Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Травмите и съзтезанията...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Травмите и състезанията...

Наличието на награди поощрителни за най-атрактивни падания, а не за най-умело (технично) каране, изявления от рода - всичко или нищо в името на победата, коментари : върнал или невърнал газта (уплашен или превъзмогнал уплахата) всичко това стимулира рисковото препускане... и евентуалните травми...
    Създаването на трасета, където достъп на линейка и лекари специалисти е затруднен е проблем в ситуации със сериозни травми, когато секундите са от значение ( а такива ситуации са реално възможни и се случват също така ) .
    Участието на състезатели с травми, или неизчакване на специализиран екип след сериозно падане, също са недопустими според мен...

Давм и пример:

Из снимки и коментари.. "6 Days Crazy Job 2008" ...
    ...- евала за нея днес - не кара много добре, но пък препъртя сериозен инцидент, след който обаче се окопити и пак подкара по трасето, само и само за да завърши По думите на хората около мене (от които и организатори) при едно от препятствията след падане си е ударила лошо крака, при което от болката е припаднала, но докато линейката дойде и тя вече се е свестила

Дидка падна лошо
    Линейката първо се заклещи в стартовата арка после имаше малък проболем с това препятствие

Дидка яхна мотора и избяга до като не са дошли и полицаите
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

От летенето ми остана една поговорка "пилотите се делят на смели и Живи"

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
        ...
        Линейката първо се заклещи в стартовата арка после имаше малък проболем с това препятствие

...
        Едно не разбирам? Защо е тази линейка е тръгнала по трасето? Явно е, че далече няма да стигне - трасето е за ендуро мотори и ATV!

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
          Едно не разбирам? Защо е тази линейка е тръгнала по трасето? Явно е, че далече няма да стигне - трасето е за ендуро мотори и ATV!
          Ама ти сериозно ли мислиш, че линейката е тръгнала да минава през препятствието?!?

Наличието на награди поощрителни за най-атрактивни падания, а не за най-умело (технично) каране, изявления от рода - всичко или нищо в името на победата, коментари : върнал или невърнал газта (уплашен или превъзмогнал уплахата) всичко това стимулира рисковото препускане... и евентуалните травми...
          Създаването на трасета, където достъп на линейка и лекари специалисти е затруднен е проблем в ситуации със сериозни травми, когато секундите са от значение ( а такива ситуации са реално възможни и се случват също така ).
          Е, не! Не ми казвай, че сама си вярваш, че "награда" може да накара хората едва ли не умишлено да се контузят. Никой не поощрява паданията и търкалянията. Те просто си се случват от време на време.
          А "поощрителните награди" за най-атрактивно падане/търкаляне са си изцяло в рамките на майтапа и се възприемат именно като такъв.

И никой не "създава трасета, където достъп на линейка и лекари специалисти е затруднен". Точно на трасета от типа на това, което си дала като пример, обикновено няма никакъв проблем с достъп на лекари и транспортни средства, защото препятствията са изкуствено създадени, а около тях може да се мине с каквото си поискаш.

Проблем със своевременната медицинска помощ може наистина да има, ама не на изкуствено създадените трасета, а в случай, че нещо стане в гората, далеч от нормалните пътища. И пак, в това отношение на състезанията е далеч по-безопасно. Едно, защото често има лекар и високопроходим транспорт на негово разположение и второ, защото организаторите знаят, че по трасето са тръгнали Х състезатели и ако някой не се появи, ще има кой да го потърси и евентуално да му окаже помощ. Същото изобщо не може да се каже за случаите, когато някой е тръгнал на разходка без да уведоми някого къде ще кара и кога се очаква да се завърне.

Та, нещо продължавам да не разбирам какво точно би искала да се случи? Хората да спрат да поемат каквито и да било рискове?
          Кауза пердута!
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 14-07-08, 20:21.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Вчера направих няколко салта с НИВАта и за финал спрях в дърво,като по чудо оцеляхме 3ма.Ако това беше на състезание НИВАта задължително трябва даима клетка ,точкови колани а ние да сме с каски,което гарантира че при такива салта няма да има травми,не да се разчита само на късмет.
            Та мисълта ми е че при състезанията се гледа първо да се избегне нараняване на състезателите и за това се взимат всякакви мерки.Гледа се маршотът да е максимално обезопасен.Състезателите също.
            Кое е по опасно според теб iai-bg едно състезание или просто каране???
            Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

ЩЕ споделя малко личен опит,каран ендуро от 10 години,За това време повечето травми са ми от ходене пеша отколкото от ендурото
              Поздрави на всички
              MG RACING

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                Ама ти сериозно ли мислиш, че линейката е тръгнала да минава през препятствието?!?
                Не съм присъствал и не знам... Нагледал съм се на глупости!

