Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването"

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването"

Днес и аз получих официален отговор от застрахователя си, Б у л с т р а д . Плащам си нормална ГО за джипа и имам излизания в Гърция. На въпроса ми за зелена карта ми бе показана шарена книжка със заглавие "Гражданска отговорност при пътуване в чужбина" с пояснение "Сертификат "Зелена карта" , любезно поставена при полицата и другите документи и лепенки. Книгата е написана освен на Бг, още на гръцки, румънски,английски и сръбски. Отзад е списъкът с адреси и телефони за контакт с местните резиденти (обхващащ по-горе споменатите страни на ЕС и още някои (да не повтарям). Така, че това май отговаря изчерпателно на въпроса поставен в темата.
    Със здраве и хубава пролет и лято!
    LZ1AIV

Коментар

А това как да се тълкува?
      http://www.sdi.bg/onlineInsurance/calculator.php
      http://www.sdi.bg/onlineInsurance/calculator.php
      HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
        Вижда ми се като сито поставено от брокер SDI, а не от застрахователна компания.
        LZ1AIV

Коментар

Важното е, че има разлика в цената.
          HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Разликите в цените, или наличието на възможност за плащане на вноски, се проявява като ходиш до Албания-тип места. Друго няма. Лично пробвано с колата.
            Полицаи и гранични служители могат да си питат каквото искат, когато са заблудени. Случва се да не знаят, забравят или да пробват ще мине ли плоския номер. На мене са ми слагали визи и печати по паспорта в ЕС, едва съм се сдържал да не се хиля явно. Същите номера правеха нашите застрахователи няколко години. Къде не знаят, къде забравили.
            Важно е какви са истинските изисквания.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
              Важно е какви са истинските изисквания.
              По-скоро важното е къде ще минаваш. Ако ще ходиш по Европа - лесно, ама я върви извади някой закон с истинските изисквания на руска граница. Иначе от застрахователи аз също знам - за ЕС няма нужда от зелени карти, всичка застраховки са валидни на цялата територия на съюза - за Румъния и Гърция никога не са ми искали. Иначе повечето застрахователи май дават безплатни зелени карти за ограничен период. На колата никога не правя зелена карта, понеже не ходя в чужбина, но миналата седмица се наложи и ми издадоха такава от Булстрад - полагала се безплатно до 15 дни.
              LZ2NKM

Коментар

Веднага вадя изискванията за Русия - трябва си зелена карта.

Коментар

Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                  На колата никога не правя зелена карта, понеже не ходя в чужбина, но миналата седмица се наложи и ми издадоха такава от Булстрад - полагала се безплатно до 15 дни.
                  Това е само при плащане на куп на ГО-то?
                  Някой друг има ли опит с този вид краткосрочни зелени кари и за други застрахователи?
                  Последно редактирано от p-pleven; 09-05-14, 09:14.
                  Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                    Пак да отбележа че питах застрахователя за Гърция трябва ли ми зелена карта,отговора беше НЕ !Според теб да ходя и да настоявам да ми бъде издадена ли?Отстъпка не съм ползвал,само настъпка !
                    Ето бе! Част от това дето писах по-горе.
                    Застраховката е валидна на територията на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство (ЕИП), Швейцария, Андора и Сърбия. За тези държави сертификат се издава само по изрично искане на застрахования. В този случай сертификатът удостоверява покритие само за тези държави и трябва да се зачертаят тези, за които покритието не се отнася.
                    п.п. И пак да кажа. Вижте си в полиците за ГО какво пише за териториално покритие. В по-преди издадените полици не пишеше нищо за ЕС, а пишеше само за България. В този случай клиента има право "Да плаща" и "Да страда", когато превозното средство излиза извън България. В наскоро издадените полици си пише всичко за ЕС, ЕИП, Швейцария, Андора и Сърбия.
                    Последно редактирано от Стоян Боюков-Sariones; 09-05-14, 09:18. Причина: Допълнение
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                      Това е само при плащане на куп на ГО-то?
                      Някой друг има ли опит с този вид краткосрочни зелени кари и за други застрахователи?
                      Да, има такава практика. Доплащаш си вноските по ГО до края на годината и получаваш това право на 2 пъти по 15 дена ЗК без доплащане.

Коментар

Значи в полиците на Армеец пише за териториалния обхват и той е на територията на ЕС плюс трите държави по Споразумението. Но има изричен текст, с който декларираш, че ще ползваш колата само на територията на България и заради това се ползва отстъпка.
                        Също като на Ронин, Армеец Пловдив ми отказаха ЗК за пътуване в Гърция. Пътувах до Гърция, никой не ми потърси ЗК, върнах се по живо по здраво, но остава въпросът: Как ще се държи Армеец при ПТП в Гърция при което аз съм причинил щети на трето лице?
                        Според указанията на КФН табелата с българския номер (ДКН) е единствено и достатъчно доказателство, че аз като гражданин на България имам валидна застраховка ГО за ЕС и никой няма право да ми я търси.
                        Хипотетично правя ПТП, виновен съм, гръцкият полицай си съставя протокола без да ми се дърви, удареният от мен грък си предявява претенциите към тяхното Бюро по Споразумението, то му плаща и от своя страна си предявява вземанията към нашето Бюро или НГФ, който от своя страна вижда, че аз имам ГО в Армеец и си търси платеното от Армеец, които могат да платят без възражения, могат да си поискат частта от премията, която са ми спестили и тогава да платят и трети варинт могат да откажат плащане понеже съм ги излъгал при сключване на полицата.
                        Ето на тези въпроси се търси отговора.
                        Ако има някой минал през тази перипетия - нека да сподели. Ще бъде полезно за всички.
                        Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Гледам, че безсмислената тема продължава... За Гърция и Румъния не искали зелена карта... А как разбрахте - направихте ПТП и не Ви искаха ЗК или просто пътувахте през тия страни??? Аз преди 3 дни се върнах от Атина - никъде не ми искаха шоф. книжка и талон на колата - значи ли това, че не ми трябват???

Целогодишната ЗК оскъпява ГО с 10лв - какво ще икономисам, ако ходя 2 пъти да си вадя БЕЗПЛАТНИ З.К. по за 15лв - ще си загубя поне 2х 30мин... Да не говорим, че вече е нормално човек да тръгне ипулсивно "от днес за утре" и едва ли ще има всеки път време да се възползва от "безплатната карта"...
                          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Другия път като пътувате някъде в ЕС и татиуровка си направете ако ще спите по-спокойно така. Баламите верно нямат свършване.
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Другия път като пътувате някъде в ЕС и татиуровка си направете ако ще спите по-спокойно така. Баламите верно нямат свършване.
                              В Хърватия ми искаха на 31.12.13г. а вече бяха в ЕС. К'во прайм ако нямах !? Аре кАжи.
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                                В Хърватия ми искаха на 31.12.13г. а вече бяха в ЕС. К'во прайм ако нямах !? Аре кАжи.
                                Зависи колко ти се занимава.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X