Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къщата на Ник Николов.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Къщата на Ник Николов.

Първоначално публикуван от mstef Преглед на мнение
    То всичко може- и да удари 6-ца от тотото може. Ама това горното е абсолютна глупост- най-голямата грешка дето може да се направи е да тръшне едни пари, за една система само за да му е топло веднага. Още преди края на сезона ще си блъска главата що се е вързал на празните приказки на някой...

Да го кажем така- една задача мога да я свърша и бързо, и качествено, и с отлични като качество материали когато клиента каже "Искам такъв резултат веднага". Разбира се няма да е евтино- това не го броим... Но това в никой случай не означава, че ще е най-добрият възможен избор- я техниката ще е твърде мощна, я разходът и няма да е оптималният възможен, я ще е с ограничени възможности в дадена насока, вероятно ще е и по-скъпа от нужното... Изискването "Искам резултат до 5 дни" ще е изпълнено и в рамките на 1г. клиентът ще ме псува яко щото е видял поне 10 неща дето иска да се добавят (ама вече не е толкова просто) + е установил, че няма нужда от други 3 неща...

Отопление се прави с много акъл, не с много пари...
    Сега незнам какви са на Ник идеите и има ли време или няма да планира и изпълни отоплението (може да е продал имотите в София и да го притискат срокове), но ако не си на 'казармена възраст' (18-24 години) и имаш некой лев, няма нужда да откриваш 'как се е калявала стоманата'. Принципно съм минал през повечето етапи на осъзнаването......... кюмбета, камини с водни ризи и т.н., и за себе си установих, че пелетен котел е най-евтиното и като първоначална инвестиция и като експлоатационни разходи решение. Добавянето на слънчеви колектори и бойлери с 5-6серпентини после не е проблем.

Коментар

Отоплението на село трябва задължително да е възможно без наличието на ток. Разбира се, не става дума за цялата прогимназия, а само за 1-2 стаи. Отоплението на цялата къща може да бъде обвързано по някакъв начин с ток: пелети, водна помпа и др., но задължително трябва да има вариант за оцеляване без ток. По селата токът спира. Може да е често, а може и да не е често - това не е толкова важно. По-важното е, че спира зимата, когато навали най-якия сняг и на аварийната бригада и трябва 1-2-3 дена, за да го пусне пак. Това не е големият град, на село от спирането на тока са засегнати 100-домакинства и съответно отстраняването на повредата е с по-нисък приоритет от големия град.
      Според мен в една такава селска къща задължително трябва да има една готварска печка на дърва без водна риза и циркулационни помпи.
      Осветлението също е важно - поне един челник, за да може да имаш светлина и две свободни ръце. Желателно е да има и 2-3 фенерчета тук-там за всеки случай.
      За разпалване на печка на твърдо гориво ползвам метанол. По-евтин е от нафтата и газта за горене, а и смърди по-малко от тях.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Въпрос за обмисляне: Чисто пелетна система или такава, която може да използва и други горива, дори и да е за сметка на автоматизацията на процеса (примерно дърва)???
        Хм...моя котел е БОШ некъв...и ако си на зор слагаш едни скари вътре (дойдоха си с котела) опъваш една верижка, дето управлява клапата на кюнеца и почваш да меташ дърва. Парното...като разводка и радиатори е 'правено' преди 30 години т.е. гравитачно с големи диаметри тръби и баят разширителен съд на покрива т.е завъртам и два крана за да байпасирам помпата и всичко си става както преди 30 години...цепеници, кюмур даже и ток да няма.

