Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    Натиснете снимката за да я уголемите Име:DSC00440.JPG Прегледи:0 Размер:293.5 КБ ID:6907909

Такива са ми двата панела.

Ясене?

Какво, ако ги подсиля с това:

⊶ 450W Моно Соларен Панел 2094*1038*35MM • Цена • Гаранция — Euroled.net

Съжалявам за линка!
    Знаете, че не е за подкокоросване.
    Линкът е дрън-дрън - в смисъл че не пише на какви напрежения е панелът. А това е важно.

За 24в батерия и МППТ контролер ти трябва панел който отдава максималната си мощност минимум 1/3 над максималното напрежение на батерията, което е има-няма 29 волта. Значи около 40 волта Иначе от МППТ особена полза няма. Всички освен най-най-хитрите МППТ контролери работят само "надолу", т.е. адаптират се към панела ако напрежението му е по-високо от на батерията.

Твоите панели са за контролер без МППТ функция - максимално ефективни са приблизително на напрежението на батерията.

Та тия двата панела дето ги имаш се връзват последователно за да получиш 60 волта в идеалния режим и търсиш МППТ контролер с входно напрежение поне 80 волта защото без товар те толкова ще дават.

За да добавиш панел без още един контролер се целиш на 60 волта. Има такива ама са редки. Или 2 по 30 като твоите.

---

Ако искаш мога да ти дам за тестове панел с размер като тоя от линка (метър на 2) ама 535 вата или нещо такова, на 40 волта + правилен контролер, да видиш колко РАЗЛИЧНО става всичко.

Само него, без да добавяш другите.

Само виж да имаш път към София че иначе скъпо с куриерите.

(Панелът ми беше за кемпера ама нещо взех да се разколебавам за твърдите панели при положение че има меки на близка цена. Но съм пробвал тази комбинация за временни инсталации.)

Коментар

• TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Много благодаря!

Нищо не ми е спешно и всичко е във фаза изясняване на концепцията, но такива съвети са ми безценни. В десятката!
      Ще проверя как са свързани моите. Ако не са както трябва, ще ги свържа последователно и ще пробвам с МРРТ.

И друг въпрос. Ако добавя други панели и всички ги навържа последователно, стига да не надхвърлят макс ватове за които е разчетен контролера?
      Последно редактирано от TigerHunter; 18-01-23, 21:36.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      По-добре (според хора с опит и много експерименит) да ползваш комбинация от ФВ панели в серия и паралелно, разбира се всичко се смята леко да надхвърля капацитета на контролера защото рядко/за кратко панелите докарват максимум или добив над максималния теоретичен.

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
    Бойлерът прекрасно си бачка и на =220V с едно АВР-че с взаимна блокировка, да не се засрещат двете напрежения, и без батерии. Директно от контролера....Няма нужда да правиш от право в криво напрежение...
    Нищо де, не си първият подвел се.
    Да, бойлерът е елементарен чарк. В общият случай има нагревател (и) биметален терморегулатор, термозащита и май е това.
    На пръв поглед би трябвало да работи както с прав ток така и с крив. На втори поглед, но на тия с по-голям практически опит или които повечко са залягали над дебелите книжки се вижда едно проблемче. Което всъщност е голям проблем.
    Превключвателите предназначени за комутация на крив ток, (нека за примера контактите им да имогат да комутират 20А / 250V) не могат да комутират такъв постоянен ток. Ако могат, ще е нещо като (на око) 10А / 50V. Ако се използват за комутиране на цитираният ток при 220V те ще работят кратко, и вероятно ще се заварят. Следващата стъпка е термозащитата. Докато и тя се завари.
    Нятам няма да разказвам, че има доста условности, но обикновено резултатът е неприятен.

Затова обмисляйте добре подобни модификации.
    Пожарникарите нямат нищо напротив да си почиват целодневно...

Да спомена ли за бойлер с електронен терморегулатор на постоянен ток или знаеш как "ще работи"?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Прав си ако има комутиране, ако вържеш бойлера директно БЕЗ комутиране, няма вкл/изкл и няма тия описани от теб проблеми.

Защита против прегряване се прави/може да се постигне И по други начини, например - със смятане на панелите + клапани за ВН и разширителни съдове и т.н.

• KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Има контактори/релета за комутиране на постоянен ток, та не му е проблем да се спретне една схемичка така, че да нема проблема с лепа брена.
      В направи си сам форума преди 10-на години някой го беше направил, ама нещо не мога да намеря темата...
      Последно редактирано от KingofROAD; 20-01-23, 22:36.

