Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как оценявате Вашата подготовка за оцеляване при бедствия и катастрофи?

Първоначално публикуван от Tpunep Преглед на мнение
    В Япония нямаше кьорав мародер
    Имаше. Просто са по-малко, отколкото например в Европа или Америка поради традициите, които Япония има в това отношение.

Коментар

Всички отговори, които предполагат изобщо някаква готовност, започват със "имам запаси...".
      Безнадеждна идеология... Грешна до степен да е опасна!
      - Притежавам известни: Знания; умения; практика - за осигуряване съществуването си и това на определен кръг хора. Работя за усъвършенстването им и придобиването на повече.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Хубаво нещо са запасите от храни. Дават ти време да се адаптираш към новите условия (разбира се, това при условие, че има какво да се диша и не си прекалено далеч от запасите). Ясно е, че каквото и да стане, храна ще се взема отнякъде (дали за всички ще има - сложен въпрос), но не е хубаво да умреш от глад, преди да си разбрал откъде.

Разбира се, прекомерните запаси тежат на бюджета и организацията. Кое в какви условия е прекомерен запас - вече е дискусионна тема.

Коментар

Нито е до бюджета, нито до критерия. Опасно е да "се лежи на тази кълка" - за да е по-разбираемо.

п. п. От глад се умира, в най-лошият случай, за две седмици, ако за толкова време не си разбрал случая - храната ти е последен проблем.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            п. п. От глад се умира, в най-лошият случай, за две седмици, ако за толкова време не си разбрал случая - храната ти е последен проблем.
            Това можеш ли да го кажеш на паникьосаната си жена и две-три невръстни деца? Евентуално?

Не знам защо оцеляването се разглежда от много като оцеляване на индивида.
            Да, индивида има много по-големи шансове, по ред причини:
            по-лесна маскировка и прикритие, по-голяма мобилност, по-бързо приспособяване, отпадат доста задръжки и т.н

Когато нещата станат индивид + семейство, колкото и да е подготвен,
            шансовете на цялата група са по-малки от шансовете на коя и да е самотна баба от някоя родопска махала.
            Особено ако няма какво да се яде две седмици.

Коментар

Според мен пък точно обратното - шанса на група от хора да оцелеят е в пъти по-голяма от на отделният индивид. Всъщност семейството трябва да се гледа като единица - две семейства, три семейства, пък ако се съберем целия вход още по-добре. Показателна е организираната престъпност, мафията и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                Това можеш ли да го кажеш на паникьосаната си жена и две-три невръстни деца? Евентуално?

Не знам защо оцеляването се разглежда от много като оцеляване на индивида.

"Много" може би - но точно аз не, дори разглеждам себеси, като елемент от оцеляване на поколението (евентуално дори не моето собствено).
                А моята жена, е моя отговорност. Също така, дали ще е паникьосана, или не. Ето това са неща, на които наистина се заслужава да се наблегне, а не на "Русенското в мазата".

Коментар

Мен понеже все ме избива на майтап, колкото и да са сериозни обсъжданите въпроси ... Мога ли да задам въпрос към автора на анкетата? Прави впечатление , че в последните дни се прокрадват теми за края на света и за оцеляването след края му. Това да не се базира на ИНФОРМАЦИЯ за нещо? :-)

Иначе гласувах в 6-та позиция щото си живея на село и няколко дневните /до две три седмици/ запаси са си нормално поддържани. Кладенец си имам в двора, железария всякаква и умения да я полвам също, както и енергоизточници малко. Интересно е обаче положението с бензина и от там с електричеството също, а пък не е задължително времето да е топло, когато нещо стане.

И още едно въпросче от областта на хумора ми напира. Мога ли дарглеждам досадните улични псета като част от моя кратковременен запас от протеини? :-)
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Аз се надявам, че тук няма да има много последователи на разни малоумни сектанти и прочие пророци. Всяка тема, особено пък тази конкретно, за съжаление много бързо може да се опошли, само като се намесят разни врачки, гадачки предсказатели и най-вече Холивуд... А и добрият начин за избягване на сериозен размисъл е напълване на медийното пространство с псевдо информация...

