Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиция "Българи зад граница III - гробът на хан Кубрат"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Експедиции до Другата България III - гробът на хан Кубрат

Докато споменах тук "джипове", и в другия форум се появиха :
    ЦЪК
    Попаднах и на интересен български пътепис за Приднестровието.

Коментар

Първоначално публикуван от Тануцо Преглед на мнение
      Аз, таковата...да питам...има ли някакви "изисквания" към някой желаещ за участие?
      В случая говоря за мен и един мой приятел.
      Приблизително каква сума ще е необходима на човек?
      Можем ли да пътуваме с някого в друга кола?
      Аз мога да се включа с транспорт, но с лека кола. Съответно ако пътувам с моята кола ще има 2 свободни места, т.е. някой може да пътува с нас...
      Мисля, че ще мога да се включа със събирането на някаква литература...
      Малко ми е объркан поста, ама ми се идва много....но решаващи ще са паричките.
      Предварително благодаря за отговорите, може и на ЛС.

Поздрави
      За стойността на пътя - ти трябва да си го сметнеш. Километрите грубо май ще са около 4000. Миналия път излизаше около 50 лв на ден храна (около 20 лв) и спане (30-35 лв.).
      Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от Тануцо Преглед на мнение
        Аз, таковата...да питам...има ли някакви "изисквания" към някой желаещ за участие?
        В случая говоря за мен и един мой приятел.
        Приблизително каква сума ще е необходима на човек?
        Можем ли да пътуваме с някого в друга кола?
        Аз мога да се включа с транспорт, но с лека кола. Съответно ако пътувам с моята кола ще има 2 свободни места, т.е. някой може да пътува с нас...
        Мисля, че ще мога да се включа със събирането на някаква литература...
        Малко ми е объркан поста, ама ми се идва много....но решаващи ще са паричките.
        Предварително благодаря за отговорите, може и на ЛС.

Поздрави
        При мен най-вероятно ще има място... но в момента съм леко под въпрос, дали ще успея да дойда. Има вероятност баш тогава да ми се наложи да съм в щатите .
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Така, маршрута го уточнихме.
          Тръгване 01.Май 2009 сутринта 7.00 от Силистра. До вечерта трябва да сме стигнали Одеса. Около 520 км.
          02. Май - Одеса, Николаев, Кировград, Кременчук, Малая Перещчепина - Около 560 км.
          3. Май - Малая Перешчепина
          4. Май - Обратно - Кировград - Ольшанка
          5. Май Ольшанка - Измаил.
          6. Май - 10 Май - Обикаляне на "нашата" Бесарабия - да занесем каквото сме пропуснали, да занесем албуми от конкурса "Планински пейзажи", учебници и книги, където сме пропуснали....

Запорожките българи ги оставяме за нарочна експедиция. Следващата експедиция ще е към Крим, по пътя ще спрем и в Запорожие....

10.Май Тръгване от Измаил, до вечерта трябва кой от къде е да се е прибрал.

Съкратихме много маршрута като километри, за да имаме повече време за снимки, филмиране, разходки.

Експедицията няма да е толкова тежка, колкото планувахме, така че всеки ентусиаст е добре дошъл да се включи с каквото му хрумне превозно средство, стига да се свърже с мен или rumbata на л.с.

Като бюджет - километрите ще са около 2500 Силистра - Силистра, нафтичката в Украйна е с 50 ст. по евтина, а сега и падна гривната много - ще е съвсем без пари.
          Храната е доста евтина, но за сметка на това много по-качествена от тук. Нощувките са около 30 - 40 лева на ден.

Все още има време, но ни трябват учебници по български 1-9 клас, методически материали по български и литература, художествена литература на български, български филми в оригинални опаковки. Българска музика в оригинални дискове, от всички жанрове.

Ако нещо съм пропуснал или нещо не е точно, моля другите да ме коригират....

Времето ще е в разгара на пролетта и ще е чудесно за пътуване

Коментар

Нещата за събиране са същите както миналите експедиции:

Буквари
            Читанки
            Учебници по български език и литература /БЕЛ/ за всички класове.
            Методически ръководства по БЕЛ за всички класове.
            Христоматии и критика.
            Книги от български автори, класика и съвременни.
            Детски книжки.
            Сборници с текстове на народни песни и ноти.
            Учебници по хореография и български народни танци.
            Дискове с народна музика.
            Български игрални филми. /не пиратски/
            Особено необходими са документални и научно-популярни филми за България.
            Български знамена.

Коментар

Имам само една поправка - ДИСКОВЕ НЕ САМО С НАРОДНА МУЗИКА!
              Всчико, което е на български - поп джаз, всичко . БЕЗ ЧАЛГА, РАЗБИРА СЕ...

