Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Няма смисъл да се коментира случая по същество, при положение че за ПТП-то не съставен никакъв документ.Най-вероятно ще излезе, че такъв има, но братовчед ти ще е "отказал" или "забравил" да го подпише. Става въпрос за приложението №2 по чл.4
    http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...,d.Yms&cad=rja

Коментар

Не се заигравайте по неподписване на документи, защото директно отивате на съд. Добре сте намерили местен адвокат, най-добре е да съдействате напълно на полицията. Ако има вече заведено досъдебно производство има и наложена мярка за неотклонение. Най-добре е да избегнете съда, като се разберете с жената от Пежото да каже на разпита, че няма претенции към вас. Ако още не е написан акта за ПТП-то, нека братовчед ви да помисли на спокойствие възраженията. Моите възражения бяха на два листа хартия и почти всичко беше копи-пейст от разговорите на експертната група "Липсва маркировка, от тази страна има храсти, не е в зоната на ограничаващ скоростта знак, ограничение 40 на другия водач" и т.н. Хвана дикиш, защото минах с 4 точки. Всичко на всичко. Признах се за виновен по съвета на адвокат, голфаджията нямаше претенции и дознанието беше прекратено. Не влизайте във филми.

ГО-то и "значителните материални вреди" нямат нищо общо. Просто закона е остарял, но могат да заведат дело по този параграф, например и ако има положителна алкохолна проба или са нанесени щети и на трети лица. Например след удара колата се спира във витрина на магазин. В големите градове отдавна не се занимават с това, защото при всяко ПТП с повече от огънат калник на 15 годишен Голф ще трябва да се завежда досъдебно производство и претоварените съдилища ще се задръстят съвсем. Не е така при районните съдилища, които се борят за оцеляване.
      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
        "Така се процедира в малките градчета"... Не разбирам, явно съм изостанал нещо. Могат да ми приберат колата без никакъв документ?
        Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
        В големите градове отдавна не се занимават с това, защото при всяко ПТП с повече от огънат калник на 15 годишен Голф ще трябва да се завежда досъдебно производство и претоварените съдилища ще се задръстят съвсем. Не е така при районните съдилища, които се борят за оцеляване.
        Това имах предвид.

Коментар

Извинявай, ама братовчеда ти е за бой .
          По описаното излиза, че той няма нито един документ за цялата галимация около ПТП-то , ми че те и пробата за алкохол може да му натресат положителна.
          Как ще му вземат/арестуват колата без какъвто и да е документ, ми то по тая логика и на въпросната патка с пежото трябва да е там
          Сега могат да напишат каквото си искат, тая с пежото си е от там, ще й врътнат един телефон да иде да подпише, брачеда ти не е искал да подпише - хоп подпис от свидетели и въобще може в голям филм да го вкарат.

Май е най-добре да не губите никакво време, по-най бързия начин да си намери адвокат и да отиват на място, да им искате всички документи по случая (протоколи, акт и т.н.)

И жалба по случая с арестуването на колата.
          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
          И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
          вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
            Към 17:05 братчеда пътува с чисто новата си Инсигния (4х4) от Пампорово към Хасково. В Чепеларе се движи в колона. Колата пред него - Пежо 206 със смолянска регистрация дава ляв мигач и навлиза в лявата лента (по посока на движението, т.е. в насрещното). Братчеда решава, че колата или ще завива наляво или ще паркира някъде. Той продължава да кара, като в момента, в който започва да задминава Пежото (разбира се отдясно) водача му решава да завие надясно. Братчеда се опитва да избяга надясно (тротоар, банкет...), но явно е нямало много на къде. Вероятно каката (водача на Пежото се оказва жена) изобщо не е гледала в огледалата. Освен това в този момент най-вероятно и да е погледнала вече е можело и да не го вижда.
            Така Инсигнията се забива в дясната врата на Пежото. От удара излиза от платното за движение и се удря в стена край пътя и отдясно.

Така както е описано, всъщност излиза че братовчед ти наистина е виновен.

Две ленти за движение, с по едно платно в посока.Автомобил дава ляв мигач и навлиза в насрещното.Според идеята на закона, движещия се зад него автомобил следва да намали с готовност да спре-вместо това, движещия се отзад автомобил започва изпреварване отдясно.Водачът на предния се отказва от намеренията си и се връща обратно в своята лента за движение.

Поправи ме ако съм сгрешил?

Обаче "арестуването" на автомобил... ??? Нови закони?Да не са го накарали да подпише че доброволно я предава?

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
              Така както е описано, всъщност излиза че братовчед ти наистина е виновен.

Две ленти за движение, с по едно платно в посока.Автомобил дава ляв мигач и навлиза в насрещното.Според идеята на закона, движещия се зад него автомобил следва да намали с готовност да спре-вместо това, движещия се отзад автомобил започва изпреварване отдясно.Водачът на предния се отказва от намеренията си и се връща обратно в своята лента за движение.

