Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мястото на компасите, картите и GPS при екстремни усовия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ето как да си направим сами компас

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Заради него всички часовници без стрелки, рекламирани като екстремални, туристически и не знам какви още, ме разсмиват силно. Както и приемниците гпс.
    Задачка. Разполагаш с точен часовник със стрелки, хубава карта и точен компас. Намираш се зимата в планината, мъгла, виелица, видимост под 4 метра, за слънце, луна и зведи и дума да не става. Отклонил си се от маркировката. Подусловия:

1. Как ще намериш бързо позицията си?
    2. Как ще намериш целта си - заслон 10 на 10 метра.
    3. Претърпяваш злополука на сред някой склон. Разполагаш с радиостанция и/или работещ GSM. Как ще повикаш помощ, която да те намери бързо?
    4. Налага се да направиш засло и да оставиш пострадал в него. Стигаш до хижата. Как ще дадеш на спасителите точното му местоположение, при условие, че и ти си в лошо състояние и е невъзможно да се върнеш веднага там?

Много смешно нещо са GPS-ите. Стига да имаш достатъчно извратено чуство за черен хумор... Не ти ли е съвестно поне, че някой може и да ти повярва, че са излишни и да умре? Или като стане ще си умираш от кеф, че имаш повод да пуснеш поредната тема за евроценности?

Колкото до часовниците с електронен компас. Аз самия нося със стрелки, но и за тях си в огромна заблуда. Имам познат човек, който по професия е геолог, а хобито му е картиране на пещери. Купи си от най-евтините - ТСМ. Не го ползва за работа естествено, но е споделял, че от любопитство редовно го сравнява с другите си геоложки компаси докато работи и отконения не е забелязал. Това е мнение на професионалист. Да не говорим, че не всеки екстремен спорт се практикува в летен слънчев ден на сред полето. Много ми е интересно как ще определиш посоките с часовник със стрелки например в пещера, в облачен ден на сред гъста гора, в беззвездна нощ, в буря придружена със силен дъжд, гъста мъгла и т.н.

Разбери, че носталгията е хубаво нещо, НО моля те, не се опитвай да убиваш хора заради нея!!!
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

А защо не тръгнем от прицелно-навигационният комплект, свален от лидер на стратегическите бомбардировачи? Или поне от някой мизерен от КЩМ на дивизион Точки?
      За кво говорим, за аварийни методи за оцеляване, когато не ти е останало нищо, или за геомагнитни лаборатории?
      Електронните компаси които съм виждал се смущанат от кво да е, освен че също не са енергонезависими, така че са ми още една загадка.

Коментар

Използването на компас в днешни времена е точно както сметките на ръка... Всеки трябва да знае таблицата за умножение но за сметки все пак е по-добре да ползва калкулатор... GPS-с няма никаква алтернатива към момента... Всеки който твърди обратното мога да го направя смешен и то в неговите си очи когато и където пожелае... последното е мнение на геолози а не мое...
        VPetrov.photography

Коментар

А защо не тръгнем от прицелно-навигационният комплект, свален от лидер на стратегическите бомбардировачи? Или поне от някой мизерен от КЩМ на дивизион Точки?
          За кво говорим, за аварийни методи за оцеляване, когато не ти е останало нищо, или за геомагнитни лаборатории?
          Електронните компаси които съм виждал се смущанат от кво да е, освен че също не са енергонезависими, така че са ми още една загадка.
          Стефане стига говорил разни небивалици... И руснаците са много наясно че GPS системите нямат алтернатива и в армейските приложения... Никаква при това... Не случайно инвестират милиарди само и само да имат собствена... Недей да мислиш че го правят само за да е по удобно на чукчите... И хвърли един поглед върху последните им военни доктрини за развитие на армията в средносрочен машаб... И виж къде стоят системите за GPS...
          VPetrov.photography

Коментар

За да не остане някой с грешни представи които могат да му струват много ето как стоят нещата:

Задължително е познаването на четене на карти, компаса и общите принципи за ориентация... Това е нещо като грамотността и знаенето на таблицата за умножение...

Но ако искате да сте сигурни къде се намирате и да знаете къде отивате във всяко време и в всякакви метеорологични условия е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да разполагате с GPS, достатъчно батерии за него или най-добре + устройство за зареждането им от слънчева светлина... Същото важи за средствата за комуникация... Компаса оставете за обучение и кръжоците по ориентиране... Ако ще ви зависи живота... гледайте да сте наред с GPS-а...
            VPetrov.photography

Коментар

ГПСът в армията е разчетен единствено на безнаказаност. ГЛОНАССът го бързат заради парите от цивилното използване. Поинтересувай се от състоянието на инерциалните разработки. Ще те връхлети комплекс за малоценност.
              Пак не разбрах кво ще правим, когато придошлата река отнесе раницата с батериите.

