Обява

Свий
Няма добавени обяви.

РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО

От Паниците до х. Рай 4.30 ч. през есента с децата и с почивки. Ако се тръгва от Калофер още един час. Ако има сняг ще е повече.

Коментар

От Паниците до х.Рай - аз и жената /не съм опитен планинар/ - за 5 часа - почивки,снимки, 20 мин. да ни пропуснат едни овчарски кучета. Не е за деца през зимата прехода - той и лятото си е труден,особено последния етап преди х. Рай! На връщане - около 3 - 3.30 часа /ама и слизането си е трудничко,особено без щеки - бях ги забравил в къщи. А иначе природота е наистина рай!! Няма да съжеляваш,ако не си ходил!
      Б. Бонев
      0осем88две6шест71три

Коментар

оффф иска ми се да се кача с колата до м.Паниците (или там както и е името) , но се притеснявам за колата (не че е С-класа...ама си ми е мила)..да не се връщам след това пеша до Пловдив..Иначе в Калофер имам колеги с гаражи...
        [SIGPIC]http://picbg.net/u/14372/36944/427687.gif[/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от blqsu4ko Преглед на мнение
          оффф иска ми се да се кача с колата до м.Паниците (или там както и е името) , но се притеснявам за колата (не че е С-класа...ама си ми е мила)..да не се връщам след това пеша до Пловдив..Иначе в Калофер имам колеги с гаражи...
          До Паниците е асфалт, няма за какво да се притесняваш.
          Светът на Владо

Коментар

Първоначално публикуван от blqsu4ko Преглед на мнение
            Няма от какво да се притесняваш - хотелчетата си имат паркинги - никой няма да ти пипне колата. Аз моята я бях забравил отключена 2 дни в Паниците /не Витарата,една друга,на 2 год./
            Б. Бонев
            0осем88две6шест71три

Коментар

Мерси за бързите отговори, колеги! Като се организирам ( засега 2-ма) ще пиша..ако някой има мерак за компания..

Коментар

Един леко различен поглед от средния Райски купен. Според мен прехода от Паниците през Джендема не е чак толкова труден. Има изкачвания,но се редуват с почти равни участъци и леки слизания. На някои места в Джендема пътеката е малко тясна,но в сравнение с пътеки по Козя стена,резерват Стенето и една по която слизах от хижа Бенковски си е напрано булевард.
                До хижата не може да се стигне по друг начин освен на крака,на кон или на колело. Стаите са с по 5,7 и повече легла(двуетажни),отоплението с печки на дърва. Тоалетните и банята са външни.
                Местността,обаче е меко казано вълшебна - като от приказките.
                Пускам и трак на маршрута. В ОФРМ го има.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от Валери Недялков; 15-01-10, 18:52.
                Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Какво се прави този файл? GPS-a е Garmin Nuvi 255W..

Коментар

От: РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО

Колеги кажете докъде може(и е позволено) да се стигне с джип за райското пръскало, защото от темите разбирам, че класическия вариант е до паниците с кола и от там -5 часа пеш,обаче ние искаме даотидем и да се върнем в един ден и предпочитам част от маршрута да е сджипа.
                    Николай Папазов

Коментар

• От: РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО

До Паниците е позволено. По-нататък е национален парк. Освен, че е забранено има и бариера. По-подробна информация могат да дадат служителите на парковата охрана, телефона на офиса в Калофер го има някъде в темата за разходки в националните паркове.
                      Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                      0894328706

Коментар

С джип може да се стигне до връх Ботев, оттам надолу по "Тарзановата пътека". Сещай се защо и казват така.
                        Но достъпа до върха пак е ограничен, и пак трябва разрешение от паркаджиите.
                        От "Паниците" до хижа Рай са 4-5 часа пеш. Като в края е доста стъмно(пътеката върви на зиг-заг) и нетренираните туристи(като мен) изплезват език. Но пък гледките са невероятни, заслужава си ходенето.
                        Ако сте натренирани във вървенето, и тръгнете от "Паниците" рано-към 8-9 сутринта може и да слезете до вечерта, но си е доста уморително.
                        Все пак слизането е по-бързо и по-лесно...
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

За един ден няма да успееш без да влезеш в парка.По принцип можеш с 4 колесно да стигнеш до края на Царския път и от там са 1.5- 2 часа през дерето.Номерът е да преспиш в хижата и да следващия ден да се върнеш.Направи си резервация предварително.
                          Ако искаш да видиш пръскалото в пълния му обем -то това става месец Май.

Коментар

Ако имаш време прегледай тази тема от миналия декември. И успех в разходката!
                            0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                              За един ден няма да успееш без да влезеш в парка.По принцип можеш с 4 колесно да стигнеш до края на Царския път и от там са 1.5- 2 часа през дерето.Номерът е да преспиш в хижата и да следващия ден да се върнеш.Направи си резервация предварително.
                              Ако искаш да видиш пръскалото в пълния му обем -то това става месец Май.
                              Може ли малко подробности за този царски път, защото 2часа преход ме устройват
                              Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от kokoff Преглед на мнение
                                Може ли малко подробности за този царски път, защото 2часа преход ме устройват

А имаш ли титла "цар" за да го използваш

Това е пътя през Параджишката поляна но е забранен.

Това е поляната. В дясно са Паниците, в левия край свършва пътя. Около 7 км .
                                Последно редактирано от Жоро Йорданов; 19-09-11, 16:27.
                                0894328706

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X