Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боен нож, неговата форма и ефективност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Боен нож, неговата форма и ефективност

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    Това, което съм видял са прави, симетрични и балансирани остриета с канал за кръвта и подсилени елементи при местата за сблъсък с друго острие и засилен елемент за защита на дланта и пръстите. Изгъзици (казвам го така, защото са точно това), като шипове по защитният елемент или някакви украси са немислими.
    Демек КАМА (и аз, като Мирча Кришан с краставицата...)
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
      Подкрепям горното мнение изцяло.

Нормален армейски нож, който не е щик. Става за рязане, мазане, мушкане, ровене. Като размер е нормален, не е огромен рамбовски, само дръжката можеше да е със сантиметър отгоре.
      [ATTACH=CONFIG]283934[/ATTACH]
      Снимката не е моя, от нета е.
      Този нож от снимката колко наряди е видял...
      Only after the last tree has been cut down,
      Only after the last river has been poisoned,
      Only after the last fish has been caught,
      Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
        Демек КАМА (и аз, като Мирча Кришан с краставицата...)
        Демек точно така (точно кама описвам, макар и по-подробно и с екстри) и не, нямаш нищо общо с Мирча Кришан, освен че ме забавляваш точно като него (между другото благодаря, че ми напомни за него... някъде имам негови касети - остава да се сетя къде точно)

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:KM_2000.jpg
Прегледи:1
Размер:32.2 КБ
ID:5238555

Ето го бойният нож, че линка в пост 46 нещо се е скапал...
          Може да бъде и без серетация.
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
            [ATTACH=CONFIG]284041[/ATTACH]

Макар определено да не е симетричен ми допада доста По-горе писах, защо недолюбвам серетацията, когато става дума за бойни остриета, макар някои да я харесват по почти същите причини Само едно ми е малко криво - защитата не е като за бой с нож. Малко ми е това за защита, а и не ми допада да е подвита надолу - предпочитам да е с прав (и перпендикулярен) елемент на защита и острието на противника ти да спира в него.

Преди години бях гледал (на снимка за съжаление) кинжал направен специално за бой с нож... беше почти същия с изключение на 0-образният гард който по-скоро повечето хора биха поставили на меч (или рапира) да кажем. Освен всичко във частта на около три-четири сантиметра преди дръжката беше най-дебел - почти колкото меч. Скосяваше се доста рязко към острието и по-плавно към дръжката. Беше предвиден (макар да беше напълно симетричен) за off-hand оръжие (за лява ръка при десничари и респективно за дясна при левичари). Доста ме впечатли... жалко, че не запазих снимката.
            Последно редактирано от господин никой; 29-12-10, 17:37. Причина: смислова добавка/корекция...

Коментар

Някой от вас виждал ли е истински бой с ножове? Щото ми се чини че това го има само по филмите. Онова чудо Ескрима става само срещу противници от същата школа, иначе забрави. По-лошото е, че някой може да носи "боен" нож с идеята да го ползва срещу друг ножар, че и гардът да му пази пръстите от чуждото острие. Е, няма така измислица...

Срещу нож има само три подхода. Най-лошият когато няма възможност за някой от другите два е нападателят да се държи на дистанция докато се неутрализира по някакъв начин. Останалите два са - бягаш или бързо стреляш от нивото на кръста без да се целиш. Да извадиш боен нож, за да спретнете дуел е абсурдно. Само който е нямал дълбоки порезни рани от злополуки си мисли, че има място в "бой с ножове".

Военните ножове са преди всичко инструменти, после щикове и най-накрая средство за клане в окопите, насред удари с приклади, и стрелба с пистолети и автомати.

Коментар

Бойният нож в сухопътното военно дело на практика намира единствено ефективно приложение при диверсионни задачи или подобни, когато трябва да се спечели малко преимущество с тихо обезвреждане на част от противника. Действа се мигновено и противника или на разбира, че до него има боец или в момента, в който го разбере поличава перо между ребрата. Това бой нож срещу нож на практика го няма и служи единствено за общовойскови демонстрации. В подводното дело е по-възможно да има бой нож срещу нож.
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

В специалните подразделения отдавна има заглушители, да не кажа че има и специализирани фабрично безшумни пукалки като руската ВСС и немския MP5SD.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                    В специалните подразделения отдавна има заглушители, да не кажа че има и специализирани фабрично безшумни пукалки като руската ВСС и немския MP5SD.
                    Съгласен. Ама само в такива моменти виждам приложението на бойния нож по предназначение...
                    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Може да съм от малкото пострадали от боен нож в мирно време...но въпреки всичко си е коварно оръжие!

Някога в казармата след доста спречквания с един образ напрежението между нас ескалира в ръкопашен бой по време на дневално дежурство и той от няма накъде/и си беше доста луда глава а и аз не отстъпвам/ извади ножа с който се седи на поста и с посичащ удър замахна към мен! инстингтивно си вдигнах главата отстъпвайки назад и встрани получих удър в областа на долната челюст...на вид тъпия нож ме посече до коста! след това му се стъжни на оня...белега и до ден днешен ми напомня за този случай!

всяко хладно оръжие си е ОРЪЖИЕ в ръцете на всеки който има смелоста да го използва!
                      driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                        ......
                        EDIT: Моят пример за добър боен нож е щикът за АК47... семпъл, здрав и много полезен в неизброим набор от ситуации въпреки голямата си дължина.
                        И след всичко, което си изброил даваш пример за добър боен нож това недоразумение???

Нито е здрав, нито е семпъл, нито реже, нито можеш да го заточиш...
                        Абсолютно безполезна ........
                        Последно редактирано от derhunter; 30-12-10, 00:50.

