Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Куфар За Края На Света" или как се подготвят хората за апокалипсиса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Куфар За Края На Света" или как се подготвят хората за апокалипсиса

Колеги, има един подход при управлението, наречен "Управление на рисковете". Добре е, когато се подготвяте за края на света, да използвате този подход. Може да потърсите методологията на COSO или пък стандарта на Австралия и Нова зенландия

Това по-долу е моя интерпретация, която съм разработвал по друг повод. Процесът по управление на рисковете включва няколко фази. Първата се нарича идентифициране на рисковете. Обикновено се прави по метода брейнсторминг. При тази фаза само се идентифицират възможни събития, които биха могли да повлияят на постигането на нашите планове или цели. След като вече сме идентифицирали рисковете се преминава към втора фаза - оценка и приоритизиране. Като цяло оценката се прави по двуфакторен модел - оценка за вероятност и оценка за влияние. При оценката се търси мнението на специалисти. Самоволната оценка е грешна, съответно безсмислена. Ето как се оценяват рисковете:
    Оценка
    Вероятност
    Влияние
    1
    Почти никаква вероятност
    Незначително влияние (целта ще бъде постигната)
    2
    Вероятност под средната
    Влияние по-слабо от умерено (целта ще бъде постигната, но с ангажиране на повече ресурси – финансови, човешки, времеви, материални)
    3
    Средна вероятност (50 %)
    Умерено влияние (частично целта/задачата няма да е постигната)
    4
    Вероятност над средната
    Влияние по-силно от умерено (почти сигурно непостигане на целта но без влияние на други цели и задачи)
    5
    Почти сигурно събитие (вече е настъпило)
    Сериозни последици в случай, че настъпи (водещи изцяло до непостигане на целта/ неизпълнение на задачата с влияние и върху други цели и задачи)

Следва определяне на прага на толеранс на риска въз основа на приоритета нарисковете, което ще рече граница, под която намаляването на риска би се оказало неоправдано т.е. прави се анализ ползи-разходи. Определянето на прага на толеранс на риска означава да се направи ясно разграничение между рисковете, на които трябва да се обърне непосредствено внимание и рисковете, които просто се проследяват
    Ето как се приоритизират рисковете :
    Приоритет 1 Критични рискове: това са рисковете, при които и двата фактора са оценени на повече от 3 и изискват непосредствено внимание и подробно разглеждане на дейностите по управление на риска. Тяхното разглеждане е приоритетно.
    Приоритет 2 Непредвидени рискове: тези рискове се управляват преди “Домашните рискове”, тъй като тяхното влияние може да бъде значително, въпреки че вероятността това да се случи е по-малка, отколкото за критичните рискове.
    Приоритет 3 Домашни рискове: за тези рискове вероятността от проявяване е голяма, но тяхното влияние е сравнително ниско. В по-голяма степен трябва да се има предвид кумулативният ефект (т.е. поредица от проявяващи се малки проблеми, които обаче имат голям кумулативен или системен ефект).
    Приоритет 4 Рискове без особено значение: тук спадат рисковете, при които и двата фактора са оценени на по-малко от 3. Въз основа на установеното ниво на толеранс на риска на тези рискове или се обръща внимание, или не. Това зависи от наличните ресурси и от изискванията на заинтересованите лица.
    Третата фаза е е определяне на контролните действия. Те имат за цел да минимизират влиянието или вероятността за настъпване на риска. Мерките, свързани с влиянието обикновено са свързани с минимизиране на последиците риска, докато мерките насочени към намаляване на вероятността са насочени към премахване на причините за риска. Ето някои подходи за контролни действия.
    Избягване на риска Преобразуване на процес, план или дейност така, че да се избегне изцяло проявата на риск.
    Диверсификация Разпределяне и споделяне на рисковете между няколко процеса/дейности, организационни звена и лица така, че да се намали първоначалното общо ниво на риск.
    Контролиране на риска Разработване и внедряване на мерки за контрол за предотвратяване, откриване или коригиране на случаите на риск и последствията от тях.
    Споделяне на риска Споделянето на риска между бизнес партньорите или различните договорни страни, между длъжници и кредитори и т.н., напр. споделяне на пазарния риск при схемата на публично-частно партньорство, където публичният орган споделя последствията от спадане на приходите от обществени услуги с частния партньор (който предлага тези услуги на договорна основа) намалява нивата на риска за отделния партньор.
    Прехвърляне на риска Прехвърляне на целия риск на другата страна, напр. чрез отдаване за изпълнение на функция .
    Поемане на риска Пренебрегване на наличието на рискове без особено значение и важност, тъй като използването на други управленски техники би било по-скъпо, отколкото последствията, ако рискът се реализира. Друг случай са рисковете, срещу който нищо неможета да направите.

