Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да шофираме икономично.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как да шофираме икономично.

признавам прав си
    но все пак е доста близко до мин. разход
    правил съм експерименти, естествено не много точни, но спецялно за тази кола съм установил, че при 50-60км/ч на 4 предавка (2500об/мин)
    1.8 двигател бензин дава най-нисък разход около 5/100

Коментар

Плавно!
      и минимум спирачки и минимум смяна скорости.

циклите спиране-тръгване да са малко на брой!

като наближавате спрели коли се пробвайте да предвидите кога ще тръгнат ,за да нямате тръгване от място с газ ,ако сте спрели на наклон първо мръдвате по инерция от мъртвата точка,а после газ(последното не се отнася за нагорнище ).

над 90км че ако не беше и 60 топлите въздуха

ако целта е максимална икономия - най-високата предавка без газ и яко напомпени гуми !

рекорда ми е София -Русе с 3(три) натискания на спирачката днес това е невъзможно
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Представете си, че имате сурово яйце под педала на газта!
        И го натискайте така, че да не го счупите - т.е. никога докрай /ако не се налага от съображения за сигурност разбира се!/
        И плавно както писа колега по-горе! Нежно с педалите, предвиждане на ситуацията пред вас!
        יעבור
        «И това ще мине»

Коментар

Напоследък съм си изградил един навик, - като има по дълго спускане включвам 5та без газ и изключвам от контакт, за да върти хидравликата и спирачката да е в готовност, т.е имам спирачка и волана е лек защото мотора се върти... дали не е вредно за двигателя?
          S10 & Frontera

Коментар

Първоначално публикуван от Sofeto Преглед на мнение
            Напоследък съм си изградил един навик, - като има по дълго спускане включвам 5та без газ и изключвам от контакт, за да върти хидравликата и спирачката да е в готовност, т.е имам спирачка и волана е лек защото мотора се върти... дали не е вредно за двигателя?
            Tова определено ще е разход,а не икономия
            ПАВКО
            0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение

И запомнете - Икономията винаги стои след Безопасноста!
              Не че му е тук мястото, но... Напоследък се улавям, че следя дупките по пътищата с изострено внимание, а има за съжаление неща, които са далеч по-важни. Сигурно няма статистика колко катастрофи са причинени заради разбити пътища. Защото е много по-лесно да се сложи диагноза "несъобразена скорост".

Коментар

Най-икономично е възможно на най-висока предавка, с най-малко газ, на най-ниски обороти. Може да се движиш на 5-та на 1000об./мин. с натиснат половин педал газ. Това не е икономично Може и да се движиш по същия начин, но със съвсем съвсем леко докосване на газта, (това зависи от пътя и т.н) това е оптимално най-икономичния вариант. Изпробвано е от мен като ми свършва газта в бутилката. Всякакви варианти съм пробвал, но само така мога да се движа на изпарения

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
                  Tова определено ще е разход,а не икономия
                  Защо колега? Многоточков инжекцион (че и всички останали инжекции) - като изключа от контакт дюзите са затворени и не пускат гориво... ако си с изпарител е подобно - като няма ток да отвори електро магнитният клапан колкото и да го смучеш изпарителя няма да пусне газ...

П.П не говоря за кола с карбуратор,там е различно има ли засмукване бензина шурти...
                  S10 & Frontera

Коментар

Първоначално публикуван от Sofeto Преглед на мнение
                    Няма нужда да изключваш. Инжекциона сам си изключва като си махнал педала на газта. Най-много ако настичнеш някоя критична ситуация да се претрепеш докато включиш.
                    Т5
                    Crossrunner

Коментар

Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
                      Няма нужда да изключваш. Инжекциона сам си изключва като си махнал педала на газта. Най-много ако настичнеш някоя критична ситуация да се претрепеш докато включиш.
                      На по новите инжекции вярвам че изключва,ама на допотопните не става докато не завъртиш
                      S10 & Frontera

Коментар

Много неща могат да се изпишат по темата. И аз съм на мнение - най-висока предавка и малко газ. Да кажем нещо между 1400 до 2000 оборота. При повечето коли това е някъде между 70 и 110 км/ч. Това при равен терен. Ако е спускане и позволява терена на свободна/аз никога не гася колата/, ако пък е много стръмно на скорост без газ. Ако е изкачване - толкова газ, че да върви колата стабилно, нито да "реве", нито да глъхне. Това мисля, че е приложимо в ежедневното каране, иначе ако искате съвети за рекорди е друг въпрос.