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
                          И след всичко, което си изброил даваш пример за добър боен нож това недоразумение???

Е, не е правен за рязане на хляб... Друга му е целта... Че има кусури - има...

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                          Е, не е правен за рязане на хляб... Друга му е целта... Че има кусури - има...
                          Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                          Съгласен. Ама само в такива моменти виждам приложението на бойния нож по предназначение...
                          Той kuzdov добре е обяснил естеството на нещата...
                          Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 30-12-10, 19:23.
                          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                            Някой от вас виждал ли е истински бой с ножове? Щото ми се чини че това го има само по филмите. Онова чудо Ескрима става само срещу противници от същата школа, иначе забрави. По-лошото е, че някой може да носи "боен" нож с идеята да го ползва срещу друг ножар, че и гардът да му пази пръстите от чуждото острие. Е, няма така измислица...

Срещу нож има само три подхода. Най-лошият когато няма възможност за някой от другите два е нападателят да се държи на дистанция докато се неутрализира по някакъв начин. Останалите два са - бягаш или бързо стреляш от нивото на кръста без да се целиш. Да извадиш боен нож, за да спретнете дуел е абсурдно. Само който е нямал дълбоки порезни рани от злополуки си мисли, че има място в "бой с ножове".

Военните ножове са преди всичко инструменти, после щикове и най-накрая средство за клане в окопите, насред удари с приклади, и стрелба с пистолети и автомати.
                            Аз съм бил свидетел на няколко боя с нож - по една или друга причина. Това, което по-горе написах го написах на база на това, което видях. Номера с декоративните предпазители си е чиста проба майтап. Предпазителя трябва да е по-широк от юмрука ти за да има ефект.

Иначе като цяло си прав - въпроса не е дали, а кога, къде и как ще получиш порезна рана - неприятно но факт. Повечето хора си мислят, че могат някакси да се измъкнат от боя без да са получили нараняване... лично аз не мисля, че ако се стигне до бой с ножове можеш да се разминеш без подобно. Единственият ти шанс да се отървеш е да убиеш/обезвредиш противника си преди той да е извадил своето острие, но предвид спецификата на боя това е много малко вероятно - другият трябва да е пиян или дрогиран или напълно неопитен за да се получи така.

Като заговорихме за бой с нож - голяма част от спец частите на практика много трудно можеш да ги нападнеш с нож или палка, заради тефлоновите протектори, които носят. Особено тези за борба с масовите размирици например. Въобще идеята за подобен нож е по-скоро, като оръжие от крайна необходимост или инструмент за безшумно неутрализиране на врага - поне на мен това ми се струва, че е като концепция.

И като край на дискусията... стрелба в дистанция под пет метра ми се струва безмислица. В CQB (Close quarter breaching) ситуации често това (а и дори по-малка) е валидната дистанция за водене на бой. Разбира се енфорсърите са въоръжени да кажем със SPAS или друг автомат със съчми, но... все някога трябва да презаредиш нали?

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение

Ние двамата май не сме ползвали едни и същи щикове? Поне на мен така ми се струва... нейсе - това е щик! Това не е брадва, не е и нож за рязане на хляб. Ножа е мек, лек и удобен за носене, ако ротният ти е обяснил как и защо трябва да се носи. Същият е предвиден за мушкане и го прави много добре, дори и с отчупен връх (пробвано) поради което е спечелил уважението ми. Човека разработил концепцията е имал за идея окопите от 45-та - според мен се е справил дори много добре!

Втори EDIT: Преди години бях чел точно в този смисъл, че Марчинко не смята за правилно да се ползва нищо друго освен картечни пистолети в подобни ситуации... някакси ми се струва, че разбирам защо
                            Последно редактирано от господин никой; 30-12-10, 09:25. Причина: Отговор към petrof, втори EDIT

Коментар

Какво разбираш под бой с нож? Дуел на двама ножари или нападение с нож? Ако е първото, къде е било пък това? Миналия век в Кавказ или във Филипините? Като става дума за порезни рани, историята не е като да се цепнеш докато режеш хляб, ами става дума за локви кръв, поради което в такива неща няма победител, ами има по-малко пострадал, поне докато дойде полицията. Тогава вече всички започват да страдат и трудно ще обясниш, че този боен нож го разнасяш щото има сантиментална стойност и съвсем случайно се е наложило да го ползваш.

При приготвено късо нарезно, няма минимална дистанция, вкл. и от упор. Единствено трябва да се държи прилепнал по тялото, за да не го избият и само дърпаш спусъка. Изваденият нож по нищо не може да се мери с извадения пистолет. За по-дългоцевните вече е по-сложно, защото им трябва пространство за маневриране, обаче минималната дистанцията пак е доста под 5 метра. Все пак това е дължината на по-голяма кола и ако в единия край има ножар, а в другия някой с гладкоцевно или с картечен пистолен/къс автомат, изходът еднозначно ще е много грозен.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                                [ATTACH=CONFIG]284041[/ATTACH]

Танто е най-скапаният вариант на нож! Ако не ми вярвате, пробвайте да откриете консервна кутия с него!
                                Другото нещо - какво е това боен нож? Епоха на масови сражения с хладно оръжия поне засега са останали в историята! За какво ви е един килограм желязо в повече? Ако се стигне до ножев бой, трябва да бъдеш пълен идиот, да изхабиш цялата си муниция, па после да намериш отсреща същият идиот със същите проблеми и чак тогава ще ти се потрябва този нож!
                                Един Ледерман ще ти от голяма полза в полеви условия. Боен нож оставете за Рамбовци!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X