Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Южна Америка 2022-2023

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
    Е ти направо "изплиска легена"
    Успех в пътешествието и ще се радвам да качваш снимки когато можеш.
    Няма какво да добявя по същество към горното.
    Имам, обаче почти традиция да подарявам аптечка за първа помощ, когато някой тръгва на такива пътешествия... С пожелание, разбира се, това да е най-излишната вещ, която сте взели.
    Ако не си решил вече този въпрос, кажи моля кога тръгва колата от тук, за да те хвана о време. П.п. Аптечката НЕ съдържа медикаменти, само средства за първа помощ.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

• icerunner
      icerunner коментира
      Редактиране на коментар
      Ще се разходя до цеха с удоволствие. Тази харесва ли ти? Това е най-добрата outdoor аптечка, която имаме.
      https://trd-rescue.com/%D0%90%D0%BF%...88%D1%8A%D0%BD

• Dilyan Zagorchev
      Dilyan Zagorchev коментира
      Редактиране на коментар
      Няма да е лошо да добавите и една вода за измиване на очи.Не знам какъв е състава обаче. Имал съм в оборудването на камиона като карах АДР(опасни товари) преди години. Предполагам освен в съответните магазини, може да се намери и в някоя аптека.
      Отделно в моята аптечка има един пакет, който може да се охлажда или загрява, според съответното нараняване.
      Оп, сега потърсих http://dgconsulting.bg/product/%D0%B...E%D1%87%D0%B8/
      Всичко се случва, я гориво пръсне в окото, я друга върла химия

• icerunner
      icerunner коментира
      Редактиране на коментар
      Няма да е лошо и ги има - ампула за промиване на око - 2 броя, описано е в съдържанието:
      https://shop.firstaidbg.com/aptechki/expedition

Отложиха кораба - новата дата на отплаване е 19.07 с пристигане на 16.08. Това от една страна е кофти, защото вече имаме самолети за 10.08 и сега ще трябва да изкараме една седмица по хотели, които в Монтевидео са удивително скъпи, както и ни изяжда от малкото оставаща зима. От друга страна е огромно облекчение, защото това тръгване в събота ме беше поставило в страхотно напрежение, че няма да успея да си довърша подготовката. Новата дата за товарене е 12.07 в 9:00 в Марсилия.

Хич не съм готов в момента. Допълнителният горивен резервоар ми е на фаза два сгънати листа алуминии и една хвърчаща помпа. Водният резервоар тепърва пристига утре и трябва да си прокарам тръбите и да ги захвана заедно с горивния към шасито, помпата също хвърчи. Инвертор, соларен контролер и зарядни и те са ми насипни и тепърва ги монтирам заедно. Хлкадилникът и той не си е монтиран на мястото. Сега ще имам достатъчно време да се справя като хората.

Утре-вдругиден ще разпределя и опиша целия инвентар, да видим какво мислите, какво липсва и какво няма смисъл да влача.

Коментар

Не остана. След 38 часа потегляме за Марсилия 😱

Багажът по море ще е това

Посуда, обувки, прибори, платнище, 2 хамака, филтрираща бутилка за вода, обувки, сноуборд/сплитборд екипировка. В раницата има още 30м въже, седалка, сечиво, котки
      Приборите са един чугунен тиган и 3 матрьошка тенджери с капаци, 4 метални чинии, 2 канчета за огън, 2 канчета не за огън, няколко пластмасови купи, няколко силиконови сгъваеми чинии-купи, мини кафеварка, термос, пластмасови дектатлонски прибори, 18см готварски нож, 8см готварско ножче, камък за точене.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5586.jpeg
Прегледи:2045
Размер:668.1 КБ
ID:6875237

Дрехите са една от най-малките части от багажа 😅 Полари, пуловери, пухенки, къси и дълги панталони, рокли бельо, втори комплект чаршафи. Таргетираме да имаме дрехи за 7 дни ежедневна смяна, без пране.

