Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Солар на каравана. Какъв? Как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Пак съм аз с критиката
    Защо не си купи един Виктрон мултиплюс ?
    Мощност според колкото ти трябва. Май имаше до 3000 на 12 волта, без да съм напълно сигурен...може да се провери. Инфото е публично
    Ползите са основно че системата става универсална - имаш 230 волта на жица, ползваш си на воля, пък инвертора ти зарежда батерията. Защото е и зарядно.
    Сега ще правиш на п@тка примка с тези захранващи блокове на 12 волта. Отделно Виктрона си има алгоритъм за зареждане...
    Друго че това инверторче което виждам на снимката никак не вдъхва уважение, поне у мен
    Оххх....спирам да пиша.
    Решил си да се научиш по трудния начин.
    Последно редактирано от pansim; 05-06-25, 07:45.
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Харесвам гръмките надписи върху инверторите от чайника - 100 000 гигавата трую тинтири минтири. А с малки букви дописват - тия гигавати са пикова мощност, само за няколко фемтосекунди.

Както и да е. Складирането на материалите е лесната и безинтересната част. Същинската тепърва предстои.
      Хубавото на тока е, че ако нещо е свързано неправилно, той си казва, че и показва.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

И на мен не ми вдъхва доверие този инвертор. Провери му консумацията на празен ход за да няма изненади и ако е нужно го включвай само когато се ползва. Може да се окаже, че за малки консуматори е безмислен и е по- добре да купиш и един малък примерно 300-500 вата. Виктрон имат и само зареждачки за батерии, та и това е опция вместо сървърните захранвания. Предполагам знаеш, но големите консуматори максимално близо до батерията с възможно най- къси и дебели кабели.

Коментар

10kw / 12V = консумиран ток при въртене на стартер, не на малолитражка
          Тия акумулатори дали го могат това, и ако да, за колко време?

И коментаторите...

Коментар

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            Автомобилните са 1.5 - 2.5 kW. Камионджийските стигат 5 kW, ама са на 24V

Вальо си играе с инвертори от доста време, предполагам знае и как се удрят в тиквата на продавача, ако са боклуци.

Отивам да си купя една 1500000uL бутилка с минерална вода че ожаднях нещо.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Вальо си играе с инвертори от доста време, предполагам знае и как се удрят в тиквата на продавача, ако са боклуци.
            Да си играе не е лошо
            Ама когато работата е сериозна, място за игра няма. Залага се на сигурно!!!
            Поне такъв е здравия смисъл...според мен

Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              Хаааа. Ти какво сериозно видя в цялата тая работа? Солар на каравана? Баси. Поне 5 декара да беше. Това е забавление, което прави проекта специален.
              КЕФ ЦЕНА НЯМА.

Та уточнявам. Това е за КЕФ. Няма никаква производствена стойност, но струва мнооого скъпо, поне духовно.
              Инвертора е играно хоро. Имах кафе машина, пълен автомат в кемпера, който продадох преди 10г. Когато го купувах, 3000W инвертор струваше колко кемпера.
              Та, ма'ни го инвертора. Дай за солара. Там съм неграмотен.
              и, дай на въпроса: Къде да набутам таблото (нещата). Колко загряват и кое колко? Колко вятър им трябва? Какъв е варианта, (ако има) за МППТ+зарядно+инвертор? Има ли такъв. Ако числата са истински, ми трябват 12V, 2500W макс на 220V.
              Благодаря предварително.

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
            Защо не си купи един Виктрон мултиплюс ?
            ............
            Друго че това инверторче което виждам на снимката никак не вдъхва уважение, поне у мен
            Не си купих "мултиплюс", защото сега казваш за това пиле. Както виждаш, каза Виктрон, Виктрон си купих. Аз слушкам. ...Ама не е късно. Тия вВиктрони сам ги взел на такава цена, че са продаваеми веднага, а и да ми останат, не е драма.
            Дай нещо по-конкретно за тоя мулти+

Инверторчето не е чак таш*к. Написали са каквото трябва. 4000W е всъщност. Лепенката е само реклама. Тока и реалната мощност предстои да се проверява. Ще се включва рядко, само за ползване при нужда. Взел съм и едно мъничко 500W модифицирана синусоида за дребни консуматори (зарядни). И то ще се включва само при нужда.

