Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

Ще преразкажа една случка от вчера - 25.02.2013, понеделник. Разказвам в 3-то лице, понеже тя се е случила на братовчед ми (братчеда), а не на мен. Той ми се обади за съвет какво да прави, но тази ситуация е такава, че и аз нямам свежи идеи. За това искам да помоля, ако някой е минал по този или подобен път да ме насочи какви са вариантите, в които човек да се прецака най-малко.
    Към 17:05 братчеда пътува с чисто новата си Инсигния (4х4) от Пампорово към Хасково. В Чепеларе се движи в колона. Колата пред него - Пежо 206 със смолянска регистрация дава ляв мигач и навлиза в лявата лента (по посока на движението, т.е. в насрещното). Братчеда решава, че колата или ще завива наляво или ще паркира някъде. Той продължава да кара, като в момента, в който започва да задминава Пежото (разбира се отдясно) водача му решава да завие надясно. Братчеда се опитва да избяга надясно (тротоар, банкет...), но явно е нямало много на къде. Вероятно каката (водача на Пежото се оказва жена) изобщо не е гледала в огледалата. Освен това в този момент най-вероятно и да е погледнала вече е можело и да не го вижда.
    Така Инсигнията се забива в дясната врата на Пежото. От удара излиза от платното за движение и се удря в стена край пътя и отдясно.
    След Инсигнията се е движил луксозен джип с туз, с шофьор. След катастрофата пътниците в джипа са изчакали КАТ и са дали показания. Можем да приемем, че показанията им са сходни с описаното по-горе.
    Екипа на КАТ, обаче се оказват познати на каката с Пежото. Идва и мъжа й с други "познати". Те я съветват да твърди, че "не е виновна" (каквото и да означава това). Идва и следовател, който записва само ЕГН-то на братчеда и казва, че колата трябва да остане арестувана на паркинг, за да се проведе следствие. Взели са проби за алкохол от 2-мата водачи. Отрицателни са.
    Трябва да отбележа, че няма сериозно пострадали. Сина на братовчед ми (ученик в прогимназията) само се е ударил и му е текла кръв от носа. Правили са му преглед, утре ще мине и на скенер, но по всичко личи, че няма да има нещо.
    Ситуацията в момента е следната:
    1. Братовчед ми няма никакъв документ, с който да удостовери, че нещо се е случило вчера - нито протокол за ПТП, нито Акт - нищо.
    2. Колата му е "арестувана" в Чепеларе
    3. Днес са му се обадили, че трябва да преснима и да изпрати някакви документи - вероятно талон на колата, книжка и т.н.?
    4. Направили са му "предложение" да подпише декларация (която ще му изпратят), че е виновен и така щели да му върнат бързо колата да си я прави (той има пълно каско). Алтернативата е да се проведе следствие и дело в съда, в които с помощта на експертни мнения и свидетелски показания да се доказва вина.
    Тук вече нещата са такива, че искам съвет. Ще представя ситуацията такава, до където я е докарал в момента:
    А. Ако "се признае" за виновен положението ще е такова - прецаква се морално, защото е професионален шофьор с над 25 години стаж. Твърди, че е "засечен" и аз съм склонен съм да вярвам на преценката му в тази ситуация. Прецаква се и с това, че ще има акт и глоба. Не на последно място, след като му ремонтират колата по застраховката Каско ще трябва да внесе премия върху стойността на ремонта, за да може до края на годината каското му да продължи да е "пълно". Прецаква се и с това, че колата неопределено време ще е арестувана, т.е. няма да може да я ползва (да не забравяме, че чисто нова, даже не е правено първото обслужване). Всички се сещат и за рисковете една кола да седи няколко месеца на паркинга на районното... Аз като си спомня "наказателния паркинг" на I-во районно в София направо изтръпвам... Печели единствено (според мен и малко съмнително) това, че ще може бързо да си вземе колата. Поне така са му казали. Не знам кой.
    Б. Продължава да твърди, че ПТП-то е следствие на неадекватни действия от страна на водача на Пежото. Прецаква се фундаментално, защото ще трябва да се изправи срещо машината в една малка общност, където всички се познават и е много вероятно полицаите и следователите да са пристрастни. Няма как да сме сигурни, но е възможно дори и съдията да е такъв. Нека да приемем все пак, че не е. Експертизата е показала, че няма спирачен път. Не знам защо е толкова важен е този "постулат", но явно е основен фактор. Как ли ще се доказва, че Инсигнията е поне толкова добра, че може и да не остави спирачен път? Особенно при движение с невисока скорост. Могат да му помогнат само свидетелски показания. Поставете се, обаче на мястото на туза от софийския джип. Вероятно човека е ангажиран и едва ли ще му се иска да бие път от София до Чепеларе (и то вероятно неведнъж), за да се явява в съда. Аз напълно го разбирам. Тези 2 неща ми се виждат много сериозни недостатъци. Предимствата: каското ще му покрие ремонта изцяло, като ще предяви регресивен иск към гражданската на Пежото. Има, обаче още недостатъци - от една страна колата ще е безстопанствена през цялото време. Нищо чудно това да са много месеци. Говори се за 5-6-7.. година??? От друга - братчеда плаща (лизингови вноски, каско и т.н.) за нещо, което не може да ползва.
    За сега го посъветвах да намери адвокат, който да го вкара в правия път. Хем, че и тая работа е една... рискована, ама май без нея няма да се мине.

