Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Травмите и съзтезанията...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Травмите и съзтезанията...

Този счупил ребра , на другия му шили далака , счупени ръце, крака, прешлени - "лошо" - ама състезанието и сеира си продължава...
    Къде е границата между приятното и гибелното.
    Заслужава ли наградата да се жертва здравето и живота?
    Екстремни неща могат да се вършат и без да се плаща със счупени кости. Обезопасяване, екипировка - щом ги няма или не вършат работа - не може ли да се намери друг начин ? И други спортове са високо рискови и там е изключен състезателният елемент за да се наблегне върху безопасноста - има демонстрации - но не състезания.
    Красив 10 метров скок ... публиката идва за да гледа как падат състезателите или как преодоляват препятствията?
    След успешния финал на 99% от участниците - не ви ли горчи бирата по време на "Купона" заради единият процент в болницата (а процента е по-голям всъщност)?
    Ясно е че на всички на старта им стиска и са смели състезатели...
    Ясно е и че я има необходимата доза лудост за да се качиш и продължиш след падане. Има ли и Частица Разум?
    Облечени като бубулечки, хитиновите обвивки на които не успяват да ги опазят от бръмбарите в главите им, и мощността на превозните им средства.
    Не трябва ли нещо да се промени?
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

До: Травмите и състезанията...

Не мога да говоря от името на пострадалите, но имам някакви наблюдения в тази област ( откъм медицинската страна).
    Няма спорт в които да няма травми. Къде по-големи, къде по-малки. Може би изключение са шаха, шашките и спортния бридж. Попитайте някой фотболист или волейболист колко е кърпен. Да не говорим за така наречените " рискови" спортове като алпинизъм и мотори и т.н.
    Но избора е на всички момчета и момичета, които се състезават. Те според мен много добре осъзнават риска от своите участия, но продължават. Което е смисъла на надпреварата. Преди години говорих с един от българите участвали в покоряването на Еверест. Попитах го " Кеф ли беше там". А той ми отговори " Кеф е когато отидеш на Рилските езера с гадже и китара. Там е мазохизъм. Но там показваш какъв спортист си."
    Мисля, че това отговаря донякъде на въпроса ти. Аз лично не съм състезател. Нямам тази жилка спортна злоба за да бъда. Но познава доста спортисти в много различни области и те много си приличат в това отношение.
    Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
    NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Първоначално публикуван от Pursie Преглед на мнение
      Не мога да говоря от името на пострадалите, но имам някакви наблюдения в тази област ( откъм медицинската страна).
      Няма спорт в които да няма травми. Къде по-големи, къде по-малки. Може би изключение са шаха, шашките и спортния бридж. Попитайте някой фотболист или волейболист колко е кърпен. Да не говорим за така наречените " рискови" спортове като алпинизъм и мотори и т.н.
      Но избора е на всички момчета и момичета, които се състезават. Те според мен много добре осъзнават риска от своите участия, но продължават. Което е смисъла на надпреварата. Преди години говорих с един от българите участвали в покоряването на Еверест. Попитах го " Кеф ли беше там". А той ми отговори " Кеф е когато отидеш на Рилските езера с гадже и китара. Там е мазохизъм. Но там показваш какъв спортист си."
      Мисля, че това отговаря донякъде на въпроса ти. Аз лично не съм състезател. Нямам тази жилка спортна злоба за да бъда. Но познава доста спортисти в много различни области и те много си приличат в това отношение.
      Рисковите спортове се развиват - специални капсули, при високо-скоростните - формула, скутери(катамарани), кевлар, осигуровки.
      Няма състезания по скално катерене, или спортно катерене, където да не се съблюдава спазването на правилата за правилно боравене с въжетата. В Айкидо всяка една хватка може да доведе до изкълчване на става или чупене на кости и затова състезания по Айкидо няма - има само демонстрации - при които Уке изпълнява техниката, но и пази Тори, за да не го травмира. И Уке и Тори знаят коя техника се изпълнява, как безопасно да падат и да се държат за да няма травми.
      Ако има състезания по Айкидо - сигурно ще се намерят мазохисти които да участват и да се трошат за радост на публиката -НО!!! - Няма състезания - Има Само демонстрации и травмите са сведени до минимум.
      Конният спорт също е от рисковите спортове, но там тандемът си разделя отговорноста - има човешка грешка , има и грешки, които конете правят.
      При спортно състезателните мероприятия които се коментират и следят в този форум - травмите и инцидентите се базират основно на човешка грешка, или неизправност на превозното средство, което отново е човешка грешка. След като участниците не могат да опазват здравето и живота си - следва организаторите да променят регламента или трасетата по начин непозволяващ или намаляващ възможноста за травми.
      За Еверест - Там човек доказва себе си на себе си - издържливоста, волята, ината, късмета, а не спортните си умения пред публиката (за да спечели наградата) - не съм чувала да има състезания по изкачване на Еверест...

