Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

    Тъкмо ей сега си измъкнах една гад от ръката и след внимателен оглед, намерих още един на ... ммм ... неправилно място, добре че съм си рунтав и още не се беше забил. Знам и откъде са дошли - днес си направихме една хубава разходка (пеша) в гората. Тоест, не е нещо, с което да не сте се сблъсквали, сигурен съм. И с което много от нас няма да се сблъскат отново, за съжаление.

    Въпроса ми е кой какво прави в такъв случай? И нещо, което може би ще е не по-малко интересно - на кого как му се отразява?

    За себе си знам, че (поне досега) не е чак толкова страшно, даже и да стане грешка при изваждането, сърби 10-15 дена и минава, но пък аз съм си горско момче, а и вероятно съм имал късмет. Обаче си ме стряска и после поне седмица съм на нокти.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

  • #2
    До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

    Никога не вади кърлежа "насила" с пръсти, пинсети или други подръчни средства, има голяма опасност да остане хоботчето в кожата и да забере. Намажи го с олио, или друга олеозна течност до няколко секунди той сам ще падне, кърлежите дишат със стигми по повърхостта на тялото си и когато те са запушени сами се откачат.

    Коментар


    • #3
      До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

      Аз съм вадил кърлеж от крак на момиче, с помощта на гадостта WD-40 - наблизо нямаше нищо друго, подходящо за такава интервенция. Напръсках обилно кърлежа и мястото около него с пенетриращия флуид няколко пъти. След третото поливане, насекомото очевидно се отрови (или пък се задуши от мазнотията - нали все пак диша с много трахеи), защото се сгърчи силно и с леко побутване се отдели от кожата. После в една салфетка, щрак запалката и дим да го няма (като преди това го разгледах с лупата, за да се уверя, че е цял).
      Скоро даже се замислих кои са ми най-безумните постъпки и една от тях беше това - поливане на женски крака със спрей за ръждиви болтове. Но имаше ефект, определено.

      Относно неправилното вадене. Ако главичката на кърлежа остане в кожата, "забирането" е най-малкия проблем и възможно най-лекия изход от ситуацията.
      Има вероятност тя да попадне в по-голям кръвоносен съд и да бъде отнесена в кръвообращението. Така хоботчето на гадта ще си циркулира във вените, докато не срещне по-тясен съд. А тях обикновено ги има в мозъка, което значи запушване, следователно инсулт, съответно много лоши последици...
      Последно редактирано от м20_маниак; 13-05-09, 01:03.
      С "Фармахим" - непобедим
      Дизел - само дънки!

      Коментар


      • #4
        До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

        Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
        ... Ако главичката на кърлежа остане в кожата,...
        Има вероятност тя да попадне в по-голям кръвоносен съд и да бъде отнесена в кръвообращението. Така хоботчето на гадта ще си циркулира във вените, докато не срещне по-тясен съд. А тях обикновено ги има в мозъка, което значи запушване, следователно инсулт, съответно много лоши последици...
        баси мамата, сигурен ли си в това ??????????



        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

        Коментар


        • #5
          До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

          темата е страшна с нетърпение очаквам какво ще напишат хората с летален собствен опит
          - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
          - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

          Коментар


          • #6
            До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

            Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
            темата е страшна с нетърпение очаквам какво ще напишат хората с летален собствен опит
            Teзи с "летален собствен опит" вероятно нищо.
            В много от случаите, над 90%, кърлежите не са носители на марсилска треска и лаимска болест. Но риска е значителен и би следвало да се погрижиш, дори впоследствие, чичо доктор да прегледа мястото и определи какво да се направи.
            LZ1AIV

            Коментар


            • #7
              До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

              Имах Дълги години Куче (Много Кърлежи), а и мен са ме хапали. Кърлежа се вади Много лесно като се Отвива като винт (обратно на Часовниковата стрелка) и НЕ се дърпа! Правил съм го хиляди пъти (имах си и специални клещи за тази операция, плоски). Проблема е възможността да се разболееш или пък алергия или свръх чуствителност, тогава със сигурност би трябвало да се обърнеш към лекар (макар и нокога да не съм го правил).

              Друго което знам за гадините (може и да не е вярно де) е, че освен в тревата, те се катерят по храсти и дървета и когато усетят топлина - човек - животно, се пускат отгоре, така, че не е необходимо да сте лягали на ливадата, за да ви налазят. Те са Царете на анестезиологията, та не можеш да го усетиш кога се забива, можеш да го намериш само с опип или визуално. Много трудно се убиват - много са твърди. И има доста видове, най-гнусната гадина с която съм се сблъсквал беше колкото грахово зърно

              П.С.
              Това са мойте "50 стотинки", но аз не съм специалист така, че ги взимайте Само за информация!

