Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Писна ли ви от обратни волани?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Писна ли ви от обратни волани?

хахахахх...предавам се да споря...сега пък някой си се разтревожил къде и какви застраховки да плащаме! ми какъв беше смисъла от по-горните дрънканици.един регистрационен номер няма да промени пътната обстановка в Бг . 6 години не съм загинал ,като съм плащал застраховки и такси в Англия ! Просто искам и ще си карам джипа с десен волан в Бг ,независимо от цената и общественото мнение
    има много по-важни проблеми за решаване в болната ни държава ,от някакви волани!...хаиде със здраве
    8777203908

Коментар

при спорове обикновено се гласува , като гледам има резултати

аз незнам защо не си сменим всичко и да станем като англичаните , защо, и останалия свят да не прави какво правят англичаните , защо Орфеи да не пее и свири на англииски , защо египед вместо фараони не са лордове , защо Александар Македоски е велик без да е американец или англичанин , защо , защо защо ,

пак ще попитам , каква кола да си взема за дясно движение с ляв, или десен волан
      sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Двоумях се дали да взема отношение по темата,защото:
        По нова година карах известно време ТЛК-80 с дясна дирекция-не е много комфортно,но не е болка за умиране след втория ден.
        На никого не можеш да забраниш да има "обратна" кола-ами те "месершмитите" се размазват до ДНК еспертиза и с ляв волан.
        Май дирекцията не е основен проблем за смъртността по пътищата ни-но на джигитите помага за повече отрицателност/те с нормална за тук дирекция умират и убиват,едно удобство по-малко сигурно не ги притеснява докато не се апликират някъде/.
        Претупването на ГТП също вреди много на всички-за това също би трябвало да има рестриктивни мерки,но няма.Това е също смъртоносен проблем.
        Да не изреждам повече-мисля че обратната дирекция утежнява лошата пътна култура тук,но не е основен проблем.Лепенки за фарове-добре,ами "циклопите"/кой на къси,кой на дълги/ вечер кой им гледа волана?
        Няма да имам кола с десен волан-не е много удобно/свиква се,но все пак/,обаче малоумниците които изпреварват в десен завой с никаква видимост дали са по-малко опасни?Пак опираме до манталитета на кочияша,не на каруцата.
        Спорът е безкраен-лек превес за мен към "не" на дясната дирекция.Мнението ми е съобразено с простотията и невежеството на много от водачите по нашите пътища-няма как да не е съществен фактор/след като виждаме и последиците/.
        Поздрави!

Коментар

Колеги дайте малко да разделим субективния и обективния фактор!!
          Камикадзетата, манталитета, "състезателите" дайте да ги оставим настрани. Това са субективни фактори и аз съм сигурен, че колегите които пишат тук и карат кола с десен волан са внимателни и не предизвикват аварийни ситуации!
          Но обективно гледайки само обекта (колата с десен волан) дайте да си признаем, че тя е по непригодена за движение в нашите условия и потенциално е по-опасна от кола с ляв волан! Или все пак има други мнения по въпроса?!
          יעבור
          «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
            Колеги дайте малко да разделим субективния и обективния фактор!!
            Камикадзетата, манталитета, "състезателите" дайте да ги оставим настрани. Това са субективни фактори и аз съм сигурен, че колегите които пишат тук и карат кола с десен волан са внимателни и не предизвикват аварийни ситуации!
            Но обективно гледайки само обекта (колата с десен волан) дайте да си признаем, че тя е по непригодена за движение в нашите условия и потенциално е по-опасна от кола с ляв волан! Или все пак има други мнения по въпроса?!
            Как да ги разделим-в КАТ няма фейсконтрол или друга алтернатива.Книжките/чети рушветите/ също не са грижа след валираната сума.
            Коментара по темата не касае само съфорумници,а всички по пътищата ни,нали?
            За мен е съвкупност и допълнителното утежняване/с "обратен" волан/ май повече пречи.Пример:турски тираджия с дясна дирекция-майко мила.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Пример:турски тираджия с дясна дирекция-майко мила.

Имах впредвид чисто теоретично да разгледаме въпроса! Абстрахирайки се от субективния фактор!
              יעבור
              «И това ще мине»

Коментар

Няма как да се разглежда без "субективния" фактор, просто в дадения случай той, "субективният", е станал обективен... В този ред на мисли, управляващите автомобили с десен волан у нас, са доста по-внимателни, като водачи... За тия, които управляват автомобили с централен волан, лично аз нямам наблюдения, но пък според писанията по-горе, те трябва да са още по-опасни, имайки предвид кои могат да си ги позволят и колко табуна има зад задните седалки...

П.П. Въпросът, зададен по този начин, касае българското законодателство, от което очевидно, повечето не сме доволни... Като контра въпрос, бих попитал, дали имате лошо мнение за британското законодателство, защото на острова, едва ли водени от сексуална толерантност, все още не са забранили обратните, т.е. левите волани...
                Последно редактирано от giorgio; 02-06-08, 08:41.
                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Здравейте колеги,

Основния въпрос е дали един и същ шофьор би карал по един и същ начин автомобил с лява и дясна дирекция? Мисля че отговора е ясен. НЕ !

Дали трябва да се забранят подобни автомобили? ДА !

