Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хипотетична ситуация - вашата реакция ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Хипотетична ситуация - вашата реакция ?

Колеги, Правилника е достатъчно ясен, но не е там проблема.

1. Ако полицаите решат да се ебават, става сложно. И колегите споменаха, и на мен ми се е случвало - светва жълто, когато съм практически на светофара. Няма никакъв начин да спра, и понеже по правилник имам право да мина - минавам. Обаче след 200 метра полицая мисли друго. Да де, прав съм, ама как да го докажа? Стана страшен скандал, 45минути на вятъра, малко остана да се сбием, размина ми се. Колко нерви ми е струвало аз си знам.
    Как да се действа разумно в такава ситуация?

2. Колкото и да ми е ясно, че ако спря по-рязко и задния ме натресе си е за негова сметка (хич не ми пука дали е Десо, Весо или кума на Президента), когато видя в огледалото как някой идиот ме застига с 40 км/ч отгоре, изправя ми се косата. Едно е да си подпрете броните, друго е да ти вкарат багажника в предното стъкло. И ако мога да мина - минавам, със все червеното. Инстинкта за самосъхранение е навик, от който трудно се отказва, само че върви се обяснявай после кой прав, кои крив...

По едно време съвсем на серизно се бях замислил дали да не си купя КРАЗ от военните (имаше запазен и на добра цена, 6х6, имах и нужните връзки), но разходие по експлоатация и гориво + ограниченията за движение в градовете ме отказаха.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Не е само до наказание- на една котка винаги трябва да и оставиш място и за бягане, затиснеш ли я в ъгъла ще се хвърли да те дере.

Темата е дълга и до никъде няма да доведе. Движението в БГ е такова каквото сме си го направили. Как да стане по добро е ясно на много хора, но не искат да го оправят- няма пари в тая работа. 1000 Евро глоба пристигащи от майната си ще накарат много хора да се замислят преди да се правят на герои. Постоянно чета че било до възпитание, до обучение.... Глупости- до тояга е. Вървете на границата с Мексико и САЩ и вижте разликата- едни и същи хора карат, минат ли жълтата черта и става лудница /защото няма закони и с $ 20.00 си ОК/ В същото време преди да се раздават шамари трябва да се даде на хората алтернатива.
      "Расте но не старее"- да де ама расте от околовръстното навътре. Всеки иска да е там. Я да видим като започнат да не ти идват работниците навреме защото не могат да прескачат на червено, не могат да паркират както си искат, глобяват ги постоянно, а да видим тогава дали няма да си изнесеш офиса от околовръстното навън. Прости уравнения между време, пари, удобство. Да ама всички сме тарикати и никoй не иска закон - е или поне тези на които им изнася. Лошото е че законовите органи са най малко заинтересовани да има закони. Тогава дебелогъзия депутат ще трябва да ходи до парламента с рейса- нали е служител на народа.
      Оправия няма според мене. На участниците в играта "без край и без изход" пожелавам успех. Купете си големи коли- повечето ламарина по добре пази.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Ако ще говорим за контрааварийно, или не дай боже, защитно каране - отворете нова тема. Бях останал с впечатлението че става дума за прости улични недоразумения.

Коментар

Абе всичко е едно просто уравнение:От лявата страна са приходите в бюджета(глоби,актове,винетки,пътни данъци,милиционери и прочее)...От дясно са добрата организация на движението(камери,светофари,броячи,естакади,мантинели,ДОБРИ ПЪТИЩА БЕЗ ДУПКИ)...кое ли е по-изгодно за държавата?(в случая държавата не сме НИЕ)...И от уравнение става неравенство,решимо от всеки първолак
          Виден столичен ихтиолог

Коментар

Ами защитно шофиране звучи малко гръмко, но не намирам по-точен превод на defensive driving. Няма нищо общо с някакви спец-умения, просто те учат как да избягваш попадането в хипотетични рискови ситуации, и някои съвети за реакция ако все пак попаднеш в такива. Общо взето това би трябвало да е част от шофьорските курсове за млади шофьори, ама не е....