Коментар

Аз пък преди моторите се бях запалил по спортно ходене по заведения...
        Но какво беше учудването ми когато установих, че и там има травми....
        Или са психически заради по готиното гадже на съседната маса, или са физически заради опита да я поканиш на твоята....
        Или накрая падаш опиянен /абе направо пиян/ на тротоара...или там нещо свързано с неправилно пресичане..
        Абе май засега ендурото съчетава и Рилските езера и демонстрация на воля и умения и какво ли още не....

П.П. И аз в момента съм с травма на ребрата та затова пиша ДЕ...

Коментар

Виж, при начина на живот който водим, някак все по-малко неща ми се струват екстремни и опасни сами по себе си.Цялото ни битие се превръща в една луда надпревара - трупане на пари, имоти, коли и най-вече нерви! При това положение все повече хора се мъчат да изтрият последствията от стреса с повишаване на адреналина, звучи ми нормално. Пътувам всеки ден София-Боровец и обратно - ами чувствам се като на рали и без да го желая, така се и държа - факт!
          Та в този смисъл е по-добре, да се "упражнява" човек в екстремизъм на спортно състезание нежели в живота който води и да не въвлича околните в страстите си.
          Иначе всичко е опасно, дори и шаха - може като се замислиш и задремеш, да си извадиш окото на добре заострения офицер.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
            П.П. И аз в момента съм с травма на ребрата та затова пиша ДЕ...
            Ти пък къде се издялка,я кажи Иване ?
            TLC 120 Executive 3.0 D-4D,163 h.p.
            Honda CBR 4cyl/4str/105 h.p.
            Honda Boad 4m/Yamaha 15 h.p.
            Всички превозни средтсва за мен са просто начин да ида за риба

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
              ... След като участниците не могат да опазват здравето и живота си - следва организаторите да променят регламента или трасетата по начин непозволяващ или намаляващ възможноста за травми.
              За Еверест - Там човек доказва себе си на себе си - издържливоста, волята, ината, късмета, а не спортните си умения пред публиката (за да спечели наградата) - не съм чувала да има състезания по изкачване на Еверест...
              Дали да не забраним карането на ски? Не ски състезанията, а именно любителското каране, при което изобщо не са рядкост не само травми, но и смъртни случаи.

Ами управлението на МПС?!? Само като погледнем статистиката ...

Да не би да си мислиш, че като отмениш състезанията, тия, които участват в тях, ще спрат да карат?!?

В интерес на истината, поне по опита от 4х4 офроуда, състезанията в някаква степен са като че ли по-безопасни от неорганизираните разходки. Най-малкото защото трасетата са все пак предварително избрани, а към участниците има изисквания и те използват средства за безопасност - предпазни клетки, спортни седалки и колани, каски.

Следващата стъпка след забраната на състезанията коя ще е ? Забрана на всякакви занимания, които могат да доведат до травми и въвеждане на задължително използване на проходилки (да не би някой да се спъне, докато ходи по улицата) ?!?
              Дали ще ти е интересно да живееш в такъв стерилен свят?!?
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Поемането на рискове е присъщо на Младостта - адреналина е това което ни дърпа напред и бързо забравяме за опасностите, Но Опита се натрупва на свой или чужд гръб и отцелелите понамаляват Поемането на рискове, а и с възраста излизат от спорта.

Не сте прави за Шаха - той нанася много сериозни травми (макар и не Физизчески), не се подигравам, споделям собствен опит до гимназията играех между 4 и 7 партии на ден, стигнах до възможността да играя без дъска, бях попрочел и бая книжки, но ме удари такава нерва, че за добро се отказах и сега изглеждам почти нормален