Име:IMG_5587.jpeg
Прегледи:1961
Размер:584.3 КБ
ID:6875238

Голямата лудница. Резервни части взимам сравнително малко. Пистов ремък и алтернаторски ремъци, 3 филтъра за масло, 2 за гориво. Няколко семеринга. Извън снимката - алтернатор и полуоска. Предни и задни накладки нови + на 50% живот.

Инструментите, с които като цяло работя по колата и които ми стигат да разглобя практически всичко, за което бих могъл сам да направя нещо. Стяга за отваряне на бутала на накладки, скоба за шарнирни болтове, "вложка" 54 за предните главини, месинг за внимателно блъскане, чираци за фиксиране и прещипване на спирачни маркучи. Кутия с доста дължини болтове, гайки и шайби 6, 8, 10, 12, 14, 16. Тресчотъчни и нормални ключове за болтовете по колата. Да са живи и здрави японците, че се ползват има няма 5 номера.
      Метчици 8, 10, 12. Бургии 3-10.
      Термо шлаухове доста размери. По няколко метра парчета кабели 0.5, 2, 10 квадрата, тънко кабелче за ел инсталация. Бушони.
      Винтоверт, гайковерт, бърза зареждачка

За блатстване 2, 3, 6, 10м колани за теглене, кинетично въже, остатък 15 метра синтетично въже, лопата, полиспаст, меки шегели. На броните висят няколко метални шегела.

Газов бойлер и дизелова печка. Резервна помпа за вода. Прахосмукачка
      Нож, брадве, малък чук, ръчен трион, електрическа резачка.
      Две диодни лампи, по всяка вероятност ще взема още 1-2

2 сгъваеми стола и маса. Клинове за нивелиране. Сгъваемо барбекю, телескопични подпиралки за тентата, сгъваема туба за вода

Аптечка, триъгълник, жилетка, крик. Пожарогасител не ми дават да кача на кораба, ще си купя там.

Име:IMG_5630.jpeg
Прегледи:1917
Размер:785.1 КБ
ID:6875239

С някои неща съм прекалил. Май не ми трябват 2 клина - обикновено подлагам един камък под една гума.
      Електрическата резачка. Но пък на няколко транс-родопски прекосявания ми е спестявала километри обход, помага и за събиране на сухи дървета за лагер.
      3 маслени филтъра е бая, но погрешка бях купил два пъти по няколко и ще си ги взема, да не ги диря там.

Нямам газова бутилка. Голяма разправия е да я кача на кораба - искат сертификат, че е празна. В ЮА са 15 различни стандарта и разменят пълна-празна, страшен зор е пълненето. Ще взема някаква бутилка на място и ще си взема местните накрайници. Аз съм си приготвил маркуч за присъединяване към моята система.

Коментар

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        "Нож, брадве, малък чук, ръчен трион, електрическа резачка." към това прибави и едно мачете. Понякога върши по-добра работа от брадвето.

• Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        А инсталирал ли си допълнителен филтър за гориво преди основният? И мислил ли си за няколко бояджийски филтъра ако ти се наложи да наливаш от туба в някое съмнително място. Като гледах на последния дакар какви импровизации има на местата където зареждаха от туби...

• MoridinBG
        MoridinBG коментира
        Редактиране на коментар
        Имам 220V поялник, който да ползвам през инвертора. Изненадващо скромен е - 50-60W нагласен на 400С.
        Имам и газов със стопена човка за запояване, но работеща горелка.

Мислех си за допълнителен филтър за горивото, но не остана време, а и пари. За сметка на това имам 2 нормални. Тойотските са с вградена аларма за вода в горивото.

Вземи всякакви размери свински опашки
      Y260

Коментар

• MoridinBG
        MoridinBG коментира
        Редактиране на коментар
        Под винтовертите са, 6 дължини и дебелини (:

Сигурно броите часовете вече. Срещу комари не видях да сте се запасили с нещо. Ако не, все още не е късно. От опит Аутан не действа на всички модели комари. В Джурджу ни изядоха едни много дребни и като с тигрови шарки бяха. На камиона ползвам една ху@ня за запалката(12в е моята, май имаше и 24в)и е с таблетки Raid,грубо 2 вечери изкарва, но зависи колко време е пусната. Аз спя по 4-5-6ч и сигурно затова изкарва по-дълго време. И нещо много важно-НЕ ТРЯБВА ДА Е БЛИЗО ДО ГЛАВАТА. После боли зверски, до степен да стоиш трудно на крака или да шофираш. С леко отворено за проветрение става.
      "Ob Arm, ob Reich, im Tode gleich“
      Русофилия: Тежка, наследствена незаразна болест, която не се лекува и от която за съжаление не се умира. Същата е дефиницията и за шизофрения.

