Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хипотетична ситуация - вашата реакция ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Хипотетична ситуация - вашата реакция ?

Започвам тази тема с желанието да получа смислен и работещ съвет по една ситуация, в която за мое огромно съжаление доста често се оказвам.

Хипотетичната ситуация е следната: софийски булевард, ясно слънчево време, суха настилка, карате с 50 км/ч, наближавате светофар без брояч, но за сметка на това знаете че на него има камери. Светофара свети зелено. В момента в който наближавате на 15-20 метра от светофара, сигнала се сменя на жълт. Вашата реакция ?

Ще си позволя да дам няколко варианта над които аз мислих, заедно с тяхните плюсове и минуси:

Вариант 1 - Скачаме на спирачките.

Подвариант 1 - спирачният път на автомобил движещ се със законната в градски условия скорост от 50 км/ч е точно цитираните от мен 15-20 метра - считано от момента в който забележите жълтият сигнал. Разбира се цифрата може да варира, в зависимост от теглото на автомобила, броят пътници в купето, багаж, състоянието на спирачната система, времето за реакция на водача, състоянието на гумите, наличие или липса на ABS и т.н. Та скачайки рязко на спирачките, най вероятно ще спрете 1-2 метра (ако не и повече) СЛЕД стоп линията на кръстовището - което вече ви прави злостен нарушител на ЗДвП и ППЗДвП. Камерата ви снима и ставате участник в продуцираното от КАТ риалити шоу - "Хора стават звезди"

Подвариант 2 - някак си (как ли ?) успявате да спрете преди стоп линията. Тъкмо се облягате назад с доволна усмивка, и чувате (и усещате) как в багажника ви се набива пътуващият зад вас Москвич/Лада/15 годишна западна гробница, чийто спирачен път очевидно е по дълъг от вашият. Идва патрул на КАТ и ви раздава по един акт и на двамата - на него за неспазване на дистанция (или несъобразена скорост, а може и за двете), на теб - за това че чрез рязкото спиране си създал предпоставки за ПТП.

Вариант 2 - преценявате че не можете да спрете безопасно, или че няма това как да стане преди да сте навлезли в кръстовището - стъпвате на газта и минавате. Тук вече ви очакват цяла кошница с нарушения:
    - жълтият сигнал на повечето софийски светофари е доста "къс" - около секунда, селунда и половина. Т.е. шансовете да влезете в кръстовището на жълто или вече съвсем на червено са 50:50. И това при положение че от 50 метра погледа ви седи закован само в светофара (без да гледате в пътя), т.е. успявате да реагирате в момента в който светне жълтото. Ако все пак от време на време си гледате и в пътя, ще видите жълтият сигнал СЛЕД като вече е светнал, т.е. разполагате със секунда или по-малко за да успеете да навлезете в кръстовището на жълто. А дори и навлизането на жълто (не е забранителен сигнал все пак) според 90% от катаджиите си е нарушение.
    - стъпвайки на газта вие също така превишавате и скоростта, така че ако към камерата има закачен и радар, или зад кръстовището дебне патрул с радар - получавате 2 в 1

Тъй като се имам за спокоен и законопослушен шофьор, се опитвам и си мисля че успявам да се движа на практика без нарушения. Първо че така ми е по-спокойно, второ че съм доста зависим професионално от наличието или липсата на валидно СУМПС.

Единственият ми акт (преди година и половина) е за ситуация като гореописаната (минах на жълто/червено), а съвсем наскоро получих призовка от КАТ за същото нарушение.

Така че въпросът ми е, базирано на вашият опит, какъв е безопасният и законният изход от една такава ситуация - рязкото спиране или преминаването ?

П.С. Хубаво е предложенията да са и реалистични Знам че теоретично най-добрият изход би бил да карам с 20 км/ч, тъй като тогава спирачният ми път ще е 3- 5 метра, но на практика това не е изпълнимо.
    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

До: Хипотетична ситуация - вашата реакция ?

Здравей колега,

Докато четох хипотезите ти, се лутах от едно мнение на друго. Нямам отговор но имам друга хипотеза.

Караш си с 50км/ч и светва жълто на 5 м от кръстовището!!
    "Мишо шамара" с БМВ 330 хикс бърза за среща и трескаво чака жълтото за да потегли. Понеже е зяпнал светофара и понеже колата му е по бърза от мисълта му да се огледа, той се оказва в кръстовището по същото време по което си и ти там.

На база на предполагаемия избор от твоя пост следват няколко варианта. Кой избираш?

Соломоновски в закона е казано много мъдро!!! Съобразена с пътната обстановка скорост.

То за това в Германия само да тръгнеш към Пеш. пътека и спират всички, от шубе от глоба не от уважение към природолюбителите.

Приеми моля те че просто поглеждам темата от друг ъгъл. Това не е заяждане!
    Последно редактирано от Haji; 22-07-09, 20:09.
    Т5
    Crossrunner

Коментар

Оправията е по дълъг жълт сигнал, каране със съобразена скорост, пускане на зелено за другите няколко секунди след като ти е светнало червено на тебе. Между червено и зелено не трябва да има жълто за да не се изстрелват докато ти си в кръстовището. Много камери и яки глоби, отнемане на книжки....
      Това по горе беше за оправията. На ПРАКТИКА - дълга база Патрол на 20 години с теглич отзад и спирам. От там нататъка да му мисли задния.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

@Haji

Колега, не го приемам за заяждане, напротив благодаря за изразеното мнение. Това което сте казали - за тия дето чакат на полусъединител за да изрежат всички на старт - също е част от проблема. Ама ако решиш да спираш, а колата зад теб е същият този Мишо Шамара който бърза за среща и натиска газта за да мине ?