А Надпреварата е Вградена у нас хората, това ни е направило (нас човечеството) това което сме сега! Иначе още щяхме да си живеем по дърветата и със сигурност щяхме да сме по спокойни. Заложено ни е все да искаме да се доказваме, колко сме добри, колко повече можем, това или онова (Книгата на рекордите на Гинес - е най-доброто доказателство) и спорта е един по-добър (от повечето други варианти) начин за задоволяване на тази вътрешна потребност, по-разумните се отказват на време и карат дълъг и богат на спомени живот, а по-добрите стават шампиони и водят не толкова здрав (виждал съм го в доста професиолнани спортисти), но по-охолен живот.
                Аз никога не съм се състезавал (може би мразя да губя?) и не мога да споделя опит, та само си разсъждавам

П.С. Ходете на Олимпиади по Математика

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                  ...Следващата стъпка след забраната на състезанията коя ще е ? Забрана на всякакви занимания, които могат да доведат до травми и въвеждане на задължително използване на проходилки (да не би някой да се спъне, докато ходи по улицата) ?!?
                  Дали ще ти е интересно да живееш в такъв стерилен свят?!?

Хъъъъм Живот в Презерватив.... размечтах се .....
                  И все за Мое ДОБРО!

Коментар

Ща, не ща съм съгласна с Чавдар.
                    Състезанията са нещо доста вълнуващо. И май във всички състезания има някакви травми. При тези по Математика, дето Алекс ги споменава травмите са Психически! (личен опит)
                    Всеки сам си решава какво да прави с живота и тялото си, никой никого не кара на сила. Аз, признавам си, има спортове, в които най-интересно ми е като падне някой.
                    Всъщност какво си чешеме езиците, състезания винаги ще има! Даже да ги забранят официално, гонките на Бояна пак ще останат

п.п.Алекс, не мога да преброя сините муцунки в поста ти!
                    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                    A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                      ...
                      п.п.Алекс, не мога да преброя сините муцунки в поста ти!
                      Глей ти, пък аз си пишем ; и ) , а то какво излизало Ше се поправим Упс па са отпущих, явно си ми напират отвътре тези пусти "символчета"

Коментар

Абе, травми......Кеф цена няма
                        0888794435, 0878171117- VP44 Simulator
                        Дизел сервиз, BOSCH- VP44, Zexel VRZ (Pajero 3.2DID),комън-рейл.
                        Суперскан България www.decbg.com
                        Машинно почистване на DPF/FAP филтър

Коментар

Според мен целта на този разговор поставен от iai-bg, е именно да обърне внимание на завишаването за мерките за безопасност в състезанията, които се провеждат, но каквото и да говорим жаждата на човека да се доказва във всяко едно отношение независимо дали ще е под формата на състезание или някакви необвързани със състезателно потекло действия ще си остане...
                          Всяко набавяне на опит изисква своите жертви и така или иначе със или без мерки за безопасност адреналина си е адреналин, глупака си е глупак и еволюцията си продължава
                          [CENTER][B]Не търся пътя, а ходя там където го няма, за да оставя следа след себе си ![/B] [FONT=&quot]®
                          [/FONT]________________________________________
                          [CENTER] [I][SIZE=1]..Победите се постигат с рискове и компромиси а не със очакване на момента..
                          [/SIZE][/I][FONT=Lucida Console][SIZE=1][B]..[/B][/SIZE][/FONT][FONT=Tahoma][SIZE=1]Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три[/SIZE][/FONT][FONT=Lucida Console][SIZE=1]..[/SIZE][/FONT]
                          [/CENTER]
                          [/CENTER]

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение

П.С. Ходете на Олимпиади по Математика

На мен ли го разправяш. В Факултета по математика и Информатика на СУ има поговорка - Алкохола и Математиката не прощават на никой.
                            Вярно е. Все пак изкарах някой и друга година в тоя факултет и в отборите по Физика и математика.
                            Сега пък сина ми върви по тези стъпки. Душевните контузии са по страшни от ендурото.
                            Като извод - Най застрашени са Математиците моторджии..............
                            Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                            NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Чарковете по машините се сменят , гумите се лепят .. Здравето е безценно!!!
                              Участниците в Ком - Емине с мотори и АТВ-та, са се нарадвали на природата , уморили са се също подобаващо, помагали са си, може и травми да е имало - но със сугурност по-малко от тези при състезание. Доказали са себе си , заслужиха уважението на много от нас, радвахме им се, дори и има завиждахме лекичко ... А като бройка участници - цифрата 60 беше доста впечатляваща.
                              Джиповете, с клетките вътре , подслона при нужда и място за полезен багаж и храна и медикаменти, със сигурност са по-безопасен вариант за лудории извън пътя, но темата повдигнах заради другите варианти за офроуд придвижване, където човешкият фактор дава фира по-осезаемо...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X