Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Солар на каравана. Какъв? Как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Вчера ми дойде зарядното. Скъпичко е, но си заслужава. Разреждам акумулатор. Закачил съм му един 12 V хладилник. Чакам да видя колко ще изкара, ама май няма да го изтърпя. Ще закача нещо по-сериозно. Хладилник Вевор 40л. Прекалено малко харчи.
    Пробвах малко да зареждам на зареден акумулатор. Става трипач. Когато можеш сам да си пишеш какво ти е кеф, е друго.
    Табалцето идва малко тесничко, ама няма по-близък размер до размера на свободното място. Ще трябва вентилатор.
    Е, малко снимки.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:VictronBlSm.jpg
Прегледи:430
Размер:257.9 КБ
ID:7005390

Име:ТаблоКар1.jpg
Прегледи:429
Размер:269.4 КБ
ID:7005389

Име:АкуКар1.jpg
Прегледи:427
Размер:317.8 КБ
ID:7005388

Име:АкуКар2.jpg
Прегледи:431
Размер:233.5 КБ
ID:7005387
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Дупчи кутията яко,че ше се сварят вътре

Ма ти верно си жичкаджия 😁

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      нЕма а стане само с дупчене. Фентифлатори ще слагам. За лятно ползване ще е.

• Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    Вчера ми дойде зарядното. Скъпичко е, но си заслужава...
    Не думай... В Експреса На Али имаще гигаватови зарядни на цена няколко лева. Що не взе от тях?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Градинаря не ти ли каза?
      Бях ти пратил фас..

• Покрай другото и малко инфо за хладилника. Ракла 40л Vevor пълен с рагу за кучето сложен на -12градуса, за 2 дена (48часа) 100Ач.
    Първия ден не можа да свали температурата под -3градуса. Мощността не отиваше над 25W. Таман ми развали настроението и се чудех как ще го връщам, ама звъннах на един приятел.
    Човека цял живот с хладилни системи се занимава. Оказва се, че ако няма свободно място за циркулация на въздуха около продуктите никаква работа не става. Електрониката се усеща, че нещо с изпарение, кондензация или нам какво си не е наред, и сваля мощността ... и студено йок.
    Разместих замръзналите вече пакети, освободих стените, за които преди това всичко беше залепнало и о-чудо. Мощността отиде на 55W и за час темпратурата падна на -12. После пак работи на 25-30W от време на време.

Ще го оставя да разреди акумулатора. Яд ме е, че ме домързя да вържа и шунта, ама ще го вържа на зареждането.

Ракла, 60W, на -12 градуса, 40л. 40-50Aч на ден. Температура в помещението 26 градуса. Ще следя утре и в други ден.
    Последно редактирано от drukman; 15-07-25, 14:38.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Ония ден и аз взех подобна марка като качество,но по-малък,да не ми се търкалят разни води в багажника. Измисли му някакво изолиращо покритие ако няма,че на тия компресорите им са еднакви ма изолацията им куца.
      Бодега е моя,12 пъти по-евтин и 5 пъти по-малък от СноМастър който ползвам сериозно ма тоя е сертифициран да носи медицински материали в Африка,10 см изолация има,5та година вън на дворчето работи и добре,че е така,че тия дни хладилниците са без пари,а Африканеца го плащах като за златен едно време

• Покривало ще има във всички случаи. Също и подложка. Очаква се да стои отвън. Вътре няма място. Сега съм се запънал и искам да видя колко харчи и колко Ач всъщност е китайския акумулатор, ама още съм далеч от края. Като клекне, ще споделя.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Я кажи , за покривалото - чанта , от къде , че аз имам един китаец 30 литра , ама не намирам чанта .

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Аз ги търся от Амазон по размер,все ми е тая какво пише на него,може и малко по-голям да е,имам гумени панели от кутии разни,ще му ги набутам за допълнителна изолация

3 слоя обикновенно - алумин фолио,вата някаква и тънък брезент от вън най-грубо казано,върши работа

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Я кажи като какво ги търсиш в Амазонията , да разгледам.

• https://www.vevor.com/car-refrigerat...SABEgJkwfD_BwE

горе Вевор,долу моя Бодега,намери 9те разлики……..като едно време.

https://www.bodegacooler.com/product...SABEgJ0_vD_BwE

това ако не го отварям много го мисля да подържа студени бири с 50 вата,ако му идват малко му шибвам още 60 вата,ако и те му идват малко си качвам големия хладилник който пак харчи толкова ма държи на жега средни 40 градуса,онова е с 10 см изолация от истинската и охлажда и стените на камерите.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Нали съм гадно копеле... казвам само няколко разлики.
      Vevor-a е 60W, другото нещо е 45W
      140$ срещу 220$
      Vewor-и аз лично вече съм пробвал 4 бр +3 на приятели. Не е Engel но бива.