Нека за момент пропуснеме факта че всички шофьори в България сме "виртуози" зад волана. Няма по добри от всеки един от нас. Никой не се разсейва никога. Никой никога не се е учил да шофира. Никой никога си няма проблеми и не мисли за тях когато шофира... и т.н.

Приемайки по-горе казаното стигаме до следното:

Хората сме различни. Едни имат усет за автомобилите, други не. Едни знаят възможностите на автомобилите си, други не. Едни са концентрирани като управляват МПС, други не. На едни "всичко им е наред", други имат дете в болница, семейни проблеми, болки в кръста или зъбобол. И едните и другите карат автомобили.

Проблема е че при еднакви условия, дясната дирекция вреди. Много. И най-вече е силно рисков фактор. И не само за хората които управляват подобни машини, а и за хората които се возят и за хората които са в другите автомобили наоколо.

Ако искаш подобен автомобил за да го ползваш в гората, моля. В гората регистрация не ти трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение

Имах впредвид чисто теоретично да разгледаме въпроса! Абстрахирайки се от субективния фактор!
                    На теория след като пускат автобуси от Великобритания с дясна дирекция превозващи туристи,закона няма право да дискриминира други участници в движението по същите пътища.
                    По нашите географски ширини теорията май е бошлаф работа,защото веднага след теоретичната обосновка следва едно НО:
                    Англичаните са принципно културни водачи/колко е вярно?/,а ние сме колорит и половина.Като няма никой в мезонета,мястото на волана не е основен проблем.
                    Вторични дал господ-волани,ППС-та дето се чудиш за тях гравитацията не важи ли,книжки,рушвети,пътища-край нямат тук.За това писах за лек превес към "не",но на "леваците" "обратния" волан може само да им завиши КПД-то на простотиите-основното си ги бута от вътре.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                      П.П. Въпросът, зададен по този начин, касае българското законодателство, от което очевидно, повечето не сме доволни... Като контра въпрос, бих попитал, дали имате лошо мнение за британското законодателство, защото на острова, едва ли водени от сексуална толерантност, все още не са забранили обратните, т.е. левите волани...
                      Не са ги забранили, но и застраховките им не са като на тези с десен волан . Демек само за ентусиасти, а не за масово ползване. Малък процент от колите не е голяма болка... лошото ще е когато по тесните шосета почнат да се срещат двама с десен волан опитващи се да надникнат из зад два тира един срещу друг...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                        Не са ги забранили, но и застраховките им не са като на тези с десен волан ....
                        Значи въпросът касае застрахователите, а не законодателя. И какво от това, че във Великобритания има някаква разлика в тарифите на застрахователя, за различно разположените волани... И у нас има разлика в тарифите, касаещи много условия, например в зависимост от големината на града в който си посочил за постоянен адрес, "гражданската отговорност" е различна, същата зависи и от кубатурата, но не е забранено да управляваш автомобил в София, защото е с над 1 милион жители, нито да управляваш автомобил с над 4-литров двигател...

П.П. Лично аз никога не съм управлявал автомобил с десен волан, мисля, че не би ми бил удобен, най-вече заради лявото разположение на скоростния лост... Но пък да се забранят със закон, е меко казано крайно!
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Говоря за задължителната застраховка, т.е. там нямат гражданска и каско, а една задължителна, която включва и двете. По-горе съм споменал, че точно това е може би най-удачния вариант... Ако застраховката или данъка ти прибира за 2-3 години всички спестени от покупката пари и в бъдеще ти излиза през носа, то ще се замислиш дали да купуваш кола с десен волан. Малкото ентусиасти(или поне тези с достатъно ентусиазъм), също ще могат да си ги карат.
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Да се забрани регистрацията на автомобили с десен волан. Возили са ме на такова чудо и не ми беше много приятно. Даже колегата, който тогава бе доволен покупката, вече се отърва от "това дърво"(негов израз). Изпреварването е проблем, иначе не пречи.

Коментар

От 15г.карам с десен волан понеже живея в Малта.Аз лично не бих си позволил експерименти-всяка страна да си кара с неината си дирекция,но пък чак да се забранява.....И тук и в БГ всеки ден се трепят хора,предимно млади-едва ли е от дирекцията на волана .
                              Емил-00356 99872043-Малта
                              Defender-90

Коментар

Обосновката за забрана се корени в разликите между манталитета на българина и европееца. Първият се мисли за голям тарикат и избира да си купи нещо обективно досадно за каране поради чувствително по-ниската цена, докато вторият предпочита да си вземе нещо, което отразява социалния му статус или пък да поработи годинка повече за кола с нормална дирекция. В резултат колите с обратен волан са голяма рядкост в Европа, а тук броят ми започва вече заплашително да расте. Което е още по-страшно, голям брой от тези коли с обратни волани са именно джипове. Търговците лъжат, че поради височината се вижда над леките коли и воланът не е проблем. Обаче, не казват какво става, когато пред тях се движи друг джип, микробус, ван, автобус ...

Един колега беше посочил в по-ранен пост железен аргумент. Какво става ако две коли с обратни волани се движат зад автобуси и рекат да "надникнат", за да изпреварят ?
                                Vitara 2.0 V6
                                Honda CRV (Gen 1)
                                Honda CRV 2.2 I-CTDI (Gen 3)
                                ВАЗ 2131

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X