KingofROAD - на книга КПД е така както си написал. Обаче както и много други, четете и мислите в една посока, и тя е че има слънце. Тогава е ОК. Но когато има СВЕТЛИНА без ярко слънце, КПД на хидравличния отива в минус
    Бат джорджоне е написал същото, пак въз основа на реални наблюдения.
    И да знаеш че директно свързване на бойлера към панелите е възможно, но нито е толкова ефективно, нито просто....ittso го е изяснил.

Сашо - Виктрон имат всякакви МППТ контролери. Универсални за различни изходни напрежения 12,24,48. Гледай максималното входно напрежение на празен ход от панелите, да не превиши входното на МППТ-то. Мощноста не те притеснява. Хубавите контролери не могат да бъдат претоварени по ток
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

• KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      бат Джорджоне го е дал това за други географски ширини. Не знам колко точно слънчеви дни има в неговия регион в УК, където живее. '
      За района на Пловдив да речем има околло 280-300 слънчеви дни в годината, което би трябвало да се има изнавпредвид.

• gy6ter
      gy6ter коментира
      Редактиране на коментар
      Фотоволтаик с южно изложение за миналата година е произвел енергия 1520 часа умножено по инсталираната му мощност.Или ако е 1 киловат е произвел 1520 киловата ел.енергия.

• KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Дека е този фотоволтаик? България - северна? южна? УК ?

И друг въпрос. Ако добавя други панели и всички ги навържа последователно, стига да не надхвърлят макс ватове за които е разчетен контролера?
    Не се прави така.

Първо последователно се навръзват само еднакви панели. Иначе страдат. Като навържеш последователно панели им събираш напреженията, а токът остава същият.

Второ в паралел се връзват само групи с близко работно напрежение, иначе има загуби - губиш напрежението на по-високите. Като навържеш групи паралелно, събираш токовете.

Трето при подбора на контролера се взема предвид максималното напрежение на панелите, а не работното. Защото като е заредена батерията той няма да ги товари и ще получиш максималното на входа на контолера. На твоите панели примерно работното е 30 волта ама максималното 38 което в ясен зимен ден може да се окаже и 41-42.

Ватовете на контролера не са ти интересни, те са за ориентация само.

Амперите на контролера са важни дотолкова че той е ограничен от тях и ако панелите се напънат да произвеждат повече, той няма да го взема. Обаче панелите много рядко произвеждат максимума си така че ако пестиш от контролер можеш да го "претовариш" с ампери на входа (примерно двойно). Това само за МППТ контролерите важи, PWM-тата не бива да се претоварват защото пукат. Ама както се разбрахме ние PWM няма да ползваме.

Това обаче беше от значение преди години като бяха по-скъпи контролерите, сега просто си вземаш най-мощния който може да ти трябва защото 20 и 60 ампера се различават с 30-40 пари.

Да вземеш най-мощния контролер има и още едно предимство - можеш да прекараш и товара през него и така да защитиш батерията от неблагополучия в товара. Но това само ако товарът е скромен. 2000 вата инвертор примерно в никакъв случай не може да се прекара през контролера, трябва да се свърже отделно на батерията.

Коментар

• KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Ясене, просто им кажи да си прочетат закона на Кирхоф.

• Ясен
      Ясен коментира
      Редактиране на коментар
      От законите на Кирхоф (те са два) до практическите изводи за соларна инсталация има дълга и много трънлива пътека.

Джокер: нито соларите, нито контролерът имат линейно поведение. Кога е удачно паралелно-последователно и кога последователно-паралелно свързване зависи от условията за засенчване. А какво става с панели с различно напрежение свързани с паралел за случаите с и без вградени диоди оставяме за после.

Благодаря!
    Аз затова питах за схемата на свързване по-горе.
    На моя, инвертора е свързан директно към контролера. Вероятно това е грешка.
    Вярно, че 600 Вата не са много, но ако го вържа директно от батериите, по-добре ли ще е ?
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

600 вата при 25в батерия са около 30 ампера. Ако контролерът може да ги превключва - добре. Ако не може - досега да си разбрал.

В контролера се губи и около половин волт който на мен ми свиди и затова при мене инверторът е директно на батерията. Но пък моят инвертор е хитър и сам пази батерията да не я изтощи прекалено.

Ееее освен това инверторът който аз съм си взел е 2000 вата с пикова до 4000, няма контролер който да издържи 200 ампера товар. А като включа прахосмукачка или микровълнова...

