Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

DIY 400 Watt 12 volt Solar Power System Beginner Tutorial: Great for RV's and Vans! *Part 1* - YouTube

Допада ми схемата на свързване, която тоя дюд показва.
    Той не препоръчва да се ползва DC изхода на контролера.
    Остава въпросът, дали и как ще мога да виждам изходящата консумация?
    И той показва МТ-50 дисплей, но не казва нищо по горния въпрос.
    Последно редактирано от TigerHunter; 26-01-23, 12:52.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Нещо което ме смущава. Как ще включиш два панела към един панел паралелно? Какви са данните на единия и на двата последователно. Ако това е към един контролер, няма да работят оптимално, независимо кой какво ще те излъже!!!
      По въпроса за контрол на цялата тази тепърва започваща история...трудно, е верния отговор
      Както и предположих, апетита идва с яденето.
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

Панели с различни напрежения могат да се свързват паралелно и това работи - при някои условия.

Примерно когато са толкова различно ориентирани че почти никога не са осветени заедно.

Но ти стигни до следващ панел и ще ти обясним кое как.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Примерно когато са толкова различно ориентирани че почти никога не са осветени заедно.
          Това е вярно, както е вярно и че ако са така разположени, обикновено общия им добив не надвишава този от само един панел разположен правилно.

Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

В Практикер има панели 450 на 340(мисля) лв.
            Днес ги мярнах

Коментар

Не че съм ровил много, но панелите които се съобразяават с мощност и размери, примерно за кемпери и каравани, държат по-високи цени. И обратното. Най-масовите, бидейки доставяни в огромни количества, като моите, се намират на по-достъпни цени.
              Не съм заглеждал съвсем отблизо соларен парк, но преди години около Поповяне докараха тирове с панели като моите. 250 W.
              Мога да намеря такива на 170 пари, което е доста добра цена.
              Аз и нямам много място за големи панели, а и за голям панел да играе поддържаща роля, не ми се връзва. Тоест, както споменах, ориентиран на изток, или на запад да "обира" сутрешното или залязващото слънце.
              За момента няма да добавям трети панел, но ако добавям с тези условия, бих добавил още един като моите.
              Контролерът ми не би издържал пиков волтаж от около 120 V. Или вероятно би, но нямам намерение да рискувам.
              Сегашните ми два биват свързани последователно. Тоест пик 80 V. От трети 20 V пик, просто не виждам смисъл, само и само да угодя на този контролер. Ще върши малка, до почти никаква работа.
              Затова, трети панел 250 W , ориентиран другояче ми се струва най-разумно да мине през друг контролер.
              Па бил той и PWR На първо време.
              Не виждам как два контролера свързани директно с батериите биха могли да си пречат, дори и настроени на не толкова еднакви стойности на заряд.

Коментар

Според собственика, това по-долу са:

3500Вата ФВ панели
                1400АмпЧаса батерии на 24В
                и т.н.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:327185117_577899211019026_3673127493219799958_n.jpg Прегледи:0 Размер:516.8 КБ ID:6909349

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:323701391_581585997171298_3960672449562611958_n.jpg Прегледи:0 Размер:666.9 КБ ID:6909348

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:326391993_559340022907388_6152869586246911056_n.jpg Прегледи:0 Размер:190.1 КБ ID:6909347

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:326692939_707881910797727_3495805589733410673_n.jpg Прегледи:0 Размер:115.1 КБ ID:6909346

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:326249764_704062838020276_8207929362050219313_n.jpg Прегледи:0 Размер:116.5 КБ ID:6909345
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  3500W от 10бр. панели - 350W на панел. Чичо Гошо казва че 350W панели са около 1м х 2м. Ширината на покрива е не повече от 2.20 - 2.40.м.
                  Или ъгъла на снимката ме лъже за размерите, или са някакви супер панели, които не се намират лесно с чичо Гошо.

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз за това и написах според автора.

