Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Към автора:

При "проектирането" /да го наречем "измислянето"/ на такъв комплекс /съобщност от близко мислещи/, най-важното нещо е да се реши какъв ще е типът собственост.
    Дали всеки съсед ще си купи къщурка в отделен парцел или тя ще носи идеална част от право на строеж в един голям парцел, без да се купува земята. При отговорът на този въпрос, много строители и инвеститори се наиграха в последните години на строителство в БГ. От изборът на подход при проектирането, сами ще следват останалите подробности.

1. Ако всеки е в отделен парцел, ще се проектира и улица, която може да стане общинска или не /и тук има светли примери/. По закон, както знаете, никой не може да ти каже какво ще си правиш в твоя имот. Съседът ще има правото сам да решава дали ще ползва общата инфраструктура и комуникации. Какви ще са тогава взаимоотношенията с бащицата на проекта? Опитът показва, че в този случай, рано или късно, всеки се оправя сам и не плаща за общото благо /алейки, зеленина, общи разходи/.

2. Ако всеки си купи къща, в общ парцел /само право на строеж/ и инфраструктурата остане собственост на бащицата - тук вече този, който е собственик на всичко ще диктува използването на вътрешната територия, комуникации и услуги. Разбира се, ако всички комуникации са негова собственост - трафопост, вода, ток и т.н. И всички партиди са на негово име. В такива затворени комплекси животът се базира на договор и правилник за вътрешен ред. Не на закон за етажна собственост или подобни нормативни актове. Ако някой не си плати нещо – просто му се спира от собственика. И тук мога да дам много примери. Като цяло това е най-правилният начин да се случи подобен проект. Така ще може да се инвестира по-малко в обща инфраструктура и да се управлява по-кадърно. Всеки ще си живее, знаейки, че има кой да се грижи за неговата собственост. Минус е при евентуална препродажба на къщата – новият собственик трябва да бъде съгласен с установеният ред и норми.

3. Разбира се има и междинни варианти, но те вече са плод на решение – 2, 3 или 4 парцела, отделени един от друг или не и т.н.

От тази гледна точка следва типът сгради /отделни, редови..../, тип инфраструктура и т.н.

Препоръчвам първо да се разгледат определен брой проекти, да се анализират и след това да се избере най-удачен вариант.

Поздрави
    Коце
    0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Благодаря за труда! Темата става все по-задълбочена и интересна! Подобна идея би представлявала интерес и за българи в чужбина, които така или иначе могат и да се върнат един ден и да инвестират. (или тук обсъждате само варианта за познати, приятели, група с общи интереси...) А с чужденците как би стоял въпроса, примерно?

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
        А с чужденците как би стоял въпроса, примерно?
        Чужеците имат право за купуват само право на строеж, като физически лица. Ако искат земя - юридическо лице /ЕООД, ООД.../
        0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Трябва да накараш купувачите да харесат района, конкретният терен, големината на парцела, гледката, денивелацията, големината на къщата, архитектурата, цената...
          Къщите трябва да са няколко вида с различни квадратури, защото едни искат с 1 други 4 спални.
          Училището в селото не го брой- повечето родители си избират училището ако ще и да е в другия край на града.
          И за капак селото трябва да е от градски тип- известно с много нови и модерни къщи, защото бай нашенец си прави елементарната сметка дали ще му излезе по- евтино да си купи сам самичък парцелче около тебе и да си построи сам квот му е кеф.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
            Е то е само едно там. Но не знам как се стига. Май през двора на базата на пътното се стига до пътя за Н.Хан и от там през нивите. Винаги като минавам от там го заглеждам и ми изглежда пусто и призрачно.
            Имат си път и не е празен комплекса

Между старото шосе и магистралата и жп спирка на 500 метра

Лошо место А

Три сондажа по 150 метра собствена вода

Басеин има и маршруткете наще минаван от там през час маршрутка

А на 100 метра на изток почва на Антон Югов народния парк Побит камък за кой не знае излизаш в събота и неделя из гората за гъби гората ти е на 200 метра....

