Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първо за 24/12 волта - каквото и да правиш, практично е по-високото напрежение. Стой си на 24.

Ниското напрежение значи загуби и неточен контрол върху батериите.

И на по-високо напрежение можеш да минеш, но ще изгубиш възможността да ползваш достъпни уреди директно (без инвертор).

Вятърният генератор е разправия и риск - вкл. да падне на нечия глава. Би бил практичен ако евентуално имаш преобладаваща посока на вятъра, да го инсталираш без въртене и със сериозен запас от здравина.

Аз бих добавил още солари, ама аз съм си аз.

Я първо дай да оценим консумацията която очакваш.

Коментар

Ясене, не ползвам нищо директно, което не минава през инвертора. Инверторът ми е 600 W. Повече не са ми и нужни, защото и консумацията е мижава. Лед лампи, малък телевизор спорадично, зареждане на телефони. Не мога да сумирам нещата, защото нищо не е постоянно включено, освен СОТ-а.
      И да добавя повече солари, проблемът с една седмица дъждове и мъгли примерно си остава, както и с петчасовия ден зимъска. В такива дни, зарядът е мижав, до никакъв. Всеки ампер от вятър е ценен, особено при облачно време и нощем, когато след цяла вечер на лампи и малко телевизия, светнеш на жълто. И през деня едно включване на зарядно, и соларите не могат да компенсуират и без това мижавия заряд в такова време.
      Не очаквам и чудеса. Когато се събираме по празници, там Коледа, Нова година и други вечерни сбирки с телевизия, повече лампи, рутър за малкия хищник на нет (племенника), винаги паля 750 ватовото кЕтайско агрегатче, което не си знае моточасовете кучето. Не е това таргет консумацията. Но не е и да изгледа човек новините, да си зареди телефона, да постои до 10-11 и да омаломощи акОмОлаторите.

Ако ще слагам стария, мисля да навра вътрешна тръба да хваща по поне 50 см и в двете части на захватите на обтяжките. Което от друга страна ще направи изправянето на мачтата още по-трудно. Вътрешния диаметър на мачтата е 68 мм, и никаква стандартна тръба не намирам в цолове, освен ако не се касае до найсти части на цола. Стената трябва да е поне 3,5 мм. Отрязал съм пръстен и ще търся по разните метал-снаб-ове.
      Само на заварка НЯМА да държи.
      Последно редактирано от TigerHunter; 15-01-23, 23:02.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Аз нищо по-малко от цяла мачта не бих сложил.

Тая работа със заварките и добавената тръба не бих си я сложил над главата.

Тръбата може да е по-ниска и по-дебела. Така ще спечелиш здравина по няколко линии.

Но според мен основният ти проблем е инверторът и идеята да минава всичко през него. Едно птиченце ми каза че собствената му консумация е над 1 ампер.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          .... практично е по-високото напрежение. Стой си на 24...И на по-високо напрежение можеш да минеш, но ще изгубиш възможността да ползваш достъпни уреди директно (без инвертор)....
          Нищо не му пречи да си направи изводи от мостовете между отделните батерии и да си ползва и 12V и 24V или каквото друго по-високо напрежение докара....

Освен това няма инвертор, който да няма и собствена консумация. 1А на 24V може да и е малко даже...
          -Чем занимаетесь по жизни?
          -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
            Нищо не му пречи да си направи изводи от мостовете между отделните батерии и да си ползва и 12V и 24V или каквото друго по-високо напрежение докара...
            Това е най-сигурния начин за убиване на акумулаторите...
            Ползва се напрежението от всички последователно свързани акумулатори и се конвертира към каквото е необходимо.
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              За малки товари ...

