Според закона, всяко продължение на тротоарите и банкетите върху платното за движение, обозначени или не с пътна маркировка, е пешеходна пътека.
Така е - § 6, т.54 от ЗДвП. По-рано беше в чл.119, ал.3, ама го отмениха "за прегледност" и го хакнаха в дефинициите. Но-о-о-о по тази логика от всяка улица, излизаща на "Цариградско шосе" или бул. "България" можеш да си пресичаш (прескачайки оградите между двете платна), щото имаме кръстовище (§ 6, т.8 = място, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или се събират на едно ниво) ?
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
И ако кажеш , че не го правят, на Ботевградско също.
Правят го и загиват периодично. Ама излиза, че съвсем правомерно си го правят и трябва да се движиш с около 20 км/ч по тези пътни артериЙ, щото има много необозначени с маркировка пешАходни пАтеки там ?
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
А аз си мисля, че двойната непресечена линия прави пресичането неправилно. Това практически са две кръстовища и м-у кръстовището и двойната непресечена няма втори тротоар, който да направи пешеходна пътека. Точно там съм виждал полицай да пише акт на пешеходец за точно такова пресичане.
А ако има тревна площ с мантинела или ограда като на "Ботевградско шосе" ? Пак ще излезе, че не си дал предимство на "пешеходна пътека", ако от едната страна има някаква улица, излизаща на едното платно на булеварда.
Коментар