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Не знам какво имаш предвид под превключва. Вероятно да ги поддържа. Аз никога не съм натоварвал инвертора с такава мощност. Не ми е и нужна.
        Доколкото си спомням и моя инвертор има защита за батерията, но ще ти го снимам.
        Сякаш, ще го вържа директно и аз.

Когато човек набие едни сериозни пари в новаторски продукти,за които извън рекламите няма как да знае,и... после се окаже,че между теорията и практиката има огромна разлика,как да признае даже и пред себе си,че е сгрешил?А пред жената???Аз навремето настъпих мотиката с мобилен компресорен климатик за кола,ама това е друга тема.Ако бях на мястото на автора на темата.Щях да проуча добре колко ще струват стълбове и кабел,и да се вържа към трафопоста.Не е толкова далече 300-350 метра.Плащам еднократно,и забравям за дребни сметки какви консуматори мога да си позволя.А качеството на китайските шитни е твърде неизвестно и непостоянно.Единственият евентуален проблем е ако се вдигне цената на битовия ток както се вдигна на промишления.Само тогава,може би има смисъл човек да рискува...

Коментар

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
        ...Плащам еднократно,и забравям
        Няма такъв филм с тока при отдалечена вила в слабо обитаван район.

Отделно че практика за слънчево захранване вече има от доста време и няма нищо новаторско в продуктите.

И цените на соларните компоненти се поукротиха, за разлика от откровено изнудваческите цени и условия на ЕРП.

п.п. ако пък си мислиш че след 300м кабел закачен на последния стълб който е на още 500м или 1000м от трафопоста, няма да си правиш сметка какви консуматори да включваш, много дълбоко се заблуждаваш.

Коментар

• krassitch
          krassitch коментира
          Редактиране на коментар
          Цените на соларните компоненти не са най-важното.А качеството...

Качеството се урежда с внимание и пари. Ама не чак много повече пари.

Коментар

Нещата с прокарването на ел трасе са сложни. Това не е една права улица. Пътят криволичи.
          Повечето земи са по постановление, или параграфски както там ги наричаха. Има и узаконени, но са малко.
          Докато беше жив баща ми, познаваше познаваше всички, но повечето от възрастните си отидоха с годините. Сега земите имат десетки наследници, които никой не познава, защото никой не ги стопанисва. На практика, всичко е напуснат пущиняк, с изключение на 3-4-5 парцела с вили и лозя, в някои от които (2-3) се живее постоянно.
          Аз бих могъл да прекарам по права линия през тези парцели, но откъде да знам на какви хора ще попадна и какви проблеми бих могъл да имам.

Главното трасе , което нямам идея кой и кога въобще го е прокарвал, върви по дерето, което служи и за път. За терените, които имат излаз на този път и прилежащите им постройки, едни 10-20-30 м от най-близкия стълб не са проблем. Но до последната вила от трасето, по времето, когато повечето вилички се обитаваха постоянно, стигаше 190 до макс 210 волта ток. Сега може и повече да стига, не съм ги питал съседите, макар да се познаваме от години и сме в добри приятелски отношения.

Сутринта хвърлих един бегъл поглед на цените на стълбовете. Намират се и за стотина лева жезобетонни. До кабела не стигнах, защото няма смисъл.
          Принципно, според трасе, релеф, климатични особености, стълбовете вървят на разстояние от 20 до 35 м. При мен, 35 са много, защото лятоска ще опират в дърветата.
          Не ми се смятат разходите за транспорт до място, техниката необходима за изкопаване на дупки, евентуалното циментиране на основите, кран да ги вдига.

С такива средства, мога да облека вилата с панели, да купя най- модерните контролери и инвертори и литиеви батериЙ и да имам 5 киловата ток.Та и повече.

Вариантът с връзването към ЕПМ е абсурд!

Коментар

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Прав си, не се занимавай, имаш постройка, имаш условията, мисли в същата посока която си задал в темата, решения има много, всичко опира до инвестиции - колко ще инвестираш във време, после колко пари, щото може да възложиш задачата на някоя немска фирма и те да ти проектират всичко, да ти го пратят по куриер и после тук добра фирма да ти го инсталира с гаранция. Не казвам, че ще е лесно или евтино, но ще е качествено и просто без ангажименти за теб.

• TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            Мисля оптимизацията да е поетапна.

