Обява

Свий
Няма добавени обяви.

помощ за руско мачете Тайга.....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: До: помощ за руско мачете Тайга.....

[QUOTE=zzlatev;1171081]
    Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение

Колкото и да е странно, този нефункционален нож държи добър ряз и ми е вършил бая работа. Подарък ми е за 20-я рожден ден и от малко известната марка Халкон( Сокол), испанско производство. Навремето бяха първите ножове от тоя вид у нас, внасяше ги държавнотго дружество СОКОЛ. Бая съм го носил по планини и гори, ходи дори до Африка с мен и се справи блестящо, само му изкривих малко острието, като цепих подпалки с него. Заради размера му и малко панайрджийския вид отдавна не го ползвам активно, но ми е скъп спомен, пък и си върши работата. Канията, както правилно забеляза, е моя собствена изработка с монограм.
    Ряз наистина държи, ама работа не ми върши, щото си лежи в едно чекмедже. Изкриви се от пръчка с диаметър около сантиметър.Дълъг е почти като мачете и пречи и при сядане и при ходене даже. Т.е. за дялкане не смея да го ползвам (криви се), за носене е неудобен, за рязане на храна, дране и др. подобни е прекалено голям - в чекмеджето ще си стои.
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

[QUOTE=sl.daskalov;1172137]
      Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение

Ряз наистина държи, ама работа не ми върши, щото си лежи в едно чекмедже. Изкриви се от пръчка с диаметър около сантиметър.Дълъг е почти като мачете и пречи и при сядане и при ходене даже. Т.е. за дялкане не смея да го ползвам (криви се), за носене е неудобен, за рязане на храна, дране и др. подобни е прекалено голям - в чекмеджето ще си стои.
      Нещо не ми се връзва.Хем да държи ряз хем пък да се криви. Обикновенно ножовете държащи ряз по-скоро ще се счупят отколкото да се изкривят.

Коментар

Струва ми се че когато тука са ковали такива неща, до раждането на Фискарс са оставали няколко века. Дали другаде по света има такъв инструмент - не знам.
        Ножолопатите, и даже тесаците, са ги захвърлили не случайно. По нашите земи нямаме свой мачетета, защото храсталаците не са истински проблем - винаги можеш да ги прегазиш. Че днеска някой иска да се разхожда по бански, без да се одере, е друга работа.
        Така стигаме до оптималните комплекти за разните места. В Русия например, си мъртъв без брадва и лопата, за нож минава какво да е джобно. А тука трябва лопата и нож. Така и нашите войници са се сетили да наточат десните краища на сапьорните лопатки още в ония войни. Извънредно ценен инструмент, който се оправя в гъсталака. Освен че е страшно оръжие.
        Аз също правих мачетета изключително от мързел.
        Последно редактирано от Стефан; 26-05-10, 13:42.

Коментар

От много време чета,и понякога се изумявам на някои глупости.На някои от тези "връхни технологии" по наше село им казваме тарпан.За Фискарс мога да кажа и добро и лошо.Доброто е че острието е наточено почти до бръснене,лошото е че много често се отчекват парченца при среща с по твърд материал(камък,метал..)което се се случва доста често ,все пак зависи кой за какво си ползва брадвата.Но е неминуемо да не се срещнете с това,въпрос на време.Друг минус,прехвалената дръжка,ами........какво да ви кажа,чувам че има случаи дето се строшава.Знам,ще кажете дай снимки факти,лично за мен хубавата брадва е те това http://www.bulforums.com/metalblade/...php?f=16&t=225

Коментар

Първоначално публикуван от GrEmLiN Преглед на мнение
            От много време чета,и понякога се изумявам на някои глупости.На някои от тези "връхни технологии" по наше село им казваме тарпан.За Фискарс мога да кажа и добро и лошо.Доброто е че острието е наточено почти до бръснене,лошото е че много често се отчекват парченца при среща с по твърд материал(камък,метал..)което се се случва доста често ,все пак зависи кой за какво си ползва брадвата.Но е неминуемо да не се срещнете с това,въпрос на време.Друг минус,прехвалената дръжка,ами........какво да ви кажа,чувам че има случаи дето се строшава.Знам,ще кажете дай снимки факти,лично за мен хубавата брадва е те това http://www.bulforums.com/metalblade/...php?f=16&t=225
            Същите по качество ковани брадви се продават и у нас под марката Хускварна. Наистина са добри, има няколко размера и цената е поносима - 60-100 лева. Намираха се във фирмения магазин на Хускварна, зад Макдоналдса в Младост.
            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

На някои от тези "връхни технологии" по наше село им казваме тарпан...
              Интересно ми е,че думата се е запазила."Тарпан" се е наричала един вид брадва,дълга колкото човешки ръст.Била е едно от основните оръжия на еничарската пехота.
              Твърди се,че добре обученият еничар е можел да посече с нея едновременно коня и конника /това според някои свидетелства от похода на Варненчик/.
              Та кажи,кое е селото,където е запазена думата.
              Извинявайте за офтопика.
              Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
              имат право да гласуват на избори.

Коментар

....ами........какво да ви кажа,чувам че има случаи дето се строшава.
                Аз пък чувам ,че има случаи дето на всяка брадва дръжката може да се строши . Предполагам на тая шведската дръжката е безсмъртна или си я сменил с водопроводна тръба .
                От много време чета,и понякога се изумявам на някои глупости.
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Ами селото е Голям Манастир,Ямболско.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                    Интересно ми е,че думата се е запазила."Тарпан" се е наричала един вид брадва,дълга колкото човешки ръст.Била е едно от основните оръжия на еничарската пехота.
                    Твърди се,че добре обученият еничар е можел да посече с нея едновременно коня и конника /това според някои свидетелства от похода на Варненчик/.
                    Та кажи,кое е селото,където е запазена думата.
                    Извинявайте за офтопика.

И Правдино, пак Ямболско. Явно по нашия край се ползва думата, ама кат гледам скоро и тука ще изчезне, кой сече вече тръни за да строи плет. Дядо ми има тарпан, ама даже не знам къде е набутан. Последно го видях сигурно преди 15 г ама беше порядъчно ръждясъл
                    -------Honda CR-V 128к.с.--------
                    "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

От: помощ за руско мачете Тайга.....

Във всички Ямболски села се нарича тарпан.А пък язе колко тръне съм сякъл навремето с такова чудо.Но и в сякънето си има
                      майсторлък,щото всяко грешно движение ти носи повече болка в ръцете и доста умора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X