Аз имам панели над 400 вата, които са по-малки от 1х2м, нещо като 1,7м2 по памет, имам и 250ватови на размер около 1.6-1.7м2 но са около 10 годишни...

Не това е замисъл на поста, замисъла е, че може, всичко може с планиране и обмисляне

Ми...Поздравления за собственика!

Като му гледам миниатюрното кемперче, сещам се.

Коментар

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Каравана, не кемпер, кемпера е самоходен, караваната е ремарке

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                Като му гледам миниатюрното кемперче, сещам се.
                А вътре видя ли техниката на правилната фирма. Колкото една кола струва

Я кажи, монтира ли вече новия контролер?
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Утре и другиден ще се боря. Дано стигна.

DC-DC конверторитем имат ли сибствена консумация и каква е в процентно съотношение?
                Примерно, ако сложа 40А конвертор от 24 на12V., ми дава около киловат мощност, която се надявам да е предостатъчна за аларма, телевизор и евентуално помпичка на 12 V с пресостат.
                Мисля да е близо до тия джаджи, защото на 24 V бих имал по-малки загуби и ще ми е нужно по-малко сечение кабел. Примерно едни 2х2,5 квадрата за разстояние от 3-4 м би следвало да са достатъчни.

Коментар

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Естествено конвертора си харчи и той. Виж за достъпните ти конвертори колко харчат.
                  Може би ще е по-икономично алармата, като постоянен консуматор да е на собствен маломощен DC/DC преобразувател, а всичко друго на втори мощен преобразувател, който да се включва при нужда.

Мислиш и правиш на парче. Силно неправилно.
                Трябва да се отърсиш от този начин на правене на оф грид система. Вярвай ми. трябва ти добре премислен план който да реализираш
                Защо е небходимо да правиш от 24 на 12 волта, когато просто е нужно /ако това искаш/ да свържеш акумулаторите в паралел.????????????????????????????????????????
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това значи да сменям всичко. Контролер в това число.
                  Каква е драмата с конвертирането?

ПП: Осветлението всичко е навързано. Просто ще го захраня с 24 от контролера и ще сложа 24 V LED крушки.
                  Защо трябва да правя паралелна инсталация?

Тайгър, прав е колегата над мен. Опитай да нахвърляш нещо като цялостен проект на блок схемичка. За нагледност.
                -Чем занимаетесь по жизни?
                -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ама, аз ви разбирам. Но се касае за оптимизация на настоящата система, а не за правене на нова инсталация от нулата. Не се прави на парче, когато извадиш едни 5К накуп и преправиш всичко. Аз нямам и времето да преправям цялата инсталация. Трябва и да работя, щот иначе приходи-йок. Бездруго, почне ли се пролетно-
                  летния сезон, става фрезоване, пръскане и купища други щуротиЙ, които мога събота и неделя и то АКО времето (метеорологичното) позволява.

На първо време, само осветлението ще е на 24 и то 2-3 ламБи. Ще прекарам за нещата дето споделих да има готовност за 12 волта, телевизор, аларма и помпа.
                  Не пречи през деня да се цъкне инвертора и да се зареди един телефон. Вечерната и нощната консумация са проблемът, който е належащ.

Нито имам телевизор на 12 , ното съм купил помпа, нито съм я отръбил, нито алармата съм сменил още. Как да стане всичко накуп и веднага?

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не е задължително всичко да се започва от нулата. Просто нарисувай първо съществуващата схема, така както е в момента. После с друг цвят, или там както ти е удобно - какво и къде искаш да добавиш/премахнеш, и други важни подробности като - напрежения, товари, мощности и тн. Просто за нагледна представа. Не е задължително чертежа да е професионално нарисуван...

