Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Моля гласувайте...
    330
    Нямам никаква подготовка за оцеляване и не ми е нужна.
    3.33%
    11
    Нямам никаква подготовка за оцеляване но намирам за полезно в бъдеще да се поинтересувам от въпроса.
    20.00%
    66
    Нямам никаква подготовка за оцеляване но тя и не ми е нужна защото за тази цел има съответните институции.
    0.91%
    3
    Нямам сериозна материална подготовка и запаси за оцеляване, но имам нужните знания и подготовка за да реагирам адекватно в различни ситуации.
    36.67%
    121
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за автономно съществуване до няколко дни.
    3.94%
    13
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за автономно съществуване до няколко дни. Имам и добра подготовка като знания и умения за оцеляване в различни обстановки.
    19.09%
    63
    Живея в град който по дефиниция при катаклизъм се превръща в смъртоносен капан, излизането от който е далеч по-безперспективно и опасно от оставането на място и разчитането на външна помощ. Оборудван съм с провизии за седмица до десет дена. Необходимостта от провизии за повече време ще е показател за далеч по-голяма криза, при която никакви провизии няма да ме спасят.
    6.06%
    20
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за автономно съществуване от няколко месеца.
    1.21%
    4
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за автономно съществуване от няколко месеца. Имам и добра подготовка като знания и умения за оцеляване в различни обстановки.
    5.76%
    19
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за неограничено или поне няколко години автономно съществуване.
    0.00%
    0
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за неограничено или поне няколко години автономно съществуване. Имам и добра подготовка като знания и умения за оцеляване в различни обстановки.
    0.30%
    1
    Имам материални запаси (храна, вода, гориво, отопление и др.) за неограничено или поне няколко години автономно съществуване. Имам и добра подготовка като знания и умения за оцеляване в различни обстановки включително и след пълният крах на цивилизацията в днешният и вид. Имам сподвижници и хора, които са също подготвени и заедно можем да организираме общество и да си помагаме.
    0.61%
    2
    Имам необходимите запаси, знания инфраструктура и всичко каквото е наобходимо за да мога да се справя включително и с пълното отсъствие на цивилизация. При това мога да "изнеса" (изведа от бедствена ситуация и обуча) и още хора без подготовка заедно със семействата им и да ги осигуря за неограничено време.
    2.12%
    7
    VPetrov.photography

От: Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Хм, хубава анкета, ама както знаем нещата не са еднозначни.
    Примерно при бедствие/авария в АЕЦ Козлодуй, аз няма да имам и време да реагирам
    Друг пример, ако се скъса стена на Монтанския язовир в Монтана трябва да си някъде на дълбоко, че да се разминеш (до колко може да го наречем така)
    Та много зависи от географската ширина и какви съоражения има в близост, какво може да очакваш от тях.
    До колкото мога, компенсирам с книжки , имам двата тома на SAS, там има доста неща, разни предавания по дискавърито и подобните, из нета пък и тук има доста полезни неща. Опита в такива случай е незаменим, ама малко са преминалите разни бедствия и катастрофи, а няма как да трупаш опит с импровизирани симулации (говорим за обикновени хора, не разни лаборатории и там подобни).
    Та в крайна сметка психиката, знанията и късмета са от голямо значение. Не подценявам материалната подготовка, ама ако си взел лопата а попаднеш под водата, няма да е много полезна.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Нямам и не ми трябва !
      Ако след апокалипсиса нещата ще са като в Лудия Макс предпочитам още тогава да си пукна а не после някой да ме заколи задари една батерия ААА не ми се вижда разумно !
      А още повече да се живее в такава среда и да правиш поколения в нея в глупост !
      Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Ако поколението вече е на лице ? Лягаш да мреш и ги оставяш да се спасяват или първо трепеш тях и после лягаш да мреш ?
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
          Ако поколението вече е на лице ?
          Заради тях, борба до последен дъх!
          TERRANO2 R20; ZD30; WAGON; `04
          www.kamino92.com