Аз Смолян - Пловдив съм карал почти без спирачки. Повечето хора, които не познават пътя дават газ до дупка на правите участъци и преди завой яко спирачка. Ако не бърза човек е възможно във всеки завой да влезе без спирачка, като това не означава, че ще се влачи - даже прилична скорост се подържа. За това обаче трябва да се познава пътя.
                        http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
                        http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Много отдавна четох (вече не помня къде), бяха правени всевъзможни тестове и бяха стигнали до извода, че най-икономичният режим на каране е плавно ускорение до 90 км/ч, изключване от скорост и по инерция до 60 км/ч, пак плавно ускорение до 90 км/ч и т.н.
                          Пробвал съм много пъти и ми се струва, че има нещо вярно, но не винаги условията са подходящи.
                          Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Първоначално публикуван от Niki 76 Преглед на мнение
                            Много отдавна четох (вече не помня къде), бяха правени всевъзможни тестове и бяха стигнали до извода, че най-икономичният режим на каране е плавно ускорение до 90 км/ч, изключване от скорост и по инерция до 60 км/ч, пак плавно ускорение до 90 км/ч и т.н.
                            Пробвал съм много пъти и ми се струва, че има нещо вярно, но не винаги условията са подходящи.
                            И какъв е разхода за ускорението , макар и плавно?
                            На всичките коли които съм имал, при нужда от икономисване на горивото съм карал с 70 км/ч, е долу-горе, и съм се стремил да карам плавно, без резки ускорения, или спирания. И съм стигал за там закъдето съм тръгнал с малко гориво.
                            А миналата година, като ходих до Пампорово, за почти 1000 км астрата ми даде разход 5.9/100 газ. Това с пускането по инерция по надолнищата. Разбира се после на изкачването се компенсира икономията от спускането, но е факт. Даже отначало реших, че съм сбъркал в сметките. А и друг път не ми се е случвало. Пробвал съм да постигна пак същото, но по-малко от 6.8-7/100 не се получава.
                            Та за да икономисвате гориво-по надолнището по инерция, по-добре на скорост без газ, а нагоре-ако има някой да ви дърпа, е най-икономично. Ама няма, затова-без рали изпълнения, на подходяща предавка. В равното постоянна скорост. Разбира се не 70 км/ч както писах по-горе, но 85-90 е добре, ако целта е да икономисаш гориво.
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Най-икономично е когато седнеш зад волана и ясно преди потегляне да си представиш че те чака тъщата!
                              Най-неикономично е когато знаеш, че те чака жената!
                              Някъде имаше сравнение как да се натиска педала ... ама ми се върти нещо в главата. Както и да е.
                              Щом си се качил, как беше приказката - значи си се решил!
                              Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Ет и малко компилации от нет-а:
                                1.Карайте плавно, като избягвате рязко ускоряване и спиране. Агресивното шофиране може да доведе до увеличаване разхода на гориво с една трета.
                                2.При ускоряване превключвайте на висока предавка, колкото е възможно по-рано. По-високата предавка при по-малка скорост подобрява разхода на гориво.
                                3.Поддържайте двигателя в добро техническо състояние. Правилната настройка на двигателя може да намали разхода на гориво с до 4%, така че сменяйте маслото редовно и спазвайте препоръките на производителя за обслужване на автомобила.
                                4.Поддържайте гумите си напомпани до препоръчаното налягане. Правилно напомпаните гуми са по-безопасни и имат по-дълъг живот. Гуми с налягане по-ниско с 0.1 атм спрямо указаното увеличават разхода на гориво с 3%.
                                5.Не дръжте излишни неща в багажника и на задната седалка, които добавят килограми. Всеки 45 кг допълнителен товар увеличават разхода с 1-2%.
                                6.Използвайте климатика умерено – той натоварва двигателя и при работа изразходва гориво. Използвайте го само в много топли и много студени дни. През останолото време използвайте вентилатора.
                                7.Дръжте прозорците затворени, особено при шофиране с висока скорост. Вятърът, навлизащ в купето, намалява скоростта. За да компенсирате това, вие натискате по-силно газта и изразходвате повече гориво.
                                8.Винаги използвайте типа моторно масло, препоръчвано от производителя за вашия двигател. Това може да намали разхода на гориво с 1-2%.
                                9.Избягвайте зарежданията на малки количества – горивото се изпарява при всяко отваряне на капачката на резервоара. Проверете дали капачката на резервоара е добре уплътнена.
                                10. Спазвайте дистанция – осигурете си достатъчно време за плавно спиране на автомобила.

Ето и малко занимавка за свободното време:
                                http://www.shell.com/home/Framework?...e_ga_0111.html
                                ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                                LZ1YBB

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X