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Това е най-сигурния начин за убиване на акумулаторите...
            Ползва се напрежението от всички последователно свързани акумулатори и се конвертира към каквото е необходимо.
            За малки товари някой и друг ампер едва ли ще повлияе сериозно на 100/150 Ач акумулатор. За резервиране на нещо маломощно.
            Иначе да правилният начин е преобразуване на цялото/общото напрежение на батериите. Но за всяко напрежение добавяме още един преобразувател - за 12V ще му тряба един, за 24V още един преобразувател, за други напрежения тоже...
            -Чем занимаетесь по жизни?
            -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

При толкова достъпни, евтини и добре работещи DC-DC конвертори с много приличен КПД, да си правиш експерименти със скъпи неща като големи акумулатори е неоправдано.
              Ако в системата има джаджа балансираща напрежението на акумулаторите по твоят начин ще имаш големи загуби.
              Ако няма, ще имаш голям разхода на акумулатори.
              Става малко като в лафа: евтин на брашното, скъп на триците...

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Нямам балансиращи устройства. Два последователно свързани 12 V акумулатора WRLA по 150 Ah всеки.
                Поясни за конверторите ако може. Каква работа би ми свършил конвертор да подкара телевизор на 220 В и да кара алармата. Както и рутер. Все на 220?
                Айде, осветлението ще го преправя сравнително лесно.

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение

Нищо не му пречи да си направи изводи от мостовете между отделните батерии и да си ползва и 12V и 24V или каквото друго по-високо напрежение докара....
              Цената на акумулаторите пречи. Поне на мен би ми пречила.

Но при 24 няма проблем защото има купища варианти за осветление, зарядни, телевизия, хладилници и каквото още се сетиш на 24.

Коментар

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Има ли варианти да не купувам наново уреди?
                Телевизори, зарядни. Имам хладилник от кемпер, който е на 12/220 и газ. На газ харчи БЕЗУМНО много.

• Ясен
                Ясен коментира
                Редактиране на коментар
                Ами има и такъв вариант. Ама ще купуваш още батерии и евентуално контролер.

Ама все нещо ще трябва да купиш.

Амонячния хладилник е нормално да похарчва. Но пък той вижда зор главно когато е топло а то тогава има и слънце та не знам дали няма да пасне. Но ще товари батериите нощем.

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Че ще купувам неща, ОК. Но да НЕ купувам ненужни. Това е идеята и на самата тема.
                Именно нощем е проблемът с хладилника. През деня, майка ми го включва на 220 докато соларите зареждат и е ок. Но хладилник на прекъснат цикъл е нонсенс.
                Иначе на газ работи добре, но италианска бутилка 15 кг я смуче за две седмици. Тоест 30-35 лв за две седмици само за него . му идва в повече.
                Говоря за кемперовия.
                Мразът харчеше пренебрежимо малко, но не работеше задоволително.
                Просто на кемперовия пилотния (работния пламък дори се чува.

Сашо, за тези пари и нерви които си готов да потрошиш, единственото смислено решение е още соларни панели. в добавка, за критични случай, малък инверторен генератор.
              Имам пример на човек потрошил сериозни пари за вятърни "мелници" и в момента е пак на изходна позиция.
              Но ти си решаваш. Успех!
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

Аз да припомня вече има китайски решения за DC генератори на ток с бензинов двигател, за 2-3-4 часа работа могат да генерират едни 100+ ампера на 12 Волта, точно толкова е нужно за зареждането на батериите да изкарат няколко дни докато се появи слънцето.

Минуса е, че лесно се краде ако мястото е необитаемо постоянно.
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Бат Джорджоне има предвид генератори САМО на 12V, без ~220V.

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Разбрах но като имам извод и за 12, ако работи, защо не? Трети агрегат за да си зареждам локматорите.

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  На прав и моите и твоите генератори ток дават под 10 ампера което за зареждане на 12В батерии е много малко, особено на литиеви, които без грижи могат да поемат 100+ Ампа на час от там и идеята мощен правотоков генератор, който за няколко часа да напълни 12волтовата литиева батерия, която пък да ти захрани нуждите докато е сянка ден два примерно

изходите за 12 волта на генераторите за 220 са гола вода.