              Коментар


              • #8
                До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                ... че освен в тревата, те се катерят по храсти и дървета и когато усетят топлина - човек - животно, се пускат отгоре...
                Пускат се. Виждал съм го в Западния парк, като си разхождам кучето. Особена напаст са през пролетта, и то ако е влажна.
                LZ1AIV

                Коментар


                • #9
                  До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                  кой какво прави в такъв случай? И нещо, което може би ще е не по-малко интересно - на кого как му се отразява?

                  Зависи от ухапания човек. Наповечето не им се отразява физически,а по скоро психически. Виждал съм жени и мъже , които само при думите "тук може да има кърлежи" скачат и изпадат в паника. Гадинките не са чак толкова страшни ,колкото си мислят хората, но е факт че пренасят болести,които могат да доведат до смъртни случаи. За хора , които са алергични към ухапванията е опасно.
                  Лошите неща са няколко:
                  -човек може сам да не се справи с откриването и махането им;
                  -могат да се пъхнат навсякъде (и във всички дупки) по тялото;
                  -пренасят опасни болести;
                  -симптомите понякога приличат на обикновена настинка или на хранително натравяне и да не се отнесем сериозно;
                  -може да си насред природата далеч от медицинска помощ.

                  В природата е неизбежна срещата с тях,но ухапаните животни много често живеят с по няколко кърлежа в продължение на месеци (до есента например).Може би имат имунитет.
                  Има няколко препоръки в книгите:
                  -да не се сяда по затревени участъци,най-вече на пролет но и през лятото;
                  -да не се оставят дрехи на такива места,защото кърлежите се закачат по тях или трябва да се изтупат дрехите преди да се облекат.
                  -при съмнения, човек трябва да се съблече гол вкъщи и да се огледа отвсякъде пред огледалото.
                  -ако някой си открие кърлеж и не може сам да си го махне - при доктора.
                  Аз лесно си ги откривам - на сутринта като се събудя и някъде ме сърби яко,там се напипва кърлежа. Освен , чрез олио, мазнини, ракия, спирт или други подобни има и един друг начин,който не е много медицински но върши работа.
                  Хващам кожата с кърлежа, така че да се образува гънка като паразита сърчи най-отгоре. Стиска се кожата(не кърлежа ,а там където си е забил главата) здраво с палци и показалци докато се чуе едо леко пукване.Кърлежа умира на място и после се вади съвсем лесно.Съществува опасност да се раскъса тялото на кърлежа.
                  Този метод да се прилага в краен случай и ако не сте го правили успешно по-добре не се опитвайте.
                  Аз съм вадил много кърлежи от моите кучета така и след това два пъти от себе си.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                    В България има много видове кърлежи, които са активни през различните сезони. Тази година ще бъдат много и активни, заради дебелият сняг, който им позволи да оцелеят; най-активни са в жегата, съчетана с влага. А съвсем не са безобидни – не подценявайте ухапванията от тях, дори да не са заразени и преносители на най-страшните болести:
                    • Лаймската болест – започва с висока Т, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, увеличаване на лимфните възли;
                    • Кримска хеморагична треска – най-характерно е кървене от венците и петна по кожата.
                    Момчета, през последните години практиката и опита отрекоха някои от нещата, които сте прилагали за да се отървете от тези гадинки. Най-важните са:
                    • Винаги след разходки навън, като се приберем да се огледаме добре, както себе си, така и деца, животни, да се проверяват и дрехите - понякога се скриват в тях;
                    • Добре е да се ходи със светли дрехи, тъй като на тях лесно се забелязват гадините, шапка на главата, за да се избегне донякъде “кацането” им на главата ви от някой храст;
                    • Важно е да бъде намерен и отстранен до 24ч от ухапването (макар, че лично съм виждала да действат и много по-бързо, буквално за 1-2 часа) – така опасността да ви предаде някоя болест е по-малка. Най-добре е да се премахне още в първите 3 - 4 часа. Любимите им места са в косата, слабините и окосмените части – затова там проверявайте по-внимателно;
                    • В никакъв случай не го вадете чрез въртене обратно или по часовниковата стрелка – така рискът да се скъса и част от него да остане в кожата е много голям! Правилното е да бъде внимателно издърпан нагоре с пинсета (но не бързо и рязко!) или да отидете при личния си лекар, в спешен кабинет (или където ви е най-близко и удобно), където да го извади мед. лице. Има и едни спец. пинсетки, за вадене на кърлежи (за дом. любимци), като принципът е точно изтеглянето му – но по-добре не ги ползвайте за хора;
                    • Неправилно се оказва и заливането му с олио, мас, алкохол, терпентин и пр., гасене на фас в него, горене с кибритена клечка и т.н. - това кара кърлежа да “изпадне в стрес” и да “изплюе” поетото, в резултат на което, ако носи някаква болест в себе си, ви я предава!
                    • Също така не ги мачкайте, когато ги отстранявате от животни - било с удар, с нокти, отверка, шпатула и пр. – при спукването им, заразена кръв може да попадне в окото ви, на открита рана и пр. и да ви зарази! Има смърни случай точно от такова мачкане на кърлежи!
                    • След като извадите кърлежа, мястото се почиства добре със спирт и се препоръчва да си направите инжекция против тетанус. Добре е също да запазите кърлежа в шишенце със спирт, за да може при настъпили усложнения да се види от кой вид е и дали той е причинителят;
                    • Напръскайте с подходящ и ефикасен препарат двора си, всички животни, правете го регулярно.
                    В заключение - ако сте били ухапани, наблюдавайте се първата седмица и ако се появят грипоподобни симптоми трябва да се започне лечение.

