах да дам на много хора - само три диска имах.....

Разбрахме се да пристигнем на 1-ви вечерта или 2-ри сутрин.... и да седим поне 3 дена за да можем да пообиколим и да видим всичко което искат да ни покажат.... Значи - от 1 до 5-ти .... На последния ден ще има чеверме.... Пролет, зелено, поляна с много българи от двете страни на Дунава, знамена и скара - ще има какво да разказвате на внуците после........

В следващия пост след малко - снимките, че още ги качвам и обработвам.....
                          Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 20-02-08, 22:01.

Коментар

Бакът чрез който се стига до Браила през Дунава

един бърз поглед към Молдова...

и поглед към първия след границата украински град - Рени

едно селце преди Измаил:

преди Измаил - замръзнало езеро и много рибари по него...

ето го и Измаил:

Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 20-02-08, 21:16.

Коментар

Добре дошъл, Горби.

Перфектна си я свършил. Респект!

Точно както казваше в началото. Те ще се зарадват най-вече на нашето присъствие и внимание.
                              Колкото повече участници, толкова по внушително и въздействащо.

Страхотни снимки

Коментар

Ето и сбирката на българското дружество.....

Българската църква в село на 12 км. от Измаил, възтановена с финансовата помощ на строителен предприемач от Добрич - не мога да се сетя какво можем да занесем за да дарим на църквата, може би икони от някой български манастир, но църквата ще е включена в програмата определено....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X