Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спасяване чрез GSM

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спасяване чрез GSM

Само да ви припомня, че за въпросната информация операторите нямат определена цена-услуга, та не разчитайте да вземат присърце това.
    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Нямат цена услуга но са длъжни да я предоставят на компетентните органи при поискване. Имат 24/7 дежурни за целта.
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Скъп бил спота. Ами като е скъп, следете прогнозите за времето и не ходете в гората и на път неподготвени и сами. Тутурутките са за приказване измислени, не за триангулация.
        Я дедо владо да каже за колко продаваше мобифоните преди 18г.

п.с. Няма как местонахождението на конкретен абонат, да е публично известно. Поне не и според сега действащите закони.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Скъп бил спота. Ами като е скъп, следете прогнозите за времето и не ходете в гората и на път неподготвени и сами. Тутурутките са за приказване измислени, не за триангулация.

п.с. Няма как местонахождението на конкретен абонат, да е публично известно. Поне не и според сега действащите закони.
          Знаеш ли, дядо ми имаше една приказка: Не мери винаги света с твоя аршин.
          Да кажем, че ти и аз и голяма част от съфорумниците ще намерят начин да се оправят. И без жипиес и без жисием и без карта. Но като се замислиш колко малко сме, на фона на цялата страна...

За мен идеята да се ползуват всички налични средства по най-добрия начин е добра. GSMите така или иначе съществуват. И ако окапеш някъде в обхват и те "изядат вълците" само защото някой го мързи да си мръдне гъза - не мога да го оправдая по нокакъв начин.

Нека не дават свободно информация. Нека я дадат на полицията. Или на пожарната или на Бърза помощ. Важното е да има начин информацията да се получи и то навреме. Поне аз така виждам нещата.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            Знаеш ли, дядо ми имаше една приказка: Не мери винаги света с твоя аршин.
            Да кажем, че ти и аз и голяма част от съфорумниците ще намерят начин да се оправят. И без жипиес и без жисием и без карта. Но като се замислиш колко малко сме, на фона на цялата страна...

За мен идеята да се ползуват всички налични средства по най-добрия начин е добра. GSMите така или иначе съществуват. И ако окапеш някъде в обхват и те "изядат вълците" само защото някой го мързи да си мръдне гъза - не мога да го оправдая по нокакъв начин.

Нека не дават свободно информация. Нека я дадат на полицията. Или на пожарната или на Бърза помощ. Важното е да има начин информацията да се получи и то навреме. Поне аз така виждам нещата.
            За аршините; http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%...88%D0%B8%D0%BD

За другото - то и сега е така.

Коментар

3000 марки западн(ал)о германскипри средна месечна заплата за страната около 300 отделно "такса включване", отделно месечен абонамент, отделно трафика.......
              владо се пише с главна буква "В" ако и старостта да не прощава....
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                За СПОТ-овете е ясно, но дайте да не си правим илюзии, че е реалистично да се очаква масовото им използване от хора извън кръга на най-запалените пътешественици. .
                Прав си напълно, въпреки че реално единственото което е необходимо е във фейсбук да се появи някоя нова екстра в стил "гледай ме в реално време къде си бъркам в носа" и след 1 месец всички ще са там...
                В тази връзка и като говорим за защита на интересите на потребителите не виждам какъв е проблема да направят GPS модула задължителен за вграждане в мобилните телефони... Това не би следвало да доведе до каквато и да е обективна промяна в цената на апарата/услугата. Но както добре знаем, защитата на потребителя се интересува от доста по имагинерни проблеми...

Още повече, че не рядко хора могат да попаднат в беда и да има необходимост да бъдат издирвани и без да са предприемали някакви по-екстремни пътувания. Т.е. въпросът в темата си е съвсем резонен и ще бъде добре, ако може да се изясни по каква процедура би било възможно да се получи информация за местоположение, базирана на възможностите на GSM операторите.
                Отново си прав, но реално GSM-а сам по себе си може да се използва за откриване на човек с който си нямаш идея какво се е случило - например казал е, че отива на екскурзия, не се е прибрал след два дни и ти (при пренебрегване на всички бюрократични проблеми) разбираш, че е някъде в северозападна Рила... Е има го и дригия подход с лова на лисици, като си разбрал горе долу къде е, вадиш апаратурата, звъниш и oткриваш от къде пиука "свободно". И двете обаче са колкото възможни, толкова и не-рентабилни възможности. Така например, втория подход е отдавна използван с къде къде по-евтин от мобилния телефон локализатор, които представлява елементарна пасивна резонаторна антенка в палсмасова капсула, която отразява радио вълни от търсещия предавател-приемник (система RECCO). Въпреки това, това е действително добра възможност за екипиране на службите за търсене и спасяване, като единствения негатив е необходимостта от изправна батерия и включен телефон. Статистически мисля, че би било ефективно.
                Technical Rescue Direct - life lies in courage
                http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                  владо се пише с главна буква "В" ако и старостта да не прощава....
                  Сорри деде. Сбърках.

