Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Прочетох темата от началото до края и останах с убеждението,че автора нямаше в предвид подобни луди идеи като : 12 волтово захранване,кльон,газов балон в земята ,подбрани известни сънародници за съседи,израелски кибуци и тем подобни дивотии......не знам.......темата май беше за един нормален малък квартал .

Коментар

То е ясно че "На всяка идея следва равна по сила и обратна по посока критика". Защо "няма да стане" съм чувал достатъчно, че и предостатъчно аргументи. От друга страна - земята си е моя и ако искам и мога и замък с кулички и ров с крокодили мога да си направя. Пак по същата причина как ще си подбирам комшиите си е моя работа. Иначе си имам и къща с камина, с бунар, с около 2 декара двор и мазе което по изчисления ще издържи и пряко попадение на 122 мм. ОФ снаряд. Просто имам и едни около 100 декара (от тях 30 могат да влезнат бързичко в регулация) с които мога да си поиграя при желяние. Разбира се най лесното е просто да ги вкарам в регулация и да ги продам ( последно родителите ми продадоха 1.5 декара съседни на този имот на цена 10 лв. за квадратен метър), но тъй като за момента не съм финансово притеснен този вариант не ме привлича особенно. Относно другото- цената на един кв. метър строителство "до ключ" варира от 190 до 280 евро- практиката е показала, че цената може да се намали драстично ако си има собствена фирма която да менажира проекта. Т.е. не очаквам цената на една къща да е под 50-60 000 евро завършена. От друга страна местоположението на парцела дава възможност (както вече споменах местото се намира на 28 км. от центъра на София в полите на Стара Планина) и ползването му като основно жилище- баща ми който живее що годе там стига до центъра за почти същото време за което и аз от Павлово.
      Концептуално идеята е да се изгради и поддържа омплекс от 20-30-40 къщи с дворове с повишено ниво на автономност- тоест - собствен запас от вода, собствена генераторна станция, като подчертавам, че жилищата ще бъдат "енергоспестяващи" още по проект. Относно охраната и безопастността на местото- и те трябва да бъдат на ниво- не само с оглед бъдещи апокалипсиси , а защото някак ми харесва идеята.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от weezy Преглед на мнение
        Прочетох темата от началото до края и останах с убеждението,че автора нямаше в предвид подобни луди идеи като : 12 волтово захранване,кльон,газов балон в земята ,подбрани известни сънародници за съседи,израелски кибуци и тем подобни дивотии......не знам.......темата май беше за един нормален малък квартал .
        Грешно си разбрал.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
          Грешно си разбрал.
          След последвалото пояснение –Да !

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
            То е ясно че "На всяка идея следва равна по сила и обратна по посока критика". Защо "няма да стане" съм чувал достатъчно, че и предостатъчно аргументи. От друга страна - земята си е моя и ако искам и мога и замък с кулички и ров с крокодили мога да си направя. Пак по същата причина как ще си подбирам комшиите си е моя работа. Иначе си имам и къща с камина, с бунар, с около 2 декара двор и мазе което по изчисления ще издържи и пряко попадение на 122 мм. ОФ снаряд. Просто имам и едни около 100 декара (от тях 30 могат да влезнат бързичко в регулация) с които мога да си поиграя при желяние. Разбира се най лесното е просто да ги вкарам в регулация и да ги продам ( последно родителите ми продадоха 1.5 декара съседни на този имот на цена 10 лв. за квадратен метър), но тъй като за момента не съм финансово притеснен този вариант не ме привлича особенно. Относно другото- цената на един кв. метър строителство "до ключ" варира от 190 до 280 евро- практиката е показала, че цената може да се намали драстично ако си има собствена фирма която да менажира проекта. Т.е. не очаквам цената на една къща да е под 50-60 000 евро завършена. От друга страна местоположението на парцела дава възможност (както вече споменах местото се намира на 28 км. от центъра на София в полите на Стара Планина) и ползването му като основно жилище- баща ми който живее що годе там стига до центъра за почти същото време за което и аз от Павлово.
            Концептуално идеята е да се изгради и поддържа омплекс от 20-30-40 къщи с дворове с повишено ниво на автономност- тоест - собствен запас от вода, собствена генераторна станция, като подчертавам, че жилищата ще бъдат "енергоспестяващи" още по проект. Относно охраната и безопастността на местото- и те трябва да бъдат на ниво- не само с оглед бъдещи апокалипсиси , а защото някак ми харесва идеята.
            Докато работех за Голямата Корпорация се харчеха Луди пари за безумни "Вуду" обучения. Едно подобно треинингче обаче остави в главата ми едно Правило което трябва да се прилага за всяка идея! Правилото е базирано на вродената ни критичност (която ни пази живи) и гласи - ако имаш нова идея, остави я 3 дни без НИКАКВА критика, разглеждай само положителните и страни и обмисляй как може да се реализира! И чак след това пусни критиката
            Пожелавам ти Успех!

