Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляването и Семейството.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Оцеляването и Семейството.

Дам тази възраст е чудна за учене.. но игрите на пц-то много ги дърпат. И аз бях така .. по принцип от дете съм се по разните оцелявания .. скаути, пещери, планини, игри по планините, после един период 18-20 поспрях почнаха други неща да ме носят но след казармата отново се върнаха старите интереси. Важното е да знаят какво и как правят .. а това че в нужда ще се научат е 100%
    Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
    A POS
    0885600200
    За момента пасажер

Коментар

Да не се засягат подготвените, но като чета - в главата ми изникват разни случки и се питам как би могъл да е подготвен човек за тях.

Спомням си автобус с деца в река, друг, пометен на мост, горящ влак, отнесен мост или отнесени къщи от порой, 7 и нещо по Рихтер и крайдунавски град...

Късмет! Пожелавам ви го, на всички ще ни трябва, даже и на подготвените.

Коментар

То късмета е най-важното нещо за да се оцелее при бедствие.
        Говорим си за това как да действаме след като вече сме се възползвали от него.

Но от друга страна една позната казваше: "То късмета е както си го накъсметиш" Така, че да си подготвен за разни неприятни случки е част от късмета.
        Аз понеже съм мързелив няма да съм от късметлиите ми се чини...
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Да не се засягат подготвените, но като чета - в главата ми изникват разни случки и се питам как би могъл да е подготвен човек за тях.

Спомням си автобус с деца в река, друг, пометен на мост, горящ влак, отнесен мост или отнесени къщи от порой, 7 и нещо по Рихтер и крайдунавски град...

Късмет! Пожелавам ви го, на всички ще ни трябва, даже и на подготвените.
          При всички тези случаи ако имаше малка частица късмет и 2-ма 3-ма по подготвени изходите са щели да бъдат малко по различни. Но някой път нещата са различни... и просто нищо не се случва. Точно за това и питам тези въпроси в темата .. Ако цялото ни семейство е малко по подготвено (накъсметено) значи ни трябва само малко късмет и нещата ще са добре.
          A POS
          0885600200
          За момента пасажер

Коментар

Не,че аз се смятам за подготвен...Ма,горе-долу се разбираме с жената по въпросите за реакция при бедствия и аварии-при предното земетресение,тя седеше под рамката на едната врата с бебока,а аз под рамката на другата с баткото .
            Единственото на което искам да се научат е,да не се поддават на паниката...Няма как да не те е страх,но изпаднеш ли в паника,обикновенно нещата свършвт зле.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от duvi Преглед на мнение
              При всички тези случаи ако имаше малка частица късмет и 2-ма 3-ма по подготвени изходите са щели да бъдат малко по различни...
              Дали?

Не съм ходил, но казват, че за Еверест тръгват подготвени, пък някои не се връщат. Нека се подготвяме, не е лошо човек да научи повече даже и за собствените си възможности, но най-важното, според мен, е да си съхрани възможността да мисли в критични ситуации, като трупа даже ненужни на пръв поглед знания. Ножки и въженца по джобовете - може да са полезни, но едва ли ще са решаващи за оцеляване.

Коментар

... но най-важното, според мен, е да си съхрани възможността да мисли в критични ситуации, като трупа даже ненужни на пръв поглед знания. Ножки и въженца по джобовете - може да са полезни,...

По темата за оцеляването препоръчвам следните две книги:
                Deep survival и Everyday Survival на Лорънс Гонзалес (Laurence Gonzales).

Коментар

Дали?

Не съм ходил, но казват, че за Еверест тръгват подготвени, пък някои не се връщат. Нека се подготвяме, не е лошо човек да научи повече даже и за собствените си възможности, но най-важното, според мен, е да си съхрани възможността да мисли в критични ситуации, като трупа даже ненужни на пръв поглед знания. Ножки и въженца по джобовете - може да са полезни, но едва ли ще са решаващи за оцеляване.
                  Съгласен съм за трупането на знания било нужни и не нужни.. Но не съм съгласен, че ножката и паркорд гривната ми примерно няма да са решаващи за оцеляване в даден момент
                  За Еверест не знам, там си трябват голяма доза късмет ..
                  A POS
                  0885600200
                  За момента пасажер

Коментар

Любо, интересна тема си подел

За съжаление, когато отворя дума за тази тема, жената (деца засега нямаме) ме гледа като кротък луд. Даже по земетресенията едвам успях да я изкарам от апартамента - само дуднеше злобно "И кви са тия земетресения по никое време." Аз че си бях неподготвен е съвсем друга бира, и в момента решавам казуса. Но определено жена ми гледа с лека насмешка на страничните ми занимания. Ако откриеш рецепта - ще се радвам да я споделиш.