Моля, ако някой може да даде конструктивен съвет или да представи възможни варианти/решения до го направи сега
    Suzuki GSXR
    VW Touareg
    Mitsubishi Pajero II

От: Съвет за доказване на вина / невинност в ПТП

В този случай има нещо, което е неясно - защо е "арестувана" колата? И това има ли пряка връзка с ПТП-то?
    И още: "Братовчед ми няма никакъв документ, с който да удостовери, че нещо се е случило вчера - нито протокол за ПТП, нито Акт - нищо". Защо?
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Медията може да попровери случая, ако иска.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Нещо не ми стана ясно. Защо колата е арестувана? Заведено ли е досъдебно производство? Факта, че е правена експертиза ми говори че има. На мястото дошъл ли е следовател? Ако няма алкохол, ранени или нанесени щети на трети лица, най-вероятно ще бъде съден за нанасяне на значителни материални вреди. По закон това са всички щети над 1000 лв. В нормалните общини отдавна не се завеждат дела за това, но малките гледат за си задържат районните съдилища.
        Акт за причиняване на ПТП и каквото реши друго катаджията (несъобразена скорост, неспазване на дистанция, отнемане на предимство) сигурно е съставен. Това, което е каран братовчед ви да подпише е най-вероятно протокол за разпит на обвиняем (само предполагам). Свържете се с дознателя и питайте. Свържете се и с каката от колата и се разберете с нея да няма претенции. При липса на претенции на заинтересованите лица - собствениците на колите и трети лица досъдебното производство се прекратява.
        Спирачния път е необходим за да се прецени дали водача е имал време за реакция. Освен спирачния път има и други фактори - видимост, време от деня, обекти закриващи видимостта, състояние на настилката (суха/мокра), време (дъжд, сняг, ясно...) ТТ данни на двата автомобила...

Бях в този филм преди 4 години. Малка община, местен младеж с Голф, полицаите ме питат "колата служебна ли е? Каско има, нали? Супер, защото другото момче няма..." Независимо, че експертизата показа, че младежа е карал с 60+ км/ч при ограничение 40, а аз с 45 при ограничение 90, аз се оказах виновен.
        Един съвет, не стигайте до съд. Направете всичко възможно да се прекрати досъдебното производство, ако има такова. Признаване, че братовчед ви е виновен, не значи автоматично присъда и наказание (най-вероятно глоба, ако няма предишни провинения). Разберете се с каката да пише в нейния протокол от разпит, че няма претенции.
        Нека изпратят "декларацията" и се консултирайте с адвокат по наказателни дела.

Успех!
        Последно редактирано от VHS; 26-02-13, 18:59. Причина: допълване
        По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Задължителто да се намери читав адвокат и то максимално бързо
          ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Съвършено верно.
            В това населено място ( щях да кажа нещо друго де ) е съвършено невероятно всички, описани по-горе, да са роднини, не по-далечни от втори братовчед.
            Оттам насетне е ясно какво става.

Точно сега е мястото на ОффМедиа да се намеси, или поне да поразгледа случая, без да се намесва.
            За да видим на кой още от чепеларско ще му лъсне голия..
            името де..