Коментар

Ми не можеш. Замък с кулички можеш, можеш ти да се маскираш като крокодил и да се зъбиш от рова, но с крокодили баш няма да стане.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                мислено ли е за 12Волтова инсталация?
                12 волта са майтап даже за размерите на къща. За по-голяма сграда или квартал въпросът се решава съвсем другояче.

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                Далеч по-лесно е да се промени цялото общество
                Колкото и да ме изкушават подобни проекти (кибуци, анклави, колхози и тн) всъщност те са крачка назад. Не че не ги правят разни митничари и тп, просто това прехвърля въпроса от "да направим държавата каквато си искаме" към "да си направим кибуца какъвто искаме" - с явно пренасочване на енергията на хората, които биха могли нещо да направят, към по-скромни проекти.

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                Да не си придобил атомна бомба?
                Не, ама си въобразява.

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                Вместо да бягаш от опасноста УНИЩОЖИ Я..И СИ живей живота в нормалниот свет.......
                Старо, опасността - така както я виждам напоследък, са едни около 6 милиарда човека. Последният, който се е опитал е Чингис Хан. И много е постигнал, ама за живеене на живота в неговия случай не може да се говори. Освен че той живота си явно го е възприемал като непрестанна езда и трепане на всичко дето мърда - и явно го е правил с кеф.

За да се живее нормално е необходимо обществото да е нормално.

ПП Ясене, знам че ми забрани, та нормално да се чете христяндемократическо
                Искайте и ще ви се даде!
                Търтея иска, иска и получава още една забрана: словосъчетанието "нормален живот" във всичките му форми. Умиргам да ми привеждат живота към някакви норми.

По същество: това, че християндемократическият оксиморон е бил жизнеспособен в конкретни държави и в конкретен период от време (който период май приключи преди няколко години) не гарантира, че ще е жизнеспособен тук и сега. Има доста сведения в обратна насока. Няма и най-бегли намеци да се прифаща. Въпреки всякаквите опити да ни го посяват, посаждат и ашладисват.

Първоначално публикуван от valsodar_rn Преглед на мнение
                Най-добре е човек да има финансова независимост-после е лесно!
                Финансовата независимост е също оксиморон. Финансовата система по определение представлява зависимостите между икономическите субекти. Такива неща се правят от хора, които имат възможности. Независимите правят други работи.

...
                Изобщо съм ЗА такава идея.
                И изобщо тя може да е жизнеспособна само при положение че предлага непосредствени ползи за участниците.
                Енергоспестяващи (или изобщо разходоспестяващи) жилищата могат да бъдат, но това зависи от степента на интеграция на инфраструктурата им. По-скоро този въпрос трябва да се прецени изначално - едно централизирано и резервирано отопление примерно може да е голям фън, но то лесно може да се превърне в тумор като Топлофикация. А не ми се изобщо почва за схемите за финансиране на подобно начинание които имат подобни елементи.

Иначе селата и градовете са измислени преди няколко хиляди години и никой не отрича ползите им. И изначално са били обединения на съмишленици.

И като казах съмишленици - кой ще подбира участниците? Че имам да му задам един-два тъжни въпроса, до които съм стигнал при разработка на подобни планове?

Коментар

Просто в затвореното село ще има представителна извадка на обществото, съсе секвите недостътъци на българина
                  По същество, ДЪРЖАВИТЕ представляват "кварталче от затворен тип с повишена автономност". Напоследък нямаме ярки успехи в нашето си, но пък си имаме съвсем прилична история с по-предишни успехи.

Та, няма лошо да се правят експерименти в тази насока.

