Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиция "Българи зад граница - Бесарабия"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Другата България - Бесарабия

Много интересено преживяване !
    Поздравления на всички участници !
    JEEP PATRIOT, 2.0CRD , 2008
    JEEP CHEROKEE XJ ,SPORT 4.0L 2000
    JEEP COMMANDER, 4.7L , 2009
    JEEP GRAND CHEROKEE WJ 4.7L H.O , 2005 OVERLAND 0878102108 -Иван

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
      това първото не са екскурзианти а чеченски бандити и тяхната пленница....
      Горби, предвид зачестилите тревожни обаждания от близки и познати, включително и непознати по тел. и на лични....по повод чеченската линия мисля, че е редно да уточним нещо.

Горби откри в ниско-подстриганата ми глава, суровото излъчване и неприветливият ми вид, нещо чеченско... Вероятно творецът в него така е разпознал „героя". Бих искал да споделя, че това е само шега...Аз лично, нямам кой-знае какво против употребата и (доколкото това всява обикновено респект у непросветените), но за други.... е повод за спомени свързани с насилие и загуба на близки ...
      Та бих искал занапред да се внася и уточнението свързно с произхода ми, примерно ... "тракийски чеченец"

В тази връзка на снимката на Парталев ....

Снежанка е "отвлечена" от "тркийски чеченец" и суров казак ...,

от което само последното твърдение май има някаква връзка с действителността
      ______2
      Е = MZ

Коментар

Ей верно ли наплашихме хората..... Разбира че е шега. Оставаш си само Димата тогаз и вече никой няма да го е страх от тебе....

Коментар

Ден 4-ти. 4.Май . 2008

За този ден имахме план да пътуваме за Болград..... Сутринта към 10.30 отидохме до селото на Райна да я вземем. На влизане в тяхната улица едно дете ни забеляза и тръгна към другата къща с викове "българите, българите идат".... Веднага си представих как влизат на коне древните българи в някое село..... Какво да правиш - развинтено въображение имам.... Е ние си бяхме на коне де, само че железни.... Дечурлигата отново се насъбраха около джиповете и който нямаше флаг или списание - получи.

Ето тука двама от разбойниците...

Тръгнахме по маршрута за деня, който ни бе измислила Райна, като първо минахмеме през с.Каменка да вземем една нейна колежка от Украинската ТВ (тук във форума ivanova, също българка, нека Райна разкаже повече). Маршрутът ни бе - с. Чийшия (Огородное), Болград.
          За да се стигне до Чийшия от Каменка се минава през село Вейсал (Василиевка), което е българско също. Там спряхме да питаме за пътя и се оказа че дядовците си бърборят на български. Оставихме им списания малко на български да си четат.

В същото село беше и малчугана който Явор Вромос разпитваше дали знае български..... Оказа се че знае и че са три деца, две от които учат в Одеса а той си учи тук. И на трите деца имената бяха руски.... КОето е нормално като се има предвид, че в България пък съвсем не останаха български имена от разни Виктория, Алисия, Джон и други умни родителски измислици....

За следващата спирка - село Чийшия може да се говори много. Това село стана преломна точка в нашата експедиция. Каквото и да ви разказвам за този резерват - нама да го почувствате като нас. Това е съхранено кътче българщина в средата на нищото. Това е като машина на времето. Като прекрачване в друг свят. Ако си свестен мислещ българин, не можеш да останеш същия човек, след като си минал през това село. там училището е УЧИЛИЩЕ, с всичките му главни букви. учителите са УЧИТЕЛИ, директорката е ДИРЕКТОР, а за учениците - каквото и да кажа, трябва да поговорите с тях иначе няма да ми повярвате......

Две думи за историята на селото:
          Основано е 1813 г от българи - според съхранената много ценна книга от тези времена - от 39 човека, изброени поименно в тази книга, която може да се види в музея. КОето е интересно - в книгата всички тия 39 човека са мъже. Или жени е нямало и са си взели тукашни, или просто не са броили жените и децата за основатели.. Предполага се, че българите са преселници от сливенския край - днешното село Желю Воевода.