Но благодаря за напомнянето. Важно е, за да не допуснем и тук подобно олекване... В тази връзка настоятелно препоръчвам Джаред Деймънд и неговите две книги: Пушки, вируси и стомана и Колапсът. Погледът, систематичният анализ, поднесеният материал и използваните източници са в уникална сплав. Разбира се, препоръчвам настоятелно и книгата на Роулс, която е отличен технологичен наръчник... И накрая бих добавил, че не е нужно да чакаме някой нещо да ни каже или много тайна информация да научим. Мисля си, че разумните хора се уповават най-вече на собствената си преценка използвайки качествена информация и осмисляйки я...
                    VPetrov.photography

Коментар

Смятам, че и двете анкети са крайно полезни и информативни. В общество, което е крайно неподготвено за бедствия, за което спирането на тока и водата за няколко часа е истинска драма е изключително важна собствената преценка и подготовка.
                      Колко готови сме ние самите обаче? Да оставим настрана запасите от храна, гориво, оръжие и радиостанции. Как преценявате собствената си подготовка, знания и умения за оцеляване? Можете ли да плувате, колко км. може да пробягате, макар и в свински тръс, колко начина на запалване на огън знаете? Познавате ли гъбите, билките и ядивните растения?
                      Смятате ли че е добре да се направи и такава анкета или темата ще се размие?
                      Последно редактирано от VHS; 29-05-11, 13:25. Причина: правопис
                      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

За мен физическата подготовка е от най важните,както и опита за живот извън цивилизацията.Моят се свежда до палаткуване,чувалуване и преходи в планината.Дали е достатъчно?Определено не.Аз живея в апартамент,ако се събудя и установя че няма вода и електричество,а и няма да има то определено се намирам в капан.Ако е лято иди дойди бива,ами ако е зима?Замислял съм се преди време, и съм набелязал няколко изоставени бетонни съоръжения в близост до река.После ще дойде ред на подготовката,знанията и желанието за оцеляване.Но все си мисля че който има желание много бързо ще се адаптира.

Коментар

Отбелязах четвъртия отговор, който засега е споделен от най-много колеги - "нужните знания" и т.н. Не съм далеч и от петия - запаси за няколко дни.

Обаче, честно казано, смятам подготовката си за слаба - не за друго, а защото е крайно неравномерна във времето и все някой важен елемент не е в готовност. Имаш вода - нямаш витамини, имаш удобно сгънато одеяло - нямаш шоколад или вафли, имаш нож и въже - нямаш подръчна минимална сума в евро или друга валута. Като се замислиш, то край няма. Кога ще се занимаваш с основните си занимания, ако ще поддържаш постоянна перфектна готовност?

Освен това, ако става дума за (едно)лична готовност, няма особен проблем. Но всеки има да се грижи и за семейство и за други близки, включително такива с нулева подготовка. Тогава идеалната готовност е просто невъзможна.
                          Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                            Според мен пък точно обратното - шанса на група от хора да оцелеят е в пъти по-голяма от на отделният индивид. Всъщност семейството трябва да се гледа като единица - две семейства, три семейства, пък ако се съберем целия вход още по-добре. Показателна е организираната престъпност, мафията и т.н.
                            Само когато повечето в групата са подготвени за нещо такова.
                            На 95% от входа ви ще им угаснат усмивките след първото ходене по голяма нужда без вода и тоалетна хартия например.
                            Да не говорим за две седмици без храна.
                            Група от подготвени индивиди е нещо съвсем друго.

@davc, според мен омаловажаването на запасите е първата крачка към неуспешните "първи дни".
                            Затова и използвах цитат от твоя пост, надявам се не си се засегнал.

Коментар

Аз съм от гласувалите във вариант 2 - Нямам никаква подготовка (освен двутомника "Ръководство по оцеляване на SAS" на Джон Уайзман ), а може би ще трябва да се замисля.
                              Нямам, обаче, особени илюзии за успехи в оцеляване за повече от седмица за мен и "подопечните" баби (майка ми и свекърва ми). Дори да подготвя вилата (вода, дърва, дълбоко мазе за съхраняване на хранителни запаси, защото няма да има ток), ще ни превземат мародери, сиреч по-непредвидливи, но значително по-агресивни граждани, за които пътят към оцеляването минава през моята предвидливост .
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                                ще ни превземат мародери,
                                Значи ти липсва друг, не много труден аспект от подготовката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X