Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Много полезни анкети, без да искам малко обърках второто гласуване ,но както и да е , истината е че много малко хора са подготвени психически на някакви евентуални катаклизми !
    sigpic УАЗ-452

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
      @davc, според мен омаловажаването на запасите е първата крачка към неуспешните "първи дни".
      Затова и използвах цитат от твоя пост, надявам се не си се засегнал.
      "Запасите" разглеждани, като начало и край на оцеляването, не са първата крачка, а целият ход към неуспешната перспектива. Те олицетворяват идеята, да продължаваме съществуването си според привичния си комфорт - е няма как да се получи, освен ако, като оцеляване и "катастрофична" ситуация, не разглеждаме преживяването на две седмици без спрялото поради някаква авария парно... Разни спрягани "запаси" за по две седмици, всъщност са ежедневие: Всеки си купува един хляб повече преди съботата и неделята, всеки зарежда "килера" за по двадесетина дни-месец от Метро и подобни. Изобщо, приказката върви около семки и бонбонки, ако трябва да имаме нещо материално "за черни дни", то това са инструменти, пособия, сечива и т. н. в този смисъл. Както писах в някоя от всичките теми около това оцеляване, аз поддържам и по тон и половина бензин и дизел.

А за засягяне е безпредметно да се говори - не сме гимназистки.

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
      И още едно въпросче от областта на хумора ми напира. Мога ли дарглеждам досадните улични псета като част от моя кратковременен запас от протеини? :-)
      Без никакъв хумор, уверено мога да ти отговоря - Твърдо да! И съвсем не само тях. Лично аз, в тази светлина разглеждам и един друг, много лесно достъпен ресурс... Всичко е до зор!
      Последно редактирано от davc; 29-05-11, 20:39.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
        .... според мен омаловажаването на запасите е първата крачка към неуспешните "първи дни".
        .....
        От както е пусната анкетата търся своя отговор, но продължавам да не го намирам

Добре, запаси. Лесно е - сухар, захар и вода. Минимално количество гарантира физическо оцеляване за дълго време.

Обаче няма как да ги нося постоянно със себе си нито има как да стигна до "килера", при положение, че трябва преди това да стигна до близките си.
        Подготовка някаква имам, но оценка, реална, мога да дам едва когато съм се сблъскал с бедствия и катастрофи, дошли изненадващо и достатъчно сериозни. Примерно - нямаш достъп до запасите си, нямаш достъп до близките си, нямаш достъп до средства, които биха ти дали предимство пред другите оцеляващи.
        И тогава? Остава да разчиташ на инстинктите си от вчера, когато си оцелявал във всекидневната блъсканица сред същите хора, които днес са ти конкуренти в оцеляването (конкуренти е меко казано). Ако познаваш достатъчно себеподобните си, имаш шанс да предвидиш какво те очаква и да успееш да ги изпревариш. Но само ако имаш късмет

Коментар

Да започнем от нещо елементарносъбуждаш се една сутрин и разбираш че няма тоалетна хартия и вече никога няма да имаи са кво правиме.............

А не е зле да се подготвиш психически не да чакаш да дойдат нещо да ти вземат а ти да им отидеш на гостиособенно ако са посъбрали доста..........
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Вие сериозно ли си мислите че тоалетната хартия, сапуна и шампоана ще спънат хората?

Коментар

А-бе, да знаеш - има ги вся`кви. Е такива точно, като си купят десет ролки хартия и стек шампоани, ще се имат за баш сървайвнали сървайвалисти...

Коментар

Не знам защо, но ми се струва, че представата на повечето хора за оцеляването е нещо средно с между пикник в гората и живот на село, т. е. - прекалено романтична! Оцеляването е трудно, грозно, опасно, аморално и обикновено такова - за каквото най-малко сме подготвени! Затова му се вика оцеляване - способност да вземаш бързо правилни и работещи решения от които зависи живота и здравето на теб и хората на които държиш. При катаклизъм, катастрофа или друго чрезвичайно събитие, което би разрушило цивилизацията и порядките на които тя се основава, първото с което ще се сблъскаме е анархията, която ще залее населените места! Това е една доста сложна ситуация в която има прекалено много неизвестни и променливи, и най-добре е да ги елиминираме като ги избегнем! За да се случи това, трябва да сме мобилни и подготвени максимално да не зависим от удобствата и сигурността цивилизацията! Трупането на запаси ни закотвя за тях, прави ни примамлива цел и изисква ресурс за защитата им, който не е по силите на сам човек или малка група от хора! Колкото и голям бабаит и герой сте, винаги ще се намери по-голям, по-мотивиран, по-подготвен, и по-тежко въоръжен...