Посрещат ни преед училището - ДИРЕКТОРЪТ и група ученици:

Развеждат ни из коридорите и учебните стаи на училището.

Нашите ученички искаха да останат да учат тук.....

Поглед към селото от прозореца на училището:

Няма да коментирам обстановката в училището - нямам толкова думи, емоциите ще запазя за себе си. Мисля си обаче, че всеки български учител трябва да поработи в това училище поне месец...... И ако не се зарази от този ДУХ, от тази любов към децата и всичко българско - по добре да си търси друго поприще..... Ноооо, това са само мечти.....

След като се разходихме из училището бяхме поканени в салона, да чуем и видим младите таланти:

Младите таланти може да видите и вие на 16 Май в Каварна. Гарантирам, че няма къде другаде да чуете такива талантливи млади гласове да пеят български фолклорни песни с такова излъчване и дух.

В неформална обстановка хапнахме българска баница после и ни черпиха чай и кафе. Говорихме си с учителите дали можем да помогнем с нещо на обучението по български в училището и на училището като цяло. Румбата си записа всичко и до есента трябва да им осигурим всичко от което имат нужда. И да им го изпратим или занесем..... Ще го обсъдим в другата тема това....

След училище натоварихме УЧИТЕЛИТЕ и ДИРЕКТОРА на джипките и ги стрихме (джипките) пред музея на селото.

където ни посрещна уредника на музея

В музея бяха се потрудили децата от училище да ни разкажат всичко на български, с което децата се справиха блестящо. Разговорих се с едно от децата, попитах го дали си говорят на български в семейството и с приятелите на улицата и по кафенетата.... Момчето каза, че си говорят само на български.... На руски говорят като отидат в града или с някой който не разбира български. Децата са едни такива симпатични и добри... Не си мислете че нямат джиесеми или мп3-ки или айфони.... имат си всичко, цивилизацията не е минала покрай селото... Но духът... добротата... носталгията по Родината, такава каквато я чувстват в сърцата си... Това ни срази.. и породи много въпроси и размишления....
          Но нека продължим с разказа... В музея освен документи и материали за селото, експонати от разкопки, оръдия на труда през годините - имаше и възтановена стая от стара българска къща...

Сбогувахме се с музея, със селото, с учителите и учениците, а всъщност не ни се тръгваше....
          Обобщение за чувствата на мнозинството направи някой от групата...." И как да възпитавам децата си сега, след като видях всичко това......??"

Болград

От Чийшия до Болград ни валя проливен дъжд. Райна бе уредила зам.директора да дойде в почивния си ден и да отключи болградската гимназия за да я разгледаме.
          Поглед към задния двор на гимназията:

За който не знае - Болградската гимназия е първото българско училище.... И като такова трябва да е изключително подкрепяно от цялата българска държава. Вместо това гимназията посреща 150 годишнината си в окаяно състояние. Има нужда от капитален ремонт. Вместо това българският президент и е подарил компютър... да, не се бъркате, няма грешка, президентът, нашия президент който всички ние сме избирали, президентът на нашата "чиста и свята република" е подарил на първото българско училище - компютър.... Ама не компютри.... а компютър. Да се чудиш къде да се скриеш от срам като го чуеш това.... Делегацията на българския президент, която е изхарчила половин милион лева за да дойде до Болград с всичките лимузини и гардове е подарила на билградската гимназия компютър за 1000 лева. Дори посланникът ни в Украйна е подарил плазма - в пъти по-скъпа от КОМПЮТЪРА. Друг е въпроса колко пасва 42 инчова плазма на под от мозайка.... Няма смисъл да ви питам знаете ли колко струва един дупетатски мерседес и колко ремонт може да се направи само с него на гимназията... Всички знаем отговора... Още повече, че това са нашите парички, които изкарваме с много работа..... Но да не отваряме тази тема, че отиде......
          А да, знаете ли кое е най смешното... всъщност щеше да е смешно ако не беше потресаващо тъжно..... Компютърният кабинет на Болградската гимназия, Първото Българско Училище, е обзаведен след посещението на премиер министъра на Украйна, с негово съдействие. Срам ви е нали.... Аз бях в безумна ярост там... Отщя ми се да снимам и да гледам и въобще......... Попитах зам. директорката какво е направила до сега българската държава за тях - отговорът се сещате какъв е.... НИЩО. Седейки пред компютрите у дома ще свиете рамене - нищо ново.... Да, но там в тази сграда, в този 150 годишен храм на българщината ти иде да ревеш от яд и да виеш от мъка за това че си от нашето неблагодарно племе.....