От тук насетне всеки сам преценява за себе си.....·

Последно редактирано от NovemberCharlie; 08-12-12, 14:49.
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Аз си мисля, че нещата са 50 на 50 .. или ще стане или няма да стане нещо . Всеки сам си носи кръста и си решава какво и как да прави... Лично за мен "Очаквай най-доброто но се готви за най-лошото" си важи с пълна сила.

П.п. почти съм намерил апартамент за тестовете ... някой навитак да се пробва ?
      Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
      A POS
      0885600200
      За момента пасажер

Коментар

Първоначално публикуван от duvi Преглед на мнение
        Аз си мисля, че нещата са 50 на 50 .. или ще стане или няма да стане нещо . Всеки сам си носи кръста и си решава какво и как да прави... Лично за мен "Очаквай най-доброто но се готви за най-лошото" си важи с пълна сила.?
        Не можеш да се подготвиш за всичко. Но магазините за "сървайвал екуипмент" ще успеят да ти продадат каквото се сетят.

Коментар

Ей тук: http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=22...49&a3=550#cont

е статистиката за "умирания по причини за смъртта по пол и възрастови групи" на Националният Статистически Институт

Статистиката е дълга, сложна и със десетки, по-скоро стотици причини... Но ако се извадят починалите поради старост и някои наследствени заболявания, за предотвратяването или силното намаляване на другите, има няколко много простички правила, които е достатъчно да се спазват:

Хранете се много умерено, пълноценно и само с качествени храни
          Пийте хубава вода
          Спортувайте редовно и достатъчно, движете се
          Старайте се да сте редовно сред природата, да дишате чист въздух
          Избягвайте излишните амбиции които водят до стрес

С тези простички правила съвсем спокойно можете да противостоите на едни дълги медицински справочници, списъци от болести и нуждата от болници... А колко хора всъщност го правят? А защо?

И с "оцеляването" е така. Има няколко простички неща, без които обикновените хора не могат, храна, вода, облекло, подслон, светлина... Липсата на който и да е от тези компоненти превръща обикновеният човек в самурай или мародер! (1)

(1) Горното не важи за Джедаи! (за джедаите е писано още по-горе)
          Последно редактирано от Венцислав Петров; 08-12-12, 16:31.
          VPetrov.photography

Коментар

Аз бих добавил (мисля, че го видях по-горе) и находчивост и умерен оптимизъм. Ама то това си и житейски подход.

Коментар

Те обичайно съм забелязал, че са следствие или вървят комплект с горното... Колкото до шансовете, нещо което съм пропуснал да отбележа е, че точно тук е разликата между отделните живи същества. Животните, "работят" само в настоящето или много близкото бъдеще. Т.е. техните действия се основават, на заобикалящата ги среда в нейното и моментно състояние. Това ги прави силно уязвими при мащабни процеси и такива с последствия.

При хората пък анализът на риска и "вложенията" в зависимост от размерът му е типичен бизнес похват и е отлично средство за водене на търговска практика. Защото при нея това съотношение определя колко е успешна. Поддържането на човешкият род, моралните основи и цивилизацията изискват съвсем различни постулати и коренно различен подход към съотношението "риск-печалба", както и действия и практики с действие над размерът на средният човешки живот, даже над този на няколко поколения... Сега ще се върна на въпроса: а защо болниците са пълни с хора, които биха могли да не бъдат там?

(този текст е вреден за джедаи, способен е да наруши обичайната гладка мозъчна активност, да не се взема предвид. За джедаите е писано по-горе. Йода)
              VPetrov.photography

Коментар

Мисля, че под край на света се разбира - край на живота, който познаваме (както се пее в песничката)!
                Последно редактирано от karviola; 08-12-12, 16:59. Причина: промяна на концепцията

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  Не можеш да се подготвиш за всичко. Но магазините за "сървайвал екуипмент" ще успеят да ти продадат каквото се сетят.
                  Според мен ще ми продадат това което искам Аз ) а не това което се сетят те. Нямам си за цел да изкупя всичката екипировка или храна за оцеляване. Купувам това което ми харесва и мисля че ще ми върши работа. Покрай тая тема и това, че я защитавам ще излезе, че съм луд сървайвалист, пущиняк и тн.. . Не съм такъв, просто харесвам тази идея и съм я превърнал в хоби.
                  A POS
                  0885600200
                  За момента пасажер

Коментар

Добре де и Венци и Чарли се опитват да вкарат темата в някакво конструктивно русло. Мисля, че до голяма степен са прави.

Кризи всякакви. Дали земетресения , дали вулкани , дали Дянковци, дали Янчулевци /помните ли?/. Къде на джадайски майтап, къде на сериозно, човек се замисля - аз аджеба може и да съм джедай, ама детето не е още, жената и тя. Възрастни родители - май тях нЕма защо да ги мисля. Те са по-добри всякак в това отношение май.