Поправи ме ако съм сгрешил?

Обаче "арестуването" на автомобил... ??? Нови закони?Да не са го накарали да подпише че доброволно я предава?
              Кое от всичките неща, които си писал да поправя?
              1. "Платно за движение" е общата широчина на пътните ленти - т.е. лентите се съдържат в платното, а не платната в лентата.
              2. Не знам защо смяташ, че "идеята на закона" е такава? Да има готовност да спре? Ако трябва да следваме тази идея аз изобщо не трябва да си паля колата, защото около нас постоянно някой дава мигач, завива и т.н. С това не искам да отрека, че водача трябва да внимава. В случая, обаче отва се отнася и за 2-мата водачи.
              3. Водача не се е върнал. "...водача му решава да завие надясно.". Не се отказва от намеренията си, а просто решава да завие не наляво, а на дясно.

Арестуването е все още неясно. Братчеда се е свързал с адвокат, който е специалист в казусите по пътищата.
              Чули са се със следователката и "са се разбрали" колата да е освободена най-късно в петък. Утре ще носят някаква молба.
              Suzuki GSXR
              VW Touareg
              Mitsubishi Pajero II

Коментар

Без лоши чувства.Опитвам се да помогна, а не злорадствам.Разбира се най правилно е адвоката да го казва, а не аз.
                1.За платната и лентите си прав-нямам какво друго да кажа, освен да се извинява за грешката.Значи, говориме за двулентов път.Има нужда от още факти-прекъсната или непрекъсната лента, кръстовище или не?
                2.Идеята на закона е че когато се движиш напред, гледаш напре-следователно гледаш и колата пред теб какво прави, а този отпред може да отдели доста по малко внимание на огледалата.Тоест ти също носиш отговорност, ако онзи отпред направи нещо тъпо и ти се нахакаш в него.Ударилият отзад, има най малкото съвина, тъй като водачите са длъжни да карат с такава скорост, която да им позволи да спрат в извънредна ситуация, както и да съблюдават дистанция.
                3.Действията на водача на пежото в случая могат да отменят вината на вашия човек, само чрез съдебни експертизи, което предполага дело и то ако съдиите се произнесат така.

В никакъв случай не смятам закона за справедлив.Имам познати които са страдали много от неговата непрецизност.Във всеки случай, доколкото разбирам-КАТ нищо не са написали.Ни акт, ни констативен протокол.Това предполага че те не са убедени чия е вината.
                Задържането на автомобила, става с доста сериозни документи (прокурорска заповед, което предполага че трябва да има преписка ли, дело ли...).Недоумявам следовател или дознател на какво основание ще задържи автомобил, ако няма данни за извършено престъпление.Закона за движение по пътищата не предоставя такива права на следствието-това може да се случи по други закони?

Коментар

за 2-3 дни на "отговорно пазене" колко части могат сменят... не ми се мисли...
                  помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Според мен трябва братовчед ти да признае вина. Първо, той не е съвсем невинен и второ, така ще станат най-лесно и бързо нещата. Гражданската ти отговорност покрива щетите на жената с Пежото, на братовчед ти ги покрива каското. После той ще си внесе още малко за каското, а акта ще е нещо минимално от порядъка на 4-5 точки и 20-30лв(слаб контрол, несъобразена скорост, дистанция...или нещо подобно). Няма да има дело и ще си върне бързо чисто новата кола. Иначе с кокошкарско дело в далечно съдилище, ще се потрошат повече пари и нерви само за да се ходи на делата.
                    Не съм много сигурен, но мисля, че е имало възможност да се напишат и двустранни протоколи без намеса на КАТ. Спестява се акта, останалото е същото. Аз съм писал, но за по-дребни ПТП-та и не знам дали има някакъв лимит на стойността на имуществените щети за да се случи това.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Неееееееммоооогаат!-как така ще я ;ВЭЕМАТ-това става само с протокол за задьржане!Само този факт сам по себеси говори за сериозен процесуален пропуск,което от своя страна ти дава сериозни шансове за успех в евентуално сьдебно дело.Системата щяла да се завърти и .... тогава ставало СТРАШНО-винаги сьм казвал че докато има ОВЦЕ ще има и вьлци!Не се познаваме но ако ми позволиш един сьвет НИКОГА не позволяваи да те принуждават изнудват заплашват вьзползват от теб(т.е от незнанието или страхьт ти) противното би било проява на МАЛОДУШИЕ!!!Сьжалявам че сьм далеч от София и не мога да ти бьда по-полезен.

