Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Днес разрових настройките. Реално, контролерът си ги беше настроил според волтажа, както си е описано в таблицата. Единствено настроих типа на батерията и амперчасовете.
    Направи ми впечатление едно нещо. Сутринта бичеше яко на 74 волта и нещо и на над 1 ампер. Следобяд, след каато батерията я даваше пълна, намали волтажа и ампеража.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Открих и че телевизорът реално си е на 12V. Тоест, се касае само да махна трансформатора.
      Проблем е , че ДВБТ или както там се казва декодера или тунера. е външен и е на 220. Ще търся такъв на 12, че телевизора няма вграден.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:viber_изображение_2023-01-29_22-37-23-983.jpg Прегледи:0 Размер:460.7 КБ ID:6909799

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:viber_изображение_2023-01-29_22-37-24-056.jpg Прегледи:0 Размер:631.7 КБ ID:6909800

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
        Днес разрових настройките. Реално, контролерът си ги беше настроил според волтажа, както си е описано в таблицата. Единствено настроих типа на батерията и амперчасовете.
        Направи ми впечатление едно нещо. Сутринта бичеше яко на 74 волта и нещо и на над 1 ампер. Следобяд, след каато батерията я даваше пълна, намали волтажа и ампеража.
        74 е входящото напрежение. То не ти е чак толкова интересно. Означава грубо че всеки от панелите е дал 37 волта (а не 27-28 като с предишния контролер). Тая разлика от 10 волта ти е чиста печалба.

Иначе контролерът е хитър и като реши че е заредил до горе батерията, сваля напрежението до "float" (27.4-27.6, настройва се) за да я поддържа на 100% без да я кара да губи вода, като същевременно ще носи и всякакви консуматори които може.

За телевизора - казах ли ти аз?
        Ей това ти е за телевизора: https://www.zahranvane.com/%D0%97%D0...%B8/LL12V-2.5A

И на декодера може да му се изведе някъде отвътре.

Ето ти и водна помпа
        https://www.occ.bg/%D1%85%D0%B8%D0%B...BD%D0%BD%D0%B0

Коментар

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          Благодаря!

Отвори цифровия декодер и измери реално какво е захранващото му напрежение. Вероятно е доста ниско. Та и там един може да се разминеш с необходимоста от 230 волта
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          Ще го отворя при първия удобен случай и ще снимам.

• stefsab
          stefsab коментира
          Редактиране на коментар
          Най-вероятно ползваш декодера само с 1 ТВ. Помисли дали е възможно, да го захранваш "наготово" с 12В от ТВ-то.

Открих и че телевизорът реално си е на 12V. Тоест, се касае само да махна трансформатора.
        Проблем е , че ДВБТ или както там се казва декодера или тунера. е външен и е на 220. Ще търся такъв на 12, че телевизора няма вграден...
        Много внимавай за полярността на конекторите - кой пин ще е + и кой -. Грешка може да доведе до скъпи ремонти или до изхвърляне на устройството.

Ако наблизо един до друг има уреди с еднакви захранващи конектори, но с различно напрежение или поляритет, вземи мерки да не може да се обърка кой конектор къде да се включи.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          Това е много важно, да.

Кратка рекапитулация след една седмица работа на системата:

Много съм доволен! Няма нищо общо с предишната конфигурация.
        Дори при облачно и мрачно време, панелите дават над 70 V, когато зарежда. Днес -76.4 V въпреки, че валеше ситен сняг.
        Докато има включени консуматори, зарежда по-силно. В режим Float намалява волтажа и амперите, но докато има светлина, не дава на батериите да паднат под 25,5-26 V,
        Щом се развидели, започва да зарежда яко и бързо ги докарва до 28,2 V.
        Нямам данни за добита и изразходвана енергия до момента, защото чак днес стигнах да настроя часа и датата. Иначе дава дневни, месечни и бруто данни. И като добив и като разход.
        След някой друг ден, ще видя как е работила.

Иначе, вчера и днеска започнах поетапното окабеляване за 24 V. Отведох до две разклонителни кутии , купих крушки 5 W нисък волтаж и осветих на първо време дневната и коридорчето, където най-често се ползват лампите.
        При светещи и двете крушки, ми дава консумация 0,3A.
        Така ще може да се използва осветлението без да е включен инвертора.
        Това на първо време.
        Следващия уикенд ако стигна, ще закарам линия на 24 V и до нишата с телевизора и другите анджаклами.

ПП: Ясене, онова захранване, към което ми прати линк, му дават номинални 2,5А и макс 3А с принудително охлаждане.
        Телевизора иска 3А (36W), Ако смяташ че ще се справи, да го поръчвам?
        Или да търся "по-мощно".

Коментар

С телевизора се сетих че ще е по-сложно, виж първо как ще се работи с декодера. Иначе на телевизора тия 3 са му максимума което значи че ще е малко на ръба. Добре е да се измери колко харчи на макс. яркост ама като нищо ще е от рода на 2 ампера.

Коментар

• TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            Не съм много в час с тия измервания. Декодера нямах време да го отворя да видя има ли траф, или какво е там.

...Иначе, вчера и днеска започнах поетапното окабеляване за 24 V. Отведох до две разклонителни кутии , купих крушки 5 W нисък волтаж и осветих на първо време дневната и коридорчето, където най-често се ползват лампите.
          При светещи и двете крушки, ми дава консумация 0,3A.
          Така ще може да се използва осветлението без да е включен инвертора.
          Това на първо време.
          Следващия уикенд ако стигна, ще закарам линия на 24 V и до нишата с телевизора и другите анджаклами...
          Задължително предвиди предпазители - нещо автомобилно или самовъзстановяеми.
          Че акумулаторите имат гомял ток на късо и не им е проблем да подпалят кабел няколко квадрата.
          Също така прави качествени връзки между кабелите.

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            Ще има.

Декодера има 99.9% импулсно захранване с допълнителен линеен стабилизатор на 3.3 или 5 волта. Поне така предполагам. Никога не съм имал такова "чудо"
          Но очакваната консумация на фона на 30 вата телевизор ще бъде смешна, най-много 1-3 вата, което предполага че може да употребиш и прост триизводен стабилизатор от 12 на 3.3 или 5 волта.
          Т.е. от 12 волта за телевизора взимаш захранване за декодера.
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

• На декодера основният проблем при такова захранване се нарича Ground Loop.

Коментар

• Има галванично разделени DC-DC конвертори...

И коментаторите...

Коментар

• Разбира се, че има.

Коментар

• Оти ме вкарвате у такива виши математики са?

Коментар

• Понеже нямам декодер пък и не съм виждал разглобен, всичко вярвам
                    Ся искате да ме накарате да купя един и да видя има ли нужда от галванично разделяне или няма
                    Панайот Бърдарски
                    0887 60 77 22

Коментар

• Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                      Оти ме вкарвате у такива виши математики са?
                      Нищо ти няма. Ти си баровец и имаш офгрид система.

Коментар

• Никола
                        Никола коментира
                        Редактиране на коментар
                        Да, ама утре, ако ни удари апокалипсиса Сашо е една стъпка пред всички ни. : ))

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X