Коментар

Понеже зачестиха мненията, че на състезание е по-безопасно. Искам да изкажа и моет Скромно мнениице (никога не съм се състезавал, само съм гледал и познавам състезатели). На разходка човек сам определя от къде да мине или да не мине, колко бързо или бавно да го направи. На състезание всички са в Адреналина и карат за по-добро представяне (Победа), трасето е правено за да има предизвикателства! Така че определено смятам че на разходка е по-безопасно - е има и изключения като самотни мотористи и акробати, но всяко правило си има изключенията....

Коментар

Който не кара, той не пада. Интересно е, че като паднеш лошо и си викаш...това беше...няма повече да правя такива неща, но уви... шило в торба не стои
                    Вижте тук как Пастрана "впечатлява" фризъорката си:

http://www.youtube.com/watch?v=BNCFKZvOAcM

Само не знам как го помни тоя списък
                    No bike - no fun!

Коментар

Състезанията не са виновни виновен е адреналина отделян при стрес а и именно участие на състезание.Аз лично бих поощрил всякъкъв вид състезание или изпитание защото по този начин виждаш къде е пределът ти естесвено небива да си камикадзе ,но всеки греши и грешката води до травми като при различните спортове те са от различно естество и според големината на грешката са и различни по сила и процентно поражение на тялото.Примерно аз имам доста травми ,по време на тренировки и състезания ,след всяка травма ако е по-голяма си правя равносметка и си обещавам че ще проявявам по-гляма предпазливост и внимание.Истината обаче е че колкото пъти съм си обещал нещо подобно толкова пъти го забравям и въпреки че трезво осъзнавам че следващата грешка може да е последната за мен продължавам защото човек се пристрастява от адреналинът и в крайна сметка предпочитам краят да е така отколкото да е в мечти за адреналин.Тук е мястото да се извиня на всички близки които се притесняват за мен и са свидетели на драмите ми.

Коментар

Първоначално публикуван от dorikin Преглед на мнение
                        Състезанията не са виновни виновен е адреналина отделян при стрес а и именно участие на състезание.Аз лично бих поощрил всякъкъв вид състезание или изпитание защото по този начин виждаш къде е пределът ти естесвено небива да си камикадзе ,но всеки греши и грешката води до травми като при различните спортове те са от различно естество и според големината на грешката са и различни по сила и процентно поражение на тялото.Примерно аз имам доста травми ,по време на тренировки и състезания ,след всяка травма ако е по-голяма си правя равносметка и си обещавам че ще проявявам по-гляма предпазливост и внимание.Истината обаче е че колкото пъти съм си обещал нещо подобно толкова пъти го забравям и въпреки че трезво осъзнавам че следващата грешка може да е последната за мен продължавам защото човек се пристрастява от адреналинът и в крайна сметка предпочитам краят да е така отколкото да е в мечти за адреналин.Тук е мястото да се извиня на всички близки които се притесняват за мен и са свидетели на драмите ми.
                        Адреналиновата зависимост, е една от многото видове зависимости в които са склонни да изпадат хората.
                        И в напреднал стадий всяка една от тях води до тежки последствия върху здравето, имотното състояние, семейството и живота понякога.
                        Когато даден вид силни усещания карат целият свят да избледнее, и животът губи смисъла си докато не се влее поредната доза.
                        Началото винаги е сходно - човек открива НЕЩО(не става въпрос само за наркотици) , което му е приятно да прави (удоволствие), започва да го прави все по-често(вманиачаване), прави го постоянно,(хоби), не може да се спре да не го прави(мания) - не може да се откаже, и дори не опитва(зависимост).
                        Сценарият е сходен в повечето случаи..

НЕЩОТО: ..... Начало .... Развитие .... резултат....

Шоколад (сладки) .. - за десерт .. между яденетата .. постоянно .. 150кг,комплекси, диабет, очуждаване ... влошено общо здраве..

Наркотици - опитване - леки , привикване опитване на нови, по-силни- привикване - търсене на различни ефекти в-у психиката опитване на нови и нови варианти, пристрастяване, загуба на приятели , разпродаване , кражби, заеми , ....болести /СПИН / Хепатит смърт

Цигари ..Опитване, по една на ден , по една след ядене/секс, по няколко , по цял ден, по 2-3 кутии.. - при отказ надебеляване...

