Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиция "Българи зад граница - Бесарабия"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Другата България - Бесарабия

Райна, споко
    Като гледам в какво се качваш на аватара, ще се возиш на нещо подобно само че... отвън.

Нещо trimata мълчат ?

Оспамихме темата

Коментар

И така - да приключваме с тая тема, че ни чакат още подвизи в другата България наесен и е време да се заемем с организацията...

5 Май 2008 Ден 5-ти и последен

Планът за този ден беше всеки да си стане когато си поиска и до 12.30 да е на пазара в Измаил с готовност за отпътуване..... Доказателство за екипността на тайфата бе, че всички бяхме към 10.00 пред хотела, без да сме се уговаряли за това..... Ясно бе, че не можем да се движим един без друг...

Пазара на Измаил ви го показахме в предишните дни, пообиколихме, напазарихме, хапнахме пак пирожки. В 4-5 от барачките предлагаха двустранни DVD-та с по 12 филма, имаше цялата филмография на Брус Уилис и Робърт де Ниро например.... Ние с жена ми си напазарихме дискографиите на RHCP и на Nightwish, за да дрънчат по пътя жици.....

Сбогувахме се с Украина със смесени чувства. Една толкова близка територия, а толкова различна като начин на живот държава. Българите там са до такава степен самобитни, че запознаството с тях е разтърсващо.... Ако някой мисли, че ще отиде там за да научи хората на нещо или да им занесе нещо, той е в голяма заблуда. От тия хора там, в малките градове и на село - може само да се вземе. Повярвайте ми - всеки съвременен българин, жертва на прехода и тоталния срив на ценности трябва да прекара в някое село там поне седмица (аз бих прекарал месеци).... Нещо като скок във времето... Назад или напред - не знам... не съм сигурен в коя посока е и не мога да кажа.... Знам само, че искам да ходя там отново и отново.... Нещо като зареждане с положителна енергия...

Така, отплеснах се....

Преминаването на границите мина сравнително бързо. Ако ви е любопитно за молдовските граничари - да, отново не се показаха като безкористни държавни служители. И не се показаха безкористни в доста големи размери, поради липсата на включени станции и объркване в нашите редици...

В Галац решихме да се разделим на две групи - към София и към Варна/Бургас. Групата за София пое към Браила ---> Русе, а нашата група се качи на ферибот от Галац......

След известно шофиране из Румъния видяхме малко възвишение и решихме да поразнообразим маршрута..... Покатерихме се, но за беда ТЛК-то на Явор спука гума.... Имахме щастието да се запознаем и с румънски овчари, с които не можахме да разменим нито дума....

Дотътрихме се до Констанца, където Прасчовото превозно средство спука радиатор, но за сметка на това малко по-рано му отказа стартера.... Прибрахме се доста късно в България, където близо до Шабла ни чакаше в една кръчмичка софра с рибя чорба и вкусна скара, благодарение на Дима Тракийския Чеченец... Там при кръчмичката се разделихме с бургазката група, която остана да нощува в Балчик, а ние след час си бяхме във Варна.

Толкоз за първата offroad експедиция до другата България. Получи се чудесно пътешествие, свършихме малко полезна работа, върнахме се малко по-различни....
      Тази експедиция обаче бе доста лесна за изпълнение и с малко километри преход. Нещо като подготовка за истинска експедиция.

Всички които искат да използват моите материали и снимки за експедицията за най-различни сайтове и медии - нека ми пишат на мейла(gere@abv.bg) за снимки по-голям формат. Надявам се администрацията на този сайт да не възразява. Целта ни е, колкото се може повече хора да научат за контакта ни с нашите сънародници.
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-09-12, 23:01.

Коментар

Всеки автор е свободен да предоставя снимките си на когото и както сметне за добре...