                    Това е и дано не ни се случи да ни ухапе тази прастара твар, бррррр!

                    Поздрави!
                    Последно редактирано от Фани; 13-05-09, 09:44. Причина: допълване
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

                    Коментар


                    • #11
                      До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                      Аз ги вадя като с цигара леко му нагрявам дупето. Но леко, за да не го убия и да си остане в кожата. Просто му става горещо, включва задна и излиза сам.
                      А това с въртенето по часовниковата стрелка не се налага. (Ами ако е с обратна резба?)
                      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                      Коментар


                      • #12
                        До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                        Уважаеми колеги, с кърлежите шега не бива. Макар да се смята че най-опасно е ако кърлежът е носител на лаймска болест това не е вярно. Лаймската болест се диагностицира сравнително лесно и се лекува също лесно (в началният стадий). Така че след ухапване, винаги имайте едно на ум, консултирайте се с доктор, те знаят какво да гледат...

                        Голямата опасност е ако кърлежът е преносител на кримска хеморогична треска. Ендемичен район на тази болест в България е от Пловдив до към Бургас. Кримската хеморогична треска е рядка, но за сметка на това няма лечение (само симптоматично), болният не може да се транспортира и смътността е над 60%...

                        Бъдете внимателни и не се самолекувайте, повярвайте ми докторите знаят разни полезни неща...
                        VPetrov.photography

                        Коментар


                        • #13
                          До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                          И аз така съм вадил. Памук с олио отгоре и той се отпуска. Веднъж вадих от слепоочието на 3 годишно дете.

                          Но после задължително трябва да се огледа цялото тяло и да се наблегне на слабините и мишниците. Гадовете все там се забиват на топло и меко.

                          Добре е да се отиде на лекар. Или поне да се следи близките седмици за вдигане на висока температура. Щото братовчед ми така се беше разболял от Марсилска треска. А тя ако не се хване навреме може да доведе до смърт. Та той 2-3 дена беше с 39 градуса температура, която не можеше да се свали по никакъв начин. Съответно лекарите даваха аспирини и парацетамоли, щото било летен грип. Докато една стара мед. сестра не го съблече чисто гол и не откри забит гаден кърлеж, наоколо се беше зачервило с една надута черна топка по средата. После 2-3 седмици в инфекциозно отделение и го оправиха. Ама не си е работа.

                          Но, както казва Венци, наистина най-страшна е кримската треска
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

                          Коментар


                          • #14
                            До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                            Още по-гадното е, че веднъж ухапани от заразен кърлеж и след това лекувани, всяка година трябва да се правят специфични изследвания и последващо лечение. Толкова са опасни
                            Затова г-н Петров е абсолютно прав - задължително при ухапване или съмнения отидете на лекар! А ако не ви обърне внимание (защото има и такива случаи), отидете при друг, но не оставяйте нещата на самотек!
                            Доколкото знам и някои райони в Северна България са ендемични, има дори карта на България с тези райони и характерните заболявания, които кърлежите там пренасят - някой ако я намери нека я сложи тук.
                            Последно редактирано от Фани; 13-05-09, 12:11. Причина: доп.
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

                            Коментар


                            • #15
                              До: Кърлежите- какво сочи Вашият опит?

                              От както имам куче и аз се сблъсквам с гадините всяка пролет. Използвам специални пинсети за вадене на кърлеж. Проверявам главата на мястото ли си е след изваждането. После дезинфекцирам всичко до което се е допирал. И намазвам мястото където се е бил забил с Йодасепт разтвор.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X