Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теория и практика на хибридна оф грид система.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Да взимаш ток от последната точка, никога не е оферта. Присъединяването към трафопост става със съгласието на собственика му, а ако ти ще си последната точка, не си длъжен да изграждаш стълбове. Можеш да копаеш и полагаш кабел, което е малко по- евтино. Ако около теб строят и други... там става съвсем мешавица.
    Със соларите, винаги ще имаш повече, когато не ти трябва и винаги няма да имаш, когато ти трябва. Освен, ако не се презапасиш с батерии и панели, което пак е пари. Два месеца ходих след домочадието да затварям вратата на хладилника, а "фризера" така и не падна под минус 2 градуса.
    Ако не си отявлен подръжник на Грета Тунберг, може би един дизел генератор ще ти даде спокойствие. Така си мисля, чисто термодинамически. Следя темата с интерес.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Кой да строи около нас? В полето сме , заобиколени от наследствени имоти запустнати от мързеливи наследници, дето са всички ИТ инженери и програмисти. Едно време всичко беше лозя и овошки, ама няма кой да работи сега. Дъртаците си отидоха и всичко е шипки и трънки и храсталак. Да копая 300 м?! Сам? И как да стане? И след като изкопая да дам няколко торби пари за кабел. И да заровя и да се надявам зелените да не украднат кабело?
      Генератори имам два, за когато са ми нужни. Дизел генератор за зарядни за телефони, телевизия и лампи?
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Пропан-бутана за генератор по принцип ,за пътя е ясно.

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Не съм се замислял за генератор с газова уредба. Трябва да се проучи.

• icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Някои от популярните модели, търговците на запад ги предлагат със "заводска" газова от магазина

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:DSC00440.JPG Прегледи:0 Размер:293.5 КБ ID:6907909

Такива са ми двата панела.

Ясене?

Какво, ако ги подсиля с това:

⊶ 450W Моно Соларен Панел 2094*1038*35MM • Цена • Гаранция — Euroled.net

Съжалявам за линка!
      Знаете, че не е за подкокоросване.

Коментар

Не съм Ясен, но като човек с опит в областа /вече/ ще си позволя леки напътствия. Панели колкото повече, толкова повече!!! Лятото винаги ще имаш излишък, но пък може да си топлиш бойлер. Напълно сериозен съм!
        Панели с еднакво напрежение може да свържеш в паралел. Панели с различно напрежение и различна мощност НЕ е желателно да свързваш последователно. Тока който ще получиш ще се ограничи от най-малкия панел. Изключително важен е контролера МППТ. Не само за максимален добив в облачни дни, а и за да се гарантира дългогодишна работа на акумулаторите. Аз съм избрал Виктрон. Скъпо, но качествено.
        И на на последно място - литиевите акумулатори са за предпочитане. Първоначалната висока цена се компенсира от дългият живот и много по безпроблемна експлотация.

Питай.........................
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

За бойлерите има панели за топла вода. Няма електроника, няма батерии. Най-обикновена хидравлика, при това елементарна.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            За бойлерите има панели за топла вода.
            Има, съгласен съм. Но при наличие на такъв "хидравличен" си поставих малко панелчета за ток и ооо....чудо. Разкарах "хидравличния" и на негово място сложих още 1 квт панели за ток.
            Оказа се, че когато панелите произвеждат примерно 1/3 от максималната си мощност, то "хидравличния" стои за тежест и украса на покрива и нищо повече, т.е. не работи.
            ittso - имаш ли база за сравнение или ...само на хартия
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              ...

• KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Имам, КПД-то на фотките е мижавко, къмто 20-25%, хидравличния може и над 90 да го докара...

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение

Има, съгласен съм. Но при наличие на такъв "хидравличен" си поставих малко панелчета за ток и ооо....чудо. Разкарах "хидравличния" и на негово място сложих още 1 квт панели за ток.
            Оказа се, че когато панелите произвеждат примерно 1/3 от максималната си мощност, то "хидравличния" стои за тежест и украса на покрива и нищо повече, т.е. не работи.
            ittso - имаш ли база за сравнение или ...само на хартия
            Ти си прав но понеже много от нас са предимно теоретици в някой области на форумна активност, виж как ме нахраниха в моята тема където аз еретика споделих, че искам да слагам само ФВ панели и с тях да топля вода вместо да ползвам тия хидравлични слънчеви нагреватели.