Патронът на гимназията - "Г.С.Раковски"

Толкова за 4-я ден. Всички материали, учебници, списания, флагове, дискове с българска музика, колекция с филми бяха раздадени в село Чиишия и Болградската гимназия.

Всъщност за гимназията "Г.С. Раковски" в Болград може да се напише много. Болградската гимназия изиграва много голяма роля в българското Възраждане, бесарабските българи участват и в Опълчението, и в Руско-турската освободителна война. Тя подготвя първите политически, просветни и културни дейци в България след Освобождението и възстановяването на българската държавност през 1878 г. Ще цитирам и написаното в Уикипедия:

"Болградската гимназия е създадена на 28 юни 1858 година. През месец януари същата година българските първенци в Молдавия изпращат писмо с молба от името на всичко 40 колонии до княз Никола Богориди за създаването на гимназията. Училището е достъпно както за българските преселници, така и за всички други желаещи да учат там. Всички предмети се преподават на български и румънски език.
          Гимназията е тържествено открита на 1 май 1859 г. с първи и втори гимназиален клас. След възстановяването на руската власт в Южна Бесарабия през 1878 година в гимназията се засилват процесите на русификация.
          През 2001 г. се подписва протокол между България и Украйна, съгласно който преподаването в гимназията преминава на български език"

Имаме конкретни задачи за изпълнение за тези места. Искам да организираме и някаква кампания за събиране пари за гимназията в Болград, но трябва да е нещо мащабно, защото тази сграда има нужда от мнооого пари. За училището в Чиишия вече казах по-горе, каквото ни е поръчано - ще намерим и доставим.......

Толкоз за 4-я ден. Остана да ви покажа и как се прибрахме в 5-я ден....
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-09-12, 23:00.

Коментар

Ето снимка на прословутия компютър подарен от Българският президент
            Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
              Две думи за историята на селото:
              Основано е 1813 г от българи - според съхранената много ценна книга от тези времена - от 39 човека, изброени поименно в тази книга, която може да се види в музея. КОето е интересно - в книгата всички тия 39 човека са мъже. Или жени е нямало и са си взели тукашни, или просто не са броили жените и децата за основатели..
              Да мъже са, защото това са главите на семействата !!!
              Тук е написано

Аз разгърнах тази безценна книга ... и вътре ясно може да се прочете :

Стоян и его жена Мара,
              его деца
              - Стойко
              - Иван
              - Вълчо
              - .........
              -......... и т.н.
              Нямаше семейство с по-малко от 4 деца ...

А ето тук в двора на Болградската гимназия нашите коли разтоварват в дъжда последните дарени учебници, книги, филми, някои от които многократно надхвърлят стойността на "държавната подкрепа", въпреки, че са лични ...

Истината е, че Болградската гимназия се нуждае от спешен ремонт на общежитието си, където условията за живот на учениците през седмицата - не са добри.
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Мда... Наистина видяното в село Чийшия ни остави толкова безмълвни, че учителите се притесниха защото не говорим... Трябваше ни наистина известно време, както и да пийнем кафе или чай, преди да се окопитим и започнем разговора... Наистина е неописуемо. Който не го е видял с очите си, не би могъл да повярва, дори на думите, които пък са не способни да предадат и малка частица от преживяното.