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Вероятно са смешка, да.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                изходите за 12 волта на генераторите за 220 са гола вода.
                Ами с едно трафче и още малко чаркалък може да стане работата.
                Но доколкото има и зарядни работещи на 220V смисълът е спорен...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter
                  Че ще купувам неща, ОК. Но да НЕ купувам ненужни. Това е идеята и на самата тема.
                  Именно нощем е проблемът с хладилника. През деня, майка ми го включва на 220 докато соларите зареждат и е ок. Но хладилник на прекъснат цикъл е нонсенс.
                  Иначе на газ работи добре, но италианска бутилка 15 кг я смуче за две седмици. Тоест 30-35 лв за две седмици само за него . му идва в повече.
                  Говоря за кемперовия.
                  Мразът харчеше пренебрежимо малко, но не работеше задоволително.
                  Просто на кемперовия пилотния (работния пламък дори се чува.
                  Масова грешка при офгрид инсталациите е човек да се хвърли на всичко на 220 и после или похарчва куп пари за мощни батерии и солари защото всичко е безкрайно неефективно, или просто през част от времето няма ток.

Токът от солари е безплатен (веднъж като имаш соларите), но токът от батерии е скъп и още по-скъп става ако системно имаш недостиг защото батериите (еле па оловните) имат дълбока неприязън към дълбокия разряд.

Така че трябват енергоефективни уреди работещи на напрежението на батериите, а инвертор да се включва само в краен-краен случай.

С хладилника работата е дебела.

Амонячен хладилник и солар е нонсенс. Ако хладилникът е кемперски - още повече, защото той е оптимизиран за други неща а не за енергийна ефективност - даже в тесния смисъл на това понятие за този вид хладилници.

Трябва ти компресорен хладилник за 12/24 волта.

Същата работа с осветлението.

---

Общо оразмеряване:

Най-грубо трябва да имаш такива батерии, че консумацията през едно денонощие да е нормално не повече от 30% от капацитета на батериите.

Ако тръгнем по обратния път - имаш 2 по 150Ач което са около 3 киловатчаса, т.е. трябва да се вместиш в 1 киловатчас на денонощие.

Това е напълно възможно ако примерно 4 часа в денонощието ползваш 100 вата осветление (за диоди това са 4 стаи осветени за четене и писане), 200 ватчаса за компресорен хладилник (нормално за 60-70л хладилник) и остават 400 ватчаса за сот, телевизия, зарядни и рутер което е напълно достатъчно.

Другата част на уравнението е че ежедневната консумация за която се разбрахме че е 1 киловатчас трябва да я сведеш до 1.5-2 часа за зареждане през деня, което за твоя случай значи панели общо 500 вата и MPPT контролер.

Така ще имаш наваксване на енергията даже в зимните дни.

Ако е мъгливо - ще имаш за минимум 3 дни.

Без MPPT и панели които са на значително по-високо напрежение от батериите (напр. 40 волта за 24в батерии) не се стига далече по много причини.
                  Последно редактирано от Ясен; 17-01-23, 11:26.

Коментар

• gimax
                    gimax коментира
                    Редактиране на коментар
                    Лошото е,че уредите работещи на 12/220 в.струват доста повече от нормалните,работещи на 220в.

• Ясен
                    Ясен коментира
                    Редактиране на коментар
                    Това е само частично вярно, а общият подход с уреди на напрежението на батерията докарва икономия на средства.

Ясен е много прав, от там се почва от минимизиране и оптимизиране на консумацията на ток.

Хубави, големи и ефективни хладилници чисто нови на 12/24 волта има вече в Европа, а всеки читав климатикаджия може да смени компресора от 230 променлив на 12/24 волта прав ток, компресори също има вече доста и китайски и от Европа.

Осветление на 230 волта е сериозно, само ако е ЛЕД.

Хидрофорни имитации, разбирай 12В правотокова помпа с датчик за налягане има бол, това обезпечава мивки и тоалетни.

