Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

Преди малко поговорих с брат ми по темата. Лятото беше в САЩ да поработи и непрекъснато бяха с коли под наем. Отчита го като голяма грешка, но той имаше адресна регистрация. По думите му кола под наем им е излизала около 600$ на месец, а за 1000$ са можели да вземат прилична лична и на прибиране да я продадат с малка загуба. Другите разходи по колата са им общо взето еднакви. Които са биле за втора-трета година и са знаели са си взели коли за по 600-800$ и някои са ги продали дори с печалба, но са имали и ремонти. Случвало се е тези под наем да ги оставят на пътя. Говорим все за стари и евтини коли - и тези под наем и личните. Документите каза, че се оправят за по-малко от ден.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
      ....
      Не бъркай е/имиграцията с туризма
      П.П. И не ми се вярва колите под наем да са били стари
      П.П.П. А като е бил там лятото(брат ти) дали знае името на съседния град?....Нагледал съм се през годините на студенти работещи лятото в САЩ. Дай да не разваляме съвсем темата

Коментар

99% от дилърите на мотори имат "Rental fleet",
        с две думи дават под наем. Цените са между 150-200$ на ден. Може да се вземе от NY и да се остави в LA, но си плащаш и транспортирането на мотора обратно до NY.
        Ако някой планира да обикаля с мотор, най- добрия вариант е да се купи и продаде накрая, особено ако имате познат който да ви съдейства за продажбата ако времето за прибиране ви притиска.
        The only thing moving after WWIII will be cockroaches and V-Strom 650.

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
          Не бъркай е/имиграцията с туризма
          П.П. И не ми се вярва колите под наем да са били стари
          Колите под наем не могат да са по-стари от 3 години.
          НО, знаейки в какви дупки се ходи на бригада може момчетата да са попаднали на накой местен авто сервиз, който да припечелва с рентване на таралясници, знаеки, че няма кой да го проверява.
          Ако колата е взета от Ret a car компания е Ъпсурт да е стара, всичи над 3 години се продават и се заменят с нови.

Коментар

Натрупа се доста полезна информация в темата , което е добре. Остава всеки да прецени за себе си , има или няма смисъл в размотаването из Америките или където и да било другаде.
            За един по важно е да стигне целта , за друг по важен е Пътя ...
            Благодаря на колегата goshko-loshko ,че ми подсказа за това http://www.eaglerider.com/motorcycle...otorcycle-tour . В снимките от линка става ясно ,поне за мен, има или няма смисъл да се обикаля в USA

Коментар

Първоначално публикуван от ianakiev Преглед на мнение
              Натрупа се доста полезна информация в темата , което е добре. Остава всеки да прецени за себе си , има или няма смисъл в размотаването из Америките или където и да било другаде.
              За един по важно е да стигне целта , за друг по важен е Пътя ...
              Благодаря на колегата goshko-loshko ,че ми подсказа за това http://www.eaglerider.com/motorcycle...otorcycle-tour . В снимките от линка става ясно ,поне за мен, има или няма смисъл да се обикаля в USA
              С прискърбие разбрах преди около 6 месеца, че оригиналния Route 66 вече не съществува. Изоставен е и буренясал поне в по-голямата си част. На някои места все още го има като второстепенен път, но като цяло е дублиран от големи и нови магистрали. Амин за тази неповторима реликва.
              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Най-реалистично е да погледнеш от къде ще наемеш моторетката и да се водиш по това. Едно време имаше форма на наем купуваш моторетката, и после ся връщаш пак на продавача който ти я откупува минус парите за наема. Сега не знам как е.
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  Най-реалистично е да погледнеш от къде ще наемеш моторетката и да се водиш по това. Едно време имаше форма на наем купуваш моторетката, и после ся връщаш пак на продавача който ти я откупува минус парите за наема. Сега не знам как е.
                  Това може и да е възможно според договорката между продавач и купувач.
                  Най- удачния вариант е да се купи от частно лице, това ти дава много гъвкавост в пазаренето, в много щати спестява "sales tax" която е около 8-10%+ разни измислени от дилърите допълнителни суми, за пример "оформяне на документи-$170"
                  Ако имате познат, който да съдейства за покупко/продажбата и дори и да го регистрира на свое име е идеалния вариант.
                  Ако е в по северните щати, обикновенна гражданска отговорност е 80-90$ на година, прехвърлянето на мотора и нови номера-$150.
                  В Щатите може да караш чужда кола/мотор (стига да не са крадени) без никакви пълномощни и др глупости, ако не си регистриран на адреса на собственика, не е нужно да си включен в застраховката.
                  Годишни прегледи няма, единствено ако колата (за мотори на важи) е над 3 години и е с бензинов двигател се минава през година тест за вредни газове.
                  Едно от добрите места за купуване и продаване на всякакви употребявани неща е www.craigslist.com