Коментар

Явно имаме много различни схващания за това какво е бедствие и какво е оцеляване.
                  Как бихте реагирали ако Чернобил беше сега?
                  По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
                    Къде ще е този Чернобил, `щото, ако си е в Чернобил - никак .

Коментар

Аз затова започнах с най баналнотоняма тоалетна хартия и оужас вестниците са спрели да излизат......и са кво праиме

За жените е още по зле след като ги няма прабабите да обяснят как са се справяли с една дреболия
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Гласувах заради отборния дух. Хубава анкета с интересни отговори. За жалост съм попадал в елементарни ситуации в които просто хората блокират. Въпреки самоувереността им, въпреки това, че са умни и способни. Просто изненадата която е нестандартна променя знанията и уменията които си мислим, че притежаваме в момента.
                        Аз си мисля, че психическата подготвеност е най-важна и водеща в моменти за оцеляване. Закони в такъв момент стават природните, а не обществените - оцелявам аз или той. Неминуемо такъв избор ще има за всеки при поставените условия .
                        Оцеляването е въпрос на това как ще си отговорите в момент на избора - аз или той.
                        Дори да сте добри и кротки (като повечето българи) ще се намерят други които да искат вашите запаси . И тогава ..... ще оцелеят САМО тези които знаят кое е ценното в техния живот - самият живот, а не илюзиите които сме си изградили.
                        За това дали ще оцелеете е въпрос на избор - дали искате да сте живи или се предавате на временните условия.
                        Подготовка в тази посока просто няма. Личността се срива на ниво примитивизъм и толкова.
                        Слава Богу, че това са само приказки между приятели, а не приказки между бъдещи врагове.
                        Дано тази анкета си остане само проучване , без доказателства.

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
                          Явно имаме много различни схващания за това какво е бедствие и какво е оцеляване.
                          Ами най-малкото щях да огранича консумацията на определени продукти и излизането на открито! Бих взел и елементарни мерки, нищо от вън, да не влиза в дома ми (прах, кал и т.н.) и т.н. Трагедията в Чернобил не се отрази кой знае колко на хората тук! Лошото бе, че истината се спести за да не пострада безпогрешността на партията и т.н... Виж ако това се случи в Козлодуй, особено в есенно-зимния период, когато преобладаващите ветрове у нас са от север - североизток, нещата биха си е*али майката и единственото разумно нещо е незабавна евакуация в посока обратна на движението на облака...

Коментар

Тука обаче ме хваща страх некой хора за кво намекват...т.е. до неколко часа след ден 0 от новото летоброене, сме директно в ЛудияМакс+човекоядство.

...трее да си купя пушка и амуниции изглежда това ше е най-важното...и ако се срещнем след Апокалипсиса..сигурно сте мили хора, ама ше ви ям!

хахаха

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                              Тука обаче ме хваща страх некой хора за кво намекват...т.е. до неколко часа след ден 0 от новото летоброене, сме директно в ЛудияМакс+човекоядство.

...трее да си купя пушка и амуниции изглежда това ше е най-важното...и ако се срещнем след Апокалипсиса..сигурно сте мили хора, ама ше ви ям!

хахаха
                              Нямаш си и най-малка представа колко си близо до истината! Да не дава Господ да го изживеем... Еволюцията и прогреса са изключително бавни и неустойчиви процеси при човешкия вид, за разлика от де-еволюцията и регреса!

Коментар

Ше си направя собствено племе...ше чета единствен книги и ше го давам аристократично, щото 'бойците' ми ше са от новото време....а и ше гледам да отказвам човешкото.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X