Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Да де, нали и аз това казвам.
    Може да ни се вижда едно, а закона да вижда съвсем друго. Затова-непременно с адвокат или независим КАТаджия. Те имат опит с такива произшествия.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Разбрах те. В случая няма разминаване между закона и това, което се вижда на място.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
        Абсолютно правилно са постъпили полицаите. Предимство не се преценява на око по това кой път е по-главен.
        Ха,за това не бях се замислял,понеже често пътувам в северозападнала Бг,а там обикновено пътят е и главна улица в селото,естествено пресечена с доста преки,и то никога няма знаци за предимство--И да е имало някога,бай мангал отдавна ги е прибрал-,та значи ако ми изскочи някой от черният път с каручката,то виновен съм аз???.....Явно е така!!!

Коментар

Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
          ...та значи ако ми изскочи някой от черният път с каручката,то виновен съм аз???.....Явно е така!!!
          Е, колега, няма да е баш така . При път с настилка и път без настилка- земен път(черен път), предимство имат ППС, движещи се по пътя с настилка(чл.49). Иначе, дали е с каручка или не, не би трябвало да има значение.
          Освен това, във въпросната ситуация с мерцедеса, при съдебно разглеждане, нещата е много вероятно да станат много по-заплетени. Може да се окаже, че "пътят" отдясно, всъщност не се тълкува като "път", а като "крайпътна територия", при което нещата се обръщат на 180 градуса(чл.37, ал.3)... Много от "пътищата" в малките населени места, изобщо не фигурират в плана като такива, а са асфалтирани от хората, които ги ползват. Оттам пък има куп начини за тълкуване и извъртане на нещата. Хубаво е човек да познава детайлите. А ако не ги познава - да си плати за помощ. Не винаги привидно твърдите аргументи се оказват такива и в съдебната зала.
          Последно редактирано от Еmil; 12-03-13, 00:34.

Коментар

И аз прочетох темата по диагонал, но все пак ще питам. Казваш, че водачката "просто решава да завие не наляво, а на дясно.". Те на кръстовище ли са били? В първия пост пишеш "Братчеда се опитва да избяга надясно (тротоар, банкет...), но явно е нямало много на къде.". Та накъде надясно се опитвала да завие водачката?
            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
              И аз прочетох темата по диагонал, но все пак ще питам. Казваш, че водачката "просто решава да завие не наляво, а на дясно.". Те на кръстовище ли са били? В първия пост пишеш "Братчеда се опитва да избяга надясно (тротоар, банкет...), но явно е нямало много на къде.". Та накъде надясно се опитвала да завие водачката?
              Да ти кажа честно това, което съм написал в първия пос е максималното, което "изсмуках" от братчеда.
              Сега му се обадих и пак го разпитах. Нарисувах набързо схемата. Според мен изобщо не е ясно какво е искала да направи. Всъщност пред КАТ тя твърди, че е искала да завие надясно...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1053.jpg
Прегледи:1
Размер:85.5 КБ
ID:5460903

Между другото днес има някаква вероятност да му "освободят" колата
              Suzuki GSXR
              VW Touareg
              Mitsubishi Pajero II

Коментар

Няма да коментирам, само цитирам:
                Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:
                1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

Чл. 35. (1) Завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване надясно.
                (2) Когато радиусът на завиване на пътното превозно средство е по-голям от радиуса на завоя, завиването може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, преминаващи от дясната му страна.

Чл.37. (2) Водачът на нерелсово пътно превозно средство, завиващо наляво или надясно за навлизане в крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуска.

За братовчед ти:
                Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
                (2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Коментар

Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
                  Да ти кажа честно това, което съм написал в първия пос е максималното, което "изсмуках" от братчеда.
                  Сега му се обадих и пак го разпитах. Нарисувах набързо схемата. Според мен изобщо не е ясно какво е искала да направи. Всъщност пред КАТ тя твърди, че е искала да завие надясно...

[ATTACH=CONFIG]557413[/ATTACH]

Между другото днес има някаква вероятност да му "освободят" колата
                  Ааааа, ми то туй чисто женско завиване надясно с даване на ляв мигач!
                  Не е майтап, виждал съм го няколко пъти!
                  П.С. Освободиха ли колата?
                  יעבור
                  «И това ще мине»

Коментар

Само информативно - братчеда миналата седмица си взе колата. Всичко изглежда на ред (без липси и т.н. - нещата, от които се опасявахме).
                    Сега ще чака да свърши следствието и да се види "кой ще е виновния".
                    Оказало се обаче, че колата, понеже е модерна имала вградена черна кутия. Вероятно и това ще може да се използва, ако нещата се закучат. Не е много сигурно, обаче понеже е много възможно да се види, че е карал с превишена скорост (както и всички други, ама...).
                    Suzuki GSXR
                    VW Touareg
                    Mitsubishi Pajero II

Коментар

Превишената скорост си е виновност по принцип.
                      Иначе ми е интересно защо са задържали колата.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Преиграват органите, доколкото разбрах няма пострадали хора,щетите са само материални, колите в инцидента са само две не виждам причина за задържане на МПСто.

Наел ли си е адвокат братчеда , или сам се бори
                        ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                          Превишената скорост си е виновност по принцип.
                          Иначе ми е интересно защо са задържали колата.
                          Виновност за какво? Нарушение е - да. Но не е задължително да се определи като причина за ПТП. Има много фрапиращи случаи, когато автомобил излиза от път без предимство и го удря автомобил, летящ по пътя с предимство. И излиза виновен първият, за "неспазване на предимство". Тънкостта - "летящият" автомобил е бил видим в момента на започване на включването, следователно другият водач е имал възможност да прецени разстоянието и скоростта и да оцени ще може ли безопасно да се включи.
                          В конкретния случай, поне от това, което разбрах до момента, причината е в неспазване на предимство и несъответствие между сигналите за предстоящата маневра и самата маневра на жената. А скоростта на братовчеда може да се определи като "несъобразена с пътните условия", дори да беше в рамките на позволеното.
                          Имам приятел, който някога описваше съобразената скорост приблизително така: "каквото и да правиш, пази си предницата и се старай задницата да не е в насрещното или върху мантинелата."

Коментар

След като има определение "несъобразена с пътните условия скорост" с което се избягва отговорността на агенция Пътна инфраструктура, справедливост по пътищата в България няма да има

Коментар

Това че колата е имала черна кутия променя нещата. Ако полицаите не бяха задържали колата нямаше да се знае че има черна кутия. И ако е имало превишена скорост другата страна няма да може да докаже това.

Коментар

Нарушение имах предвид, не виновност, грешка на клавиатурата.
                                А черната кутия дали може баш КАТ да я ползва за нещо, че надали е сертифицирана , като СРС.
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X