Факта, че аз черпя реални наблюдения от Скандинавия и ЮК където масово слагат ФВ вместо тия нагреватели именно заради КПД и климатични особености, според коментиращите в моята тема не изглежда да подсилва аргумента ми

Още по-малко подсили аргумента ми и факта, че в ЮК е най-големия брой хора и семейства постоянно (365/24/7) живеещи 100% оффгрид в кемпери, микробуси и каравани където тока е 99% от слънчеви ФВ панели + малко от ДВГ/генератори, подробности разни...
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

...Оказа се, че когато панелите произвеждат примерно 1/3 от максималната си мощност, то "хидравличния" стои за тежест и украса на покрива и нищо повече, т.е. не работи...
              Както има различни панели за ток, така има и ралзични за вода - с различна ефективност при различни условия.
              Та не знам дали сравнението е достоверно. Тоест, да не се окаже, че при същите условия друг тип панел за вода работи прилично.

...ittso - имаш ли база за сравнение или ...само на хартия
              Имам някакви...

При всички положения като простота на системата за затопляне на вода на мен повече ми допада... ами системата за затопляне на вода.
              При соларните за ток от прав го правиш на крив, пък чак след това към бойлера. Кабели, шалтери, контактори, предпазители и какво ли не още...

Но както и да е. Всеки да използва това което му е на сърце...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

"Не съм се замислял за генератор с газова уредба. Трябва да се проучи."

При мен се получи и работи много добре. Ако стигнеш до такова решение може да коментираме.

Коментар

Както има различни панели за ток, така има и ралзични за вода - с различна ефективност при различни условия.
                  Само за информация че малко извън темата отидох...вакумни тръби бяха моите. Според рекламите - най-ефективни от гледна точка изолация и работа при липса на слънце...работа силно казано

Панайот Бърдарски
                  0887 60 77 22

Коментар

....При соларните за ток от прав го правиш на крив, пък чак след това към бойлера. Кабели, шалтери, контактори, предпазители и какво ли не още....
                    Бойлерът прекрасно си бачка и на =220V с едно АВР-че с взаимна блокировка, да не се засрещат двете напрежения, и без батерии. Директно от контролера....Няма нужда да правиш от право в криво напрежение...

-Чем занимаетесь по жизни?
                    -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

Благодаря на всички за мненията, съветите и теоретичните и практични насоки!
                      Ще ми бъдат много ценни!

Обмислям нещата последните дни и май съм на път да се откажа от ветрогенератора.

Понеже няма да се занимавам с чак толкова големи консуматори като печки, бойлери, циркулационни помпи и подобни, за настоящата консумация, мисля че соларната инсталация би могла да се справи. Естествено с някои доработки.
                      Единственият по-сериозен консуматор, който бих добавил засега е евентуално хладилник.

Четох за МППТ контролерите също и това май ще е първото нещо, което ще се сменя.
                      Благодаря Панчо!

Обмислям 30 амперов МППТ и добавяне на още един панел 250 вата. На тоя етап.

Темата остава отворена и ще се съветваме кой с каквото може. Ще имам и други въпроси.
                      А и за да е полезна.

Коментар

Ако имаш и мижав шанс да се свържеш със енерго го използвай. Каналокопатели има и във формата на ръчна количка до 60см. Единственият проблем е с комшийският въпрос.
                        А съществуващите батерии след 2-3г. Години ще ги купиш отново ...
                        А реката далеко ли е да сложим джанта с лопатки. Само като идея щото съм го виждал работещо.

Коментар

• TigerHunter
                          TigerHunter коментира
                          Редактиране на коментар
                          Сподели моля приблизителен разход. На час, на няколко часа.
                          Засичал съм из нета и аз .

• Никола
                          Никола коментира
                          Редактиране на коментар
                          Собственика твърди за под литър газ на час.
                          Двигателчето е китайско копие на Хонда gx160
                          Като на всички китайски мотопомпи, фрези или генератори с претенции за 7к.с. да кажем, че самият генератор е между 1.5 и 2kw.

• TigerHunter
                          TigerHunter коментира
                          Редактиране на коментар
                          Това значи, че отнесено към килограм, ще е пренебрежимо малко.
                          Двигателят на моя агрегат е такъв.
                          Проблемът там е, че майка ми (на 75 години) не може сама да борави с агрегати. Но за мен, ме устройва.

Нещо не ми се получава да ти пиша лично съобщение. Дай ми Вайбър или мейл на лично съобщение да ти пратя дипломната си работа на точно такава тема. Няма да ти е кой знае колко полезна, но има базови неща за сметките които може да са ти полезни.
                        Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                        Телефон - в профила!

Коментар

• TigerHunter
                          TigerHunter коментира
                          Редактиране на коментар
                          нула 88 шест 59 8пет 23 Вайбър?

Е тва представлява газовата за генератор,продават се готови барабар с карбуратора.Сваляш стария и го тураш.Работи много мазно на газ.И нема смрад на бензин. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:84.jpg
Прегледи:169
Размер:582.3 КБ
ID:6908004

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                        X