Къпането с бойлери с нагреватели на ток не е сериозно в офф грид система където не достига слънцето, газ/дърва е по-добра идея + 12В помпичка за водата.

И т.н.
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

• gimax
                    gimax коментира
                    Редактиране на коментар
                    Къпането и котлоните в кухнята на пропан-бутан.В пъти е по еФтино от работещите на ток.Личен опит.Проточен газов бойлер и малко тръби или маркучи и читав редуцир вентил.Тва е нужно.

• TigerHunter
                    TigerHunter коментира
                    Редактиране на коментар
                    Бат Джорджо, всички крушки без изключение са ЛЕД. Отделен е въпросът, че се ползва една или две вечер, чиято сумарна мощност едва ли надхвърля 5- вата.
                    Такава помпичка е замислена и ще има най-скоро.
                    Баня засега нямам. Но имам газов проточен бойлер и ако имам помпичка (щото на самотек няма да запали), е вариянт, който съм мислил.
                    Нагреватели е абсурд, освен ако не прикрепя някой 200 литров варел да го грее слънцето за летен вариант.
                    Отоплението е с печка на дърва. Водни ризи бяха замислени и дори частично е изградено парно, но на този етап, не е нужно,

• TigerHunter
                    TigerHunter коментира
                    Редактиране на коментар
                    Котлоните са на газ всички. През лятото се готви изключително на газ, защото в жегите печката на дърва е абсурд.

Тамата ми е безкрайно интересна, но си признавам, че се поизгубих в техническата ѝ част. Вероятно ще бъда немедлено наритан, но ще попитам.
                  Тайгър Хънтър,
                  1. Дали става дума за обект, до който електропреносните мрежи нямат достъп? Добре де, присъединяването е неоправдано скъпо.
                  2. Търсиш независимост от кожодерите в "Енергото"?
                  3. Твърд противник си на разпространението на фини прахови частици във въздуха?
                  4. Вече си се хванал на хорото (мачти, инвертори, батерии) и смяташ да го играеш докрай?
                  5. Имаш ли някаква икономическа обосновка на начинанието?
                  Признавам си, че досега не бях чувал за личен ветрогенератор като основен източник на ток. Изцяло на соларни панели съм карал два месеца лятото, така че едва ли е от значение. В момента мисля за парогенератор върху кюмбето (примерно чайник) и турбина, сиреч ТЕЦ.
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• aldr
                    aldr коментира
                    Редактиране на коментар
                    https://offroad-bulgaria.com/forum/%...BB%D0%BA%D0%B0 Венци ...чети и ще ти се изясни

• TigerHunter
                    TigerHunter коментира
                    Редактиране на коментар
                    По ред на номерата, дет сА вика:
                    1. Най-близката точна с електрозахранване ми е на около 200-250 м и е на края на една верига от обектчета. На последната вила, токът е порядъчно слаб. Има и друга точка на около 300 м, Там е от отделен трафопост и тока е добър. Но инвестицията включва аз да си поставя и стълбове и жица и всичко и само да дойдат от енергото и да ми вземат едни няколко хиляди гроша.
                    2. Ако имах възможност, бих се свързал в електропреносната мрежа.
                    3.Не съм Грета Тунберг, но съм специализирал геоекология преди много години и не ми е особено кеф да замърсявам безсъвестно. Макар че не виждам пряко отношение към темата.
                    4. Не е до хващането на хорото и играта докрай, но до известна степен е така. Нямам валидна алтернатива, а и вече съм налял не колосални, но сериозни средства.
                    5. Не е до икономика. Просто не ме устройва практичността на тоя етап. Наясно съм, че никога няма да е като да си вързан към енергото, но все пак елементарни неща са нужни, защото там се живее постоянно.
                    И не на последно място, ветрогенераторът като основен източник на ток, се оказа неефективен. Сега от няколко години съм на солари.
                    Проблемът съм го описал в началото на темата.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X