Ясно е че ситуацията не е еднозначна, но от друга страна всеки активно шофиращ в градски условия изпада в нея поне 2-3 пъти на ден...

Както казах - най-искренно искам да се науча как да избягвам подобни рискови ситуации, така че всяко едно мнение по темата е добре дошло.

П.С. А за закона - точно това е проблема, че май почти нямаш вярно (законосъобразно) решение. За всеки вариант на реакция си има член по който да те.... кхм.

Коментар

Камерите започват да снимат 2 секунди след сигнал жълто.

Глобата за преминаване през кръстовище с висока скорост е в пъти по-малка от глобата за преминаване с ниска скорост. Парадокс или не. Т.е. ако префучиш, глобата е 50 лева. Ако си спрял, огледал си се и преминеш на червено, глобата е 200 лева.

Коментар

И да те успокоя ако не дай боже някой те удари отзад независимо от ситуацията винаги е виновен той. А иначе за ориентиране можеш да гледаш пешеходния светофар от към твоята посока.Той светва червено няколко секунди преди жълтия сигнал.

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
              Камерите започват да снимат 2 секунди след сигнал жълто.

Глобата за преминаване през кръстовище с висока скорост е в пъти по-малка от глобата за преминаване с ниска скорост. Парадокс или не. Т.е. ако префучиш, глобата е 50 лева. Ако си спрял, огледал си се и преминеш на червено, глобата е 200 лева.
              Това за камерите сигурно ли е ?

А иначе ако префучиш (на червено) глобата е 100 лева + 10 точки, вЕрвай ми, тествано е съвсем скоро...

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
              И да те успокоя ако не дай боже някой те удари отзад независимо от ситуацията винаги е виновен той.
              Вярвай ми, не е Също тествано съвсем скоро - катастрофа между мой колега и онзи от Мюзик айдъл, дето налиташе да бие жени... Денислав май се казваше. Виновен изкараха колегата.

Коментар

Ако не си видял кога е светнало зеленото се приготви да спираш.

Коментар

И.. още малко да забъркам кашата - по Коледа ми писаха акт при подобна ситуация - от Витоша вървя по П.Славейков и на пешеходния светофар на болницата минавам на жълто. Жълтото светва в момента на преминаване. Часът е около 9-10 вечерта и няма нито една друга кола в момента. Ширината на кръстовището със светофара е 3-4 метра.
                  200 м по-надолу ме спират полицаите и ми пишат акт за минаване на червено! Те са двама, аз сам. Казват - "Мина на червено" - аз че съм на зелено! Отделен въпрос че бяха скрити зад спряла кола, гледат обратната страна на светофара и от 200 м не могат да преценят точно момента ми на влизане в кръстовището, защото то е съвсем малко.
                  Въпросът е - те са двама свидетели и казват - минал си на червено, а аз съм сам и твърдя че е било зелено. На практика светна жълто в момента в който влизах в кръстовището го мернах...... Ами... платих си акта и това е.
                  Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Е как ще го изкарат него м.... им.Преди няколко месеца заварих един отзад,защото първия в колоната реши,че трябва да завива на някъде си в последния момент.Всички се накатериха по тротоара ама аз нали съм принципен не завих по него,а си бутнах колата отпред.И по закон съм виновен-неспазване на дистанция и несъобразена скорост,да сте карали с 10 км в час викат.И ред други случаи.Виновен съм си,ама що пък така на някой по известни им се разминава повечето пъти.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                      И А иначе за ориентиране можеш да гледаш пешеходния светофар от към твоята посока.Той светва червено няколко секунди преди жълтия сигнал.
                      Това за ориентир ми го беше казал и инструкторът ми за Б категория преди 10 години. Но сам щеше да си изпати по-късно:
                      На едно кръстовище гледам светва човечето червено и аз с всичка сила на спирачките (рязкото спиране е едно от малкото неща ,който инструкторът не може да контролира .За разлика ако решиш да дадеш газ.)

Та инструкторът седи ококорен и ме пита какво става - "Човечето, човечето " му викам. Хубаво ,че нямаше коли отзад, че щеше да има едни човечетааа..

Коментар

Не винаги - на Раковска и Левски (пред френската) червеното на пешеходния светва заедно с жълтото на основния светофар.

Коментар

Е то е за да си правиш сметка че ей сега ще светне жълтото и да почнеш или да намаляш скоростта ако си по-далече или да дадеш газ,за да минеш.Все пак преди нямаше разните таймери и глезотий. Ааа и аз съм забелязал на много места,че се разминават затова не трябва да им се предоверява много човек,всичко е до преценка.

Коментар

В ситуация две вината е на този зад теб - каране с ,,несъобразена скорост" + неспазване на дистанция. Бих избрал нея...
                            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                            LZ1EMS

Коментар

Когато не съм видял светването на зеленото, винаги карам с под 50 - около 30 и спирам без да е рязко. Особено ако не познавам ритъма на светофара. Освиркват ме заради натоварения трафик, но това се преживява по-лесно някак. Научил съм се на това откакто ми се случи да остана без спирачки, докато си карах спокойно и безхаберно а при натискане на педала се пръсна маркуч и спрях не където и както исках

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X