Абе има си някои основни положения, които не са за пренебрегване. Каквато и поразия да настане - и съгласно филмчетата и съгласно елементарната логика човек би трябвало да е подготвен. Лесно е като си сам джадай на коня - падаш и умираш. Нищо страшно. Ама децата? Кат ревнат - жаден съм, гладен съм , студено ми е! Тогава кво? Звъниш на 112? Или в пицарията?

Аз за себе си съм направил избора. Не искам да съм част от проблема. Бих искал да съм част от решението му. Естествено без да изпадам в чак такива екстремности като тези от въпросните филми и да превръщам хола в склад. Даже мисля , че една част от тези хора дърпат дявола за опашката със складирането на храни за по 10-20г. за по 20 човека. Похабяват ресурсите на поколението и на това след тях. Дано не са много такива. Има някакви разумни граници. Абе дипломната ми работа беше управление на стокови запаси та и аз съм деформиран явно.

Големият въпрос обаче който повдигат у мен тези мисли! Режимът на закупуване и съхранение на оръжие и боеприпаси у нас! Аз например намирам за съвсем необходимо да притежавам, и съхранявам някъде в къщи поне един Калашников и поне кутия патрони за него. Ама май партията не дава! До кога и защо?

Не искам да го ползвам никога и за нищо. Само да знам че ми е под ръка. От 18 годишен знам какво може и как се ползва. И искам един! Кой ме подкрепя в това искане?
                    Последно редактирано от Жоро Нешев; 08-12-12, 18:40.
                    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                      ..Кой ме подкрепя в това искане?
                      Печати бюлетини, там съм. Лично смятам че всеки (свободен, душевно здрав, не-осъждан) човек би трябвало да може да притежава оръжие.
                      Бих се чуствал доста по сигурен ако всички по съседните къщи притежават по нещо, на апашите разрешително не им трябва. В щатите ежегодно има по 10-12.000 смърни случай от огнестрелно оръжие, в Канада бяха нещо от сорта на 10-30. Броя на цеви на глава на населението е в пъти повече от щатите.

Относно "Края на света" след някакъв тотален апокалипсис не ми се и оцелява.
                      Колкото до други леки трусове от всевъзможно естество, добре е човек да има готов алтернативен маршрут до вила/село за да напускане на големия град, далеч от главни артерии където лесно може да бъде "приклещен". Там много по лесно може да скатае храна,вода,лекарства,чифте и тоалетна хартия за седмица-две-три. Знае ли човек, всичко се случва.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        Не искам да го ползвам никога и за нищо. Само да знам че ми е под ръка. От 18 годишен знам какво може и как се ползва. И искам един! Кой ме подкрепя в това искане?
                        Ти що мислиш си плащам ловните такси всяка година, а за последните 6-7 години съм ходил 1 път?

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                          Ти що мислиш си плащам ловните такси всяка година, а за последните 6-7 години съм ходил 1 път?
                          Глей ся. Ако не се лъжа Конфедерация Швейцария държи оръжието и униформите на наборната си армия в собственият дом на наборника в нарочна каса или поне така съм чул. Аз като редник от БА нЕмам претенции за държавна пушка и дрешки, но и не искам да плащам такси. Не искам и нелегално пушкало у дома. Добре ми е държавата да знае че имам. И може да разчита , че ще го употребя разумно когато е необходимо да защитя родината и семейството си. През останалото време ще си седи кротко в шкафа и няма да пушкам невинни жертви. Въпрос на доверие от двете страни на общественият договор наречен конституция. До колкото знам по този начин са функционирали и първите две Български държави по тези земи.
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Айде ся аз да ви питам за ко се готвите с тия пушкала . Има два начина .. единия ловец .. другия за спортни цели. Наумил съм си живот и здраве 2013 да се запиша към някой клуб хем да пострелвам хем да има 1-2 дълги в касата.
                            A POS
                            0885600200
                            За момента пасажер

Коментар

Това е техният "Куфар за края на света",имаш пушка=имаш всичко=оцелял си!!!
                              Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Първоначално публикуван от duvi Преглед на мнение
                                Има два начина .. единия ловец .. другия за спортни цели.
                                Въпросът е да има и друг начин, също легален. Просто да не е забранено да имаш пушкало вкъщи.
                                И освен за "края на света" може да послужи и за друго. Не с използването, не... Само със знаенето от страна на бандюгите, че във всяка къща има такова нещо, и че може да се ползва по предназначение.
                                Това е доста сериозна превенция на дребната престъпност. Ама на управниците ни не им изнася народа да е въоръжен, да е умен, да е заможен...
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X