Погледнах набързо тоя Мулти+. Не знам колко съм разбрал, но това е инвертор и зарядно. Не подържа панели. Ако, да, значи не е за мен. Само за инвертор 2000лв. не ми се дават.
            Когато има ток на жица, батерията се изключва или остава да се зарежда ако има слънце. Отделно зарядно за момента не се предвижда. Ако ми дойде друг акъл, тогава ще го мисля.

Сега обмислям къде да ги набутам всичките тия кутишки. Под кревата или от пред при бутилките с газ. Газта като цяло може и да замине. На котлоните няма да се готви, фурната няма да се ползва, най-вероятно ще напуснат караваната, та на газ остава само хладилника. Бойлер няма, поне за сега.
            Мога да заделя половината без проблем и там да набутам всичко.
            Въпроса: В табълце ли да го събирам или открито. Имам добри вентилаторчета от сървър. Мога да ги вържа с едно термореленце. Колко загряват тия Виктрони?

Трябва да се ориентирам в предната част за компенсация на панелите на покрива, които ще са в задния край. Там конструкцията отива на 80-90 кила. От пред батерията е 25 кила, другите работи още 15тин. Значи към 40-50кг. Предвид разположението, запазвам баланса. ...или почти.
            Идеи?

ПП Таман проверих. Множко му е тока на празен ход на тоя инвертор. Лошото е, че тия работи не ги пишат, да ги видиш предварително. Ще трябва да не се забравя.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:photo_2025-06-06_03-04-01.jpg
Прегледи:162
Размер:176.5 КБ
ID:7001307
            Последно редактирано от drukman; 06-06-25, 02:05.
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
              ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
              Редактиране на коментар
              Махай амонячния хладилник и газта , има доста прилични и не много скъпи компресорни хладилник-фризери , на 12 волта. Ще си добавиш място и ще смъкнеш килограми.

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              През ръцете ми са минали доста къмпингарски хладилници. В барчето на Титана имам лично монтиран Енджел.
              Новите ракли са с 20-40W консумация. Поносимо е в моя случай.
              Вертикалния хладилник в ръцете на Червена шапчица се превръща в гардеробче. Тя първо отваря широко и после почва да мисли какво ще вади. .... и студеното и отива в краката. Хубаво е да се промени, но сега няма да имам време за всичко.
              Един по една.

• dancoo
              dancoo коментира
              Редактиране на коментар
              Еба го другорко, това отива на 4А. Разкарвай го този отпадък и си карай с малкия докато узрееш за мулти+ на Виктрон.

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
            ...Имам добри вентилаторчета от сървър...
            Сървърните вентилатори обикновено не са правени с мисъл да са тихи, и като резултат обикновено са изключително шумни. Има доста прилични компютърни вентилатори с кажи-речи всякакъв размер, дето почти няма да ги чуваш, и не струват чак торба пари.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              Не звънна.
              Не ми дреме колко ще шуми. Кога се спи е вечер-нощ. На вън е студено и кафе никой не си прави. Те тогава няма да работят. Но ще те послушам, да не ме е яд после.
              Последно редактирано от drukman; 06-06-25, 09:18.

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Е, снощи в три писах преди да легна. После през деня са ми измилили работа и.... ей-сега сефте съм на компютър за друго, не за работа.

И те-така.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            ...Хубавото на тока е, че ако нещо е свързано неправилно, той си казва, че и показва....
            И наказва...
            -Чем занимаетесь по жизни?
            -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              Написах вече, че макар и на ниско ниво, все пак си вадя хляба с жичкадийство. Виждал съм ток ...един път.

...Инверторчето не е чак таш*к. Написали са каквото трябва. 4000W е всъщност. Лепенката е само реклама...
            Тая част е непонятна за мен. Знаеш, че е менте, и че написаното на етикета е менте, и си го купил доброволно? Или са те принудили със сила и заплахи?

...Взел съм и едно мъничко 500W модифицирана синусоида за дребни консуматори (зарядни). И то ще се включва само при нужда...
            Е нямаше ли пе'стин вата инвертор с нормална синусоида?

...ПП Таман проверих. Множко му е тока на празен ход на тоя инвертор. Лошото е, че тия работи не ги пишат, да ги видиш предварително...
            Целта на производителя е да продава. Само идиот би написал "произвеждам скрап", а и подобно описание пречи на продажбите...

--------------

Миналото лято ремонтирах подобен боклук, купен от експреса на али. Убит с изпускане на нещо върху него. Как ли би понесъл сътресенията от кемпера или караваната...
            По етикет беше 3000 вата, но реални 1000. Няма да коментирам каква беше изработката, и че имаше и ФАБРИЧНИ дефекти, освен причинените от удара.
            Само Надин може да оправи тая скрап! Белканто по вашенски...

И коментаторите...

Коментар

Не са ме принудили. Купил съм го умишлено, точно този. Единствения ми проблем с него ще е ако наистина извади 4квт. Ще започне скандал с БМС а. Още не съм разбрал там какво как работи.
              Да дам за едно кафе 2000лв за Виктрон ми иде множко. Жалим.

Имаше и с нормална синусоида. На това инверторче ще се включват само зарядни. То за друго няма вътък. Трансформаторни зарядни не съм виждал отдавна. А кажи за къФ чеп са им на импулсните зарядни правилна синусоида?
              Тока му е 0.64.

Име:photo_2025-06-06_09-48-05.jpg
Прегледи:151
Размер:185.6 КБ
ID:7001339

Е и хладилник в барче. Взимам засилка да напъхам един такъв и на Силвио.

Име:photo_2024-02-26_21-57-50.jpg
Прегледи:150
Размер:232.1 КБ
ID:7001340
              Вальо. О888 557Ч7Ч
              Silverado 1.3 i

Коментар

• stefsab
                stefsab коментира
                Редактиране на коментар
                По разни наредби в ЕС, тези адаптери-мъничета почват да ги правят по по-особени схеми, за да не влияят на cos(ф) на мрежата. Някои от тях опитват да "самокомпенсират" своето влияние (като активен PFC) но със скромни възможности. При модифицирана синусоида те се напъват да я изправят колкото могат...

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Не е вярно. PFC-то само гледа да дърпа ток, пропорционален на напрежението, с идеята да изглежда като резистривен товар и да ползва целия полупериод, а не само връхчето. И си работят чудесно с модифицирана синусоида и дори с прав ток. Ако не беше така, много голям процент от компютрите нямаше да могат да работят с UPS-си с модифицирана синусоида.

Не на последно място, от личен опит, привсе че съм сбсолютно наясно какво точно им се случва, дори трансформаторни адаптери в общия случай работят безгрижно, вързани към UPS със модифицирана синусоида. Нито греят значимо, нито шумят значимо на фона на чума от компютрите около тях, нито нещо друго.

В UPS-ите на APC с модифицирана синусоида също изходния траф е класически тежащ 50 херцов траф. Има си специфичния шум от високи хармоници, когато UPS-а е активен, но си е така по дизайн.

Хладилника да е на 12 волта
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

• drukman
                drukman коментира
                Редактиране на коментар
                Е, тоя в Титана е на 12. И другия ще е на 12, и третия и пр.