Диети - Стройна, Слаба , Кльощава , Анорексия, самота, скелет ...Смърт

Мускули - Трупане на маса, зобане на хранителни добавки, часове фитнес, трупане на още маса , позволени и непозволени вещества - още мускулна маса, стрии , здравословни проблеми , ...

Алкохол .. за настроение , за салатката, от мъка и за радост, на саме с бутилката, под масата.. черен дроб, язва, синини, катастрофи ..

Телевизия (много опасна за малки деца!!!)-Рекламите ... Детските предавания ... Рекламите... анимации, роботи, стрелби, реклами, мода, реклами, смяна канали, реклами, гледат по цял ден - не мигат дори ... сухота на очите, промиване на мозъка - деца зомбита , ..нищо не ти е интересно, сменяш каналите и гледаш - нищо ... живота се изнизва някъде там ... гръбначни изкривявания - обездвижване и затлъстяване..

"Спортен" Адреналин - опитване - харесване, търсене, привикване, търсене на нови адреналинови ситуации , привикване с новата доза, смяна на превозното средство - опитване , харесване , привикване , вложения, смяна на стила и терена, привикване, добавяне на риск - трудност - привикване , добавяне на мощност и скорост - привикване, нова машина... по-бърза, мощна, скъпа, състезания, по-натоварващи и по-дълги , сложни .... травми , понякога разорение, отчуждаване от семейството, инвалидизация - смърт ....

И много други...

Човек може да изпадне в зависимост към най-различни неща, важно е да го съзнава и да се опитва да го контролира това си качество ..
                        Всички си имаме слабости , знанието е нашата сила. Живота е само един, нека ние го владеем а не той нас, живота винаги завършв със смърт, но смърта на дете или млад човек е нещо , което не може да се приеме лесно в името на удоволствието. Да сме полезни на себе си и близките си. Не съм против състезанията, нито разходките , но когато ранените са твърде много, трябва да се направят промени опазващи здравето на участниците.

Има ли специализирани курсове по Офроуд - единни и валидни за цялата, страна, които участващите в разходки или състезания да изкарват? Аналогични на курсовете по Алпинизъм или Пещерно дело - провеждани от съответните федерации и клубове по градове и в национален мащаб, както и семинари за обмяна на информация.
                        Курсове наблягащи на първа помощ, критични ситуации, специфика на превозните средства, ориентиране, организиране на прояви.
                        Шофьорската книжка, която понякога се изисква, често пъти се получава при смехотворни изпити, неотговарящи на спецификата на терените извън пътя.
                        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Адреналиновата зависимост, е една от многото видове зависимости в които са склонни да изпадат хората.
                          И в напреднал стадий всяка една от тях води до тежки последствия върху здравето, имотното състояние, семейството и живота понякога.
                          Когато даден вид силни усещания карат целият свят да избледнее, и животът губи смисъла си докато не се влее поредната доза.
                          Началото винаги е сходно - човек открива НЕЩО(не става въпрос само за наркотици) , което му е приятно да прави (удоволствие), започва да го прави все по-често(вманиачаване), прави го постоянно,(хоби), не може да се спре да не го прави(мания) - не може да се откаже, и дори не опитва(зависимост).
                          Сценарият е сходен в повечето случаи..

НЕЩОТО: ..... Начало .... Развитие .... резултат....

Шоколад (сладки) .. - за десерт .. между яденетата .. постоянно .. 150кг,комплекси, диабет, очуждаване ... влошено общо здраве..

Наркотици - опитване - леки , привикване опитване на нови, по-силни- привикване - търсене на различни ефекти в-у психиката опитване на нови и нови варианти, пристрастяване, загуба на приятели , разпродаване , кражби, заеми , ....болести /СПИН / Хепатит смърт

Цигари ..Опитване, по една на ден , по една след ядене/секс, по няколко , по цял ден, по 2-3 кутии.. - при отказ надебеляване...

Диети - Стройна, Слаба , Кльощава , Анорексия, самота, скелет ...Смърт

Мускули - Трупане на маса, зобане на хранителни добавки, часове фитнес, трупане на още маса , позволени и непозволени вещества - още мускулна маса, стрии , здравословни проблеми , ...

Алкохол .. за настроение , за салатката, от мъка и за радост, на саме с бутилката, под масата.. черен дроб, язва, синини, катастрофи ..