В този ред на мисли - в София предлага ли се смислен (платен, поне неколкодневен, с реални упражнения) курс по първа помощ ?
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Нека да направим груба класификация на семейната единица която евентуално ще сървайварства.
                      1. Младо семейство. Дете/деца на предучилищна възраст.
                      2. Децата в семейството са в училищна възраст но не още тийн.
                      3. Семейство с тийнеджъри.
                      4. Семейство с порастнали и самостоятелни деца но все още не създали собствени семейни единици.
                      Нагоре вече се отива към рода от семейства.
                      5. Вариации от горните типове.

Грипа 1 като си казаха колегите "куфара" дете, си е най тежък, но пък тези които го носят са много по-силни адаптивни и интуитивни. Точно в тази група не трябва да се подценява половинката. Тя ще предпочете да поеме по голямата част от тази тежест за сметка на другите ангажименти. За себе си мрънкат не само в критични ситуации а по принцип, но ако детето е в критична ситуация..... тигрици са.
                      Група 2 "куфара" е по-лек, почти сам се носи. Само се контролира, разбира се най-вече от половинката. Но не и без твоя помощ. Половинката естествено пак ще си мрънка за своите несгоди.
                      Група 3. Няма "куфар", но е грижа, особено ако е див и необуздан тийнейджър. Половинката си мисли че е "куфар" и се опитва да го контролира, ама не и се получава. Тогава бащата или со кротце со благо или с малко кщтек го прави част от екипа, вменява му се отговорност. Половинката ще продължава да мрънка не толкова за несгодите, а за това, че не и са получава.
                      Група 4. (моята) Нямаш тежест. Някогашните "куфари" сами определят съдбата си. Ако искат да са с теб искат ако не, имат право сами да си определят съдбата. Имаш дертове. Да ги мислиш непрекъснато ако не са с теб. А на половинката ще и е все тая какво ще се случва с нас двамата. Естествено пак ще мрънка "как ли са децата, защо не са с нас". Тогава ще ми е много тъпо ако спре да мрънка.
                      Последно редактирано от iiiopo; 17-07-12, 23:42.
                      О899 2б2 1З2

Коментар

Жоро, и аз така мисля за темата.

За рецептата надявам се тук с колегите да я измислим. Виждам, че има колеги с половинки дето знаят какво да правят. Щом тези дами знаят значи и нашите ще влезнат в играта За момента продължавам с пробите .. 1 ден Витоша - 1 ден шопинг )
                        A POS
                        0885600200
                        За момента пасажер

Коментар

За рецептата надявам се тук с колегите да я измислим. Виждам, че има колеги с половинки дето знаят какво да правят. Щом тези дами знаят значи и нашите ще влезнат в играта За момента продължавам с пробите .. 1 ден Витоша - 1 ден шопинг )
                          И аз засега карам на тоя принцип - то всъщност за еднодневни и няколкодневни походи нямам грижи, стига да се спи на хижи. Стане ли въпрос за палаткуване обаче (за платнищарство и дума да не става) - получвам мотивиращо "не". А да кажеш да е някоя градска кокона - не е. Селско чедо, като мен, родопчанка. Мистерия.

П.С. Ако не е тайна - може ли да споделиш инвентара на аварийните раници. В момента съм в процес на комплектоване на такива и събирам best practices.
                          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                            Нека да направим груба класификация на семейната единица която евентуално ще сървайварства.
                            Май като гледам Група 1 е най-добре .. Защото майчиният инстинкт ще е най-силен на момента и ще е наистина тигрица.. В случай на оцеляване ще е доста дейна.
                            Група 2 и Група 3 ще са малко сложни наистина но ако има някакво начално обучени тип игри бих казал че децата ще искат и да помагат и ще са доста дейни.
                            Група 4 Според мен ако не са около теб в такива ситуации по скоро ще си докараме нервни кризи за да ги мислим как са От което следват леките форми на паника при дамите ... а от там тръгва една лавина ...
                            A POS
                            0885600200
                            За момента пасажер

Коментар

Ами да. Дори и несериозно да гледа на темата семейството, пак е от полза да се говори и действа в тази насока. Ако ще и винаги да останем неразбрани.
                              В кризисна ситуация най-големия проблем е да се осъзнае ситуацията навреме. Ако е обсъждано предварително независимо как е възприето, нещата се осъзнават за секунда.
                              О899 2б2 1З2

Коментар

Много е важно за оцеляване при каква ситуация говорим. Земетресение? Ядрена война? Глобален пандемониум? Атака от зомбита?
                                Хубаво е ей така за разнообразие да приемете все пак факта, че при по- глобален катаклизъм с катастрофални последици 80% от куфарите до три годишна възраст са разход до десетата седмица. От тези до 6 години- 50% до петнайстата, около 8 та година шансовете се подобряват на 70% за оцеляване.
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X