Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да шофираме икономично.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как да шофираме икономично.

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    Сериозно!? И кое точно прекратява достъпа на гориво?
    ТЛК 70 2.4 бензин карбуратор. При принудителен ход над 1700 оборота, компа спира подаването на бензина чрез електромагнитен клапан.
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

Коментар

Аз пък мога да ви кажа как ламята Нива 1.6 дава разход 5/100 газ. От OMV-то до София, по магистралата Хемус, стриктно 55км/ч, на 4 и 5 предавка според наклона. Имах причини да карам така, ако е заради разхода - едва ли.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Аз пък мога да ви кажа как ламята Нива 1.6 дава разход 5/100 газ. От OMV-то до София, по магистралата Хемус, стриктно 55км/ч, на 4 и 5 предавка според наклона. Имах причини да карам така, ако е заради разхода - едва ли.
        А оборотите колко бяха приблизително?
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Аз пък мога да ви кажа как ламята Нива 1.6 дава разход 5/100 газ.....
          Е, т'ва вече изкърти всички миФки...
          Аз пък съм докарвал Лада 1200S до 7/100 газ градско, ама повече от 50 не можеше да вдигне и виждах зор, докато изпреварвам Икарусите, та затова отворих и втората камера и разхода стана нормален.....
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Преди време четох за експеримент:
            40-тонна композиция разход 16л/100км
            Идеални условия обаче.Имаше и средна скорост ама не помня.

Показва че възможностите са големи (стандарта там е над 30/100)

Може би някои ден......
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
              А оборотите колко бяха приблизително?
              1700-2100, някъде там.
              Е, т'ва вече изкърти всички миФки...
              Аз пък съм докарвал Лада 1200S до 7/100 газ градско, ама повече от 50 не можеше да вдигне и виждах зор, докато изпреварвам Икарусите, та затова отворих и втората камера и разхода стана нормален.....
              аз такива извращения не правя - най-малкото, има минимум динамика под който става донякъде опасно. Първа камера си е бедна (настроена на 5-7% кислород), втора като се отвори нещата си идват на мястото (0.5% CO)

Коментар

Еееегати Ситроените.

Как 3.5/100 с 4 човека... Наистина не мога да си го обЯсним.

П.п. .... и самурая горе-долу толкова.

Важното е мАтора да се чува! ГАааааааааааз!

Коментар

Първоначално публикуван от Suzuki_Sj410 Преглед на мнение
                  Еееегати Ситроените.

Как 3.5/100 с 4 човека... Наистина не мога да си го обЯсним.

П.п. .... и самурая горе-долу толкова.

Важното е мАтора да се чува! ГАаааааааааа!
                  Става въпрос не за Ситроени а за Ситроенче 1.4 дизелче ако го покараш ше се убедиш
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Какво по-точно-антифриз или масло...?
                    Майтапя се, и аз съм имал такъв, но впечатлението ми е, че както и да го караш, разхода е между 4-5/100..
                    Куздов навъртех му 100 000 толкова е Всеки ден изминавам 100-150 км.Друга кола ше ме разориПоздрави
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Според мене Нивата може да изгори 5/100 газ по 3 начина:като я вдигнеш на подемник,като караш само по инерция и като те тегли някой.Aз руска и американска кола толкова икономична не съм виждал

Коментар

Нива 1.7 карб - 8-9/100 извънградско, 15/100 в София в час пик. Бензин.
                        Най-правилно е да се кара между 2000-2500 оборота . Сменяш предавките като набере някъде 2200 оборота най-много, а не като мене при 3000.
                        За някои дизели с турбо сигурно под 2000 оборота ще е пагубно за турбото.
                        Гумите може също да изиграят важна роля.
                        Александър

Коментар

Забелязах, че тук се коментират предимно автомобили с ръчни скорости. Моят автоматик/fultime/ го карам 99% на газ, никога не съм правил експерименти за "икономично" шофиране и нкога не бързам на дълъг път. Резултатите са следните: извънградско празен/натоварен около 1600-2000 об/мин при 90 до 110 км/ч варират средно оклоло 16 лтр. на 100км.

Отчитам факта, че зареждам предимно на една газстанция, когато карам в региона. Имах случай това лято, като бяхме на почивка спирам на една реномирана - ЛУКОЙЛ и зареждам до горе вече напълно празната бутилка. Нагласил съм 50 лв, понеже събира около 46 лтр. а каката ми връща 38 лв и стотинки. След това спирам на ОМV - и там същата работа. Като се прибрах, заредих на "нашата" колонка - 46,24 литра.

Описах този случай, понеже някои колеги се подвеждат при точно такива ситуации.

П.П. Не съм виждал още, някой автомобил да връща налятото в резервоара.
                          Приятели не се печелят - губят се завинаги.
                          УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                          Времето е ценно, само ако не бързаш.
                          0889623098

Коментар

Първоначално публикуван от ivotosod Преглед на мнение
                            ...Описах този случай, понеже някои колеги се подвеждат при точно такива ситуации...
                            да не забравяме, че понякога я има и другата крайност: в 20 литрова бутилка са "успявали" да ми съберат 24 литра газ.
                            Тъкмо бях започнал да се притеснявам, че Самика си вдигна разхода, докато на 3то или 4то зареждане на въпросната газ-станция се улучи на съвсем празна бутилка и всичко се изясни. Започнах да зареждам в съседната - разхода веданага си дойде в нормите
                            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

1. Най-икономичната скорост е 90км/ч.,пише го в учебниците по природо знание за 4ти клас. За това и ограничението по извън градските пътишта е именно 90км. (безопастно и икономично).2. Най-добре работи двигателя,следователно и най-икономично между 2000/3000 обoрота.3. 5та и 6та скорост са направени именно за пестене на гориво.4. Използването на инерцията съкращава значително разхода.5. Когато потегляме и изобщо по време на шофиране е добре да натискаме педала на газта по леко и плавно,не е задължително да се изтрелваме от място като пилоти от формула 1. 6. Потдържането на постоянна скорост също играе много важна роля.

Това е което сам научил от своя опит и от опита на по стари шофьори.Ако някой има не6то за допълване... Моля!

Коментар

Първоначално публикуван от Samurai_X Преглед на мнение
                                1. Най-икономичната скорост е 90км/ч.,пише го в учебниците по природо знание за 4ти клас. За това и ограничението по извън градските пътишта е именно 90км. (безопастно и икономично).2. Най-добре работи двигателя,следователно и най-икономично между 2000/3000 обoрота.3. 5та и 6та скорост са направени именно за пестене на гориво.4. Използването на инерцията съкращава значително разхода.5. Когато потегляме и изобщо по време на шофиране е добре да натискаме педала на газта по леко и плавно,не е задължително да се изтрелваме от място като пилоти от формула 1. 6. Потдържането на постоянна скорост също играе много важна роля.

Това е което сам научил от своя опит и от опита на по стари шофьори.Ако някой има не6то за допълване... Моля!
                                Добре дошъл!
                                Малко поправки:
                                1.Не е вярно.И за ограничението,също-не му е това целта.
                                2.За икономичните режими на двигателя си има таблици и графики.За всеки двигател си е различно но като цяло не е вярно.
                                3.Нито самоцелното ползване на високи предавки е целесъобразно.
                                4.Да,така е.Но в някои ситуаций,по-икономично е,да се ползва двигателя като спирачка-тогава той не изразходва гориво.
                                5.Да,правилното натоварване на двигателя е определящо за разхода.
                                6.Абсолютно вярно.
                                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X