ПП точно същия Вевор като от твоя линк, 15л., чакам за пикапчето. Утре-други ден ще е тук. И за него ще напиша. После ще го напъхам в барчето.

• VEBORa на е те тая тяхната страница няма и 35 вата,аз му давам двойно да е,мери като дойде. Мойто 45 на нормален режим,на ТУРБО е 60 ма той и твоя ще е там,китайски компресор Huayi / ХУЙ по нашенски /

https://www.vevor.com/car-refrigerat...p_010600610137

119 кинта с доставката моя,казваш и пляскам снимчица,тия са скарани с цените,на Амазон по-евтино,кошница за багажника е 40 кинта,хуйня да ми изстудява бирата и тя там та си купих хладилник,колко и да изкара пак файда,за 120 кинта няма му рева

Един и сьщ китаец ги прави,базово хладилниче,за тия парици толкова,поне 20 различни марки имат от тия, с еднакви карантии.

Следващото ниво са Алпикул,Икеко и компания,трето ниво скачаш на Данфос компресорни като АРБ,Дометик,Енгел и бригада.

Завий го дебело,яки солари и да бръмчи там,2-3-4 години може да избута,за тия парици е колко 2 кошници както написах,става,идеален е за бирите

Ако ти трябва нещо истинско то препоръчвам е те тоя макар,че очаквах да им е паднала цената като на почти всички други пък тя цената си стои,аз не се бъзикам като казвам,че е 12 пъти по-евтин,3 години да извади моя пак става

https://www.snomasterusa.com/product...%20target=_top
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

• Данфоса също чайници го правят. Енджел-а е с вибрационнен компресор. Поне истинските модели. Тоя дето е в Титана е вибрационен.
      Цените и мощностите ги гледах от твоите линкове.
      Ако искаш сам да мериш мощност, трябва да охлаждаш подходяща стока (бира, примерно). Вече ги правят с капризна електроника която познава колко максимално отдава и дава газ според случая.
      По-горе писах как се научих на тия хитрини от зор. 60W по каталог, а работи на 20-25 и не сваля температура под -2 градуса. Прередих мръвките и отиде над 50W a температурата падна с 10 градуса за по-малко от час. 10-15 кила рагу има вътре.
      ..а е те тоя, истинския, мерси. 1000+$ за 50л хладилник няма да дам. Аз не плавам в океана и кръчмата е на 100м. И да останЕм без бира, то ще е за 5 минути.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Данфос/Секоп се правеха в Дания,Германия,Чехия ако не се лъжа,Китай……та пак зависи,не са само китайски. За Енджъла си прав,пляснх го като качествен до добрите,то и първите АРБ бяха Геленца с лепенка АРБ
        Цените както казах зависят от къде ги гледаш,на тяхната страница с по 100 кинта горница от Амазон,срам и позор значи,но пък карантиите им в повечето случай са еднакви еле в тоя ценови клас,слагаш 8 прави бири и си показва веднага ……ма няма и значение,с 4-6 винта и го отваряш,там си пише ХУЙ по тяхно му с 60 вата на пълна газ.

Аз истинския го давам само за пример как му стои истинска цената 5-6 години вече,на тия не с години ми с месеци им пада цената,120 кинта хладилник баси,2 щайги пари,само щайгите,пластмасови.

С кеф да си по ползва,да го завива само

• Енджела беше най доброто. Вибрационния компресор си е тяхна разработка. Няма масло, без значение е на къде и колко е наведен, бе, върха на сладоледа. Сега гледам едни модели, май са забравили за добрите стари времена и ръгат обикновени компресори.

ПП "Държи цена 5 години", в наше време, значи " Поевтиняло е 3 пъти". Просто кинтите загубиха стойност.

Теста на батерията приключи 352Ач. Доволен съм. Хладилника харчи 45-48Ач на ден при 26 градуса околна температура и -12 градуса задание с 15 кила мръвки вътре.
      Слагам да зареждам бавно.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Може и така да е ма преди 5 години бяха тая цена път тия дето ги купуваме тия дни за по 120 кинта си бяха 300 преди време,но и няма как да е като вече само аз и ти не продаваме хладилници с нашето име.

https://www.vevor.com/?utm_source=go...SAAEgJ5ufD_BwE

Е ги,някой прави нещо за тях и те ми лепят марката само,чакам ги шампоан за суха права коса да извадят тия дни,че само това май не правят,същия грездей с поне десетина други фирми.

• То и Вюрт не произвеждат нищо. Просто избират вместо теб. Не избират нещо съвсем истинско, но все пак не е хептен боклук. В България това е супер качествена стока на фона на това което внасят българските търговци.
      Сега си търся капак за Шевито. По света са 500-1200$. Тука са от 3000лв нагоре боклуците.
      Ние сме в България, не забравяй. На българските търговци им трябват още 100 години да се научат.