А колкото до този конкретен случай, всячески подкрепям и с каквото мога ще помагам за популяризацията на това което сте направили... Дано повече хора осъзнаят че лека полека губим истинската България..., и макар да се зовем Българи, може един ден истинските Българи да обитават други земи... не нашите...
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          ...Дано повече хора осъзнаят че лека полека губим истинската България..., и макар да се зовем Българи, може един ден истинските Българи да обитават други земи... не нашите...
          Не... Не е така... Не вярвам, че е така!
          Истински българи винаги ще има и по нашите и по "чуждите" земи. Важното е - да се намираме. Тогава ще бъдем повече и по-силни...
          Трябва само да не се предаваме.

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
            Кажете ми кой твърдо ще спи в Костенец и кои дни - дали петък и събота или само петък, или нито събота нито петък...
            Чак днес прочитам темата. Ще се свържа до утре, за да ти кажа със сигурност за мен. Ще дойда в петък със сигурност. Въпросът е дали ще остана да спя или ще пътувам обратно още същата вечер.

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
            Нещо trimata мълчат ?
            Мълчат я. Последните няколко дни гледах по цял ден монитора и като се прибера само хвърлям компютъра по-далеч от мен.
            Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
              Кажете ми кой твърдо ще спи в Костенец и кои дни - дали петък и събота или само петък, или нито събота нито петък...
              Ще дойдем в петък, ама май ще се наложи да се връщаме още същата вечер, така че за сега без резервация, ако ми се отвори възможност ще го мисля на място.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

И аз трърдо ще остана там петък направих си резервация

Коментар

Понеже стигнахме до последният ден, мога да споделя и аз някои по-малко съществени неща. Като това примерно, че е особено приятно чуството на взаимопомощ. При всяко прибиране вечер, момчетата ме изчакваха и "затрупваха" с машините си за да предотвратим кражба.
                  Тук се виждат машините на Румбата, Недялко и Зарин.

Парталев би трябвало да разполага с богат видео материал, който може би ще сподели с нас по някакъв начин

Също е интересно да споделя, че момчетата от екипа всеки път, когато спирахме ей така за малко, се чустваха длъжни да нагазят из нивите и да се "подпишат" ...

За спуканата гума при едно такова заиграване вече стана дума, но ето част от случката ... където Прасчо къса болтове

А тук Горби се засили нагоре, отскочи, направи задно салто и успя да заснеме всички тези невероятни снимки от неговия пост

______2
                  Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                    Понеже стигнахме до последният ден, мога да споделя и аз някои по-малко съществени неща. Като това примерно, че е особено приятно чуството на взаимопомощ. При всяко прибиране вечер, момчетата ме изчакваха и "затрупваха" с машините си за да предотвратим кражба.
                    Аз само да добавя, че чуството за защитеност беше взаимно... че кой ще тръгне да краде нашите машините при наличие на такъв мотор?!

П.П.: Извинявам се за леко черния хумор, ама не се сдържах
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                      ... че кой ще тръгне да краде нашите машините при наличие на такъв мотор?!
                      ... ами някой, който не може да кара мотор ...
                      ______2
                      Е = MZ

Коментар

Пускам запис от предаването на Райна "Облаче ле бяло", за което стана дума по-горе. В него могат да се видят доста интересни кадри от посещението ни в Украйна и интервю с Румбата и малката му дъщеря. Приятно гледане .

Предаването: Облаче ле бяло (471 MB)
                        Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 21-06-08, 18:04.

Коментар

купувайте и списанието за offrroad - има статия за експедицията.....

Коментар

здравейте
                            следващия месец ми се очертава пътуване до украйна прочетох вашшите разговори но нещо не ми стана ясно. ако може някои да ми обесни. предварително благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от mighty_ko Преглед на мнение
                              здравейте
                              следващия месец ми се очертава пътуване до украйна прочетох вашшите разговори но нещо не ми стана ясно. ако може някои да ми обесни. предварително благодаря.
                              Кое не ти е ясно? На нас не ни стана ясно

Коментар

Българите по света- тази официална информация е към дата 1 януари 2007г.

[B][COLOR="Blue"]Don't run faster than your guardian angel can fly !!![/COLOR][/B]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X