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Който е професионален шофьор знае, подкрепям на 100% колегата и аз само от таблетките виждам 100% ефективност, има и едни спирали и те са почти гарантирано ефективни но само за бивак, за спане гарантират главоболие и странични ефекти.

Продават се мрежички за врати за автомобил, има и за джипове, нахлузват се на вратите, отваряш прозорците и караш, спираш, паркираш и живееш, без това мухи и/или комари и е станало кошмар за нула време.

https://www.ebay.co.uk/itm/185418509531?
        Последно редактирано от BatGeorgeone; 13-07-22, 22:31.

Спирачна течност
      Силиконова грес
      Кит/набор О-пръстени + Каноконлит/моментно лепило за да може да сделаш каквото Ф се наложи
      Кит стяги за маркучи, не различни Ф, а руло + шепа стяги, не знам как се казва на български
      Двукомпонентно лепило, епокисидна смола, има хиляда вида и марки
      Синтетично/динема влакно + смола става "по-здраво" от метална връзка, лекува високо и ниско налягане, метал, гума, пластмаса и т.н.
      Дълъг многожилен проводник, лекува пробити маркучи и кво ли не, със смола става бетонна връзка без да се бои от чупки, сложни форми, мазня и кривини, за разлика от всякакви други готови съединения
      Алуминиево фолио, кухненско фолио, рула
      2-3 горила тиксо
      Маткап за тия свредла + аз бих взел поне още по 2-3 от 1, 2,5. 3, 3,5, 4, 4.5мм защото именно малките размери са най-важни за пилотните отвори
      Не видях тел, хубава, здрава, гъвкава "лозарска" тел, аз нямам возило без голяма 2-3кг ролка тел
      Мр Мускул спрей за фурни, обезмаслява супер ефективно, защото ако не е обезмаслено НИЩО не може да залепиш, нито маркуч, нито не дай си Боже картер или нещо такова
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        Парче фолио, винил, прозрачна "медиа" за уиндсърф платна голяма колкото прозорец на МПС, ако се счупи да се "възстанови"
        Спрей за спукани гуми, фитили и комплект за "лепене", "боза" за гуми.
        Препарат за спиране не течове в охладителната система.

• Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        Аз горе на коментар 18,5 бях писал и за поялник на газ.

• MoridinBG
        MoridinBG коментира
        Редактиране на коментар
        Имам един гафер, едно хартиено и едно двустранно тиксо.
        Взех едни лидълски чираци, с който да стягам маркучи, имам и една дърводелска стяга, с която си отварям буталата на апаратите.
        Винтови скоби имам предимно дребни, но ще взема и няколко по-едри, за да покрия диапазона 20-80мм със застъпващи се размери.
        Взех няколко смоли и каноколита, които ми бяха останали.
        Нямам комплект свредла, но ще взема. Имам държач за метчици, но тепърва ще трябва да събера самите метчици. Хубавото е, че има изключително малко размери из колата.
        Тел имам супер жилава неръждавейка от телоподаващото, с която бих могъл и пружинки да побългаря, имам и една по-мека обикновена. 2-3кг чак не са, но по 3-4 метра има.
        Обезмаслител за печка не се бях замислял, обикновено нося спрей за спирачни апарати.

В контейнера не искат да качват аерозоли, греси и масла, така че тях на място ще взема. Накраха ме дори и пожарогасителя да махна (:

Мястото вече е супер ограничено. Натъпкал съм всичко до горе.

Закарахме се до пристанището!

В неделя планът ми беше да тръгна в 10-12 сутринта, крайният срок беше вторник 9:00 в Марсилия.