Коментар

ОТ това , което видях, няма никакъв смисъл да се купува каквото и да е от дилър и представителство- цените са адски високи. Принципа е - изкупуват евтино (най-често хората си оставят старите МПС за някакви смешни суми и взимат нови) но после продават изключително скъпо.В Чикаго взех от любопитство някакви местни вестничета само с авто/мото обяви от дилъри и определено за под 5к нищо читаво не можеше да се вземе. От craiglist съм попадал на доста изгодни неща, другия вариант е ebay. Контрола върху МПС-тата ми се видя доста занижен- няма ГТП и на няколко пъти видях бараки, които по европейските пътища (изключвам Източна Европа) никой не би допуснал. Но като цяло още от излизането от летището ти прави впечатление, че големината на всичко е х 1.5 спрямо познатата
                    2015 KTM EXC 450 six days Argentina
                    Toyota Land Cruiser KDJ 125

Коментар

Благодаря на всички включили се!
                      Goshko-loshko, ще огледам варианта за метро. Аз четох по разни туристически сайтове, Хващаш влакче (airtrain май беше) за 1-2 спирки и после метро. С 2 големи куфара не знам колко ще удачно. Това може и на място да го реша. Обратно от хотела със сигурност ще ползвам някаква shuttle услуга.
                      Иначе за ЛА и аз чух, че няма кой знае какво да се види, но Сан Франциско и околията ми влиза 100% в план-програмата. За паркирането и спазването на всички правила на движение съм предупреден и ще се опитам да ги спазвам.

Гоблин, в Ню Йорк съм букнал и платил вече Howard Johnson SOHO http://www.hojo.com/hotels/new-york/...n_date&rooms=1
                      Гледах да е в Долен Манхатън, разумна цена и горе-долу добра репутация )) Преди да го платя се посъветвах с двама БГ New Yorkers единия вика - чуден е, другия - абе това си е Чайна таун. До AirBnB изобщо не съм опирал заради други съображения. За 2 пълни дни ме посъветваха да направя разходка с хеликоптер около Манхатън, корабче около него. И да се спусна от Централ Парк надолу пеша по някое от авенютата. Желанието ми е да се пошляя. И да се напъвам, и да не се напъвам напълно осъзнавам, че за толкова кратко време няма да мога да видя почти нищо. Пътьом може да се кача и до Емпайър Стейт билдинг. Четох, че опашките са огромни и вероятно ще резервирам през Нет-а. Искаше ми се да вляза в някой от музеите около Сентрал Парк, но ще го решавам на място според времето. Аз и жената взехме 10-годишни визи и Източното Крайбрежие ще го повторя със сигурност след някоя и друга година. Вашингтон, Балтимор, Бостън, Филаделфия, (отново Ню Йорк) със сигурност ще искам да ги видя. Иначе да се върна на избора на хотел. Исках да е в Долен Манхатън, за да мога да правя пешеходни разходки из Трибека, Уол Стрийт, Малката Италия и волю-неволю Чайна Таун. Вечер опасно ли е из тези квартали? Колкото и да се дегизираме малката раница на гърба (камера, фото, вода) издава туристическия характер на разходката ни.

За Кармел, Монтерей и околията мога да кажа - че го правих миналото лято - готино и си струва. Имай предвид че няма как да не спираш тук там и макар като километри да не е много си е време. В Кармел има един плаж където катериците живеят .... под камъните!!
                      В и около Сан Фран и ЛА си все в трафик. не е зле да се отчете във времето. Аз отсядах в сателитните градчета например наместо в СФ бях (извън) Сан Хосе там са офисите на Оракъл и други подобни от Силикон Вали - на 40 мин от ценъра на СФ, но получаваш хубав хотел, без проблеми за паркинг и на не лоша цена
                      Нещо подобно ми се върти в главата и на мен за 3-4 дни. Може и 5. Това на място ще реша.
                      Понеже се събраха много неща за на място да решавам идва следващия въпрос: как стои въпроса с мобилните разговори там и най-вече интернета? За разговорите не се притеснявам чак толкова много, колкото ме интересува карта с мобилен интернет. Това не съм проверявал все още, признавам си. Може ли да се вземе сим карта от Ню Йорк с някакъв предплатен интернет за Х пари да я боцна в някакъв таблет от БГ и да ползвам интернет в Ню Йорк, Лас Вегас, Калифорния и Маями? Достъпът до интернет е важен.