Телевизия (много опасна за малки деца!!!)-Рекламите ... Детските предавания ... Рекламите... анимации, роботи, стрелби, реклами, мода, реклами, смяна канали, реклами, гледат по цял ден - не мигат дори ... сухота на очите, промиване на мозъка - деца зомбита , ..нищо не ти е интересно, сменяш каналите и гледаш - нищо ... живота се изнизва някъде там ... гръбначни изкривявания - обездвижване и затлъстяване..

"Спортен" Адреналин - опитване - харесване, търсене, привикване, търсене на нови адреналинови ситуации , привикване с новата доза, смяна на превозното средство - опитване , харесване , привикване , вложения, смяна на стила и терена, привикване, добавяне на риск - трудност - привикване , добавяне на мощност и скорост - привикване, нова машина... по-бърза, мощна, скъпа, състезания, по-натоварващи и по-дълги , сложни .... травми , понякога разорение, отчуждаване от семейството, инвалидизация - смърт ....

И много други...

Човек може да изпадне в зависимост към най-различни неща, важно е да го съзнава и да се опитва да го контролира това си качество ..
                          Всички си имаме слабости , знанието е нашата сила. Живота е само един, нека ние го владеем а не той нас, живота винаги завършв със смърт, но смърта на дете или млад човек е нещо , което не може да се приеме лесно в името на удоволствието. Да сме полезни на себе си и близките си. Не съм против състезанията, нито разходките , но когато ранените са твърде много, трябва да се направят промени опазващи здравето на участниците.

Има ли специализирани курсове по Офроуд - единни и валидни за цялата, страна, които участващите в разходки или състезания да изкарват? Аналогични на курсовете по Алпинизъм или Пещерно дело - провеждани от съответните федерации и клубове по градове и в национален мащаб, както и семинари за обмяна на информация.
                          Курсове наблягащи на първа помощ, критични ситуации, специфика на превозните средства, ориентиране, организиране на прояви.
                          Шофьорската книжка, която понякога се изисква, често пъти се получава при смехотворни изпити, неотговарящи на спецификата на терените извън пътя.
                          Браво, много добре написано и добра квалификация на "Притрастяванията", но както ти сама каза нека сами си движим живота. Повечето хора са способни да се оттърсват от пристрастяванията си когато видят Опасността в тях, повечето ми приятели отказаха цигарите (на някой не им беше никак лесно), аз "отказах" летенето (с парапланер) след като се нагледах на инциденти... примери много. Но от друга страна за да си успешен в която и да е област се иска "Посвещаване", иска се повече от просто да опиташ, така че живота е шарен и лесно не можеш да го сложиш в Рамки...
                          Регулаторните механизми, надали ще помогнат (книжка за Оффроад), просто още една административна бариера, още неприятности, без реален ефект (Пък Може и да бъркам, знам ли).

Ти си един истински Дон Кихот, борещ се с вятърните мелници, повечето каузи са благородни и се споделят от хората, но масата не иска "проблема" да се решава, защото хората сме така устроени - искаме Цвят и Чуство за свобода (не винаги реално), ако всичко за което се "бориш" (например да няма състезания и никакви Рискове!) се случи (не ми се вярва), ще настане Сивота и Стерилност, а това Убива Много повече от травмите при Оффроада или поне аз така си мисля. Не ми се живее в "Перфектният" и безопасен, Стерилен Свят, както не ми се живее и в тотален хаос и разруха - та всичко е баланс - шареното между черното и бялото. Дано да не ме разберете погрешно, просто си мисля на глас (пиша си глупости).
                          Мир
                          Последно редактирано от alex_markov; 17-07-08, 20:29.

Коментар

Според мен вярната и трезва преценка на ситуацията му е майката. Не бива да се рискува неоснователно! Винаги има риск, но колкото по-премерен е, и колкото по-подготвен си, толкова по-добри шансове имаш. Важното за мен е да се доживее до този момент - в който ще знаеш, кога, какво и как!

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                              Според мен вярната и трезва преценка на ситуацията му е майката. Не бива да се рискува неоснователно! Винаги има риск, но колкото по-премерен е, и колкото по-подготвен си, толкова по-добри шансове имаш. Важното за мен е да се доживее до този момент - в който ще знаеш, кога, какво и как!
                              "Най-добрият пилот е този който знае кога да не излита"

Коментар

.........................

.........................

Не съм съгласен. Аз тежа 155 кг и не съм отчужден от никого. Това го казвам, само за да покажа, че не бива да се обобщава толкова крайно.
                                Мисля в списъка на особено рисковите прояви да се добави и пътуването София-морето. Там има по-голяма травматичност отколкото в ендурото и офроуда.
                                Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                                NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X