Мога само да добавя, че компютърни зали имаше и в селското училище. Цели 2! Едната преди години и втора наскоро, когато предишните компютри започнали да остаряват морално... Обзаведени от украинското министерство... пък са доста по-бедна страна... и пак са намерили пари и за българските училища... Там определено образованието се цени неизмеримо пъти повече. Резултатите не закъсняват. Училището в село Чийшия има успеваемост при кандидатстване за висше образование някъде около 87%. Болградската гимназия пък има към 98%! При това 2-та процента не влезли, са основоно такива, които по една или друга причина въобще не са кандидатствали, така че на практика си е близо 100%! Интересен е и начинът за самоиздържане на училището в село Чийшия. То има собствена земя, ако не бъркам 30 акъра.
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 11-05-08, 16:10.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Браво! Страхотен репортаж.
                  О899 2б2 1З2

Коментар

Горби написал си го страхотно, на мен не ми стигат думите в мозъка за да изразя емоциите и чувствата които ме налягат и затова и не пиша.
                    Искам само да добавя много интересен факт от село Чийшия,
                    училището там според мен е УЧИЛИЩЕ и точно затова е на това ниво децата които учат в него сами са си купили новите мебели и дограми на половината кабинети заедно с интериора на залата в която ни изнесоха непринудения концерт който никога няма да забравя. Ще кажете как така сами са си ги купили ами училището разполага със земя която доброволно се обработва от учениците и с парите от продукцията си ремонтират училището.

Сега е един от моментите в които ме хваща яд защо не мога да пиша за да ви предам какво видях и как се чувствам

Коментар

Браво пичове, благодаря ви страхотните репортажи, които правите . С вас ние тук съпреживяваме чувствата и емоциите, които сте изпитали .
                      Яворе и мен сега ме яд че не мога да се изразя така както го чувствам и се сещам за един виц :
                      Мангал събрал пари от крадени кабели и отишъл на екскурзия в Париж. Като се върнал, започнал да разказва на Айшето:
                      -Качвам се аз на Айфеловата кула, Айше. Гледам надясно - мамата си джаса, гледам наляво - мамата си джаса!
                      Айшето го слушала, па се разплакала.
                      -Що ревеш, ма? - попитал я Манго.
                      -Леле Манго, какви красоти си видял само...! - отвърнала Айшето.

... както и да е, евала пичове . Направихте го и съм сигурен че хората там дълго време ще ви помнят и ще разказват за Българите, които изминаха над 1000 км за да отидат и да ги видят .
                      Фенери, sorbe.bg, реглаж на преден мост

Коментар

Я кажете какво трябва да направя, че да мога да кача и останалите снимки - някакъв лимит съм изчерпал и т.н. А за да мога да ги пействам като Горби или Кро директно в поста какво трябва да се случи?

Коментар

Получих малко разяснения и ще се пробвам да пусна още някоя снимка

Това е таблото на училищния министерски съвет където министри са самите деца

дуел между папараци

Кабинета по българска народна музика в Болградската гимназия

Книгата за Чешия е голяма гордост за местното население

Коментар

Аз съм затрупан от работа откакто сме се прибрали и като се прибера имам сили единствено да заспя....

Предложението ми (обсъдено с останалите от софийската група) е да се съберем в събота (17.5) на терасата в нас. Нас се намира тук според google earth:
                            N 42°39'18.92"
                            E 23°14'18.15"

и тук според bgmaps.

Събота, 17.5 на кебапчета, бира и разкази за това как протече експедицията до Бесарабия. (Офертата е при добро време. При лошо време ще има резервен вариант някое заведение).

ПП. Всички желаещи са поканени. Само моля идущите да ми напише и с колко компания ще дойдат, за да мога да купя точна бройка кийбашчета .
                            Георги Гатев

Коментар

БЛАГОДАРЯ ВИ.
                              Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
                              "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
                              "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Ъъъ втори опит

Дуел между папараци

Таблото на министерския съвет на Болградската гимназия (министри са децата)

Книгата за Чешия

Наследство от комунизма

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X