Само къде Поп Иван Новоански ти е на близо 300 метра

Ама пълно щастие нема...
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
              Един работник с месеча заплата от 500 - 600 лева, струва 800 лева, барабар с осигуровките.
              12 месеца по 800 лева - 9600 лева. Това са 1000 килограма месо от магазина, което са 4 телета, или 2 телета и прасета, овце и кокошки.
              Това са близо 3 /три/ килограма /без промоциите/ месо на ден. ВСЕКИ ден.
              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                Повече са щото с един надничар ни стаа.

Калине, след като се разбра че автономията е ташаци на рояци освен според група съвецки учени, я драсни моля те едно лс къде е терена да ти реда една далавера
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                  ... я драсни моля те едно лс къде е терена да ти реда една далавера
                  Ето какво билооооо....
                  Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                    Чичо , а тия с еврипейските помощи-по 1100евриа , ако го сметнем в бензин , дали само се возат?И нещат да работат за малко горница. Та прай по 10 кг месо на ден (по наши цени) и три пъти повече бензин (по европейски цени).
                    пп Не визирам Чичо , но петрола е петрол и телето се пасе-къде е разликата познайте от еднъж!
                    Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Първоначално публикуван от jeko47 Преглед на мнение
                      Чичо , а тия с еврипейските помощи-по 1100евриа , ако го сметнем в бензин , дали само се возат?И нещат да работат за малко горница. Та прай по 10 кг месо на ден (по наши цени) и три пъти повече бензин (по европейски цени).
                      пп Не визирам Чичо , но петрола е петрол и телето се пасе-къде е разликата познайте от еднъж!
                      Бе те сметки всякакви. Ние сме царе да смятаме чуждите сметки.
                      Ма понеже адаша по фамилия ги беше сметнал в телета и прасета, аз рекох като в Кауфланд където ходя два пъти месечно като имам път към Враца.
                      А, къде е разликата - ми де да знам, сега мисля за холестеролна вратна пържола на скара, но аз да си я печа
                      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Cпоред мен желаещи ще има.Независимо, че ще е по скъпо.Кеф цена няма. Хора всякакви.Пример- всеки да помисли колко кила пържоли е хвърлил по джипката си и продължава да хвърля.
                        „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Първоначално публикуван от valsodar_rn Преглед на мнение
                          Най-добре е човек да има финансова независимост-после е лесно!
                          Тия дето нямат проблеми с финансовата незавиимост отдавна си направиха "кибуците" в Швейцария и Австрия.
                          Както е казал дядото на Иванчо (в друг аспект) - с пари всеки може. Номера е без пари.
                          ОФБ ДБ X22SE
                          Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                            На 5 декара мога .....
                            Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                            ... съвсем спокойно може да си изцяло автономен на ....
                            Дали да не помоля модераторите на избрано от тях място да пуснат тема "Опита на нашите деди" Да се пише лично споделено (наблюдавано) без извадки от нета, и ЕЖК....

Аз съм градско чедо поколения назад, избягах от "градо" и сега като попитам из родата колко брашно трябваше за семейството месечно, от колко дка. го добивахте, коя с коя култура се комбинира в градината, как се съхраняват картофи да не прораснат до другата реколта и т.н. отговорат е ъъъъъъ.....все въпроси пряко свързани с оцеляването на село ("Кварталче" затворен тип с повишена автономност).
                            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Интересното е, че нещата, които са правили нашите баби и дядовци на село преди век далеч не са най-ефективните. Въпреки това са се справяли. Хубавото на цивилизацията е в това, че можеш да използваш знание, което за тях е било чуждо и невъзможно за набавяне. За нас не е нито чуждо нито невъзможно. Трябва само да потърсиш. Преди време се е купувала само сол и газ за горене. За всичко друго е важал принципът "направи си сам". Сега вече знаем как да си направим и тези . Това естествено не опровергава тезата, че най-подходящото място за такова селище е морския бряг . Ако решите да го правите на брега на Бяло море - включвам се с удоволствие.
                              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                              0888 315 794
                              LZ1UPI
                              A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                                ... Ако решите да го правите на брега на Бяло море - включвам се с удоволствие.
                                Да, и аз! Не за друго - зимите там са по-меки
                                Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X