Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мястото на компасите, картите и GPS при екстремни усовия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мястото на компасите, картите и GPS при екстремни усовия

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Какво значи никакви? Никакви са в морето, в пустинята, защото бурите променят релефа, и в тайгата, ако не мръднеш от мястото си. За останалото ще четеш километража и ще пишеш. За разните ландшафти и метео си има разни коефициенти на корекция. Така трябва да знаеш къде си приблизително. За точно определяне ще търсиш характерна точка. Ако хептен си изтървал всичко, или ще умееш със секстанта, или ще обикаляш докато намериш. Следващия път ще се сетиш да следиш всичко. Или ще ядеш квото си изкопаеш. Лейтенанта не ти ли каза че старшината с баките е на последната точка?
    Дойдохме си на думата. Сега прочети началото на темата. Става дума за туристи, само с компас и карта. Пеша. За по-интересно не можещи да се движат и трябва да повикат помощ. Характерни точки например в местноста, която съм споменал просто няма.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

2х2х1, колкото пъти е нужно. Или спасителите ще ги намерят по характерното поведение на лешоядите.
      Нищо не можеш, нищо не знаеш, нищо нямаш, ... Тогава къде изобщо си тръгнал. И никого няма да извикаш. Нали и това нямаш?
      Ще питаш в централата къде е тоя телефон. А радиото ще го пеленгират. Нали са спасители.

Коментар

Според мен не сме си дошли на думата!
        Тия туристи за които пишеш ..... от небето ли паднаха??
        Или не се движат поне по компас и не знаят, че са се движили 5 часа ..... с около 5 км./ч. в посока североизток ?
        А въпросната местност съм я посещавал и аз ... преди доста години ... някоко пъти, тоест знам за какво става реч. А на север към Болград ... е там пък ако няма характерни "неща" ...
        Има си всичко ... и рекички и оврази ...
        Ако имате търпение... ще изровя и топографска карта на региона, ако трябва и на цялата околия .... и тогава ...
        А това, че си мислиш, че са само безкрайни ниви ... ами не са!
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

2х2х1, колкото пъти е нужно. Или спасителите ще ги намерят по характерното поведение на лешоядите.
          Нищо не можеш, нищо не знаеш, нищо нямаш, ... Тогава къде изобщо си тръгнал. И никого няма да извикаш. Нали и това нямаш?
          Ще питаш в централата къде е тоя телефон. А радиото ще го пеленгират. Нали са спасители.
          Хубаво... ама колко по-просто би било да продиктуваш едни GPS координати?
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
            Според мен не сме си дошли на думата!
            Тия туристи за които пишеш ..... от небето ли паднаха??
            Или не се движат поне по компас и не знаят, че са се движили 5 часа ..... с около 5 км./ч. в посока североизток ?
            А въпросната местност съм я посещавал и аз ... преди доста години ... някоко пъти, тоест знам за какво става реч. А на север към Болград ... е там пък ако няма характерни "неща" ...
            Има си всичко ... и рекички и оврази ...
            Ако имате търпение... ще изровя и топографска карта на региона, ако трябва и на цялата околия .... и тогава ...
            А това, че си мислиш, че са само безкрайни ниви ... ами не са!
            Виж сега. Недей така с включване в темата от средата. Прочети я първо цялата, както и тази от която произлиза. Подготвеният човек ще се движи по предварителен курс и ще знае къде е. Спорът е дали един GPS може да спаси живота на един неориентиран турист. Който се сеща, че не знае къде се намира, чак когато вече го е закъсал. Така че хайде да оставим предварително начертаните маршрути, уменията от спецчастите, топографските карти с характерни белези с половин метър денивелация и т.н. за друга тема. Да, внимава ли човек може да се оправи с всичко. Не споря. Ама това значи ли, че всеки дето не е учил за геолог е необходимо задължително да умре при нещастен случай?

пък и никой не ми отговори въпреки цялата си подготовка, какво точно ще направи, ако зимата в планината в гъста мъгла се изтъркули по някой склон и като дойде в съзнание не може да си спомни какво е станало, камо ли кой е бил... Да, де. Ще го пеленгират и ще го намерят накрая. Въпросът е след колко време, щото тогава всяка минутка е важна...
            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 12-05-08, 19:48.

Коментар

Ти наистина ли вярваш че всеки който може да чете, има гпс? Или не знаеш колко струва?
              Камбанарията на жълтите павета е като кулата в Пиза. Не знам дали е висока. Само е крива.
              Ако наистина ходиш на такива места, по-добре се научи да смяташ Х-У кординати, ако искаш да те намери някой друг, освен чакалите. Има хора - могат на ум. За всички други трябва и молив.

Коментар

Ти наистина ли вярваш че всеки който може да чете, има гпс? Или не знаеш колко струва?
                Камбанарията на жълтите павета е като кулата в Пиза. Не знам дали е висока. Само е крива.
                Ако наистина ходиш на такива места, по-добре се научи да смяташ Х-У кординати, ако искаш да те намери някой друг, освен чакалите. Има хора - могат на ум. За всички други трябва и молив.
                И според теб всеки, който не умее тези неща, задължително трябва да умре? При положение, че една джаджа за 50 лева(толкова струва един блутут модул за телефона) може да му спаси живота?!

Ти търкалял ли си се стотици метри по планински склон? Сигурен ли си, че после ще можеш да смяташ и задачки за 2ри клас? Даже и с лист и молив? А като стана дума, опитвал ли си да държиш молив с премръзнали ръце?