Коментар

Нещо май го работят твоя човек. При всяко ПТП трябва да има констативен протокол. Ако няма пострадали със средна телесна повреда следствие не би трябвало да се води. Естествено, в този форум има по-компетентни хора и полицаи, но аз бих постъпил така - отивам утре при началника на местния КАТ с жалба -
              До началника на КАТ Горно-Нанадолнище, копие до Министъра на вътрешните работи, БТВ, Картун нетлърк, Привейт спейс, Арменски поп.
              Описвам случката и питам защо няма констативен протокол и защо съм изнудван да подписвам декларация с невярно съдържание от лицата Едикои си.
              Смятам, че на местна почва бързо ще решат въпроса. Бих взел и приятел юрист за подкрепа. Учтивият разговор с тих глас от добре облечен човек върши работа.
              Успех.
              Последно редактирано от Savov; 26-02-13, 19:35.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                Нещо май го работят твоя човек. При всяко ПТП трябва да има констативен протокол. Ако няма пострадали със средна телесна повреда следствие не би трябвало да се води. Естествено, в този форум има по-компетентни хора и полицаи, но аз бих постъпил така - отивам утре при началника на местния КАТ с жалба -
                До началника на КАТ Горно-Нанадолнище, копие до Министъра на вътрешните работи, БТВ, Картун нетлърк, Привейт спейс, Арменски поп.
                Описвам случката и питам защо няма констативен протокол и защо съм изнудван да подписвам деклацария с невярно съдържание от лицата Едикои си.
                Смятам, че на местна почва бързо ще решат въпроса. Бих взел и приятел юрист за подкрепа. Учтивият разговор с тих глас от добре облечен човек върши работа.
                Успех.
                Тъй, тъй - то това винаги е вършело работа.
                Което не пречи Владо да прати едно оченце или ушенце да видим какво става по-извътре..

И в двата случая ще е от полза

Успех на колегата!

Коментар

Тъкмо да посъветвам да се намери читав адвокат който да направи така че дело да се гледа от друг съд, където няма да са пристрастни и ... се сетих какво ще се случи с чисто нова кола стопанисвана от полицията... аз бих избрал най-малкото зло, плащам каквото където трябва и да си взема колата веднага, пестя нерви и време и стрес.
                  Който има трите по-горе в излишък и страда от излишен морал ИЛИ има достатъчно пари да си кара друга подобна кола докато се бори с институциите в Чепеларе, струва си да се мине по правилния ред, да си отстоява правата и да търси възмездие, всичко е въпрос на реализъм, финанси а може би и нещо друго...
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ако нещата са както казваш, хич не са както трябва! Протокол за ПТП, при положение, че е дошъл КАТ и са ви правили проби за алкохол, трябва да има. Ще е необходим и на застрахователите.За задържането на автомобила, също трябва да има "беляжка" някаква.Интересно, дали са задържали и другата кола. Май няма да се мине без адвокат

Коментар

аз в момента съм на Пампорово... Какъв спирачен път, какви пет лева... Тука има само 3 вида настилки - пясък, дупки и киша... Нито една от тях не оставя трайни следи... От двете страни на пътищата има минимум половин метър сняг - няма как да се заобиколи кола през банкета...
                      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Колегата ти го е написал,трябва му адвокат на братовчед ти. Отделно това поражда съмнение:
                        Можем да приемем, че показанията им са сходни с описаното по-горе.
                        Сходни,ама може да има и съществени различия...
                        От там на сетне... изяснено ли е защо колата тръгнала в др.платно се е врънала обратно? Тръгнала е да изпереварва ли какво? То.. ти едва ли знаеш цялата история де.. както и да е ... Попринцип,ако нямам вина за нещо не бих се признал за виновен,само за да си взема колата. В крайна сметка както са тръгнали нещата ще се стигне до съд,а там няма начин да не може да се докаже механизма на ПТП-то. Смятам,че притесненията ви съдията са неоснователни

Коментар

В Чепеларе се движи в колона. Колата пред него - Пежо 206 със смолянска регистрация дава ляв мигач и навлиза в лявата лента (по посока на движението, т.е. в насрещното). Братчеда решава, че колата или ще завива наляво или ще паркира някъде. Той продължава да кара, като в момента, в който започва да задминава Пежото (разбира се отдясно) водача му решава да завие надясно. Братчеда се опитва да избяга надясно (тротоар, банкет...), но явно е нямало много на къде. Вероятно каката (водача на Пежото се оказва жена) изобщо не е гледала в огледалата. Освен това в този момент най-вероятно и да е погледнала вече е можело и да не го вижда.
                          Така както го обесняваш липсва версията "заобикаля препятствие". Според мен точно на това са заложили служителите. Тогава излиза , че братовчед ти прави изпреварване от дясно....
                          ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Как така няма никакъв документ от ПТП-то, а и отгоре на всичко колата е "арестувана"?!!! Това звучи абсолютно нереално!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Добре де,а там позволено ли е навлизането в лява лента ? Знак,маркировка и т.н. Защото по праивлото на дясностоящия ти може да претендираш ,че тя те е изпреварвала и се е прибрала по-рано...
                              А ако не е позволено - пак камък в нейната градина- какво прави в лява лента ? Откъдето и да погледнем ,ти си от дясно тя те свива. (в случая братовчед ти )

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X