До: Експедиция "Българи зад граница III - гробът на хан Кубрат"
Благодаря!
Благодаря!
))))
)))), може да се запазят стаи предварително, в Измаил, който е на 50-на километра от Болград има десетина хотела..... Пътят от Русе до Болград е около 320-350 км. Визи за Украйна не трябват, разходите по границите са около 10-15 евро.....
Колко са те 17 години... Всъщност пиша, защото както знаете, животът е най-добрия сценарист и може да измисли невероятни истории... Или как се промени моя живот за тия години, като не малка роля изиграха експедициите. След втората експедиция се разведох с първата ми жена, не че експедицията имаше нещо общо, просто така се получиха нещата. И като нещастен щастливо разведен, прекарвах свободното си време в пътувания до Украйна. Държа да подчертая, че до първата експедиция нито бях знаел нещо за тази страна, въпреки че баба ми е родом от там, нито бях ходил, нито пък съм планувал да ходя. Но още при първото посещения, когато отидох на разузнаване преди първата експедиция заедно с Райна, почувствах, че имам втори дом. Чувствах се като у дома си и там и тук. Много странно чувство. Сега, от позицията на 2025, когато съм обиколил цяла Европа, че и по няколко пъти - мога да кажа, че така както там, не съм се чувствал никъде. Явно корените са си корени. Не случайно при третата експедиция - до гроба на Хан Кубрат успях да намеря родата - братовчедите на майка ми, в едно градче на майната си до Запорожие, без да имам почти никаква информация. Възстанових родовите връзки, намерихме се после и във фейсбук, но за съжаление от 2022 са в окупация и ни вест, ни кост. Ta - в свободното си време по тия години пътувах често до Украйна и Одеса и като резултат - лятото на 2010 се запознах с едно украинско момиче с бесарабски корени - във ... Варна
2011 се оженихме а към днешна дата имаме две прекрасни дъщери и Одеса стана мой втори дом.. до 2022, сега няма как да си ходим, заради безопасността на децата. А селото на което ходих на гости и концерт на българския младежки клуб Актив - Нова Ивановка, се оказа че бабата на жена ми е оттам... А приятелката на жена м и, която ни запозна във Варна, се оказа, че е била в едното от училищата като посрещач от българските организации когато сме носили учебници. Малък свят
С някои от участниците в експедицията още сме близки приятели, с някои - близки семейни приятели, с някои не съм се виждал от експедицията... За съжаление момичето което ни посрещна в Одеса когато отидохме за пръв път, разведе ни и ни зарази с любов към града си отиде от този свят преди месец ...
Останалите от младежкия български клуб "Актив", войната ги разхвърли по света. Двете Оли бяха в Испания, едната се прибра в Одеса с трите деца, а другата остана с двете деца във Валенсия. Маринка е в Берлин, миналата година им ходихме на гости. Сергей се оказа почитател на "руския мир" и по моя информация е някъде из русия сам, без жената и детето, но може и да греша. Червенокосата Марина и Ваня са си на село - имат семейни хубави бизнеси. Алена си е в Одеса, Алексей управлява семейния бизнес - имат хлебозавод мисля в град Арцис и снабдяват с хляб цяла Бесарабия в тия трудни времена... И така - пътешествайте, мечтайте, не оставяйте нещата - "за утре" - има само днес и е важно да правите това което харесвате и обичате, а той животът си знае работата, намества нещата както си му е кеф..
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар