Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Вчера прекарах линия на 24 V към нишата с аларма, телевизор, декодер, зарядни за телефони, рутер и всички джаджи, които общо взето се ползват освен лампите. Там мисля да захраня и бъдеща помпичка на 12 или 24V .
    Предложете конвертор, който да поеме всички амперажи на тези неща.
    След него мисля да сложа една кутия с гнезда за запалки, или 12 V сокетс, към които да включвам разните джаджи. Като преди тях ги бушонирам.
    Хрумна ми, че с този вариант няма как да се обърка поляритета.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• За зарядните и джаджите работещи на 5V потърси някакъв автомобилен (камионджийски) аксесоар 24V към 2. 3 или 4 USB конектора. Би било добре всякакви подобни конвертори да могат да се изключват когато не се използват за да не "точат" акумулаторите.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Да. Мислил зъм конвертора да се изключва, когато не се ползва. За Зарядните, точно такива урудки имах предвид.
        Но ако конвертирам всичко на 12 , то няма да търся камионски.

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Да, но зарядните на USB го конвертират още веднъж от 12V на 5V. Така, че прав е Ицо, по-добре един конвертор направо от 24V на 5V.

• Няма читави зарядни които да са на 12 волта а да не могат 24.

Даже лидълските са 12-24.

Вредна е тая мисъл за 12-те волта.

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Добре де. Защо за всяко устройство да ползвам отделен конвертор? Това телевизор, аларма, декодер, зарядни, всичко може да върви на 12.. Евентуална помпа на 24 мога да взема преди конвертора. Даже и за нея не съм сигурен, дали ми трябва с особено голям дебит. Поне на тоя етап. Така че и 12 волтова би ме устроила. Пък ако някой ден потрябва по-голям дебит, имам и 24 преди конвертора.

• Има Виктронски (и не само) преобразуватели с достатъчно капацитет от 24 на 12 волта, камионджиите и моряците ги ползват масово, вземаш един и си готов за всичките консуматори на 12В, дреме ти за КПД и какво мнение имат аудиторията, това нещо работи и се ползва масово от години и по цял свят.
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• КПД е маловажен когато източникът на енергия е неограничен или евтин. Когато един от двата лимитиращи фактора е налице, е хубаво да се гледа и КПД.
        Камионите могат да се разглеждат като неограничен енергиен източник в контекста на консуматорите които биха били използвани с подобен трансфертер,

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          КПД е маловажен когато източникът на енергия е неограничен или евтин. Когато един от двата лимитиращи фактора е налице, е хубаво да се гледа и КПД.
          Камионите могат да се разглеждат като неограничен енергиен източник в контекста на консуматорите които биха били използвани с подобен трансфертер,
          КПД-то не е толкова фатално.
          Въпросът е защо да правим преобразуване от 24 на 12 волта, и след това още едно преобразуване от 12 на 5 волта за USB-тата?
          -Чем занимаетесь по жизни?
          -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

• Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            Добре де. Защо за всяко устройство да ползвам отделен конвертор? Това телевизор, аларма, декодер, зарядни, всичко може да върви на 12.. Евентуална помпа на 24 мога да взема преди конвертора. Даже и за нея не съм сигурен, дали ми трябва с особено голям дебит. Поне на тоя етап. Така че и 12 волтова би ме устроила. Пък ако някой ден потрябва по-голям дебит, имам и 24 преди конвертора.
            Първо защото ще ти излезе по-евтино. Ако искаш прегледай цените ама можеш и да ми вземеш заключението наготово.

Второ защото ще спестиш енергия от която нямаш излишъци. Доста, защото устройството ще е мощно и ще седи включено.

Трето спестяваш едно нещо което като се счупи ще останеш без няколко уреда едновременно. А то ЩЕ се счупи защото пазарът за такива устройства е калпазански и няма да намериш читаво.

За варианта в който устройството се счупва и прави голяма беля не ми се почва.

Ако не ти трябва бързо зарядно за някоя джаджа, ей това е което аз ползвам в кемпера директно на 24 волта:
            https://www.ikea.com/gb/en/p/loerby-...lack-50381969/

3 изхода USB
            Последно редактирано от Ясен; 15-02-23, 09:26.

Коментар

• TigerHunter - Писал си за около 1000Вт. - това са около 40 А, което означава поне 4кв. мм. инсталация до инвертора. Бушона 40А ще изгори при 100-120А. Ако инвертора е далеч от акумулаторите, то трябва да теглиш дебел кабел.
              Ако сложиш инвертора до акумулаторите, то ще имаш 24В и 220В инсталация на нужните ти места.

Ако минеш на 1 инвертор за група джаджи с близко положение - ще ползваш маломощен инвертор, който можеш да закачиш към основната 24В инсталация. Недостатък - 1-2 инвертора като цена, примущества - само една инсталация на 24В, повече от 1 инвертор - ако гръмне единия, "спасяваш положението" на момента с някой от другите инветори.