П.С. Са верно ,че сме офроуд форум, ама малко се прекалява с бек-ъпите. Все пак нали сме 21 век....иначе ако тръгне по тая пътека требе и кльон, ров с вода и крокодили и т.н

Коментар

Аз за всеки важен елемент бих направил тройно подсигуряване, като се започне от най-удобното и се свърши в най-сигурното. Та за това бих взел един котел на пелети, за да ми е удобно, обаче бих го взел комбиниран и за дърва, за да не мръзна като ми се развали електрониката и бих си държал една печка чудо в стаята, да не студувам като затисне снега 10 дена и падне тока. Справка спасяването на баби и дядовци от Тетевенски махали преди 2 години, големия сняг. Защо три решения? Защото човешкото съзнание се изменя спрямо условията и като има ток, не ти се цепят дърва, а като няма ток и стане студено, на бързо ти се доцепват. Та трябва да предоставим правилното решение за съзнанието във всяка ситуация.
          Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
          Drag Grand Canyon Daily
          Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
          LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
            ... П.С. Са верно ,че сме офроуд форум, ама малко се прекалява с бек-ъпите. Все пак нали сме 21 век....
            Хубаво сме в 21 век, ама природата си е природа. Ако си в/около София или друг голям град, можеш да очакваш електрозахранването да бъде възстановено в по-кратки срокове, ама по селата може да се откара някой и друг ден.
            Пък даже и далеч по-"бели" страни не са гарантирани от сериозни аварии с тока ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Съгласен съм напълно! Значи Ник може да приеме досегашното занимание като тренировка за извънредни ситуации...прави си парно и прибира 'чудото' в мазето за всеки случай.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                За една последователна серпентина с дължина 20м, не е ли 1/2 твърде малък диаметър ? Или са няколко ?
                Малък е,ама с такъв инструмент разполагах за да я нагъна.Препоръчвам ти серпентина,щото е в пъти по ефективна от ризите.От там и икономиите...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Хубаво сме в 21 век, ама природата си е природа. Ако си в/около София или друг голям град, можеш да очакваш електрозахранването да бъде възстановено в по-кратки срокове, ама по селата може да се откара някой и друг ден.
                  Пък даже и далеч по-"бели" страни не са гарантирани от сериозни аварии с тока ...
                  И около София нищо сигурно няма . На Щъркелово гнездо се е случвало зимата 2-3 дена да няма ток .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                    .Отоплението с печки на дърва е доста голяма хамалогия. Изцяло на ток...това са ужасяващи пари месечно. ...Аз се отоплявам (са почваме да се фалим) с 2,5 тона пелети на сезон...което е около 750 кинта за около 5 непълни месеца зима....което май добър резултат. Къщата е изолирана и с дограма...скромна 2 етажа по 90 квадрата.
                    ...
                    Много икономично. Това означава, че всичките тези 180 кв. м. се отопляват с по малко от 4 кв на час. Супер изолация! Това е направо пасивна къща.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                      Аз за всеки важен елемент бих направил тройно подсигуряване, като се започне от най-удобното и се свърши в най-сигурното. Та за това бих взел един котел на пелети, за да ми е удобно, обаче бих го взел комбиниран и за дърва, за да не мръзна като ми се развали електрониката и бих си държал една печка чудо в стаята, да не студувам като затисне снега 10 дена и падне тока..
                      Горе долу и аз така ги мисля нещата.
                      Вместо пелети, обаче - въглища.

Пелетите са мода.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Откакто съществува темата се питам,
                        ако кажа на Ник, че е селянин
                        обидно ли ще е за него, или не

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                          Откакто съществува темата се питам,
                          ако кажа на Ник, че е селянин
                          обидно ли ще е за него, или не
                          Селянин ще стане, чак когато гътне първото собственоръчно отгледано прасе и боядиса първите яйца от собствени кокошки, т.е. най-рано след година.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Хич няма да е обида, ами направо гордост, че съм успял да се адаптирам.
                            Надявам се,че съм успял да хвана последния влак и до две години, живот и здраве ще мога да съм селянин.
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                              Хич няма да е обида, ами направо гордост, че съм успял да се адаптирам.
                              Надявам се,че съм успял да хвана последния влак и до две години, живот и здраве ще мога да съм селянин.
                              Сега жена ми уточни, че селяндур е обидната дума,
                              а селянин не е

Коментар

Много му се пУашите на тоя ток - едно генераторче 2кВ и си решава проблема с тока за осветление и помпата за парното... Някой явно набляга на филмчетата "Подготовка за края на света"
                                Дано в района на НикНиколов да няма цигани, че ще му трябва ток и за оградата
                                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X