Съгласен съм и с много от мненията, че има още много какво да се желае от организацията на движението и културата на ОРГАНИТЕ в България. Но тъй като това са величини на които не мога да влияя, и не вярвам да се променят в близко бъдеще, предпочитам да потърся гредата в моето око, отколкото сламката в чуждото
            Последно редактирано от windwarrior; 23-07-09, 00:24.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              Първо да благодаря на всички за споделеният опит и ценните съвети. Очевидно е че до голяма степен грешката си е в мен и ще трябва да овладея рефлекторното стъпване на газта в такава ситуация. Някак си ми е противоестествено да се подложа на този зад мен (не в сексуалният смисъл ), но явно по-добре така, отколкото после да вадя от девет кладенеца вода пред някой строг, но справедлив катаджия.

@Красимир Начев - ами наскоро имах дискусия с шефа ми точно по този въпрос, и се поразрових в интернет. По спомени от техникума спирачният път е функция с много променливи (част от тях съм изброил в началото на темата), като основно те се делят на:

- време за реакция на водача - времето необходимо за визуалното възприемане на опасността, неговото осъзнаване и последващото преместване на крака върху педала на спирачката. В зависимост от самият водач, а също така от това дали опасността е очаквана или внезапна, това време варира от 0.4 до 1 секунда, т.е. за това време автомобил движещ се с 50 км/ч ще измине между 6 и 15 метра. И това още преди спирачната система да е била задействана.

- собствено спирачен път - включва времето за механичното задействане на всички елементи на спирачната система от педала до накладките, плюс времето за реалното спиране на автомобила. Тук вече променливите са доста голям брой - степен на изправност на спирачната уредба, тегло и товар на автомобила, разпределение на товара между осите, износеност на гумите и пр. и пр. да не се повтарям. Това което успях да изровя в нет-а е че стойността на този спирачен път при летни условия, сух път и добри гуми би трябвало да е в порядъка на 5-10 метра.

От тук и стигнах до цитираната от мен стойност за сумарен спирачен път от 15-20 метра. Признавам си че това е малко изсмукана от пръстите величина, но не можах да намеря по-достоверни данни.
              Ето това искам да ти кажа де 15-20 метра и никой не те задължава да караш с 50 км/ч.
              А като стана въпрос за времето за реакция ако имаш категория "С" сигурно си ходил на психо,доста не могат да го вземат от дори втория път.
              ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Темата е доста интересна за мен и показателна за уменията на водачите по пътищата ни..... За да не можеш да спреш, след като си видял светофара от 20 метра, явно не се движиш с 50 км/ч, а "мало више"-примерно със 70-80. От лични наблюдения знам, че движещият се зад теб се води по твоята скорост и ако не е залепен на бронята ти или да блее в друга посока, спира заедно с теб. Имам средно по 3000-3500 км на градско месечно, та не е като да не знам какво говоря. Лично мнение-поне 50% от водачите на МПС в София не са наясно какво точно правят зад волана или къде искат да отидат.
                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Не.
                  По терминологията на тукашните някакви умения има строго разделение.
                  Контрааварийното каране е умението на шофьора да види пътя 10 секунди пред себе си. Катастрофите стават или не стават, в петте секунди отпред. 10 секунди са феерично много, това го могат не всички шофьори от легендите
                  Защитното каране включва освен това, и техниката на пилотажа след като колата започне да бъде удряна от други коли, с видимо неприятелски намерения. С различни повреди на крайниците на шофьора, при различни негови адекватности, със или без намеса на други присъстващи в автомобила. При произволни външни въздействия, с презумпцията че и теоретически добронамерените са опасни.

Коментар

Ако жълтият сигнал е по-дълъг, няма ли да има повече коли желаещи да минат и да стават още повече катастрофи?

Коментар

Първоначално публикуван от anjsan Преглед на мнение
                      Ако жълтият сигнал е по-дълъг, няма ли да има повече коли желаещи да минат и да стават още повече катастрофи?
                      Ако им бъде обяснено (глоби, глоби, глоби) какво значи жълтият сигнал - не.