Със сигурност ще възникват още въпроси, които ще задавам през следващите дни.

Коментар

Закупуването на автомобил с цел обиколка на щатите винаги ме е кефело като идея и съм събирал всевъзможна информация ! Едно от нещата които съм чувал по въпроса е , че е забранено преспиването в автомобил( бус,кемпер) . И това е проблем при дълги преходи. В Европата караш караш и като ти се доспи отбиваш от магистралата и предремваш 2-3 часа. Нека колегите да споделат инфо.
                        Въпреки ,че като си с бус или кемпер незнам как полицаите разбират дали има хора вътре или просто е паркиран.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                          Само една идейка...........

[ATTACH=CONFIG]766539[/ATTACH]
                          Ето в такова било забранено да спиш ако не везнеш в къмпинг?
                          Това ако е стина то тогава се обесмисля масрафа по този камион, по добре на мотелчета

Коментар

Първоначално публикуван от Mitko69 Преглед на мнение
                            Това може и да е възможно според договорката между продавач и купувач.
                            Най- удачния вариант е да се купи от частно лице, това ти дава много гъвкавост в пазаренето, в много щати спестява "sales tax" която е около 8-10%+ разни измислени от дилърите допълнителни суми, за пример "оформяне на документи-$170"
                            Ако имате познат, който да съдейства за покупко/продажбата и дори и да го регистрира на свое име е идеалния вариант.
                            Ако е в по северните щати, обикновенна гражданска отговорност е 80-90$ на година, прехвърлянето на мотора и нови номера-$150.
                            В Щатите може да караш чужда кола/мотор (стига да не са крадени) без никакви пълномощни и др глупости, ако не си регистриран на адреса на собственика, не е нужно да си включен в застраховката.
                            Годишни прегледи няма, единствено ако колата (за мотори на важи) е над 3 години и е с бензинов двигател се минава през година тест за вредни газове.
                            Едно от добрите места за купуване и продаване на всякакви употребявани неща е www.craigslist.com
                            По реда:

- Sales Tax, когато я има, е щатска такса. Като ДДС. Плаща се върху покупната цена независимо дали колата е нова или стара, от дилър, от приятел или от гадже. Изключение е само при преки роднини.

- Цените които се плащат при дилъра (освен ако не е отявлен бирник) са същите като в екивалента на КАТ. Плаща се за номер, за талон, и прочее. От дилъра просто е по-удобно понеже ти дава ключа и си взимаш кола с номер и документи. Иначе (правилната) процедура е да намериш кола от частник, да я платиш, той да си свали номерата (които са негови) и да си я вземеш. Дребния детайл че нямаш право да я караш без номера и без застраховка е твой проблем. С договора за покупко продажба и стария талон си правиш застраховка, и с нея (и с договора и талона) отиваш в КАТ да я регистрираш.

- Като говорим за застраховка - блажение са вярващите. Да, сигурно е е 80-90$ на година, в девети картофен пояс и за човек който живее на място (адресна регистрация), и който е със съвършена кредитна история (по някаква причина застраховките считат че ако си добър във финансите и не задлъжняваш - значи си и добър водач). За турист първо трябва да намериш застраховка която да ти се навие, а после колко трябва да и платиш е съвсем друга история.

И последно - да, крейгслист е добро място, ако проучваш триковете на мошениците там двайсетина дена преди това. Предвид че като всяко място с обяви измамниците там са двуцифрен процент.
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

http://patepis.com/?p=7097

Преди време попаднах на интересен пътепис за нашенец, който е направил обиколка на САЩ и малко Канада с кола.

Коментар

За тази фирма гледах наскоро репортаж по немската телевизия, може и да е вариант за колегите, който обичат да карат
                                http://www.escapecampervans.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X