Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къщата на Ник Николов.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Къщата на Ник Николов.

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Дай малко за стъклопакетите ? Казаха ми, че има доста ментета.
    Ами както всяко нещо - поръчват се от проверен доставчик. Поинтересувай се от Кристиян Нейко. Там дори скоро поръчаха нов модел стъкла, при които с нормален стъклопакет се постига изолация колкото троен такъв и се доближава (а според някои си отговаря) на нормите за пасивна къща. От гледна точка на моята практика - хайде холан да не е чак пасивна, но критериите ми за ниско енергийно потребна къща да ги покрива е достатъчно.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Горе долу и аз така ги мисля нещата.
      Вместо пелети, обаче - въглища.

Пелетите са мода.
      Котела, който го купих от Вальо е всеяден. Гори пелети, въглища, царевица, жито и др. на автоматичен режим и ръчно дърва. Взел съм костилки от вишни и довечера ще пробвам дали ще ги хареса.

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
      Как ще ги подаваш въглищата автоматично? А всъщност ти като нямаш маза къде ще сложиш котела?
      Шнека си ги подава, и даже сам си ги пали, само горелката се сменя с чугунена.

Това не ми е ясно. Слънцето помага ли при отопление през стъклопакета ?
      Зависи от стъклопакета. Това лято правих подобрения и разширение на кухнята с остъкление и през стъклопакета почти не нагряваше лятото и сега съвсем леко нагрява. Т.е. има различни в зависимост от нуждите.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
        Ники, прочети за "КА стъкла". Ефекта голям. Имат плусове и минуси, но определено слънцето има огромно влияние в отоплението на една къща.
        Аз имам комбинирана, външно стъкло / 4 сезона /има лек огледален ефект/ пропуска светлина ,но не пропуска инфрачервеното излъчване, вътрешно /ка стъкло/ не пропуска топлината навън от стаята.
        LZ1ZAH

Коментар

Убеден съм, че решението на Вальо за отопление с котел е най-технически издържано, проблема е, че аз още не зная от какво точно имам нужда. Като си изясня концепцията, ще звънкам. За изолация на къщата съм определил продукта, за инверторни климатици използвани по системата на Анатоли /за опорни температури/ също съм убеден, остава да реша основния отоплител и к'во правим ако няма ток ? Също така - Алтернативни източници, за идеята.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Генератор решава проблема за известно време . Мога да те уредя с АД 30 агрегат дизелов 30 киловата . Даже мисля че в момента имат едно по малко дизелче налично .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Сега се добрах до домашния комп, та мога да пиша по човешки.
              До момента си изясних няколко неща във връзка с зимуване в къща.
              Много е студено !!! Изпуснеш ли стените да изстинат, топленето отнема седмица.
              Може да влезнеш в къщата след продължително отсъствие, да набухаш печки, калорифери, всичко което ти хрумне, но температурата на стените се покачва мегабавно. Направо смучат топлина от тялото ти. Уж въздуха топъл, но все ти е студено.
              Стените, и плочите са термо инертен елемент, това може да се използва. Може да работи за теб, както и против теб.

Ако се постави външна термоизолация на къщата, стените топлообменят със заобикалящата атмосфера по-бавно.
              Когато топлим отвътре се загряват по-бързо респективно, когато не сме в къщата и не топлим се охлаждат по-бавно.
              Но неминуемо след няколко дни без отопление, стените достигат температура приблизително равна на среднодневната температура за сезона.

При мен сега температурата на стените е 3 градуса, когато отсъствувам няколко дни. Нормално след като дневните достигат до +5 а нощните са около -3. Ти да видиш - Върви се топли при подобни стени.

Достигам до извода, че не бива да се допуска охлаждане на стените под 10 градуса, през целия зимен сезон.
              Ако човек има намерение да отсъства за продължително време, трябва да осигури дежурно, минимално отопление на къщата - 10 градуса е напълно достатъчно. Проверих го с опит - посредством оставяне на конвекторни печки, които се включват на 12 градуса. Много бързо се затопля след това.
              В този случай изолацията, ще бъде от огромна полза. Аз засега нямам, но напролет я почвам. Ще очаквам и ще споделям опит - разбира се. Взимам в предвид бележките на Хънтъра, относно селските вредители, бележките на Upi, относно кълвачите и всички останали съвети, които получих, и за които съм благодарен.
              По аналогия / но без опит / правя сметка и за летните жеги. Температурата на стените не бива да се покачва над 25 градуса. Това разбира се ще наложи ползване на климатици, отново в дежурен режим. Около 25 градуса, трябва да бъде разположен хистерезисът им.
              Тук отново следва да се има в предвид, че хистерезисът зависи много от външната топлоизолация на къщата. Колкото по-малко е външното топлоотдаване, толкоз по-кратко ще се налага автоматичното включване на уредите, следователно по-малък разход на енергия.