Най-трудната част е монтирането на панелите. Ако са на покрив. Другото си е жичкаджийска работа който го може.
          А качествени МППТ и инвертор съм написал коя е фирмата лидер в областа.
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Аз бих сложиш по-големия, винаги може да накичеш повече панели, с излишък от ток се живее по-лесно и приятно отколкото с недостиг

• gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Сега програмата за панели на покрива и батерии за собствена консумация е на обществено обсъждане и би трябвало другия месец да я пуснат .Може да се поинтерисуваш,но моята информация (лично не съм я чел)е,че трябва да ти е основно жилище и да се отопляваш на дърва .Плащат 70%,до 15 000 лева,но първо те одобряват,плащаш го и после ти връщат парите.

• TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            Едва ли ще се впиша в програмата. Вилата няма как да има статут на основно жилище. А и кой знае колко още уловки ще има.

Малко размишления:

При положение, че и 30 и 40 А контролерите имат макс входен волтаж 100 волта, аз бих могъл да сложа още един като моите, които ненатоварени дават да речем 120 общо, ако се свържат последователно..
          В моя случай, максимален волтаж няма как да дадат, защото постоянно ще има консумация,. Дори само СОТ-а да е. И дори във режим Float т.е поддържане на напълно заредени батерии, все някаква консумация ще има, Дори инвертора на "празен ход".
          По отношение на ватове за 24 волта макс е 780. Три като моите биха дали 750 макс. Пак се вписват.
          По отношение на ампеража се замислям, защото както ги дават по 8,2 номинал и почти 9 А на късо, пак три не надхвърлят 30 А.
          Аз реално за четвърти и нямам място.
          Третия, бих търсил вариант да го ориентирам по-западно с летно и зимно положение. Така са ми и другите два.
          Лятото са по-хоризонтални, а зимата по-наклонени спрямо хоризонта, за да ловят повече слънце.
          Настоящите са ми ориентирани почти идеален север-юг.
          Трети евентуално бих могъл да ориентирам запад-югозапад.

Коментар

Сашо, дай малко точна информация. Какъв е сегашния контролер и какво точно искаш още. Аз не разбрах
            НИКОГА не се лъжи по това че винаги ще имаш консумация и панелите няма да достигнат напрежението на празен ход. Ако ти е читав контролера, ще изключи аварийно /виктрон/ Ако е друга марка, Божа работа

ПП на твое място бих си купил хубав мппт с възможност да работи и на 48 волта. Повечето от фирмата за която ти споменах са такива с автоматично определяне на напрежението на батерията
            Има и с различни входни напрежения 100, 150, 250...апетита идва с яденето
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
              Малко размишления:
              В моя случай, максимален волтаж няма как да дадат, защото постоянно ще има консумация
              Изобщо не си и помисляй за такива неща.

Апелирам за отговорно отношение към силовите инсталации с постоянен ток

Ето ти малко за вдъхновение:

A DC arc can't be reasoned with

It can't be bargained with. It doesn't feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until it burns up so much material that it can no longer leap across the arc. And then may restart if the resulting fire melts things back together.
              източник:https://electronics.stackexchange.co...b-big-pcb-burn

Това което ми дойде на ум: СОТ как ти е захранен? Те повечето системи са на 12 волта? Само не ми казвай че през инвертора.

Коментар

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Тогава, за да прибавя още един 250 вата като моите, трябва два да са последователно свързани, а третия успоредно. Така макс напрежение ще е 100В при отворена верига.
                Всичко е през инвертора. Джаджата си има трансформаторче. Не съм гледал на колко волта е.

За да добавиш още 250 вата си намираш панел 250 вата на 60 волта или някакво близко напрежение.

СОТ трябва веднага да го прехвърлиш директно на батерията, евентуално с читав DC-DC

Коментар

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Ясене, разбрах. Но пак не ми се връзва.
                Ако добавя 60 волтов панел, ще стане само ако настоящите останат свързани успоредно. Защото да кажем, сега биха дали макс 40 волта така.
                Ако обаче ги свържа последователно, с пика отивам на 80 волта, Тоест. Три като моите няма как да ги свържа, освен успоредно и да ми дават все 37-40 волта,
                Остава ми вариант да сложа по-малък.
                Обаче, днес мислих и сякаш ми се ще да сложа още два, независимо от мощността, които да са перпендикулярни на настоящите и да ловят утринното и залязващото слънце.
                Та. Остава ми варианта да оставя сегашните свързани така и да добавя два по 30 волта пикови.
                Обаче, как да свържа цялата дандания заедно?
                На контролер се спрях на 40 А от тия дето говорихме.
                Ако не, ще трябва да взема контролер 150 волта.
                Май натам клонят нещата...

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X