Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Удар, колани, възд. възглавници и шансове за оцеляване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Предпазни колани

Бе, ти освен с колан, да не си бил и с каска? Това изглежда като след неуспешен двоен толуп с троен аксел...

Всичко е до навик. Като дете, условието да сядам отпред беше да си слагам колана и колкото и да ме дразнеше в началото, свикнах. Сега, ако не се омотая с него се чувствам некомфортно - все едно съм забравил ютията включена, ама не съм много сигурен, за да се върна.

Има и друг момент - въздушните възглавници са проектирани за пътник с колан. В противен случай могат и да му счупят врата, поради което на някои коли не им се задействат, ако коланът не е ръгнат в заключалката.

Коментар

За колана на мен ми трябваха около 2 седмици. Преди 7 - 8 години пред очите ми едно момиче продупчи с глава предното стъкло, главата и се показа до носа навън от челен удар в стълб на 3 метра пред мен. Гледката е ужасна от тогава не минавам и 10 мера бес колан или каска когато съм с мотор.
      LZ1RED

Коментар

От доста години ми е навик,като пушенето.(майтап)Значи искам да кажа,че както пушачът механично бърка в кутията,без да мисли,докато прави нещо друго,така и аз слагам колана.И не знам защо,но винаги преди да завъртя ключа.Шашава работа.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от kirilpetrov Преглед на мнение
          Аз съм с колан, независимо дали карам или седя на задната седалка!!! Всички ми се подиграват за този ми навик, но...
          Абсолютно правилно правиш. Нека ти се подиграват, ти си прав. Известно е че при закопчан човек на предната седалка и такъв без колан зад него, при ПТП този отзад убива предния като го смачква между колана и облегалката на седалката... Така че респект от мен!
          Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Аз пък три пъти съм виждал челно стъкло с по един отпечатък, но от мойта глава!!! Изобщо, като цяло не съм еднозначно убеден в ефекта на коланите. Не става въпрос за това, какво ще стане СЛЕД удар, за мен пристягането с колан само по себе си в някаква степен е ПРЕДПОСТАВКА за удар, равностойна на разговарянето по телефон например.
            Колега,без да се обиждаш,но отпечатъка от глава но стъклото е следствие на нещо.След като си оставил "мерка за шапка" три пъти,не е ли време да помислиш за начина си на каране.Дистанция,скорост,концентрация.Спортните колани за който споменаваш имат за цел да непозволяват дори странично движение спрямо седалката,каму ли напред-назад.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
              Колега,без да се обиждаш,но отпечатъка от глава но стъклото е следствие на нещо.След като си оставил "мерка за шапка" три пъти,не е ли време да помислиш за начина си на каране.Дистанция,скорост,концентрация.Спортните колани за който споменаваш имат за цел да непозволяват дори странично движение спрямо седалката,каму ли напред-назад.
              Чак за мярка за шапка не става въпрос, просто счупено стъкло след удар с глава. Колкото до начина, по който карам - всъщност не е особено "буен". Лично аз съм убеден, че след 100000км пробег /докогато човек всъщност още се учи/ ПТП-тата са само въпрос на статистика, обективна предопределеност!
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Чак за мярка за шапка не става въпрос, просто счупено стъкло след удар с глава. Колкото до начина, по който карам - всъщност не е особено "буен". Лично аз съм убеден, че след 100000км пробег /докогато човек всъщност още се учи/ ПТП-тата са само въпрос на статистика, обективна предопределеност!
                Колега,не ти разбирам вижданията,но 100000км са множко за "учебен" пробег.Не толкова важно как караш,кеф ти с калан-кефти без,важно е да стигнеш жив,пък и никой друг да не пострада.Поздрави.
                Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Re: Удар, колани, възд. възглавници и шансове за оцеляване

Може да го приемете за спам,но едно ще ви кажа:по шосетата се движат същества(не ми се обръща езикът да ги нарека хора),които нямат мозък!В събота привечер се прибирам от Пловдив.При Враня има ограничение 60 км.Аз карах с около 70(малко под).Покрай мен прелетя нещо-не видях марката,ако искате вярвайте.И изчезна.Според мен караше поне със 150км.И това в падащ здрач на влизане в София!Сигурно така е стигнал до Орлов мост!Преди колани,възглавници и пр. трябва КУЛТУРА НА ДВИЖЕНИЕТО.А тя не може ни да се внесе,ни да се купи.Такова животно КАТ не може да го озапти.(не се и опитват,а и не смеят).
                  Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                  имат право да гласуват на избори.

Коментар

Мда. А пък днеска някъде към Бургас - три трупа. И всичките с колани.
                    Какви ще са мненията, другари?

Коментар

Зависи от удара! Например със скорост над 80 км/ч, човешкото тяло поема удар над 8G, при което повечето вътрешни органи, просто не издаржат на напрежението и...
                      Vitara 1.6 8V; +/-80hps; Kobra NT-235/75 R15; FJ 48"

Коментар

Аз и други работи знам. Въпросът беше за коланите.

Коментар

Еми Стефане коланите не са панацея. Помагат в 95% от случаите доколкото това не противоречи на физиката! Какво като са с колани и се ударят челно със 100 - има ли значение... Но ако се ударят с 50 да кажем и са с колани ще оживеят а без не... Тъй че риторичният ти въпрос всъщност нищо не пита.
                          VPetrov.photography

Коментар

Егати мнението. Коланите са предназначени за удари със скорост до 50 км/ч в бетонна стена. Пазят те да не си нацепиш тиквата в таблото или в прозореца, а също и въздушната възглавница да не ти счупи врата като те тресне отдолу по брадата.

Оттам нататък всякакви бесни скорости в статични или подвижни прегради са на късмет, но коланът може само да е от полза, освен в случаите, когато пътникът не излита от колата малко преди тя да се запали/падне в пропастта/влезе под камион и т.н.

Тези, за които ти споменаваш, кой ги знае с каква скорст и върху какво са връхлетяли странично. Снощи на моста до нас един Голф 3 с бая скорост се беше сгънал на две около уличния стълб, при това откъм шофьорската страна. В такива ситуации, кво да говорим...

Обаче се сещам за един познат от квартала, който беше седнал на пътническто място и при ултра банална катастрофа с 30 км/ч си потроши носа и един куп лицеви кости в таблото, та го оперираха таман няколко пъти. В хирургията му бяха казали, че им е писнало да пренареждат такива като него.

Коментар

Така ли? Не спасяват значи? Тц-тц-тц ... Брех мааму!
                              Ми що тогава са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ?

Коментар

Стефане ти не четеш ли, на такъв се правиш, или да не би да си разбрал че става въпрос за катапулт...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                                X