Коментар

Първоначално публикуван от anjsan Преглед на мнение
                        Малко по-нагоре си го пише-сигналите да светват с няколко секунди закъснение,т.е. за Вас жълто,за останалите червено...
                        Оправията е по дълъг жълт сигнал, каране със съобразена скорост, пускане на зелено за другите няколко секунди след като ти е светнало червено на тебе
                        Виден столичен ихтиолог

Коментар

И един практически съвет. Наближавайки кръстовището, трябва да си на подходяща предавка. За повечето автомобили при 50 км/ч, това е трета. Ако решиш да се "измъкнеш" с газ, колата ще ти реагира бързо. Ако я "галиш" с 1000 оборота, можеш да си натискаш газта до дупка, но ще се влачиш 5 секунди през кръстовището и най- много да я задавиш. Тук следват и редица други условия : моторът да е загрял, асфалтът да е сух, яйцата да са подсигурени, жена ти да не е до тебе и т.н.
                          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Мога да разширя малко ситуацията, тъй като постоянно седя на тръни, чакайки да дойде актЪТ (неправилният пълен член е умишлен). Редовно се оказвам в следната ситуация: Пред ЦУМ правя ляв завой от жълтите павета в посока Стамболийски, съответно след него държа дясната лента, прекрасно знам, че след като съм направил завоя, зеления светофар за пресичане на насрещното държи достатъчно дълго, че да мина. Имам и прекрасна видимост, че след него обикновено няма задръстване, така че теоретично няма абсолютно никаква опастност да навляза в кръстовището и да не успея да изляза от него преди червения сигнал. Да, ама редовно се случва пред мен да има маршрутка... и тя често спира върху пешеходната пътека, която е буквално на отсрещния ъгъл, така че една-две коли, навлезли в кръстовището още преди маршрутката да сигнализира за намерението си да спре, да увисваме по средата на кръстовището и да чакаме големи групи пътници да слязат и да се качат, което не рядко причинява ситуацията да си влязал в кръстовището над 10 секунди преди края на зеления сигнал и още да си в него след светването на червения... Камери там колкото искаш. Това че няма да вземат книжката на шофьора на маршрутката е ясно, но се чудя какво трябва да е поведението в такъв случай? Видиш ли маршрутка пред теб, да спираш на зелен сигнал и да я чакаш да видиш точно колко правила за движение ще наруши, преди да прецениш дали имаш право да минеш на зелено или не?
                            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 23-07-09, 18:42.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Колеги нека някой да избере произволен светофар и да каже колко секунди е жълтия сигнал. Аз залагам на 3 секунди за жълт сигнал след зелен и 2 секунди за жълт+червен сигнал. Секунда някакси не ми се вярва да е. Май пак нещо и някой друг са виновни за нечии грешки.
                              Топлата вода е открита.

Коментар

Абсолютно съм съгласен,че по-дълъг жълт сигнал и 2-3 сек. общо червено за всички посоки ще намали драстично конфликтните ситуации в кръстовищата.Имал съм много пререкания с катаджиите(и актове,разбира се),но в общи линии тяхната позиция е,че други правят организацията на движение,а те само контролират.Последно спрях и им обърнах внимание за начина,по който работи светофара на околовръсното и ломско шосе.Там има секции със стрелки ,разрешаващи движение направо и наляво едновременно на срещуположно движещи се МПС-та.Пълен конфликт!!!Но сержанта вдига рамене и казва друга организация се занимава с това.А иначе споделям мнението,че цялата о-я на дви-ето е поверена на пълни аматьори и неграмотници.Аз имам много наблюдения и виждания ,но незнам към кого да се обърна и кого да псувам.Един стар виц:Мъж ядосано пита по телефона: Ало,енертото ли е? От другата страна: Не, имате грешка ,ние сме ВиК. Мъжа: И на вас да ви е"а майката!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X