...На това инверторче ще се включват само зарядни. То за друго няма вътък. Трансформаторни зарядни не съм виждал отдавна. А кажи за къФ чеп са им на импулсните зарядни правилна синусоида...
              Това е твоята интерпретация за какво ще се използва, но както вече спомена ползвателят няма да си ти.
              На практика ще се използва за всякакви уреди които трябва да се включат към ток. Затова би било по-добре да е по-универсално и уредите с двигатели и трансформатори да не миришат на препечен лак.
              Както и да е. Вече е свършило...

И коментаторите...

Коментар

А кажи за къФ чеп са им на импулсните зарядни правилна синусоида?
                Има разни параметри, като например скорост на нарастване на напрежението.
                От тази скорост пък зависят разни други не до там приятни явления по кабелите които тичат насам - натам
                Питай мрежовия нещастен БАВЕН грец на зарядните за телефон, как ще се чувства
                И разни китайски кондензаторчета по входните вериги, не само електролитни.
                Пиша ти защото каза че си в час с токовете, пък имам и малко опит от първо лице за горенаписаното.

Лично мнение - така не се прави система за каравана или каквато и да е друга.
                Поставя се заданието, после се чете, пита и учи материалната част.
                Прави се план и се изпълнява.
                Изказвания от рода на няма да работи дълго, за какво ми е...ще видим после и т.н. не са сериозни!!!
                А те имам за сериозен човек, който не цепи на две стотинката
                Грешен подход. Както искаш го приеми.
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• mishomishev
                  mishomishev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Съгласен съм напълно с pansim.
                  Ама за съжаление и аз карам като drukman . Започвам едно сериозно начинание и го карам ден за ден... Ще направя това пък после ще му мисля за следващия етап...
                  И се получава така че всеки ден - нов акъл съответно има излишни модули части загубен време и...
                  Обаче - работя с кеф и ентусиазъм... А това е водещо. Трябва да ти е приятно - иначе не става...
                  Между другото да кажа на drukman
                  Можеше да започнеш с умен и професионален план (но скучен) - ама да имаш помощник(стажант) готина мацка (особено ако е с чуство за хумор)--- да ти кажа пак идва ентусиазма!! и пак стават нещата))

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Pansim, имам UPS с модифицирана синусоида от десетилетия. Нула проблем с нищо, включено към него с часове, от зарядни, ползвани не точно по предназначение, до трансформаторни адаперчета. И жиците и електрониката си имат и естествена индуктивност и съпротивление и капацитети и всякакви такива неща и живия живот показва че за да докараш елементите на такива устройства до критичност, трябва нарочно да се постараеш или те изначално да са докарани до такава още в китайския гараж.

Типичен бавен диод има reverse recovery 50-ина микросекунди. Трябва старание това да се превърне в проблем, доколкото участъците с рязко спадане (което е проблемът, а не нарастването) са много мижав процент от времето на полупериода и енергийно са едно голямо нищо. Преходът между "стъпалата" на модифицираната синусоида предполагат и мъртво време, от което нещата допълнително "омекват".

• pansim
                  pansim коментира
                  Редактиране на коментар
                  Sparkybg - споделям опит.
                  Всеки е свободен да си включва каквото и където поиска.

Спирам с цепенето на дър.. стотинки. Поръчвам инвертор с правилна синусоида, специално за тия които са си купили калпави зарядни.
                Искам и аз да стана батко. Никакви икономии повече. Като всички.
                Така, де. Всички вече накупиха Г класи, Ай фони, Босе-та. Кви са тия Нисани, Тойотки, Витарки.
                Проектите ще го поръчвам 3-5г предварително у НАСА. После ще минават 3-4 одиторски проверки и тогава ще се мисли за правене. У европейски кенеф сме, все пак. Не може току-така да се включва самобръсначка.

Нервирах се и зае*ах проекта...за 3-5часа.
                Те така.

Име:12345.jpg
Прегледи:92
Размер:235.3 КБ
ID:7001492
                Вальо. О888 557Ч7Ч
                Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X