Коментар

Никакъв комплекс за малоценност няма да ме връхлети Стефане... аз атомна подводница нямам и макар че много искам да имам... нещо май няма да ми се уреди въпросът...

Колкото до отнесената раница... проблемът е същия като в случая когато е била пълна с... карти... няма разлика... само дето отнесената раница ако се закачи на някой клон по-долу по течението... и случайно я извадя ще си взема GPS-а и готово... той е 100% водоусточив за разлика от картите... и доста по-лек...

И един пример ще дам. Ако онзи момък който загина носеше GPS и ако ПСС имаха такъв, не че нямаше да се чуе за тази трагедия - просто нямаше да я има...

И малко информация от първа ръка - от Иван Алексиев - човек който открай време си изкарва хляба с геодезия... Та неговите думи са че той може да се ориентира по карта само при ясно време и достатъчна видимост към ориентири в местността... във всички други случаи той не може... Аз не съм пробвал но съм склонен да смятам че ще се справя доста по-зле от него...

GPS-а работи и във дъжд и в мъгла и през нощта... може да се дублира и триплира - Събин ходи с четири аз със три... и резервирането му ви добавя малко мизерни грамове... Дори тежестта само на картните листове за Витоша надвишава тази на 3 GPS-а...

GPS-а единственото и задължително решение за всеки който очаква да се движи по места които не знае наизуст...

А ако случайно системата която го поддържа... спре... т.е. спътниците и тяхното управление... в този момент ще имате доста по сериозни проблеми свързани с вашето оцеляване отколкото ориентацията...
                Последно редактирано от Венцислав Петров; 03-02-08, 13:55.
                VPetrov.photography

Коментар

Гледай сега, за повечето хора това да оживеят при буря в планината е далеч по-важно, отколкото да могат по всяко време да прицелят балистична ракета в центъра на Вашингтон. Военната обстановка е друго нещо, по-горе съм посочил един пример по време на войната в Косово, когато явно уцелих момента, в който си играеха със системата. Това изисква задължителното познаване и на по-старите методи за ориентиране. Никой не спори. В останалите 99.9999999999999% от случаите обаче, въпреки всички познания за карти, компаси и т.н., той може да се окаже разликата между живота и смътра. За мен това не е малко.

Колкото до батериите аз ел. компаса вграден в часовник. Виж пак темата за часовниците и какъв ползва Венци. Неговият се зарежда от слънце, а дори и да няма такова пак може да работи 3 месеца. За цивилни нужди, ако не си се измъкнал от гората 3 месеца... нищо няма да те оправи. Още по-малко пък, ако слънцето изчезне за толкова . Обаче дори при една нормална буря да го няма 2 - 3 дни с него пак можеш да се ориентираш, докато с часовника със стрелки - йок. Колкото до картата, така и не отговори как ще се намериш на нея, ако имаш видимост под 4 метра? Във всеки случай за планински преходи в България, никога не ми се е случвало да се озовавам без батерии за GPS-а. Едва ли има места, от където да не мога да се добереш в продължение на дни до място с ток. Освен това винаги имам в мен, а не в раницата поне - GPS, уокитоки и челник. Гледам да са с еднакви батерии и да мога да паразитствам, ако загубя раницата с резервните.

Колкото до смущенията на електронния компас... ако има наоколо нещо, което да го смущава, едва ли въобще ще ми е необходимо да разчитам на него за оцеляване.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тръгни от където искаш, но преди това се опитай да отговориш конкретно на зададените ти конкретни въпроси:

Задачка. Разполагаш с точен часовник със стрелки, хубава карта и точен компас. Намираш се зимата в планината, мъгла, виелица, видимост под 4 метра, за слънце, луна и зведи и дума да не става. Отклонил си се от маркировката. Подусловия:

1. Как ще намериш бързо позицията си?
                    2. Как ще намериш целта си - заслон 10 на 10 метра.
                    3. Претърпяваш злополука на сред някой склон. Разполагаш с радиостанция и/или работещ GSM. Как ще повикаш помощ, която да те намери бързо?
                    4. Налага се да направиш заслон и да оставиш пострадал в него. Стигаш до хижата. Как ще дадеш на спасителите точното му местоположение, при условие, че и ти си в лошо състояние и е невъзможно да се върнеш веднага там?
                    Хайде, боец, имаш вводната. Действай!

Пък после ще те питам и аз кое е по-реалистично и лесно постижимо - туристите да се снабдят и научат да работят с GPS или да си намерят пълен комплект достатъчно едромащабни топографски карти, които след това да могат да използват достатъчно уверено за навигация при всякакви метеорологични условия?