Коментар

Хайде момчета и момичета, приключвайте с мисленето и казвайте кой твърдо ще идва на експедицията, защото е крайно време да уточним точните бройки, остава само месец до началото.
                Знам че е криза, знам че всеки си има битови и всякакви други злободневни проблеми, но това което правим с тия експедиции в Бесарабия и другите части на Украйна и особенно тази с гроба на хан Кубрат е важно, хванали сме се и трябва да го довършим... Освен това - местата през които ще минем и хората с които ще се срещнем - ще има за разказване и на внуците.... Изненадан съм, че интересът към толкова полезно дело е толкова слаб, при положение че бюджетът е много нисък и времето е избрано изключително подходящо.... От хилядите авантюристи в този форум с джипове, мотоциклети и всякакви проходими чудеса, няма желаещи за такова полезно за България дело, което е озадачаващо за мен лично.... Гледката на 5-6 джипа, 2 мотора и 5 коли е изключително по-впечатляваща от да речем - само два джипа..... Помнете, че след като направихме толкова много миналата година, хората се надяват да не ги забравим и да си спазим обещанието да ги навестяваме по често и да им носим каквото е необходимо.... А има още толкова места, където така и не отидохме, пълни с българи, които ще ни чакат този път.....
                Както и да е, ще отидем ако трябва само два джипа - но ще отидем и ще свършим работата, все едно сме двайсет....

Румба, чакам за печатницата да ми се обадиш, че няма време вече.....

Коментар

Още малко и ще отговоря . Нещата около мен са адски объркани, не се знае още дали ще съм в България или ще се наложи да замина . За сега шансовете са по-скоро да мога да дойда, но все още не 100% .
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

При мен настъпиха промени и 99% от 1 до 6-ти няма да съм в България...съжалявам, но няма да мога да дойда..
                    Per aspera ad astra.

Коментар

Хей, момчета, нещо се умълчахте? Ако можете, да ме ориентирате поне примерно за пътуването - защото гледам че и при мен започват да се объркват нещата... При всички случаи ще се видим в Одеса, разбира се... Ще чакам някакъв знак..
                      Тони

Коментар

Първоначално публикуван от ivanova Преглед на мнение
                        Хей, момчета, нещо се умълчахте? Ако можете, да ме ориентирате поне примерно за пътуването - защото гледам че и при мен започват да се объркват нещата... При всички случаи ще се видим в Одеса, разбира се... Ще чакам някакъв знак..
                        Тони
                        На 1-ви вечерта живот и здраве сме в Одеса. Умълчахме се, защото всичко по организацията мисля е изчистено. Желаещи за експедицията няма, което може би е нещо свързано с кризата или с това, че по-скоро бием хиляди километри за да свършим някаква работа и не остава много време за екскурзии и разходки. Въпреки че този път го измислихме, така че да има свободно време за разходки и размотавания във втората част от дните (5-10 Май). Както и да е. Място за притеснение няма, дали сме дума да я направим тази експедиция, значи ако сме живи и здрави на 1-ви сме при вас и всичко си е по план...

Коментар

След вчерашната среща /пленер, семинар, поход, работен обяд и т.н ./ на участниците в експедицията,
                          взехме решение за отлагане на пътуването за есента.
                          Причините са доста, но основната е невъзможността за участие на доста хора от Форума в периода 1-10-ти Май,
                          включително и моето заради внезапно изникнал ангажимент по средата на периода.
                          Надяваме се до есента да се съберем по-внушителна колона от джипове и коли,
                          както и да успеем да организираме силна група /Тони, тук си ти / от Одеска област.
                          Новите дати са 19-27 Септември,
                          като идеята е да празнуваме 22.09 – Денят на Независимостта на България на святото място – могилата на Хан Кубрат.
                          Маршрута и разпределението по дни остава горе долу същия.

Всички са поканени!

Коментар

Да, Румене, тук съм)
                            Всъщност, съжалявам,че няма да се видим сега. Обаче добре е, че се отложи, защото и при мене нещата също се промениха. За септември - страхотно. Мисля, че група оттук ще има))
                            Успех в начинанията ви! С вас съм)

Коментар

Първоначално публикуван от ivanova Преглед на мнение
                              Да, Румене, тук съм)
                              Всъщност, съжалявам,че няма да се видим сега. Обаче добре е, че се отложи, защото и при мене нещата също се промениха. За септември - страхотно. Мисля, че група оттук ще има))
                              Успех в начинанията ви! С вас съм)
                              Е, ако искаш да се видим - все пак ще наминем в началото на месеца, но само за три дни, като екскурзианти и само до Измаил. В тази връзка ако имаш някакви сведения за промяна на граничния режим на Украйна, каквито слухове чувам - ще те помоля да споделиш... Дано са само слухове....

Коментар

До: Експедиции "Българи зад граница III - гробът на хан Кубрат"

Искам да помоля и някой от модераторите, администраторите или не знам от кого зависи - всички заглавия на теми включващи в себе си "Експедиции до Другата България" да се променят на Експедиции "Българи зад граница", заради припокриване на запазената от BTV марка "Другата България" и дистанциране от политическата организация "Другата България". Нашите си експедиции, ще са "Българи зад граница". Дано да има възможност да се осъществи и благодаря предварително на администрацията на портала....

PS.. Мноого бърза реакция, благодаря...
                                Една молба само - където има "Българи зад граница" - да е в кавички и да има експедиции отпред, че леко объркващо се получава - това е име на тематични експедиции, не е име на някаква група или организация.....
                                Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 13-04-09, 14:39.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X