Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спасяване чрез GSM

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спасяване чрез GSM

Където има покритие- може технически. Ама това нищо не значи.
    Административно, полицейски, правно, нотариално, отпускарски, и пр. може да може, може да неможе. България е все пак.
    Тука са само вождове. Докато вземеш разрешение от всички, тоя дето ще го спасявате може вече да се е вмирисал, да не дава Господ.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

В някои държави нормативно има изискване за монтиране на допълнителни насочени антени за триангулиане по клетките. У нас има, но далеч не навсякъде... Не очакавайте чудеса, особено извън градовете.
      Show must go on!
      LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
        ..... У нас има, но далеч не навсякъде... ....
        У нас проблема не дали го има или не. Проблема е, че дори да го има, достъпа е яко засекретен. Досиетета и шпиономанията ни немат настигане.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

У нас, както и в много други държави локализацията е до обслужваща клетка - cell ID. Внедрена е по изискване на ЕС за нуждите на служба 112. При обаждане на тел. 112 на операторката и светва част от карта, която представлявя покритието на дадения сектор на базовата станция (клетка) от която е извършено обаждането. В града това може да е район 300 х 300 метра, но в планината това може да са квадратни километри. Различни производители въвеждат локализиращи системи, които значително подобрява локализацията, но това изисква както допълнително оборудване на мрежата, така и нов софтуер. Също и изискване за самите БС да са от последното поколение и т.н.
          Всеки оператор си преценява дали да въвежда такава система, тъй като е много скъпа. В някои страни има изисквания, отново свързани със служба 112 (или местния аналог, например САЩ - 911).

Има и "междинни" системи, които увеличават задоволително точността, без да изискват голям ресурс. Освен CID се взима ниво на сигнала от съседните БС и отдалеченост от обслужващата БС и се прави някакво допускане за локацията, което е по-точно от само CID, но не и 10 м.

Това по NG - особено локализация с точност до 10 м., скорост на движение... ми звучи малко фантастика.
          Как се казва предаването?
          По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Казва се "Как работи това" или нещо подобно.
            Поста ми май е малко след предаването. Ако може да се види прогрмата със задна дата ще го позная.
            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Аха, "How it works" е предаването. Лошото е че в един епизод дават за няколко неща.

Коментар

Късмет - пускам тази сутрин телевизора и попадам на същото предаване. Само че се казва "Не знаех това", "I didn't know that". Инфото от ТВ беше че е епизод 7, но като се разрових в youtube попаднах на клип от епизода, който твърди че е сезон 1, епизод 52. За съжаление имаше клип само за експеримента им с ховъркрафта - http://www.youtube.com/watch?v=0yFMF...6q5wkAF39YIH9C

За съжаление клипа за проследяването на мобилния телефон беше съвсем кратък. На екрана на "специалиста по проследяване" се видя само лог с позициите на телефона, не видях координати или номер на клетката - CID. На екрана с картата се виждаше улици и едно осветено петно с радиус около 50 м. в него по-малка окръжност с радиус около 5 - 10 м., която се движеше по улицата. Предполагам че първото е приблизителната локация на телефона, а вътрешната окръжност - възможната позиция, като се използва най-вероятната позиция, а именно на улицата. Нещо като "lock on road" функцията при навигациите.
                Използвания телефон ми заприлича на Nokia 6680, който е и UMTS. 3G мрежите позволяват по-точна локация, но чак 5 метра...
                Скоростта на движение на абоната "специалиста" я изчисли като имаше предвид позициите на телефона. Каза нещо от типа "Според мен се движиш с не повече от... км/ч.", което е съвсем различно от това да се изписа и скоростта на движение заедно с другата информация.

Коментар

Не, не, последното не е така!
                  На екрана му от лявата страна имаше таблица с данни, които се променяха в реано време и скоростта беше едно от тях.

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                    Не, не, последното не е така!
                    На екрана му от лявата страна имаше таблица с данни, които се променяха в реано време и скоростта беше едно от тях.
                    В настройките за A-GPS на НТС-то ми има опция, позволяваща телефонът да изпраща информация за местоположението си на мрежовата услуга (т.е. на оператора). Дали не е използвана точно такава функция. Защото иначе определяне на местоположението с точност до 10 м. само по клетките на оператора нещо не ми се вярва. То бива пеленговане, ама чак пък толкова!
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

• От: Спасяване чрез GSM

Тъй,тъй. И се движеше с 30 км и нещо. Под разрешеното. Гледах го и аз се замислих за същото. Когато си загубих тел. в гората и отидох с искане да го намерят чрез ГПС в полицията и да ми кажат координатите, ги разсмях за цяла седмица.

Коментар

По принцип може да се пеленгова с точност 5-10м от GSM клетки на която са монтирани насочени антени, по които автоматично се триангулира. В България няма такива системи в масова експлоатация, не се безпокойте... А по филмите може да видите всичко.
                        По-неприятни са разни RFID системи, които искат да сложат и по банковите карти. Така доста лесно може да разберат къде сте и къде вървите. Из града, разбира се.
                        Show must go on!
                        LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                          По принцип може да се пеленгова с точност 5-10м от GSM клетки на която са монтирани насочени антени, по които автоматично се триангулира. В България няма такива системи в масова експлоатация, не се безпокойте... А по филмите може да видите всичко.
                          По-неприятни са разни RFID системи, които искат да сложат и по банковите карти. Така доста лесно може да разберат къде сте и къде вървите. Из града, разбира се.
                          Просто си слагаш банковите карти в по-различен портфейл и без да ги извадиш, на дали някой ще ги знае къде са.
                          Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            В настройките за A-GPS на НТС-то ми има опция, позволяваща телефонът да изпраща информация за местоположението си на мрежовата услуга (т.е. на оператора). Дали не е използвана точно такава функция. Защото иначе определяне на местоположението с точност до 10 м. само по клетките на оператора нещо не ми се вярва. То бива пеленговане, ама чак пък толкова!
                            Филма е за проследяване на престъпници. Съмнявам се английските престъпници да са чак толкова тъпи.

Коментар

Ако престъпниците не бяха тъпи, полицията нямаше да може да ги залавя.

Коментар

Достатъчно е да гледаш три серии на Хорейшио за да се светнеш по въпроса.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X