Отдавна отбягваш да отговориш и на въпроса, колко точно струва един пълен комплект водоустойчиви топографски карти на България, при положение, че не позвнаваш старшината дето ги дава на файлове без пари...

Коментар

Я дай нещо по-просто. Ако нямаш гпс, имаш карта, и ти кажат географските координати, какво ще правиш с тях? Я разгледай пак темата за полиномите за преход между координатите. Въпросът за картата го остави на друг.
                  Не съм ти искал автобиография. Нито се каня да пиша своята. Не можеш да смяташ и да се ориентираш - не живееш. Не е задължително. Всеки ден по някой се утрепва някъде. Все едно какво има.

Коментар

Я дай нещо по-просто. Ако нямаш гпс, имаш карта, и ти кажат географските координати, какво ще правиш с тях? Я разгледай пак темата за полиномите за преход между координатите. Въпросът за картата го остави на друг.
                    Не съм ти искал автобиография. Нито се каня да пиша своята. Не можеш да смяташ и да се ориентираш - не живееш. Не е задължително. Всеки ден по някой се утрепва някъде. Все едно какво има.
                    Да, кофти е да нямаш отговори. Съчуствам ти .

Явно между нас има една основна разлика. Явно не ти пука за живота на хората, които не мислят като теб. Жалко. Да го беше казал горното още от начало, че да не спориме толкова.

Коментар

• До: Мястото на компасите, картите и GPS при екстремни усовия

Учтиво Ви моля да се придържате към темата на дискусията и да общувате културно!
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Не са ли ти казвали че прехвърлянето на спор в лична плоскост е израз на крайна простотия?
                        Не бих си дал труда да ти отговарям, ако не говореше наистина опасни за живота глупости.
                        Пак питам, как ще решиш въпроса с прехода между координатите, и с общуването с тези, които нямат такава лъскава играчка? Всеки идиот може да премери милиметрите по картата, и това да свърши работа на всички. В общият случай координатите на гпс-а са БЕЗСМИСЛЕНИ. И тука половината му собственици на спокойствие не знаят в какъв запис са минутите и секундите им. И става каша. НЕ МОЖЕШ току така да се оправиш с географски координати на листче и карта.
                        И виж най-накрая темата. Никой не се интересува от случай, в който има работещо навигационно осигуряване на територията и средствата на нея. Холивуд някъв. Всички тичат по полето с геодезични приемници и пеят химни.

Коментар

Гледах един филм в който героите трябваше да оцелеят след катастрофа с едномоторен самолет.Имаха само карта ,радиостанцията разбира се не работише заради истощени батерии,компас нямаха понеже в самолета имаше електронен(тоест безполезен). Пилота беше "старо куче" но беше тежко ранен и умираше.Та той показа другите двама как да се ориентират по картата и природните фактори. Във филма разбира се всичко е възможно но аз съм се стремял винаги да се ориентирам без съвременни джаджи. Карта и компас винаги нося в места които не познавам(за познатите е ясно защо не ми трябват).
                          Хубаво нещо е GPS-а ама само да не спре да работи както се случи с Poket PC-то на един познат което е с GPS приемник( изгоря му процесора).Ако му зависише живота от това устройство не ми се мисли.
                          Абе носете си GPS-и карти и компаси пък дано да не ви се налага да ги ползвате в екстремни условия
                          Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                          Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                            За такъв случай, съгласно един прастар виц, си има изпитан способ.

Разговор между двама овчари: "Я ги виж тия офицерите извадиха карта. Ей сега ще дойдат да ни питат къде се намират" ...
                            Да ама след като научат къде са, направо са фурии
                            Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                            Дий Снайдер

Коментар

Не са ли ти казвали че прехвърлянето на спор в лична плоскост е израз на крайна простотия?
                              Не бих си дал труда да ти отговарям, ако не говореше наистина опасни за живота глупости.
                              Пак питам, как ще решиш въпроса с прехода между координатите, и с общуването с тези, които нямат такава лъскава играчка? Всеки идиот може да премери милиметрите по картата, и това да свърши работа на всички. В общият случай координатите на гпс-а са БЕЗСМИСЛЕНИ. И тука половината му собственици на спокойствие не знаят в какъв запис са минутите и секундите им. И става каша. НЕ МОЖЕШ току така да се оправиш с географски координати на листче и карта.
                              И виж най-накрая темата. Никой не се интересува от случай, в който има работещо навигационно осигуряване на територията и средствата на нея. Холивуд някъв. Всички тичат по полето с геодезични приемници и пеят химни.

Къде видя превръщане на спора в лечен?! Просто коментирам репликата ти:
                              Не можеш да смяташ и да се ориентираш - не живееш.
                              Пък и какъв спор всъщност видя? За да има такъв, трябва поне да се отговаря на въпросите на другата страна. До тук просто ти отказваш да го направиш. От там и изводът, че нямаш отговори. Един вид обобщение на думите ти.

Ето, аз например ще отговоря на твоя. GPS-а мога да го пусна да показва координатите в UTM формат. Така задачката ми ще се облекчи неимоверно. Картата мога да си я разчертая на квадрати предварително. Ако не съм се подготвил... ами, ето още едно доказателство, че картите работят добре само с предварително подготовка...

Тези които не знаят какво са градуси и минути, пак могат да диктуват цифрички по телефона. Пък спасителите е доста по-вероятно да разполагат с GPS, отколкото с техника за пеленгиране.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                                Както и в морето... със секстант...
                                Не съм моряк и ми е интересно този уред кои посоки мери,паралели ,меридиани или и двете?
                                Прикачени файлове
                                Дий Снайдер

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X