Обява

Свий
Няма добавени обяви.

RYA Day Skipper практика в Северна Гърция

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: RYA Day Skipper практика в Северна Гърция

Никога не съм го усещал. Моя опит е скромен - няколко Картера, 2 Колин Арчъра и една Нордиа с около 2к мили общо проплавани ама - проспал съм го. И на корабчета до 15 метра пак нищо. Вдруги ден ще пробвам.
    Доколкото знам е фирмения цвят на Волво за морските им двигатели.
    Белият е на Ивеко.
    Синият на Щаер - но не съм сигурен.
    I get High by going Down

Коментар

Момент, за цвета споменах само защото другите няколко марки двигатели нямат много разпространени Sail Drive.
      По цветове
      -синкаво сребрист- Cummings
      - Червен- Westerbeke /на много от тия им трябва ток за да работят!!!/
      - тъмно сив- Yanmar / старите мотори и sail drive са рядкост
      - зелен- Волво- руска ролетка, много от тях са със sail drive. Не видиш ли валолиния, кърмата тръгва към десен борд на задна. И понеже всичко останало е в обратната посока, се получават интересни моменти. Видите ли зеленко, кърмата отива към зеленко sail drive /носовата светлина на десен борд е зелена/.

stern kick или още наричано prop walk се нарича качеството на винта да увлича към посоката на въртене. При включване на задна, винт въртящ обратно на часовниковата страна увлича кърмата към ляв борд. Най-често се усеща в самото начало преди да имаш ход и да е започнал да ти захапва достатъчно вода перото на руля.
      Увличането зависи от формата на винта. Мартек дърпат много, Max prop почти не дърпат...

Горното се отнася за дребосъци до 4-6 цилиндъра. Батковците от Twin Dick например, всичките са на обратно, ама там говорим за 200 до 2000+ коня мотори.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Хубави места за плаване.И добре че е било студено защото в Порто Лагос има милиони комари, просто не съм виждал такова нещо на друго място.Следващия път пусни поста преди да тръгнеш, може да се засечем някъде.

Коментар

Комарите ги борихме във Фанари и Керамоти. Още сега са като врабчета.

Коментар

Честито Венци! Оттук нататък безавариини плавания и екзотични дестинации. Я кажи малко за курса, и по точно:
            1. Имаше ли писмен изпит, както при 20БТ?
            2. На англииски ли си говорите и разбираемо ли е?
            3. Как е организир курса, в смисъл няколко дни ви обясняват и в един ден ви изпитват или 5 дни карате заедно и накрая инструктура преценява кой става и кой не?

Питам те защото искам и аз да го изкарам, но ме притеснява езика. Говоримо го владея на средно ниво, но писмено съм зле.

Коментар

Първоначално публикуван от divein Преглед на мнение
              Честито Венци! Оттук нататък безавариини плавания и екзотични дестинации. Я кажи малко за курса, и по точно:
              1. Имаше ли писмен изпит, както при 20БТ?
              2. На англииски ли си говорите и разбираемо ли е?
              3. Как е организир курса, в смисъл няколко дни ви обясняват и в един ден ви изпитват или 5 дни карате заедно и накрая инструктура преценява кой става и кой не?

Питам те защото искам и аз да го изкарам, но ме притеснява езика. Говоримо го владея на средно ниво, но писмено съм зле.
              Мерси.

Няма изпит, според преценката на инструктора е само. Само на английски е е курса, прост английски, но все пак трябва да разбираш какво ти казват.

Плавате заедно, освен маневрите, обясненията и т.н. курсистите планират пасажите, следят за провизиите, вода, гориво, време.
              Аз съм доволен.

Все пак инструктора има и чарт компания и дава най-близките до България яхти,
              така че трябва да е сигурен че като ми е дал тоя сертификат, аз при него ще отида за яхта

Коментар

А! Е това е различно от тукашните подобни курсове. Тук ти давам писмения тест и като не изкараш поне 80%, баба ти и адмирал да е, пак не минаваш. Същото се случва и, ако не ми направиш сам маневра за прибиране на човек зад борда. Ако ще и 15 метрова да е. Че ти броя и минута време. За рифоване на ляв халс, при всички риф системи от дясно /подветрено за да ти е гадно/, за изчисляване на курсове, светлини, разни вехи.... е ясно.
                Много обичам някой да се появи със спортна лодка, защото се карала по-лесно. По-лесно ама лебедките на през 5 метра. Пък мама те родила с 2 ръце по 40 сантиметра...
                Казват, бил съм голяма гад. Ама утре ще качиш цялото домочадие, те какво са виновни...
                Евала на колегата, че кастри с тъпото на мотиката!
                https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Кастри, кастри.

Пуска подвеждащи задачи да види кой мисли и кой директно потегля напреко през маслините.

Коментар

И аз най-после се записах за RAY Day skipper. След няколко заети дати, ми потвърдиха за 20.10.13. Живот и здраве съм там.

Коментар

А ние най-после имаме шанса да си бием рекорда от 24 000 мили на година или малко повече от обиколка по Екватора.

В момента лиценз нямам

А наздраве,не се сдьржах,да не се нацупи някой.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Американците винаги може да ги излъжеш

Тука се налага да се оправяме с най-големите кръшкачи и сметкаджии - гърците.
                        Без тапия, ще ти дадат лодка, но ще ти смъкнат още 500 евра от гърба.

Пък и ти си имат Бате(той ли беше пръв?) да те учи.

Коментар

Венци, какво представлява сертификата? Като шофьорските книжки ли е, със снимка?

Коментар

Формат А6 , тамън толкова голям, че да не влиза в никакви портфейли, и чантички.
                            Ламинирано картонче.

Българските за 40 БТ са доста по хубави и приличат на личните карти.

Коментар

Много си сексиискам и аз такова ма курса тук е 3000 долара и като им кажеш,че го имаш те не знаят какво е това та голям наплив няма.Единствения курс при който трябва да докажеш,че можеш да караш лодка.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Момчета, пуснал съм нова тема по въпроса който коментирахме на лични, но все още не я виждам да е одобрена от модераторите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X