П.П. Между другото, ей сега набързо преброих, че за нуждите на един преход тип "Ком - Емине" биха ми трябвали над 30 топографски картни листа от ония, руските. За същия този маршрут ми беше достатъчен един ГПС, който се побира в един джоб ...
                    Последно редактирано от Чавдар (V93); 03-02-08, 15:11.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Като добавка към горното отново ще напомня на всички че разликата че е възможно разликата между това да живеете или не да бъде само възможността да продиктувате едни координати по телефона... Тъй че приемете носенето на GPS-а като имането на пожарогасител... в колата...
                      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                        Като добавка към горното отново ще напомня на всички че разликата че е възможно разликата между това да живеете или не да бъде само възможността да продиктувате едни координати по телефона... Тъй че приемете носенето на GPS-а като имането на пожарогасител... в колата...
                        Абсолютно се присъединявам към това мнение. АКО ония момчета имаха някакъв ГПС ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                          или да си намерят пълен комплект достатъчно едромащабни топографски карти, които след това да могат да използват достатъчно уверено за навигация при всякакви метеорологични условия?
                          Бих добавил и въпроса какъв е размера и теглото на пълен комплект подобни карти на Стара планина, които могат да се използват горе на билото при ураганен вятър и дъжд, градушка или снежна виелица. Т.е. примерно ламинирани, за да могат да се ползват и втори път. И как се носят в джоба, защото така или иначе стана въпрос за отнасянето на раницата. Пък като останеш в непозната местност само с компаса в джоба или часовника със стрелки, продължавам да не разбирам каква ти е ползата от толкова точно знание на това къде е север...

Освен това относно енергонезависимоста се сетих да попитам и как се разчита картата и гледа обикновения компас на тъмно, ако нямаш батерии за фенерчето?

Коментар

И не мога да се въздържа и да не добавя, че на Стефан може да му е смешно ползването на GPS-и. Венци може и да го направи смешен, като го постави в ситуация, където само GPS-а помага и т.н. смешни истории. На мен обаче темата за отричането на GPS-ите и въобще целия спор за ползата от тях, никак не са ми смешни. Просто може и на моето чуство за хумур да му има нещо, но черните вицове са едно, но с реална човешка смърт никога не съм можел да се забавлявам. А опитите на Стефан за определянето на GPS, като излишна вещ, придвид цялата му репутация във форума и многобройните хора, които му вярват на всяка дума, го отъждествявам почти с опит за убийство. И хич не ми е смешно...

Коментар

Не, Стефан е достатъчно отговорен човек дума да не става. Това че спорим с него толкова ожесточено е само повод за всеки да огледа отвсякъде възможните и невъзможни аргументи относно темата...

Но каквото и да си спорим в никакъв случай не бива да отменя основните правила и средства за оцеляване... Тъй че като оставим настрана академичният ни спор, съветвам всички здраво да помислят върху това в коя точно ситуация е вероятно да попаднат и какво би им помогнало...
                              VPetrov.photography

Коментар

Сега остава да добавим скромните цени на всичко дето изписахте горе. И да погледнем колко е средната заплата в страната.
                                А мислете понякога де, разбрахме че сте от голямото добрутро.
                                Връщаме се в началото на света.
                                Наблюдението на централната звезда от тъмната страна на планетата е невъзможно по принцип. Наблюдаването на далечни звезди независимо от метеорологичното и денонощното време е трудно заради сложността и размерите на нужните за това прибори. Така се стига до палиативът ГПС - изкуствено съзвездие, за което атмосферата обичайно е прозрачна. Понеже човеците не са богове, чисто технически съзвездието им е условно и трудно за поддържане, но някак съществува и донякъде работи. Което обаче не променя факта, че това е принудително решение с невисока точност и крайно ниска стабилност.
                                От елементарни съображения за надеждност и точност, стремежът при всяко измерване е, да се мерят преките величини, описващи явлението. По тая причина например скоростта не се мери да кажем в Херцове на Диоптър, макар че това би било много по-точно. Така обявяването на гпса за вся и все на навигацията ми изглежда странно. А че е по-лесно за хора с ъъъ ... друга квалификация, никак не доказва окончателната незаменимост на метода. Толкова повече че той също е категорично свързан с небето.А който може без него, не показва кво си има. Във всеки случай, навигационната част на комплекса Бармица например, е автономна без него три денонощия, в краят им осигурява точност под половин метър. И там няма какво да има, освен компаси, барометри и акселерометри.

))))Докато напиша това, токът спира два пъти. Батерии, казвате?))))))))))))))))))))))))) Телефон няма, кви жипиеси, кви спътници?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X