Коментар

Не забравяте нещо много важно ,да се обадите на застрахователите за ПТП-то ,зависи при кой е каското има срок в който да ги уведомите ,пише го в самата полица ,и ако се изтърве срока каското отпада .Не знам защо са задържали колата , по принцип се задържа или при смъретн случай(недай си боже) или е започнато дознание демек отива на съд ,направо не ми го побира акъла ,адвокат задължително
                        Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Мисля, че на този етап може да задържим малко положението.
                          Трябва да обърна внимание, че не твърдя, че братчеда е без вина.
                          Регострирал се е при застрахователите и т.н.
                          Въпроса беше какво да направим, за да е най-малко прецакан.
                          В случая (повтарям - в конкретния случай) основното прецакване е, че колата остава безстопанствена за неопределен период от време. На второ място - наранена чест от това, че те обвиняват без основание и на последно (а може би не) място - разходи по застраховки, дела и/или и т.н.
                          Стана ясно, че без адвокат няма да се мине - трябва да се действа бързо и точно.
                          Взел е КАТ-аджийски адвокат. Действат. На мен ми се щеше да е по-експедитивно, но не се получава.
                          Щеш, не щеш - влизаш в машината.
                          За щастие - всичко е "по-малкия дявол".
                          И така - вероятно след време ще напиша какво точно се е случило, но до тогава май вече можем само да чакаме. Инициативата се "прехвърли"
                          Отновоблагодаря на всички!
                          Suzuki GSXR
                          VW Touareg
                          Mitsubishi Pajero II

Коментар

От моя гледна точка:
                            1. Вината на братовчед ти се заключва в "движение с несъобразена с пътните условия скорост"(ако изобщо в дадения случай има някаква вина). Единственото, за което е наистина виновен е, че не е отпуснал газта, докато другата кола не остане зад него.
                            2. Братовчед ти не е предприемал маневра. Той само е продължил да се движи без промяна на вече избраната скорост. Т.е. не виждам елемент на "маневриране". Важно е дали другата кола е напуснала изцяло лентата.
                            3. За изпреварване отдясно дума не може да става, защото изпреварването се свързва с напускане на заемания ред и връщане в него. Освен ако няма следи по банкета, това е направила водачката, но не и братовчед ти.
                            4. Вината на водачката е в едно от следните: неправилно престрояване; отвличане на вниманието, в следствие на което предприема маневра, без подаване на "достатъчен и ясен за възприемане сигнал" при връщането във вече напуснатия ред; неправилно изпреварване(ситуацията, ако съм адвокат, бих тълкувал така: тя започва да изпреварва МПС пред нея, но виждайки че няма достатъчно разстояние за завършване на маневрата, намалява скоростта в лентата за насрещно движение и се връща в дясната лента по начин, елиминиращ възможността МПС, движещо се попътно в тази лентата да спре).
                            5. Изискайте листинг на телефона й за времето, посочено като време на катастрофата, защото много ми прилича, че е бъбрила по GSM-a. Тук има и една заигравка, разбира се.
                            6. Много важно е в кои части МПС имат повреди. Това до голяма степен ще определи положението им в момента на удара, а и вината.
                            Последно редактирано от Еmil; 11-03-13, 13:24.

Коментар

Прочетох темата по диагонал, но да кажа какво чух от един колега участник в ПТП:
                              Колегата излиза от странична уличка на голяма асфалтирана улица, по която се извършва основния тряфик в селото с гръмкото име ГРАД Смядово. При излизането се изпречва на пътя на колата(май някакъв по-голямшък мерцедес) на един от местните бизнесмени. Следва удар, не много силен, но достатъчен за да се изпуснат нервите.
                              Колегата иска да си плати за ремонта по мерцедеса(нали излиза от малка уличка, с почти черен път, на широка асфалтирана, "главна" улица...), Онзи не иска да чуе, и викат полиция. Полицая познава и двамата, и тактично им казва да се разберат помежду си, че решението е в ущърб на онзи с мерцедеса.
                              "Онзи" е силно натопорчен, и не иска, може би се съмнява в платежоспособността на колегата( с право де), колегата се кълнеше, че щял да намери пари да плати ремонта на мерцедеса, нали се чувства виновен.
                              След настояването на шофьора на мерцедеса да се пише акт, и всичко както е по реда, полицая пише акт на онзи с мерцедеса.
                              Защо?
                              Защото на кръстовището няма никакви знаци, и в случая важи правилото за предимство на десния. А мерцедеса е бил отляво, и е трябвало да даде предимство на колегата с полуразпаднатия пасат. Ако и да е бил на видимо главен път. Предимството се определя от знаците, а на това кръстовище няма никакви.

Та умната с това какво виждате вие, и какво вижда закона.
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Абсолютно правилно са постъпили полицаите. Предимство не се преценява на око по това кой път е по-главен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X