В неделя в 13:00 все още бях на това дередже

Име:IMG_5656.jpeg
Прегледи:1868
Размер:701.0 КБ
ID:6876729

Тръгнахме от София чак в 23:00 след дни наред недоспиване, с оставащи 34 часа, в които да вземем 2000км и около 20 часа шофиране, според гугъл.

Сърбия, Хърватска и Словения взех със 110. Странно как в равната Сърбия, с българска нафта от Петрола границата ми даде 16.93/100. Хърватска и Словения, с цялата денивелация из Словения ми даде 15.76/100 с хърватска нафта. През цялото време с темпомат фиксиран на 110, отпусках го само по големите изкачвания, където почва да се пъне на 4та.
      В Италия 17.31/100, но вече със 130 на темпомата. Общо взето, разход с около 1.5-2л над очакваното след цялото натоварване и окичване, което е неприятна изненада. Гласях се за 15/100 среден разход, явно ще е по-скоро 16-17...

Това са ми съпътниците по контейнер

Име:IMG_5699.jpeg
Прегледи:1862
Размер:706.1 КБ
ID:6876730

Име:IMG_5698.jpeg
Прегледи:1877
Размер:406.5 КБ
ID:6876731

Име:IMG_5703.jpeg
Прегледи:1865
Размер:681.9 КБ
ID:6876732

Две франсета на 40-50 години, които ще пътуват 1 година с трите си дъщери на 9, 11 и 13 до Аляска. С тях на другия континент ще се засечем отново при разтоварването, но като цяло няма да пътуваме заедно. И те като нас имат доста опит с пътуване по света, но за първи път експедиционно с колата си.

Сега чакаме спедиторите да пратят снимки, че са натоварили колите на контейнера. Целият този зор с краен срок в 9:00 на 12ти, както и очаквах, се оказа напълно фиктивен (:

Коментар

• Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        MoridinBG :Сърбия, Хърватска и Словения взех със 110. Странно как в равната Сърбия, с българска нафта от Петрола границата ми даде 16.93/100. Хърватска и Словения, с цялата денивелация из Словения ми даде 15.76/100 с хърватска нафта. През цялото време с темпомат фиксиран на 110, отпусках го само по големите изкачвания, където почва да се пъне на 4та.
        .....................
        У нас ти наливат 10% по-малко гориво, гаранция. Преди да си купя джипа си следях разхода редовно и забелязвах ,че винаги, когато наливам от ГСМ-ската нафта на вуйчо ми стрелката се вдига повече , а като пълнех догоре , ми показваше по-малко литри и разхода ми излизаше по-добър а колата нямаше разлика в динамиката.

• MoridinBG
        MoridinBG коментира
        Редактиране на коментар
        Винаги сипвам сам. Винаги сипвам по един и същи начин - до горе, докато пистолета изключи. След като изключи чакам 10-15 секунди да се отпени и да се оттече по тръбите и след това натискам още веднъж пак до изключване. На второто изключване влиза още 0.6-0.8л. Не целя кръгли суми и литри - припомването на пистолета води до загуби (:
        На празен резервоар, след като ми е светнала резервата и съм покарал още 10-20км влизат около 82-83л. Много консистентно. Същото стана и сега в Хърватска, и после в Италия. Винаги след това стрелката на горивото е на половин черта над чертата за пълно на таблото.

Не вярвам в конспирацията, че ни цакат с количествата. Но вярвам и в конспирацията, че нафтата ни е по-скапана, а асфалтът с по-гаден горен слой и повече съпротивление на гумите. И предния път, когато ходих до Франция с джипа, ми прави впечатление, че ми пада разхода от Хърватска нататък.

• Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        Ако ти се гледа : https://www.youtube.com/watch?v=3Y0d0yhv2ig

Успех!
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Успех, всичко ще е наред

Коментар

Пратиха снимка, качество като правена с картоф - в контейнера е!