Коментар

• Как аз бих направил системата концептуално:
                За USB вече съм казал. За консуматорите на 12V ще има съответния трансфертер, като ще наблегна на концепцията няколко такива устройства в различните помещения, а не едно за цялата постройка.
                Най-вероятно всички консуматори (трансфертери) ще са свързани "към тока" през самовъзстановяеми предпазители.
                За консуматори с по-нестандартни захранващи напрежения различни от 5V и 12V ще се търсят индивидуални решения.

Интересен въпрос е какви "контакти" биха били подходящи за подобен проект. За 5V да кажем че USB A е прилично решение. Ама за другите нямам ясна идея. Конектор за запалка за автомобил е голям и не особено надежден...

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Какво е самовъзстановяем предпазител? Извинявам се за невежеството!

• Контакти за 12/24V, според мен са подходящи такива от UPS-си и компютърни захранвания. На задната страна на UPS-ите има женски, за вграден монтаж, а мъжки такива куплунзи се продават, подобно на щепселите тип шуко. Не може по погрешка да се вкючи нещо друго, тип шуко, или вилка. Полярността винаги е осигурена. Има и запас за ампераж поне до 10-на ампера, предполагам. В караван/кемпер клуба някой си беше направил в караваната такива конктаки на 12V.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:CPWHROLINE19991530_680x680.jpg Прегледи:0 Размер:34.3 КБ ID:6912508

Коментар

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Преди време ги бях намерил в али-пещерата в различни комбинации мъжко/женско, така че да не могат да се объркат с компютърните захранвания. Имаше ги и за вграден монтаж, и за кабел, и тн. Ако се измисли единна концепция, може да се направи унифицирано на вилата, кемпера, караваната, колата и тн...

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това изглежда много интересно решение, но понеже с Али Баба не ми се разправя, а тук едва ли ще намеря, вероятно ще са запалкови слотове.
                  И при тях не може да се обърка поляритета.

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Гуглай брато, гуглай.... Както казваше един македонец....

• Ето го двете възможни комбинации. Мисля че и по нашите магази могат да се намерят. С13 и С14 са обозначенията, ако не се лъжа...

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:SCR00037.jpg Прегледи:0 Размер:20.6 КБ ID:6912527

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SCR00034.jpg
Прегледи:163
Размер:24.0 КБ
ID:6912530

Име:SCR00035.jpg
Прегледи:170
Размер:24.0 КБ
ID:6912531

Име:SCR00036.jpg
Прегледи:174
Размер:22.0 КБ
ID:6912532

Коментар

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Масово изводите са за запояване на многожилен проводник. Т.е. инсталацията се очаква да е с многожилен проводник. При едножилен, тип "мостовак" има голям шанс да скършиш ухото на буксата при монтиране в конзолна кутия.

Помисли и за по-стандартно решение примерно Шуко тип Е - френски стандарт или английски стандарт.
                  И при двете имаш еднопосочно включване и ползваш готови розетки и щепсели. При английския стандарт, има възможност за малки предпазители в самия щепсел

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз не съм фен на едножилните и мостоваците за каквато и да било инсталация. В Италия няма едножилни инсталациЙ. Нито пък задидани или замазани.
                  И на вилата всичко е гофрета и мога да изнижа или нанижа многожилка.

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Нямах представа как е изградена инсталацията при теб. Разглеждах два от възможните типове кабели, които се ползват по нашите ширини....

• В Алито има специални куплунзи М/Ж за 12/24 Волта, кръгли, нещо като Ф25-35мм.
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

• В алито няма нищо. Дори няма такъв сайт...

И коментаторите...

Коментар

• Конекторите:

Истинското е това:
                    https://powerwerx.com/anderson-sb-connectors-sb50-50amp

ама малко идва скъпичко.

Китайска, но съвсем читава алтернатива:EC5 connector
                    https://www.amazon.com/Connector-Fem...6578072&sr=8-6

или (частично съвместими с горните, но по-слабо защитен от късо при допир до метални предмети) XT-90 connector
                    https://www.amazon.com/AUTOUTLET-Fem...s%2C277&sr=8-9

И едните, и другите се намират и от български доставчици, просто тия линкове ми попаднаха.

И едните, и другите биват различни - за накрайник на кабел, за панел, за платка и тн.

---

Шо е самовъзстановяем предпазител - ами точно което казва името, като стане късо сработва и пуща само малък ток който не може да направи беля, като махнеш късото се възстановява.

Пример:
                    https://www.mouser.bg/ProductDetail/...Ml3GgLEQ%3D%3D

Коментар

• Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
                      Ето го двете възможни комбинации. Мисля че и по нашите магази могат да се намерят. С13 и С14 са обозначенията,
                      Не препоръчвам.

Това са конектори за крив ток. С правия ток ще правят криви номера. А и 5 ампера им е горната практическа граница ако всичко им е наред.

Коментар

• KingofROAD
                        KingofROAD коментира
                        Редактиране на коментар
                        За маломощни консуматори - телевизор, зарядни за талафон, таблет, лапнитоп и тн. са си напълно подходящи. Не ги препоръчвам да връзва батериите с тях, а за контакти на 12/24 волта.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X