ПП Малкото Веворче сваля от -10 до -20 за 12-13мин. при 26 градуса в стаята. Консумацията е 38-43W. Вдига се само при по-висока външна температура.

ППП Пробите са към края си. Почвам да се дразня. Има повече от 0.1V разлика в показанията на шунта, зарядното и БМС-а. Като закача и соларните контролери ще мъча да
      изравнявам.
      Ето времянката:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:VevorVictronTest.jpg Прегледи:6 Размер:365.3 КБ ID:7006096
      Последно редактирано от drukman; 21-07-25, 23:54.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Дали ще се подобрят нещата ако се утроят сеченията на кабелите на хладилника и поне да се удвоят сеченията на всички останали кабели за ниско напрежение.

Аз лично правя това редовно на моите неща, компресори, осветление, стартерни кабели и т.н. ако имаш безконтактен термометър и малко алуминиево фолио ще разбереш кои точно кабели и с колко биха се подобрили нещата, аз след тестове почнах да ги правя тия заигравки с подмяната с дебели истински кабели, не заложените от производителя/търговеца.

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Съмнявам се. Заряда е 30А а кабелите са по 25мм2. Вътре в самия акумулатор мостовете са мед 50мм2. Напрежението е различно и когато няма ни консумация ни заряд.
        За хладилника, да не говорим. Той харчи макс 5А и аз не меря напрежение на него. Самите хладилници са с интелигентни. Подържат мощността която са преценили, че им трябва в момента. Ако сваля напрежението от 14.5V на 11.5V вдигат тока. Имат 3 нива на защита на акумулатора и блутут. Доволен съм.

То и Вюрт не произвеждат нищо...
      Кой от "Вюртовете"? Щото са няколко, и някои от подразделенията им имат не малко фабрички по света. И това не е от вчера или днес...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Моя шунт, който е от самия БМС на батерията не отчита консумация под 0.4А. Този шунт на Виктрон как се справя с ниска консумация?

Коментар

• Моя БМС не ще да отчита и 1А. Таман пробвах.
          Външния шунт зависи и колко амперов е. Аз лекинко се исфърлИх и купих 500А, да ме пита човек за що, като БМСа е 300.
          Виктронския шунт има калибровка на ток "0" Не съм сигурен дали съм я правил или ме домързя. На БМСа не съм търсил още.
          С товар 110 ома Виктрона показва това.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:shunt1.jpg Прегледи:0 Размер:50.9 КБ ID:7006272

Баси. Сметнах, излиза почти точно. Да не вЕрва човек.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

• Някой ползвал ли е VE Direct на Victron? Какво е това пиле и има ли някакъв смисъл при малки системи? Разрових малко. За повече от 2 устройства трябва кабелчета VE Direct към USB и USB hub. Търся да видя каква точно работа върши и дали има смисъл да се напъвам.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
              BENZBOSS коментира
              Редактиране на коментар
              Аз съм ползвал,по някои лодки го има ма да ти кажа как работи не ми е занаят,само ги ползвам.

Не знам дали има смисъл след като можеш да следиш батерията къде е

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              Батерията можеш да я следиш и само с шунт, или само с БМСа, или само с соларния контролер...или с волтметър.
              Има шунтове с изнесен дисплей и пълен набор статистика.
              Зора ми е разликите в показанията.
              При сегашната ситуация, трябва да седна да наблюдавам в кой момент кое колко показва и да променям сетинга според показанията...
              .... или да си туря всички тия кахъри на ....рамо и да работи как дойде.
              Не обичам да не разбирам това дето съм започнал. ...а имам много време за четене. Ще се науча.

Търся да видя каква точно работа върши и дали има смисъл да се напъвам.
            Бях решил да не пиша повече, ама айде...Както и в началото казах - грешна стратегия имаш. Ама парите, нервите и свободното време са си твои
            Смисъл за твоята система няма. Нямаш какво да свържеш с тез "кабелчета" или по точно няма смисъл

Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              Ако искаш да помогнеш, помогни. Ако не искаш, вярно е по-добре да не пишеш.
              Интересуваше ме каква работа върши. Споделих, че имам разлика в показанията на устройствата. Тая система помага ли да се уеднаквят тия стойности.
              Утре като вържа и соларните контролери ще станат 4 различни показания на напрежението и тока.
              И за какво са направени тези кабелчета, като нямам какво да свържа в една система в която има всичко, макар и маломерно.
              И кое ми е грешното на стратегията. Когато започнах, казах съвсем точно какво ми трябва. Всички конкретни съвети са последвани. Ако има нещо грешно, то съветниците да се замислят.

ПП Ааа, да. Купил съм инвертор който не е Виктрон. ... за 300лв 2500W. Е няма да дам 2 бона за нещо което е консуматор и е извън системата. ... или трябва да търся и крушки Виктрон.
              Последно редактирано от drukman; 25-07-25, 00:03.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X