Коментар

НЕ само заради тях ! Инстинкта ни за отцеляване е силен и на 99,99% ще надделее и всеки ще драпа със зъби и нокти ! Но определено ще стане грозно ...
            Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Първоначално публикуван от CJ_ Преглед на мнение
              НЕ само заради тях ! Инстинкта ни за отцеляване е силен и на 99,99% ще надделее и всеки ще драпа със зъби и нокти ! Но определено ще стане грозно ...
              Именно това е идеята, за някаква поне минимална подготовка. Да стане възможно най-малко грозно
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Анкетата е много полезна и както казва горният постващ всичко и според мен е въпрос на инстинкт.
                Малко мрачен сценарий, но напълно вероятен.....
                Хубаво човек да оцени сам себе си, но според мен, освен всичко друго необходимо,за оцеляване, е нужен още един много сериозен фактор......стабилната психиката на индивида....
                Не знам как всеки ще прецени собствената си психическа устойчивост, в предположените критични ситуации, които са много вероятни....като се има в предвид, че живеем в сеизмично активна зона.....
                ГЛАСУВАЙТЕ....ЩЕ Е ПОЛЕЗНО....
                LZ3YG

Коментар

Но определено ще стане грозно ...
                  Съгласен съм, но самата картинка след "апокалипсиса" мисля няма да бъде красива.
                  TERRANO2 R20; ZD30; WAGON; `04
                  www.kamino92.com

Коментар

Първоначално публикуван от PARAPONERA Преглед на мнение
                    ......Не знам как всеки ще прецени собствената си психическа устойчивост, в предположените критични ситуации, които са много вероятни....като се има в предвид, че живеем в сеизмично активна зона.....
                    Хм, ако някой е гледал филмчето по Дискавъри знае за какво става въпрос.
                    http://www.suite101.com/content/the-...-palma-a261750
                    http://www.rense.com/general13/tidal.htm
                    http://www.drgeorgepc.com/TsunamiMegaEvaluation.html

Коментар

Инатересно при екстремни условия кой е с по-голям шанс за оцеляване, подготвения или непотготвения? А дали катаклизма ще даде такъв шанс за оцеляване на който и да е било, все пак ако има шанс то е в полза на животинското у нас а не на просветения в тайните науки на оцеляването, наистина ще стане грозно. В Япония нямаше кьорав мародер, но тук... май всички ще сме. Няма да гласувам и в двете анкети защото просто незанам кой отговор е наистина моя.

п.п. Голем локум е анкетата, има да се разтега до безкрай а и много песимистична.
                      Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

А някой спомня ли си какво се случи в едно предаване на Ку-ку преди години?
                        Каква подготовка, какви пет лева. Тълпата ще те помете...
                        Only after the last tree has been cut down,
                        Only after the last river has been poisoned,
                        Only after the last fish has been caught,
                        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от Tpunep Преглед на мнение
                          п.п. Голем локум е анкетата, има да се разтега до безкрай а и много песимистична.
                          По тая логика е песимистично да имаш в колата аптечка, колани, че и ABS.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                            По тая логика е песимистично да имаш в колата аптечка, колани, че и ABS.
                            Абсолютно. Напротив, ако се стремиш да бъдеш подготвен за критични ситуации, значи вярваш, че имаш шанс, и си готов да предприемеш активни действия да го увеличиш.

А за предаването на "Ку-Ку" - винаги съм твърдяла, че беше гениално. Само дето много малко хора си направиха правилните изводи (а именно, че населението масово е тотално неподготвено), а вместо това изляха куп обвинения срещу авторите. Толкова години по-късно ме е страх, че нищо не се е променило в положителна насока.

За протокола - гласувах с шестата опция (запаси за няколко дни + подготовка). Далеч не твърдя, че това е най-доброто, но е реалното положение в семейството. Това е минимумът наистина, но засега толкова. Част от запасите дори не са предназначени само и единствено за бедствие, а са "неприкосновен запас" в колата, който от време на време при път влиза в работа, после го възстановяваме. Вкъщи така или иначе има всичко като за няколко дни... но пък и няколко дни винаги може да се оцелее, подготовката би трябвало да включва малко повече от това

Коментар

Гласувах съобразно града , в който живея-София.Но след като изчетох Дж. У. Ролс, разбрах колко сме неподготвени,и по-скоро, колко не мислим за справяне с евентуално бедствие,поотделно и като групи от хора.Имам малко "подозрение",че в един момент,като резултат от анкетата и дискусийте тук, ще има някакво по-реално развитие в тази насока,за който се включи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X