DC-DC конверторитем имат ли сибствена консумация и каква е в процентно съотношение?
                Примерно, ако сложа 40А конвертор от 24 на12V., ми дава около киловат мощност, която се надявам да е предостатъчна за аларма, телевизор и евентуално помпичка на 12 V с пресостат.
                Мисля да е близо до тия джаджи, защото на 24 V бих имал по-малки загуби и ще ми е нужно по-малко сечение кабел. Примерно едни 2х2,5 квадрата за разстояние от 3-4 м би следвало да са достатъчни.
                DC-DC ти трябва 2 ампера за сот-а. На такъв собствената му консумация е 5-10 милиампера.

Всички СОТ-ове са на 12 волта, някъде вътре има трафче което ще прескочиш. Някои работят и на 24, затова питай първо. Ако си кажеш модела лесно ще се провери.

Останалите неща - на 24. Помпата със сигурност.
                Последно редактирано от Ясен; 27-01-23, 21:39.

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ясене, не е въпрос дали има, а с каква техника разполагат конкретните охранители. И каква предлагат съответно.
                  Сутринта говорих с момчето (техника), което както споменах, ми е съсед.

Ще прескоча, ако ми позволят. Моделът, едва ли ще ми кажат кой е, а отзад не мога да погледна по причини , споменати в предишни постове.
                  Каза ми, че имало и система на 12 волта изцяло. Ще проучи нещата. Твърде вероятно е, да се наложи да си доплащам за замяната, ама то както е тръгнало...
                  Телевизор на 12 волта се намира по-лесно и по-евтино. Помпа също, предвид че този волтаж е по-масов в кемпери и каравани. За помпата ще говоря с Крумчо-Регулатора.
                  Затова питах, имат ли икаква консумация тези конвертори. Дали има смисъл да се презапасявам, или да пусна един 20А и толкова за трите дивайса.
                  След него ще последва една бушон база. От която ще си взема каквото ми трябва захранване и ще го бушонирам според мощността.

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  https://bg.planet-gates.com/%D0%BF%D...D0%B2-%D0%B8-6

Нещо такова имах предвид. Идеята е, само да го визуализирам.

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  Инвертори/UPS-си по време на работа от батерия си имат собствена консумация. Производителя би трябвало да я е посочил в дюкиментацията...

Може би трябва да изградиш 12V система за да избегнеш конвертитане от 24 на 12V?

Една блокова схема с вида на консуматорите, номиналното им напрежение, консумиран ток (мин. - макс. - среден), че и прогнозно време за работа биха внесли яснота. Разстоянието от тях до източника на захранване също би било полезно.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Може, Не съм се замислял. Контролерът се нагажда към волтажа. Обаче ще трябва да сменя инвертора.
                  То така или иначе е предвидено да се смени с чиста синусоида...
                  Ще го премисля тоя вариант.
                  Ще имам повече амперчасове.

• TigerHunter
                  TigerHunter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Всъщност. няма да стане с тоя контролер и идеята отпада.
                  30 А контролер, който ползвам, може да понесе 390 W като мощност от панелите. А моите са 500 W общо.
                  За да мина на 12 V, ще ми е нужен контролер 40А, който може да "поеме" до 520 W.

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Избягвай 12V до максимум. Опитай се да си унифицираш консуматорите.
                  Всичко промишлено е на 24V, камионджийско - също.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:viber_изображение_2023-01-28_18-30-33-674.jpg Прегледи:0 Размер:548.9 КБ ID:6909612 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:viber_изображение_2023-01-28_18-30-33-755.jpg Прегледи:0 Размер:385.7 КБ ID:6909611

Системата е навързана и работи.
                Не съм я настройвал, защото не остана време. Утре ще се занимавам.
                Всички кабели са 10 квадрата. От соларите до контролера, от контролера до батериите и от тях до инвертора.
                Панелите ги свързах последователно.
                За ефективността е рано да говоря. Ще се усети след някой друг ден.
                Утре ще се опитам малко да подредя кабеляците.

Коментар

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Браво, само така!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X