Конкретното решение за климатизация, дали посредством инверторни климатици, или термопомпа - все още не съм избрал. Имам условия и за двете. При всички случаи изброените духалки, ще работят, само когато не съм в къщата - тоест ще поддържат оптимален режим / 10 градуса през зимата, 25 градуса през лятото/ .
              Нямам намерение да ги пускам, когато съм вътре, защото не ме кефят.
              Последно редактирано от Nik Nikolov; 20-12-13, 13:53.

Коментар

Остава да си смениш девиза в подписа

Имаш лак, имаш и приключения

Коментар

Разглеждам климатизирането на къщата, като два основни аспекта:

Комфортно - когато всичко е наред и няма аномалии, липса на ток, безпаричие, откъснатост от цивилизацията.

Аварийно - когато се налага да преживеем определен период в очакване на подобрение - връщане към комфорта.

Тези два режима, трябва да са концептуално обединени технически, ресурсно и лесно да се преминава от един в друг.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Генератор решава проблема за известно време . Мога да те уредя с АД 30 агрегат дизелов 30 киловата . Даже мисля че в момента имат едно по малко дизелче налично .
                    С този ако се направят топлообменници на маслото, охладителната течност и изпускателните колектори може и да се отопляваш.

А на село имам 1 климатик, но го пускам само като се върнем от почивка, за да завърти въздуха и стопли по-бързо стаята.
                    За лятото също почти няма да ти се налага климатик. При условие че не пускам климатик, ако навън е много горещо и се прибера късния следобет през лятото в къщи отварям врати и прозорци, за да влезе малко топлина, че ме прерязва. Много рядко съпругата ми и сина ми пускат климатика на охлаждане, най-вече след като в къщи е готвена много храна.
                    Последно редактирано от s_s1; 20-12-13, 14:09.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                      Остава да си смениш девиза в подписа

Имаш лак, имаш и приключения
                      Майкъле, напролет имам намерение да си развъдя ивица от цветенца в двора, каквито помня от едната си баба. За съжаление ги познавам по детски, грамофончета, зюмбюли, и още едни бели топчести цветя, на които не зная името. Трябва да сигнализираш, кога да копам и да садя, също и от къде да взема семена ли, разсад ли ? Приключения бол - и все нови, значи съм жив .

Коментар

Майкъле, напролет имам намерение да си развъдя ивица от цветенца в двора, каквито помня от едната си баба. За съжаление ги познавам по детски, грамофончета, зюмбюли, и още едни бели топчести цветя, на които не зная името. Трябва да сигнализираш, кога да копам и да садя, също и от къде да взема семена ли, разсад ли ? Приключения бол - и все нови, значи съм жив .
                        Ако има кой да копа, само акъл искай от мен за китки

Има доста красиви студоустойчиви. Като наближи март месец ще умуваме по това.

Коментар

Конкретното решение за климатизация, дали посредством инверторни климатици, или термопомпа - все още не съм избрал. Имам условия и за двете. При всички случаи изброените духалки, ще работят, само когато не съм в къщата - тоест ще поддържат оптимален режим / 10 градуса през зимата, 25 градуса през лятото/ .
                          Нямам намерение да ги пускам, когато съм вътре, защото не ме кефят.
                          Пролема е, че климатика не можеш да го намалиш под 16 градуса!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                            Пролема е, че климатика не можеш да го намалиш под 16 градуса!
                            Може да се включва с таймера на отопление само нощем при по-ниските цени на ел. енергия.

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                              Ако има кой да копа, само акъл искай от мен за китки....
                              Мисля, че все още мога да обръщам градина с лопата. Останалите неща с мотика не съм ги правил, но мога да се науча.
                              Върти ми се и още една идея - да пробвам да ора с един неизползван досега джип. На бавни с 4х4, все една бразда ще може да дръпне.
                              Намерил съм и плуг, без хидравлика - тежък, може да закачи до 4 лемежа, минимум 2.
                              Ама за това - напролет, както казваш.

Коментар

За изолация на къщата съм определил продукта...
                                По-важно е да определиш системата, а не само основният продукт. И най-читавият продукт може да се окепази ако не е в система. Абе до Нова Година няма да имам време, но след това можем да пием по един чай и обменим мисли. Все пак след двайсетина години в строителството има какво да споделя, но ми е трудно да пиша големи изложения. Абсолютно без комерсиални подбуди.
                                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X