Коментар

Сорри деде. Сбърках.
                    Случва се, като дойдеш пак на гости, ми напомни да ти разкажа вица за "маймуно Черна"
                    По темата
                    Пряко съм участвал в създаванвто на този бизнес (клетъчните телефони) в България. НЯМА ДА СТАНЕ! На един евентуално спасен благодарение от локализацията, ще имаме толкова дела срещу мобилния опеатор от изловени "чукачи", пребити "бизнес партньори", и "пропуснати ползи и претърпени загуби", че компанията и да го пусне, ще го спре!.....по икономически причини.
                    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Случва се, като дойдеш пак на гости, ми напомни да ти разкажа вица за "маймуно Черна"
                      По темата
                      Пряко съм участвал в създаванвто на този бизнес (клетъчните телефони) в България. НЯМА ДА СТАНЕ! На един евентуално спасен благодарение от локализацията, ще имаме толкова дела срещу мобилния опеатор от изловени "чукачи", пребити "бизнес партньори", и "пропуснати ползи и претърпени загуби", че компанията и да го пусне, ще го спре!.....по икономически причини.
                      Е, няма да стане, ама по други причини. Щото регулирането на достъпа до тази информация е много лесен и може да се избегне злоупотребата. Просто тия дето трябва да го разрешат официално, си знаят "кирливите ризи" и нататък е ясно...
                      I get High by going Down

Коментар

Може ли да теглим чертата?
                        Техническа възможност за това има, и с прилична точност.
                        Организационна няма, и с това въпроса е изчерпан.
                        Компютъра на телефоните е намерил човека, боднал е карфицата на картата.
                        Верно ли на картата? Верно ми на масата? Верно ли на щабната карта на масата? Верно ли някой ще я разгледа, ще вдигне телефона, и ще каже на когото трябва какво да прави?
                        Айде стига си играйте на криейт брифинги, или както там му казват онанистите.
                        ГПС-а е едно, картата е друго. Щабът е трето. Никой от вас не е стигнал до това разбиране, и потрайте засега, а? Спечелете време за мислене.
                        Ценността на информацията от тия канали, е примерно 1 - 3%.

Коментар

..... На един евентуално спасен благодарение от локализацията, ще имаме толкова дела срещу мобилния опеатор от изловени "чукачи", пребити "бизнес партньори", и "пропуснати ползи и претърпени загуби", че компанията и да го пусне, ще го спре!....
                          За да стане тая работа ще трябва и малко да се "пипне" Конституцията в частта "Никой не може да бъде следен, записван, фотографиран...." И тогава пак ще има:
                          Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                          ....Баси дЪржавата.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Дрогари, реших да направя малко изследване на тази тема. Инсталирах си на телефона Гугъл мапс. Дадох му възможност да се позиционира само по GSM клетките. На картинката отдолу с червено е действителната ми позиция, със синьо е дадената от програмата позиция а описаната окръжност е (забележете) вероятната позиция според програмата. Изписа ми, че вероятно съм в периметър от 3800м от синята точка. Това според мен е прекалено голяма площ за търсене на човек. За сравнение направих същия тест и в железобетонния ми апартамент. Позиционирането беше с грешка 20м и вероятна позиция с радиус 100м.
                            Чувал съм, а и тук се написаха коментари, че клетката можела да "принуди" апарата да усили сигнала си. По този начин може да го засече и друга клетка. Чувал съм, че клетката може да даде доста точен азимут в посока апарата. Има и други такива интересни възможности на техниката, за които е полезно да се знае.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:poziciq.JPG
Прегледи:1
Размер:67.3 КБ
ID:5334352

Основния разговор е за това, може ли да се ползва тази информация от нас. Ясно е, че това по презумпция е класифицирана информация и директно с нея няма как да се снабдим. Следващата схема е от 112 да дават тази информация при поискване от ПСС. После от там да изтича към нас. Да, ама тези, които определят дали да се дава информацията на ПСС знаят колко е лесно от там да изтече, от където идват възможностите за злоупотреби.
                            На мен ми се вижда единствен възможен начин да има законова разпоредба за личното съгласие на проследявания. След разговор между оператор и потерял се турист се задейства механизъм за даване на тази информация на групи като ПСС, ГЗ, МВР, МСС , пожарна и т.н.
                            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
                            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                              ... На мен ми се вижда единствен възможен начин да има законова разпоредба за личното съгласие на проследявания. След разговор между оператор и потерял се турист се задейства механизъм за даване на тази информация на групи като ПСС, ГЗ, МВР, МСС , пожарна и т.н.
                              Това добре, но върши работа само в случаите, когато загубилият се може да се обади. Възможни са обаче и случаи, в които въпросният няма как да се обади, защото е паднал и се е ударил лошо, станало му е зле и т.п.
                              Доста често, когато ходим из планините, срещаме самотни туристи в доста напреднала пенсионна възраст и винаги ми е минавало през ума какъв риск поемат тези хора. Пък и не само те, а и всеки, който се движи сам.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Това добре, но върши работа само в случаите, когато загубилият се може да се обади. Възможни са обаче и случаи, в които въпросният няма как да се обади, защото е паднал и се е ударил лошо, станало му е зле и т.п.
                                Доста често, когато ходим из планините, срещаме самотни туристи в доста напреднала пенсионна възраст и винаги ми е минавало през ума какъв риск поемат тези хора. Пък и не само те, а и всеки, който се движи сам.
                                Това е най-вече проблема, туристи които не са наясно с рисковете на дадения терен, не са подготвени от към екипировка, нито са взели мерки като да съобщят къде отивакт и тнт.и насичкото отгоре тръват сами. Това са най-често загубилите се хора които не са преценили риска и възможностите си. Никой не е застрахован от инцидент или непредвидена ситуация, но когато човек знае възможностите си, подготвен е и може да прецени ситуацията реално е с по-голям шанс. Тук не включвам инциденти случили се поради метерологични причини, катастрофи, и всякакъв вид катаклизми, а неподготвените "туристи" решили да прекарат уикенда сами сред пустоща сеедно са в Discovery Channel !

Поздрави !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X