Click image for larger version  Name:	cd188c8e-9ab7-4076-b006-4e9316d979c0.jpg Views:	0 Size:	23.8 KB ID:	6878602Click image for larger version  Name:	073ce5b0-5c3e-4cf2-9105-2afe91140d2b.jpg Views:	0 Size:	19.4 KB ID:	6878603

С нея пратиха и съобщение

Hello dear
          Vessel departure is delayed to the 24.07
          ETA at destination remains unchanged.
          Thanks.
          Демек корабът отплава още 5 дни по-късно - на 24.07, ама ще стигнел по същото време, тоест 16.08. Хич не вярвам на тая работа, освен ако не извадят и греблата, така че на този етап очакванията ми са по-скоро около 20.08 да доплава...
          Ние сме в Монтевидео на 10.08 в 12:30 на обяд и почваме да чакаме.

ЕДИТ: Сега потърсих по номера на контейнера и намерих манифеста. На 24.08 ще акостира в Монтевидео 🤯 Това значи 14 дни стоене там, при най-ниска изобщо цена за спане от 30лв/човек/вечер...
          Като цяло фирмата, с която работим - http://www.wave-vs.com са тотален провал и пълна щета . Дерат ни много повече от нормалната цена за курса (7500лв, вместо 5000лв в споделен контейнер), някакво супер неориентирано девойче ни баламосва с отсреща, комуникацията също е супер зле. Страхотно начало.
          Последно редактирано от MoridinBG; 20-07-22, 16:43.

Коментар

• Dilyan Zagorchev
            Dilyan Zagorchev коментира
            Редактиране на коментар
            Не може ли да смените датата на полета. Баси златното чакане дето ще е, 1000лв само за спане докато дойде шхуната.

• MoridinBG
            MoridinBG коментира
            Редактиране на коментар
            Чакам лешперите от спедиторската компания да кажат, че да, наистина на 24ти ще дойде кораба.
            Смяната на полета в момента излиза 420лв, което е по-добре от 1000лв + разходи там, но ще върви само нагоре.

Аз електрическа резачка не бих носил,един трион сгъваем и един малък не заемат никакво място и големия реже дебелина талията на жената.
          Бих взел един бустър за батерия - зарежда телефони и пади,а и стартира добитечо ако му падне батерията.

RACOR е марката за допълнителен или основен филтър преди Тойотския,сменя се за 40 секунди без инструменти,най-малкия филтър е 2 микрона,12 кинта твоя цена
          Последно редактирано от BENZBOSS; 23-07-22, 16:16.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

• MoridinBG
            MoridinBG коментира
            Редактиране на коментар
            След последните няколко няколкодневни прехода из родопите аз без резачка не тръгвам. Едно дърво паднало на пътя да имаш да срежеш на ръка - иди дойди. Ама като са 5 едно след друго става друга работа. В пустинята тоя проблем го нямате (:
            Рязането на паднали дървета за лагерния огън също е доста по-блага работа.

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            В пустинята няма ма има по планините и от как гледах сравнение между резачките които с
            нормална батерия вадят пряко сили 5 минути работа на батерия съм се отказал от електриките. Е има тройно по-големи батерии,но са около 300 долара за моя Дювал пък аз за 100 парета взимам сгъваем трион който след десетата минута бие коя да е умряла електрическа резачка.
            Зареждането и работата в дъжда отделно, Boreal 21,стотина долара беше,сега ги гледам и за по 70
            Имам и 2-3 Силки от ония сгъваемите,тия имат и модел колко мен на размер,но чак такива дървета не са ми попадали.
            Нося и брадва,виси на задната врата,е така ако съвсем се спече положението.

УСПЕХ желая, Уругвай си е 2 магистрали,Монтевидео реално е половината държава,минете през Пунта Дел Есте ако ви останат 2 часа

• MoridinBG
            MoridinBG коментира
            Редактиране на коментар
            Парксайда на две батерии изкарва около 45-60 минути рязане на макс, зависи от дървесината. Рязали сме 2 дъвета с дебелина на бидон едно след друго или 10-15 с дебелина на човешки крак. Горе долу такива са ми и очакванията. Както казах, няколко пъти вече влиза в продължителна употреба, за да разчистваме пътища от паднали дървета след бури и да събираме дърва за лагера.
            Батериите се зареждат за около 45 минути на двойната зареждачка - дърпа 220W, а има да зареди 2х80Wh.