Коментар

Какви ползи - говорим за непосредствени би предложила подобна идея... мм да видим:
                    1. Намалени цени за основните консумативи- ток, вода, основно на базата на използването на енергоспестяващи технологии както на ниво отделни къщи, така и на ниво "кварталче".
                    2. Придобиването на къща с двор на цена под тази на приличен апартамент в София. Тука разбира се негатива е относителната отдалеченост от града, но.... това е и минус и плюс.
                    3. Повишено ниво на безопастност.
                    4. Хахахаха- готини съседи.
                    Всякякви такива.....
                    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                    No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Искайте и ще ви се даде!
                      Търтея иска, иска и получава още една забрана: словосъчетанието "нормален живот" във всичките му форми. Умиргам да ми привеждат живота към някакви норми.
                      Четете Сартр - наличието на собствено мнение вече е насилие над околните, или както му вика Ясен - да му привеждат живота в някакви норми.
                      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Какви ползи - говорим за непосредствени би предложила подобна идея... мм да видим:
                        1. Намалени цени за основните консумативи- ток, вода, основно на базата на използването на енергоспестяващи технологии както на ниво отделни къщи, така и на ниво "кварталче".
                        2. Придобиването на къща с двор на цена под тази на приличен апартамент в София. Тука разбира се негатива е относителната отдалеченост от града, но.... това е и минус и плюс.
                        Всякякви такива.....
                        Ти пък. Просто започваш от единия край и действаш без фатални глупости. Разходоспестяването (мани ти енергията, и други въпроси има) на ниво кварталче ще го съчиним. Включвам и себе си, поне теоретично - съпричастен съм към такива проекти.

Четете Сартр - наличието на собствено мнение вече е насилие над околните, или както му вика Ясен - да му привеждат живота в някакви норми.
                        Търтей, това което разправяш е софизъм. Въпросът не е в наличието на собствено мнение, а за имплицирането на някакво състояние на нещата като "нормално". Което не е правилно, защото нормалното за българите е положението в България. И не, аз не искам да живея "нормално", а много, много по-добре от нормалното, по много параметри.

Коментар

Аз съм дал дефиниция на нормално
                          Защо ни се налага да минем през етап християндемокрация (въпреки че с според теб и група съвецки учени нямаме шанс) също мога да обясня, ама не виждам смисъл

Иначе идеята за затворен квартал е безсмислена. Т.е. то населението му ще е подбрано, ама само по един критерий. По останалите ще си е представителна извадка. А ние сме на това дередже, на което сме, именно защото представителната извадка е каквато е.

А пък тя идеята за такъв квартал не е лоша никак. На всички ни е определено интересна.
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз съм дал дефиниция на нормално
                            Защо ни се налага да минем през етап християндемокрация (въпреки че с според теб и група съвецки учени нямаме шанс) също мога да обясня, ама не виждам смисъл

Иначе идеята за затворен квартал е безсмислена. Т.е. то населението му ще е подбрано, ама само по един критерий. По останалите ще си е представителна извадка. А ние сме на това дередже, на което сме, именно защото представителната извадка е каквато е.

А пък тя идеята за такъв квартал не е лоша никак. На всички ни е определено интересна.
                            Дал си дефиниция, някъде. Първо не всеки я знае и второ е злоупотреба на дума, която с нищо не го е заслужила.
                            Защо ни се налага да минем през този етап знам. Няма да минем защото други вече са минали КОГАТО е имало смисъл и са извлекли каквито ползи са могли. Външните условия важат за всички и сега са други.

Населението на затворения квартал ще е подбрано само по един критерий и само в началото. После ще си стане представителна извадка по всички критерии, защото хората се променят. Ще останат икономическите ползи, ако правилно е измислено как да не изчезнат. Те могат да са силен обединяващ фактор.

Коментар

Всякякви такива.....
                              Проблемът е съвършенно друг. Този тип имот-кооперация "мой дом - моя крепост" трябва да се ръководи (мениджира ) от някого, като веднага последва и опозиция, и колкото по-слаба - толкова по-вредна, защото търси съюзници, както вътрешни, така и външни... И така от сигурно убежище, това става концлагер "всеки срещу всеки".
                              ПП. Тази идея за "защитен имот" не е моя. Като дете я видях в Будапеща. В района зад крепстта Гелир (Gellert) беше изграден цял затворен кватал с ограничен достъп, специално за властта и охраната й. Е, не беше приятно.
                              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Нито едно затворено общество не е приятно, особено за младото поколение. Независимо дали е енерго или еко. Те Ви справка в темата за Украйна - ми нещат да живеят затворено, искат отворено.

За пенсионери да, ще си копат в двора с кеф. Ама пак си мисля, че една селска къща е много по-удачна.
                                Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X