Уругвай може би ще го минем транзит - в момента в който колата излезе от пристанището, с пълна газ поемаме към Андите, за да хванем каквото е останало от зимата. Влача 2 сноуборда и едно от четирите (и то най-голямото!) чекмеджета ми е заето от сноуборд екипировката. След всичките забавяния се очертава да е от полза има-няма 2 седмици от този 8 месечен трип...
            На пролет, като се връщаме на север, ще се опитам да отделя малко повече време на Уругвай, на път за Бразилия.
            Последно редактирано от MoridinBG; 23-07-22, 18:34.

Нааай-после колата плава! https://www.marinetraffic.com/en/ais...494516/zoom:10 В момента подминава Аликанте.
          Тъпата схема, на която ме пързулнаха французите се оказа товарене на контейнера на един кораб в Марсилия, после разтоварване във Валенсия и претоварване на друг кораб. Навсякъде с по няколко дни висене в пристанищато. Все още се очаква да стигне на 24.08
          За късмет, билетите ни с Turkish Airlines са едни от последните, за които имаше безплатно канселиране заради ковиди, така че канселирах тези за 10.08 в Монтевидео и купих нови за 23.08 с Катар, които се оказаха и 1000лв по-евтини (:

Коментар

• Skorpion_BG
            Skorpion_BG коментира
            Редактиране на коментар
            Всяко зло за добро! Желая ви успех и приятно пътуване.

Много късмет! И да пишете ей!

Коментар

На терен сме в Уругвай!

Име:IMG_5933.jpeg
Прегледи:1122
Размер:457.6 КБ
ID:6887448

Уругвай е една от най-спокойните и развити държави на континента. Имат ужасно висок индекс на човешко развитие, на демокрация, на здравеопазване. Заплатите са високи, цените - също. Минималната заплата е около 1000лв, а средната около 1700лв. Цените генерално са бих казал около 20-30% над тези в България. Доста либерални, доста социални. Първата дъжава в света легализирала марихуаната.

Подобно на други южно американски държави, в началото на ХХ век е била едно от най-развитите държави в света. Личи си доста по мащабна архитекутра от тогава. После през десетилетията са имали променвливи успехи, голяма финансова криза и рецесия около 2000 година, от която едва преди няколко години се отърсват наъплно.

Име:IMG_5949.jpeg
Прегледи:1118
Размер:663.7 КБ
ID:6887450

Подобно на доста други южно американски градове и тук е богато нашарено с графити, които в повечето случай са много цветни, детайлни и страхотно нарисувани. Как па за 30 години барем малко не мръднаха графитите в България...

Име:IMG_5953.jpeg
Прегледи:1116
Размер:592.6 КБ
ID:6887451

Днес е денят на независимостта. Преди 8 години бях на същото в Чили, където продължава 4 дни и се взривяват от купони и партита. Тук се разходихме из цялата ентрална част и все едно е паднала бомба... Отседнали сме в един от по-западналите квартали, защото AirBNB-то беше много евтино. Тук от едно време е бил център на африканската култура създаден от тогавашните роби. Днес роби няма, африканците също не са особено много, но са запазили една музика с барабани - Candombe. Не знам за деня на независимостта или просто така, но бяха излезнали и минаха под нашия прозорец

Име:IMG_5982.jpeg
Прегледи:1128
Размер:840.8 КБ
ID:6887453

Минах вече през местната миграционна служба да ми издадат документ, че съществувам и пребивавам тук. С него и още малко бумаги трябва да извадим колата от пристанището и митницата. С тази независимост, обаче, това изглежда ще стане чак в понеделник.

Име:IMG_5944.jpeg
Прегледи:1112
Размер:581.1 КБ
ID:6887455
            Прикачени файлове

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
              ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
              Редактиране на коментар
              Абе гледам някои със зимни якета , а други по тениски
              Чакам да покажеш сноуборда в действие
              А за графитите в България не си съвсем прав , мръднаха , даже спазват едни правила и ги правят където и да е ; )

Почна се

късмет желая
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X